Ladataan...

Syksyn ensimmäinen omenapiirakka on tupsahti meidän uunistamme ulos keskiviikkoiltana ja sitä nautittiin saksalaisen vieraamme kunniaksi torstaina. Olipa hyvää! kiitos N. omenalahjoituksesta, jolla on tehty jo kaksi ihanaa jälkkäriä!

Tein piirakan pohjaksi tavallisen murotaikinan ja päälle siivutin ihania vihreitä omenoita, jotka maustoin sokerilla, kanelilla ja kardemummalla. Lorautin komeuden päälle vielä 1/2 prk vaniljakastiketta. Uunissa herkku paistui n. 35 minuuttia 200 asteessa.

Syksy on saapunut.

Ladataan...

Tein isäni syntymäpäiväillalliselle kantarelli-pekoni-kevätisipulipastaa, johon inspiraation sain HS:n reseptistä.

Noudatin alkuperäistä reseptiä muuten, mutta lisäsin joukkoon pekonia.

Kantarellipasta kevätsipulilla ja pekonilla

rei­lu lit­ra kan­ta­rel­le­ja

2 ke­vät­si­pu­lia

1–2 val­ko­si­pu­lin­kynt­tä

250–300 g spa­get­tia

me­ri­suo­laa

1 dl pas­tan kei­tin­vet­tä

75 g voi­ta

pa­ri ok­saa tim­ja­mia

mus­ta­pip­pu­ria

kyl­mä­pu­ris­tet­tua olii­vi­öl­jyä

 

raastettua parmesanjuustoa

1/2 pkt pekonia rapeaksi paistettuna

Puh­dis­ta sie­net ja re­vi ne tar­vit­taes­sa pie­nem­mik­si. Pie­ni­ko­koi­set sie­net voit käyt­tää ko­ko­nai­si­na. Vii­pa­loi ke­vät­si­pu­lit var­si­neen päi­vi­neen. Kuo­ri ja hie­non­na val­ko­si­pu­lin­kyn­net.

 Pa­ne pas­tan kei­tin­ve­si kie­hu­maan, li­sää se­kaan tilk­ka öl­jyä ja rei­lus­ti me­ri­suo­laa. Kei­tä kie­hu­vas­sa ve­des­sä pas­taa, kun­nes se on "al den­te", ja ota de­si kei­tin­vet­tä tal­teen.

 Pas­tan kie­hues­sa kuu­men­na pan­nu ja lai­ta sie­net kuu­mal­le pan­nul­le. Pyö­rit­te­le sie­niä pan­nul­la, kun­nes nes­te sie­nis­tä pus­kee ulos, an­na po­ris­ta niin kauan, et­tä nes­te on haih­tu­nut. Laita toiselle pannulle pekonit ja paista kunnes pekoni on saanut väriä ja näyttää rapealta.

Yhdistä sieni- ja pekonipannu. Li­sää voi ja si­pu­lit, hau­du­ta kes­ki­läm­möl­lä noin vart­ti.

 Maus­ta tim­ja­min­leh­dil­lä ja jau­ha myl­lys­tä mus­ta­pip­pu­ria ja me­ri­suo­laa se­kaan. Tar­kis­ta ma­ku ja li­sää tar­vit­taes­sa maus­tei­ta.

 Se­koi­ta spa­ge­tin se­kaan pie­ni lo­raus olii­vi­öl­jyä ja rei­lu puo­let sie­ni-si­pu­li­seok­ses­ta. Li­sää tar­vit­taes­sa jouk­koon myös tal­teen otet­tua kei­tin­vet­tä. Ri­pot­te­le jo­kai­sen an­nok­sen pääl­le sie­ni­seos­ta ja raas­tet­tua par­me­saa­nia.

Ladataan...

Ostin Italiasta vaaleaa tryffeliöljyä ja otin sen ensimmäisen kerran käyttöön viikko sitten perjantaina.

Parmesan-tryffeliöljyperunat olivat niin loistava idea, että onnittelin itseäni jälkeenpäin kun perunat oli nautittu. Nam!

Parmesan-tryffeliöljyperunat

keskikokoisia Rosamunda-perunoita halkaistuna neljään osaan

vaaleaa tryffeliöljyä

parmesanjuustoa raastettuna

Kuori ja halkaiset perunat n. neljään osaan (kunhan ovat suunnilleen samankokoisia paloja)

Sekoita niihin vaaleaa tryffeliöljyä ja loraus tavallista oliiviöljyä

Raasta sekaan parmesanjuustoa

Paista uunissa 200C:ssä keskitasolla n. 30-40min, perunoiden koon ja uunin tehokkuudesta riippuen.

Älä laita perunoita uunin alaosaan, koska silloin niissä menee pieni ikuisuus. Itse tein tämän virheen kun ladoin kanankoivet keskitasolle ja perunat alle, vaikka kiertoilma olikin päällä. Kanat kypsyivät, perunat hurjasti hitaammin.

Lisää vielä n. 5 minuuttia ennen perunoiden valmistumista raastettua parmesania.

Itse lorautin päälle vielä sitruunamehua, en pystynyt vastustamaan kiusausta!

Pages