Kotitekoiset vaahtokarkit

Fanni ja Kaneli

Pääsiäiskarkkien aika on nyt ja ajattelin jakaa teidän kanssa yhden luetuimman ruokajuttuni, nimittäin kotitekoisten vaahtokarkkien ohjeen. Niiden tekeminen itse ei ole ollenkaan yhtä työlästä miltä se kuulostaa. Tahmea massa jähmettyy ihanan pehmeiksi ja kimmoisiksi vaahtokarkeiksi. Makukin on aivan toista kuin kaupasta ostetuissa.

Vaikka ohje voi säikäyttää pituudellaan, on se loppujen lopuksi melko yksinkertainen. Kun olet kokeillut kerran, ovat seuraavat kerrat helppoja. Vaahtokarkkimassa koostuu kolmesta osasta - liivatteesta, kuumasta sokeriliemestä ja valkuaisvaahdosta. Lämpömittari on hyvä olla, sillä se on avain kotitekoisten karkkien onnistumisessa.

Kaupasta matkaan liivatejauhetta ja vaniljaesanssia, ja muut ainekset löytyvätkin usein kotoa. Maissisiirappia löytyy joidenkin ruokakauppojen valikoimista, mutta voit korvata sen hyvin vaalealla siirapilla. Karkkeihin voi lisätä myös erilaisia makuja. Näissä vaahtokarkeissa maistuu vanilja.

Vaahtokarkit

- 3 rkl liivatejauhetta
- 1 1/4 dl + 1 1/4 dl kylmää vettä
- 5 dl sokeria
- 1 1/4 dl maissisiirappia (tai vaaleaa siirappia)
- 1/4 tl suolaa
- 2 kananmunan valkuaista
- 1 rkl vaniljaesansssia
- öljyä ja tomusokeria vuokaan
- 2-3 dl tomusokeria ripotteluun

Tarvitset reseptiin lämpömittarin ja vuokan (noin 30 x 22 cm). Voitele vuoka miedonmakuisella kasviöljyllä (esim. rypsiöljy) ja siivilöi vuokaan reilusti tomusokeria. Käännä ja taputa vuokaa niin, että tomusokeria on tasaisesti vuokan pohjalla ja reunilla.

Sekoita liivatejauhe ja 1 1/4 dl kylmää vettä isossa metallisessa kulhossa. Anna veden imeytyä liivatteeseen. Sekoita kattilassa 1 1/4 dl kylmää vettä, sokeri, siirappi ja suola. Nosta kattila alhaiselle lämmölle liedelle, ja sekoita puulusikalla kunnes sokeri on sulanut.

Nosta lieden kuumuus keskilämmölle ja kuumenna seos kiehuvaksi. Anna seoksen kiehua ilman sekoittamista noin 10 minuuttia kunnes lämpömittari näyttää 115 astetta. Nosta kattila pois liedeltä. Kaada kuuma sokeriseos liivatteen joukkoon, ja sekoita kunnes liivate on sulanut.

Vatkaa seosta sähkövatkaimella reilulla nopeudella 8-10 minuuttia kunnes seos on kiiltävän valkoista, tahmean ilmavaa ja kooltaan lähes kolminkertaistunut.

Puhdista sähkövatkaimen vatkainosat. Vatkaa eri kulhossa valkuaiset vaahdoksi. Lusikoi valkuaisvaahto vaahtokarkkiseokseen. Lisää vaniljaesanssi. Vatkaa sähkövatkaimella hitaalla nopeudella kunnes seos on tasaista. Kaada vaahtokarkkimassa öljyttyy ja sokeroituun vuokaan ja tasoita ripeästi. Siivilöi päälle reilusti tomusokeria.

Anna massan jäähtyä ja asettua huoneenlämmössä noin 3 tuntia. Nosta vaahtokarkkilevy pois vuokasta leikkuulaudalle. Leikkaa terävällä veitsellä sopivankokoisia paloja. Veitsen voi painaa suoraan alas, sillä sahaava leikkausliike saa veitsen tarttumaan kiinni. Siivilöi tomusokeria lautaselle ja pyörittele vaahtokarkit ympäriinsä sokerissa ja taputtele ylinmääräinen sokeri pinnalta. Vaahtokarkit säilyvät ilmatiiviissä rasiassa noin viikon.

Share

Kommentit

koemaistaja
Koemaistaja

Oi, niin mageen näköisiä. Täytyy ehdottomasti testata.

saanaxmt (Ei varmistettu)

Ooh! Ihanan näköisiä. Pitäisi vissiin hankkia tuommoinen lämpömittari, en uskalla muuten ruveta sotkemaan.. :D

Jo
jo

Hahaa! Löytyi juuri kevään tärkeimmän juhlan, Williamin ja Katen häiden menun ensimmäinen osa. Haastankin sinut nyt ideoimaan lisää naposteltavaa ensi viikon juhliin, siis sinne sohvan uumeniin jossa aiotaan skumppalasit kilisten märistä taas nämäkin häät... :)

anskusiili (Ei varmistettu)

Voi olen vaahtokarkkien suurin ystävä, en ole vain jotenkin saanut aikaiseksi tehdä itse. Josko sitä tämän ohjeen myötä vihdoinkin voisi!

Maria @ ScandiFoodie (Ei varmistettu)

Naita on pitanyt tehda useammankin kerran, mutta aina vain jaanyt. Nyt pitaisi kokeilla tata sinun reseptia, se nayttaa tosi hyvalta!

MariMaalla
Kivistössä

Täälläkin on ollut tarkoitus tehdävaahtiksia vihdoin viimein, ja viimeksi juuri tällä reseptillä. Ja nyt muistui taas mieleen. Ihan vappupiknikkamaa!

Iisa

Kiitos tästä taas, Tiina! Vieläkin ohje odottelee sitä että saisin mm. lämpömittarin hommattua. Mutta todellinen sesonkiherkku tämä, joten nyt pitää toimia.

Tiina Garvey
Fanni ja Kaneli

Ihana tulla tänne ja löytää kaikki teidän kommentit. Kiitos, ystävät! Nyt on tosiaan paras karkkisesonki - eikun kokeilemaan:)

-Herkkusuu- (Ei varmistettu)

Mistä löydän liivate jauhetta? jollei sitä saa mistään, voinko käyttää normaalia liivatetta? entä mikä merkitys lämpömittarilla on ? en omista sellaista joten onko se pakollinen ? on sitte niin houkutteleva resepti että on pakko testata :)

Tiina Garvey
Fanni ja Kaneli

Herkkusuu / Liivatejauhetta löytyy ihan mukvasti ruokamarkettien valikoimista. Se on samankokoisessa purkissa kun esim. leivinjauhe ja ruokasooda. Liivatelehtien määrä on hieman kinkkisempi arvioida, mutta pakkauksen ohjeen mukaan voi niitäkin kokeilla jos jauhetta ei löydy mistään.

Lämpömittari on hyvä olla ainakin ensimmäisillä kerroilla, ja niitäkin löytyy marketeista melko edukkaaseen hintaan. Kun olet tehnyt reseptin pari kertaa, oppii katsomaan milloin seos on tarpeeksi kuumaa mutta alussa se on hankalaa ilman mittaria. Ilman mittaria seoksen kuumenemista voi mitata ajalla, noin 10 minuuttia. Kiva, että resepti houkuttelee. On aika uskomatonta nähdä miten karkit muodostuvat ja maku on kyllä ihana ja vaivan arvoinen! :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Wautsi. Heti kun joku keksii tuosta lakto-ovo-version eli ei liivatetta, niin ei ku tekemään :).

Vierailijavieralijalle (Ei varmistettu)

Liivaatteenhan voi korvata agar agarilla..

Tiina Garvey
Fanni ja Kaneli

En ole testannut reseptiä, jossa ei ole liivatetta - kiva jos vinkkaatte vaihtoehtoja! :)

Mä olen niiiin matkalla markettiin, näitä on ihan pakko tehdä! Olen jo pitkään halunnut löytää tällaisen ohjeen, eläköön Facebook-mainokset!

(Vastaisuuden varalle muuten: vuoka - vuoan - vuoasta :) )

Tiina Garvey
Fanni ja Kaneli

Marbot / Kiva kuulla! Kerro mitä tykkäsit! :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Vuoka taipuu vuoka - vuoan. Eikä vuokan. Argh.

Tiina Garvey
Fanni ja Kaneli

Vierailija / Kiitos kommentista! Teksteihin hupsahtaa aina silloin tällöin kirjoitusvirhe - tuo virhe on tullut vastaan ennenkin:) Kiva, että jaksat lukea tarkalla silmällä!

Vierailija (Ei varmistettu)

Ihana ohje! Kokeilen tätä nyt viikonloppuna "liivatteettoman liivatteen" (tuotenimi Vege-Set) avulla ja kerron, tuliko vaahtokarkkeja vai jotain muuta...

AnnikaK (Ei varmistettu)

Moikka! Testailin tätä respetiä joulunaikaan moneen kertaan ja on kyllä ihan huippu, kiitos! Lisäilin omaankin blogiin. Sellaista kysyisin, että oletko koskaan koittanut tehdä ohjetta tuplana tai useampikin kertaisena? Toimiikohan ihan vaan tuplaamalla aineet... Juhlia varten kun tarvitsisi isomman määrän.

Tiina Garvey
Fanni ja Kaneli

Moikka Annika, hienoa että resepti on ollut hyvä. Tein myös kerran isommalle porukalle juhliin, mutta muutamassa eri otteessa. En ole testannut tupla-annosta, sillä vatkatessa massaa syntyy tälläkin kulhoon aika reilusti. Käsitteleminen on myös aika tahmaista ja ehkäpä helpompaa pienemmässä erässä:) Kerro jos testaat ja toimi! Hauskaa viikonloppua!

Vierailija (Ei varmistettu)

mistä tuota vaniljaesanssia löytyy kun mä en ole löytänyt mistään? ja voiko korvata vaniljasokerilla?

Tiina Garvey
Fanni ja Kaneli

Vaniljaesanssia löytyy useimpien ruokakauppojen valikoimista, yleensä leivontatarvikkeiden ja maustehyllyn läheltä. Vaniljaesanssi sopii tähän reseptiin parhaiten, mutta vaahtokarkkeihin voi kokeilla muitakin makuja, vaikkapa piparminttuesanssia.

Lumikettu
Sinä olet ihme

Kiitoksia ohjeesta! Eksyin jostain taas tänne, ja oli pakko nyt kommentoida - me väkerreltiin näitä puolitoista vuotta sitten hääkarkeiksi. Hyviä tuli!

Vaniljaesanssin sijasta voi käyttää myös oikeaa vaniljaa, eli rapsutella vaniljatangon siemenet taikinaan. Muistaakseni me käytettiin maustamiseen sekä tankoja että esanssia, mutta suhteita en muista. Mustat siemenet näytti kyllä kauniilta vaahtokarkeissa. Kannattaa kokeilla!

Tsara (Ei varmistettu)

Voiko tuon liivatetta jättää väliin tai korvata muulla. En syö sian lihaa ..:(

Kommentoi