Sushin ABC

HaLo

Viikonloppu lähestyy — tekisikö mieli kokeilla vaikkapa sushin valmistamista kaveriporukalla? Ystäväni Siuzang opetti innoissaan meitä suomalaisia sushin saloihin tammikuussa ja jaan nyt kaikki häneltä oppimani salaiset sushiniksit teidän kanssanne. Helppoa ja hauskaa!

 

 

Raaka-aineita tarvittiin 8:lle hengelle seuraavasti:

• Puuroriisiä 3/4 pss (Pirkan puuroriisi on Siuzangin mielestä tosi jees)

• Kurkkua 1

• Porkkanaa 2 kpl

• Kypsiä avocadoja 1-2 kpl

• Luomumunia 2-4 kpl

• Raaka lohifile 1 kpl (n. 100 g)

• Tonnikalaa 1 prk

• Majoneesia 0,5-0,75 dl

• Nori-arkkeja 12 kpl

• Wasabia 0,5 tuubia

• Soijakastiketta (gluteenitonta) 

• Riisiviinietikkaa 

• (Syöntipuikkoja 8 kpl)

 

Muistathan, että monissa sushitarvikkeissa (mm. inkiväärilastuissa ja misokeitossa) käytetään yleisesti aspartaamia (E951), natriumglutamaattia (E621) sekä hiivauutetta. Tarkkaile siis ostoksilla INCI-listoja!

 

 

ESIVALMISTELUT

Kaikki muut esivalmistelut voi tehdä valmiiksi edellisenä päivänä paitsi riisinkeiton ja japanilaisen munakkaan. Näiden pitäisi Siuzangin mukaan olla tuoreita, jotta maku olisi kohdillaan. Sitten startataan!

 

 

1) Keitä puuroriisi. Laita puuroriisit vartiksi veden kanssa kattilaan seisomaan (1 dl riisiä kohden 1,5 dl vettä). Keitä puuroriisiä niin kauan, että vesi haihtuu kokonaan ja laita riisimassa lautaselle jäähtymään. 

 

 

Jäähtymisen jälkeen laita massaan riisiviinietikkaa ja vähän sokeria, sekoita ja maista. Maun pitäisi olla täyteläinen — ei pelkästään makea, suolainen tai kirpeä, vaan kaikki ihanassa symbioosissa keskenään.

 

2) Valmista riisinkeiton ohessa tonnikalatahna. Sekoita purkillinen tonnikalaa ja lisää sen verran majoneesia, että massaa on helppo sekoittaa. Ei saa siis olla liian tynkkyä! 

 

 

3) Siivuta lohifileet ohuiksi suikaleiksi

 

 

4) Pilko kurkut, avocadot ja porkkanat tikuiksi ja asettele esiin.

 

 

 

5) Paista japanilainen munakas, joka siivutetaan ja laitetaan sushin väliin. Yhteen munakkaaseen tarvitset 2 munaa, lorauksen soijakastiketta, vähän sokeria ja suolaa. Vatkaa kunnolla sekaisin ja paista miedolla lämmöllä kypsäksi. Leikkaa 2 cm leveiksi siivuiksi.

 

RULLAAMISESTA SYÖNTIPUUHIIN!

Kun kaikki esivalmistelut on tehty, aloitetaan hauskin vaihe — rullan kokoaminen. Minä unohdin ostaa bambumattoja, joilla sushirullat oikeasti rullataan tiiviiksi. Onneksi tähän hommaan käy myös leivinpaperi! 

 

 

 

1) Täytä riisillä 1/3 osa arkista kuvan osoittamalla tavalla. Taputtele riisi tiiviiksi 0,5-1 cm paksuiseksi matoksi noriarkin päälle sormilla. 

 

2) Lisää joko tonnikalatahnaa tai raakaa lohta ja munakasta. Jos olet hurjalla päällä, mikään ei estä laittamasta kaikkia ;)

 

3) Lisää kasviksia — kurkkua, porkkanaa, avocadoa. Jos et syö kalaa ollenkaan, jatka suoraan vaiheeseen neljä.

 

 

4) Rullaaminen

Tämä on tarkin vaihe, koska pötköstä pitäisi saada napakka pakkaus. Kiepauta noriarkin lyhyempi pää täytteen yli (tässä kohtaa saa käyttää vähän väkivaltaa). Puristele rullaa leivinpaperin avulla tiiviiksi. On makuasia tekeekö sushirullasta pyöreän vai neliskanttisen, mutta ensimmäisillä opettelukerroilla on helpompi aloittaa ihan siitä pyöreästä mallista.

 

 

Sitten rullataan leivinpaperin avulla loput noriarkista mukaan ja puristellaan rullaa vielä vähän napakammaksi. Jos sushirulla alkaa näyttää siltä, että se pysyy kasassa, lähdetään leikkaamaan rulla paloiksi ja sitten voidaan käydä ruoan kimppuun!

 

 

Ensimmäinen oma tekeleeni ei todellakaan ollut mitään Siuzangin rullaan verrattuna, mutta alkoi se sitten muutaman harjoittelurullan jälkeen sujua. Jos sushirulla jää liian löysäksi, täytteet valuvat ulos syöntivaiheessa, joten ole tarkkana!

 

 

5) Laita soijakastiketta pienelle lautaselle tai kulhoon ja kasta sushipalan toinen pää kevyesti soijakastikkeeseen. Lisää vähän wasabia vielä ja sitten vain kohti nälkäistä suuta!

 

 

Jos haluat tehdä conen, eli Temakin, eli tuutinmuotoisen sushin:

Leikkaa sushiarkki puoliksi pitkittäissuunnassa ja täytä yllä olevan kuvan mukaisella tavalla. Aloita kääriminen kääntämällä kuvassa oikealla laidalla oleva puoli täytteiden päälle ja pyöräytä sen jälkeen käärön toinen puoli koko käärön ympärille. Kostuta reunaa riisillä, jotta Temaki pysyy kasassa. Lopputulos näyttää samalta kuin tämän postauksen ensimmäisessä kuvassa.

Share

Kommentit

Coco (Ei varmistettu)

Kiva postaus! Tähän voisin vielä lisätä vinkin, jonka opin eräältä mestarisushikokilta. Eli kannattaa kastella se veitsi vedellä ennen noiden rullien leikkaamista, muuten voipi tarttua aika ikävästi kiinni ja rullat hajoaa helpommin.

Nyt tulikin kova nälkä. Sushia tänä viikonloppuna siis! ;)

HaLo

Coco: Tosi hyvä pointti!

Tiina Garvey
Fanni ja Kaneli

Hannamari, aivan loisto postaus! Olen täysin hurahtanut sushi fani, ja teen susheja usein arki-iltojenkin ruuaksi. Ne ei todellakaan ole hankalia tai monimutkaisia. Kivaa viikonloppua!

Katja M. (Ei varmistettu)

Voi nami maiskis! Olen jo kauan haaveillu sushi iltamasta. Nyt tuli kyllä niin hyvät ohjeet, että pakko laittaa haave toteen. Kiitti hyvästä postauksesta =D

HaLo

Tiina: Sushi on parasta, itsekin väkerrän monesti iltapalaksi.

Katja: Eikun sitten iltamat vaan pystyyn! :)

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.