Pilkkiä ja inspiraatiota bouillabaissesta

Kivistössä

Viikonloppuna reikäkalasteltiin. Fabien sai Juhalta joululahjaksi pilkin ja naskalit; päivänselvää, että pilkille pitää siis Kivistössä mennä. Koska viikonlopusta luvattiin kohtuullisen leutoa, pilkkimistoiminto arvioitiin siedettäväksi ja siten päätettiin sitä kokeilla. Niinpä laitettiin parisataa kaikenmaailman kairoihin ja retki-istuimiin jotta lähijärven jään valloitus menisi kaikkien taiteen sääntöjen mukaan.

Puoliltapäivin 4 pilkkihaalarillista ihmisiä oli pakattu autoon, jolla hurautettiin parin kilometrin matka jäälle, jolla oli aiemmin havaittu reiän vierellä käkkiviä miehiä. Sanomattakin selvää, että naiset jäätyivät nopeammin, kyllästyivät syömättömyyteen ja pian eväiden jälkeen suunnistivat takaisin saunanlämmitykseen.

 

Onneksi sentään miehet toteuttivat ikiaikaisen tehtävänsä ja toivat apetta pöytään; muutamia ahvenia, joitakin särkiä. Siispä illalliseksi bouillabaisse-inspiroitua kalakeittoa. (Jota varten kävin kyllä jo etukäteen pilkkimässä kalatiskiltä kuhaa ja pakastealtaasta äyriäisiä, mutta ei kerrota kenellekään.) Särjet keittelin tiikeriravun kuorien kanssa herkulliseksi pikakalaliemeksi, affenet saivat kunnian päästä ostetun kuhan ja äyriäisten joukkoon.

Ja näin se soppa syntyi:

1 iso fenkoli
1 punasipuli
1 keltasipuli
2 porkkanaa
6 valkosipulin kynttä
1 kg luomutomaattimurskaa
300 g kuhaa
200 g tiikerirapuja (pakkasesta)
300 g sekaäyriäisiä (pakkasesta)
muutama pikkuinen ahvena
suolaa
mustapippuria
2 tl fenkolinsiemeniä murskattuna
1,5 tl savustettua paprikaa
laakerinlehti

Pikainen kalaliemi:
2,5 litraa vettä
4 särkeä siivottuina
tiikeriravun kuoria
1 pieni sipuli
4 maustepippuria
laakerinlehti
4 mustapippuria

Liemi:
Keittelin aineksia hiljailleen, kunnes nestettä oli alle litra jäljellä, noin 2 tuntia

Mock-bouillabaisse:
Pilkoin fenkolit, porkkanat ja sipulit reilusti viipaleiksi ja kuullottelin niitä öljyssä rauhassa reippaat 30 min. Sen jälkeen heitin perään kalaliemen, tomaattimurskan ja mausteet. Hauduttelin toiset 30 min ja odotellessa pilkoin kuhan.

Kun maut alkoivat olla pyöreinä ja kohdillaan ja kaikki syöjät saunanpuhtaita, heitin kuhan, kalastajien siivoamat pikkuahvenet ja raa'at tiikeriravut kypsymään. Niiden kypsyttyä lisäsin vielä kypsän äyriäiscocktailin kuumenemaan.

Tarjoiluun vielä valmiista (laiskuuttani) luomumajoneesista (Kavlilta löytyy) ja parista pieneksi hakatusta valkosipulin kynnestä sekoiteltu valkosipulimajoneesi. Ruokailijain arvio: hyvä talviruoka, pehmeitä, pyöreitä, täyteläisiä makuja. Lämmittää, muttei ähkytä!

Share

Kommentit

VieraSami (Ei varmistettu)

Tuota boullabaissea täytyy kokeilla, näyttää aivan Soppakeittiön herkulta!

MariMaalla
Kivistössä

Namia ja helppoa! Luulen, että Soppakeittiö ei ehkä ole oikonut ihan yhtä paljon kuin minä (oikean bouillabaissen reseptistä), mutta tämäkin puolustaa paikkaansa.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.