Rinkeleitä Kivistön tapaan

Ladataan...
Kivistössä

Kun näin tämän reseptin Them apples-blogissa tiesin, että näitä oli testattava ja pian! Testausta puolsi myös se, että rinkelit voi tehdä (ja kannattaa tehdä) puolivalmiiksi jo edellisenä iltana, sen verta hidasta homma on. Itse tein kaksinkertaisen annoksen, kun puuhaan kerran ryhdyin ja ylijääneet rinkelit päätyivät pakkaseen.

Näistä aineista ne syntyvät (12 kpl):

900 gr hiivaleipäjauhoja
2 rkl hunajaa (miel. juoksevaa)
2 tl kuivahiivaa
1 tl suolaa (laittaisin kyllä ehkä vähän reilummin, jopa 2 tl)
510gr vettä
(päälle sesamin- tai unikonsiemeniä)

Keitinveteen sekoitetaan:
1 rkl ruokasoodaa
1 rkl hunajaa (reilu)
1 tl suolaa

Sekoita kulhossa jauhot, hunaja, hiiva ja suola. Lisää vesi ja sekoita taikinaa puukauhalla (tmv.)  n. kolmisen minuuttia kunnes se on kiinteähkö pallo. Minä käytin tässä apuna myös käsiä, kun tuplataikina oli sen verran iso sekoitettavaksi.

Anna taikinan levätä n. 5 minuuttia ja vaivaa sitten kunnes taikina on sileää. Taikinan pitää ollaa jämäkkää mutta kuitenkin joustaa sitä käsiteltäessä. Laita taikina öljyttyyn kulhoon ja peitä kelmulla ja/tai keittiöliinalla. Taikinan voi antaa nousta tunnin verran huoneen lämmössä tai sitten laittaa jääkaappiin joiksikin tunneiksi.

Kun taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi (samana iltana), voidaan ryhtyä pyörittelemään rinkeleitä.  Älä ripottele leivonta-alustalle jauhoja niin kuin minä tein (en lukenut ohjetta kovin tarkkaan), vaan pyyhi alusta kostealla liinalla. Ilmeisesti taikina ei sitten tartu siihen niin herkästi. Jos teet tuplataikinan niin kuin minä, jaa taikina ensin puoliksi ja sitten molemmat puolikkaat kuuteen osaan.

Rullaa kukin pala n. 25 cm pitkäksi makkaraksi ja kiepauta se sormiesi ympärillä rinkulaksi. Paina päällekkäin menevät osat tiukasti toisiinsa ja tasoita  rinkulan paksuus varovasti sormin. Siirrä valmis rinkula leivinpaperilla päällystetylle pellille tai muulle alustalle (itse käytin leikkuulautaa) odottamaan. Kun olet tehnyt näin kaikille, peitä rinkelit kelmulla ja laita yöksi jääkaappiin (tai kuistille jos se on viileä tila).

Seuraavana aamuna pistä kello ajoissa soimaan ja nosta rinkelit huoneen lämpöön reiluksi tunniksi. Tai sitten voit tehdä niin kuin minä, ja värvätä jonkun muun tekemän tämän ja voit sitten itse nukkua pidempään ilman keskeytyksiä.

Kun olet itsekin päässyt sängystä ylös, on aika testata ovatko rinkelit kohonneet tarpeeksi. Täytä kulho vedellä ja upota yksi rinkeleistä veteen nähdäksesi kelluuko se. Itse tein tämän n. puoli tuntia sen jälkeen, kun rinkelit oli nostettu kuistilta sisälle ja hyvin kellui. Jälkeenpäin ajateltuna rinkeleitä olisi kyllä voinut kohottaa vähän pidempään. Jos rinkula kelluu voit siirtyä seuraavaan vaiheeseen.

Laita uuni lämpiämään n. 250 asteeseen.

Oikeat bagelit pitää joko höyryttää tai kypsentää kuumassa vedessä, jotta ne saavuttavat bagelille ominaisen kuoren, ja niin siis nämäkin. Kattilaan tai kasariin olisi hyvä mahtua kolme rinkeliä kerrallaan ja vettä vähintään 10 cm. Sekoita veteen ruokasooda, hunaja ja suola ja kuumenna poreilevaksi.

Nosta rinkelit varovasti leivinpaperilta ja liu'uta veteen. Varo painelemasta rinkulaa tässä siirtovaiheessa, ettei kohotus mene hukkaan. Anna rinkeleiden kiehua noin minuutin, käännä ja anna kiehua vielä puolisen minuuttia. Nosta keitetyt rinkelit reikäkauhalla takaisin leivinpaperille.

Kun kaikki rinkelit on keitetty, ripottele vielä päälle sesamin- tai unikonsiemeniä (muutkin siemenet käy) ja lykkää uuniin.

Tarkkaile, että rinkelit paistuvat tasaisesti. Itse vaihdoin peltien paikkaa, kun paistoin ne kiertoilmauunissa. Paisto aika riippuu tietysti uunista, mutta itse paistoin niitä n. 18 minuuttia yhteensä.

Kaiken vaivannäön jälkeen sipaise päälle Philadelphiaa ja anna siementen ropista suupielistä.

Share

Kommentit

Oon aivan rakastunut teidän palstaan :)

MariMaalla
Kivistössä

Kiitos Ida! Niin vähän mekin.. :) (Ihana koiruus sulla!)

MariMaalla
Kivistössä

Paras sunnuntaiaamiainen muuten ikuna! Meillähän on tässä mökkeilyssä muodostunut tällainen selkeä työnjako, että Liisa leipoo aamiaislämpimäiset. Ja minä en. Siis leivo.

Hassua sinänsä, kun koko rakkauteni ruokaan on joskus lähtenyt leivonnasta, ja nykyisin motivoidun ainoastaan, jos joku tarvitsee synttärikakun tai haluan viedä tuliaisiksi jonkun ihanan leivän. Siis suunnilleen 4xvuodessa.

LiisaMaalla
Kivistössä

Kiva kuulla, että meistä tykätään :)! Mari mä päästän sut sit pääsiäisenä irti sen banoffeen kanssa.

Vierailija (Ei varmistettu)

Näitä täytyy kokeilla heti. Tein vuosia sitten itse rinkeleitä ja niistä tuli ihani. Mutta uusintaa on saatu odotella. Sen verran työläitä tehdä.

Mutta oletteko kiinnittäneet huomiota, kuinka suomalaisten kahviloiden bageliannokset on yleensä rakennettu? Aivan liikaa täytettä, joka syödessä tipahtelee rinnuksille. Kunnon rinkeli on niin maukas, että se ei todellakaan tarvitse muuta kuin sen sipaisun Philadelphiaa ja ehkä hiukan savulohta. Silloin pinnan ihana sitkaus ja sisuksen muhkeus pääsee oikeuksiinsa.

Naureskelin aikoinani Provancessa niitä voilla voideltuja leipäviipaleita, joita myytiin kylien leipomoissa lounasaikaan. Niiden päällä oli ohuelti hiukan lihaa tai makkaraa. Suomalaiseen täytevoittoiseen sämpyläkulttuuriin tottuneelle se tuntui jotenkin köyhältä. Mutta kun maistoin niitä leipiä, ymmärsin täydellisesti mistä oli kyse. Leipä leipänä ja se riitti. Kauppatorin hallissa pidetään yllä tätä kunniakasta periaatetta erään kalamyyjän tiskillä. Rukiisia, yksinkertaisia ja tuoreella kalalla päällystettyjä leipiä on aina yhtä nautinnollista syödä.

LiisaMaalla
Kivistössä

Olet Vierailija aivan oikeassa siinä, että Suomessa enemmän täytettä on enemmän. Täytyy kyllä myöntää, että eväsleipiä rakentaessani se on minunkin lähestymistapani.. Ja totta on sekin, ettei hyvä leipä makkarasiivua kummempaa kumppanikseen tarvitse. Mutta  täytyykin tehdä näitä rinkeleitä pitkästä aikaa viikonlopun aamiaispöytään, kiitos muistutuksesta!

Kommentoi

Ladataan...