Sitruunaista possua ja lumenluontia

Kivistössä

Niin sitä kevättä kaipaava mökkiläinen kuvitteli viettävänsä aurinkoisen maaliskuisen viikonlopun linnunlaulun ja tippuvien räystäiden äänimaailmassa. Ja päätyi luomaan lunta pari kertaa päivässä. No, lumikaatosateen* ja iltapäiväsaunan* lämmityksen lomassa  hyvä keskittyä elämän parhaaseen nautintoon, ruokaan.

* <3 yhdyssanat.

Italialaiset tykkäävät maustaa possunsa sitruunalla, ja siihen Kivistössäkin on nyt hurahdettu. Halusin toistaa jo aiemmin kokeillun täytetyn possun ulkofileen, jonka raikkaus ja täyteläisyys hurmasi viimeksi kaikki syöjät. Sitä ei ehditty dokumentoida, kun kukaan ei malttanut kuvata, mutta nyt dokumentoidaan.

Täytteen idea lähti joskus liikkeelle gremolata-ajatuksesta. Minulle ei kuitenkaan oikein määrätön määrä persiljaa tipu, ja jotain kivaa piti keksiä. Niinpä syntyi seuraavanlainen.

Sitruunalla ja parmesaanilla täytetty possun ulkofilee

1kg possun ulkofileetä
putsattuna ja halkiviillettynä

Täyte:**

2 valkosipulinkynttä
kourallinen saksanpähkinöitä
1 luomusitruunan kuori raastettuna
kourallinen basilikaa
75 g parmesaania raastettuna
1/2 sitruunan mehu
loraus oliiviöljyä
ripaus suolaa
kunnon rouhaisu mustapippuria

Laita saksanpähkinät, pieneksi hakattu valkosipuli, sitruunankuoriraaste ja basilika mortteliin ja murskaa hienoksi. Lisää loput aineet ja hiero tahnaksi.

Hakkaa kämmenellä halkaistua possua hiukan ohuemmaksi. Levitä täyte possulle, pyöräytä kaveri rullalle ja sido tai hammastikuta possu kiinni. Tykkään kypsentää possun lempeästi  150 asteessa, tähän palaan meni (mökkiuunin lievässä arvaamattomuudessa) aikaa 45min + 15 min lepuutusta.

Lisäkkeeksi tein vihreän salaatin ja Voisilmäpelistä bongatun avokado-papusalaatin korvaamalla pavut kikherneillä, ja tällä kertaa ilman juustokuminaa. Toimii niinkin!

** Ensimmäisessä versiossa saksanpähkinöiden tilalla oli kaapista löytynyttä siemensekoitusta ja basilikan tilalla salviaa. Molemmat versiot ovat hyviä; suosikikseni kiilautui tämän kokeilun perusteella tosin salvian aromaattisuus, joka käy taivaallisesti sitruunan hapon kanssa taittamaan possun pientä raskautta.

 

 

Share

Kommentoi