Toiveuusinta: lapsen kanssa New Yorkissa

Lilou's Crush

 Pieni ja äiti sunnuntaikävelyllä 5th avenuella

 

Tässä toinen toiveuusinta, reissaamisesta lapsen (tuolloin vielä taaperon) kanssa New Yorkissa, ja ehkäpä täältä löytyy vinkkejä ensikertalaisille muutenkin :)

Seuraava New York-aiheinen postaus tuleekin käsittelemään asunnon vuokrausta lyhyemmälle reissulle, sillä sitä on minulta kovasti kyselty.

--------------------------

mj toivoi postausta New Yorkiin reissaamisesta lapsen kanssa, ja mieluusti sellaisen kirjailin -näin reilun puolitoistavuotiaan lapsen äidin näkökulmasta.

Reissun kannalta haasteellisin seikka lienee lentomatka, ja nimenomaan lentomatka sinnepäin -ainain, mikäli lentää Finnairilla, jonka lento lähtee suomenaikaa iltapäivällä. Meidän typy ei nukkunut silmällistäkään koko pitkällä lennolla, mutta ihmeen hyväntuulisena jaksoi matkan silti. Alle 11-kiloisille on mahdollisuus varata etukäteen babybasket, josta ainakin meillä oli apua, vaikka typy ei sitten nukkunutkaan, välillä siinä kuitenkin köllötteli, eikä toiminut sylipatterina koko lentoa.

Lentokentällä eka hieno omppu

JFK:lta Manhattanille pääsee niin taksilla, bussilla kuin metrollakin. Kahta jälkimmäistä en suosittele ratasikäisen lapsen kanssa, pysäkit ovat suht kaukana, ja rattaiden ja pakaasien kanssa liikkumista ei ole tehty helpoksi. Itse nappasimme maasturitaksin, jonne mahtui hienosti kaksi matkalaukkua, käsimatkatavarat ja Bugaboo beet matkalaukussaan. Turvaistuinta ei luonnollisesti perustakseissa ole, joka on ikävämpi juttu, mutta ratkaisimme asian suomalaisten asiantuntijoiden suosituksella laittamalla lapsen keskipaikalle lantiovyöllä, ei samoihin vöihin aikuisen kanssa.

Tähystellään lintuja asunnon ikkunasta

Itselläni ei ole kokemusta hotellielosta New Yorkissa kuin yhden yön verran vuosien takaa, olemme vuokranneet asuntoa joko Upper West Sidelta tai Upper East Sidelta, jotka ovat myös lapsiystävällisiä alueita; viimeksi asustelimme aivan Central Parkin vieressä, jossa on lukematon määrä leikkipuistoja ja paljon muutakin ihmeteltävää etenkin keväisin ja kesäisin.

W96th/Park Avenuen kulman leikkipuisto Central Parkissa

Jos mukana kulkeva lapsi syö purkkiruokaa, ja etenkin jos on allergioita, kannattaa ruokaa ottaa mukaan Suomesta; juttelin hurjan mukavan pienen lapsen äidin kanssa metrossa, ja hän vahvisti huomioni todeksi; vauvan ruokia (ja etenkin 8kk > ruokia) ei löydy juuri mistään kaupasta, koska lapset syövät pääosin vanhempien valmistamaa sapuskaa. Etsimällä löytyy toki pieniä valikoimia, mm. 8kk muunnos "Spaghetti&cheese", mutta maku lienee aika erilainen kuin kotisuomen ruuassa -jos lapsi on vähänkin nirso, pelaisin siis varman päälle, sillä kyllähän sen tietää, mitä nälästä seuraa... Snackseja ja hedelmäsosevälipaloja yms eri muodoissaan löytyykin sitten aivan valtava määrä.

Edellisen reissun metrokuva -vauva piilossa masussa.

 

Nykissä kätevin ja edullisin tapa liikkua on ehdottomasti metro. Rattaat tuovat kieltämättä hiukan haastetta: hissejä ei ole kuin muutamilla asemilla, rappuset ovat pitkiä ja koukeroisia, käytävät ahtaita, perusporteista ei mahdu rattailla läpi. Paikalliset olivat usein kovin avuliaita, ja tökkäsivät rullatuoleille tarkoitetut portit auki -jotka pitävät muuten julmaa meteliä, ellei aikeista ole informoinut metrojen asemilla kopeissa istuvaa henkilökuntaa. Mutta kukaan ei piipitykselle näyttänyt korvaansa lotkauttavan, eli ilmeisen tyypillistä. Paikallisten rattaat ovat poikkeuksetta tosi keveitä sateenvarjorattaita.

Jos kävimme päivisin syömässä ulkona, kävimme ihan "tavallissa" ravintoloissa ja kahviloissa, etenkin East Villega on täpötäynnä kivoja paikkoja, ja lapsi otettiin hyvin huomioon. Erityisen lämpimästi voin suositella aiemminkin kehumaani kodikasta Cafe Mogadoria, joka on huippusuosittu lounasaikaan, joten kannattaa mennä himpun verran aikaisemmin kuin perinteinen lounasaika antaisi myöden.

 

Typy sai elämänsä ensimmäisen cupcaken Sex&the Cityn tunnetuksi tekemässä kodikkaassa Magnolia Bakeryssä. Vaaleanpunaisen, itse valitsemansa. Voi sitä onnea...

Kahviloista ratasväelle ystävällisimpiä olivat Starbucksit, sillä niissä on huomioitu pyörällisin välinein liikkuvat keskimäärin paremmin, kuin useammassa muussa kahvilassa -poikkeuksiakin toki löytyi.

Asuntomme lähellä Upper West Sidellä oli erittäin suuri ja todella siisti ja viihtyisä Wholefoods, jonka ruokasalissa söimme myös usein ruuan, sillä sinne mahtui sekä rattaat että ääntä ;) Wholefoodsista otimme myös usein ruuan iltaisin kotiin, sillä kokkausfaciliteetit eivät asunnossa olleet ihan niin hyvät kuin toivoimme.

Vaipanvaihtotiloja löytyy kaikista suurista tavarataloista ja osasta kahviloita. Kaikkein mukavin tila oli ehdottomasti jättilelukauppa FAO Schwartzilla, joissain paikoissa kun tilat ovat kovinkin ankeat. Miesten toilettitiloissa hienommissakin tavarataloissa vaipanvaihtoa varten saattoi olla vain osittain "julkisella" paikalla oleva taso, eikä välttämättä edes vesipistettä, joten "pylwaipit" eli siis puhdistuspyyhkeet ovat tärkeä henkiinjäämispakkauksen varuste. Samoin käsidesi.

Tiikerrrrrrriii ja typy

Central Parkissa on pieni eläintarha, ja jos ennättää, kannattaa tietysti mennä Bronxin eläintarhaan, joka on sitten hurjan paljon suurempi. Lapsille/taaperoille on myös Upper West Sidella oma museonsa, Children's Museum Of Manhattan (CMOM), sinne emme tällä reissulla kuitenkaan ehtineet. Lapsi visiteerasi isänsä kanssa luonnontieteellisessä museossa (American Museum of Natural History, se sama, jossa on kuvattu Night in the Museum, ja josta löytyy hirmuliskojen luurankoja!)  joka on aivan huikea paikka, mutta taisi olla vielä ihan vähän liian pieni innostuakseen kaikista hienouksista.

Meillä tyttö tykkäsi eniten todennäköisesti siitä, että sai ihmetellä ihmismäärää, korkeita rakennuksia ja seikkailla uusissa puistoissa ja muissa paikoissa, sekä tietysti viettää ihan vapaata aikaa äidin ja isin kanssa -noin pieni viihtyy hyvin ilman ihmeellisiä spektaakkeleita. Meidän lomilla mennään ihan typykän aikataulujen mukaan, eli päikkäreistä ja ruoka-ajoista pidetään visusti kiinni, eikä ahdeta liikaa juttuja yhteen päivään, se tuntuu toimivan :)

Jos lastenvaatteet kiinnostaa, suosittelen ainakin kurkkaamaan Bloomingdalesin ylintä kerrosta, josta itse tein parhaat löytöni. GAP:eja on joka kulmassa, tosin ihan kaikissa ei ole baby Gap-osastoa.

Lelukaupoista FAO Schwartz on huikea valikoimaltaan. Disney Store löytyy sekä Time Squarelta (muistaakseni, siellä en ole käynyt pitkään aikaan) ja Fifth avenuelta.

 

 

 

Kun mieluisa otus löytyy, jalat alle...

 

 

Amerikkalaiset pikkutytöt äiteineen suuntasivat sankoin joukoin American Girl Placeen, jossa tyttö voi ostaa "näköisensä" nuken ja kaiken mahdollisen mitä voi nuken tarvikkeeksi ikinä kuvitella. Ja aika paljon enemmänkin.

Paluulento meni ainakin meidn perheeltä vielä menolentoakin helpommin, tyttö nukahti babybasketiin ja nukkui yli viiden tunnin unet. Aikaero aiheutti vielä seuraavalla viikolla hiukan päänvaivaa, mutta nyt kun olen tytön kanssa kotona, sillä ei ollut väliä, että muutamana aamuna unet venyivät iltapäivän puolelle, annoin rytmin vaihtua pikkuhiljaa ilman sen kummempia kommervenkkejä. Vajaa viikko, ja olimme takaisin normaalirytmissä.

Toivottavasti tästä pikku katsauksesta on reissua suunnitteleville vähän apua -vastaan mielelläni, jos jokin seikka arveluttaa :)

PS.Mikäli matkarattaiden hankinta on mielessä, suosittelen seuraavaa: matkusta ilman rattaita New Yorkiin saakka, ja siellä ensimmäisenä aamuna/iltana toinen vanhemmista nappaa metron, ajelee esim. Union Squaren Babies'r'Us -liikkeeseen, ja hankkii huomattavasti Suomen hintoja edullisemmin Maclarenit tai vastaavat. Voit olla yhteydessä liikkeeseen jo etukäteen, jotta varaavat sopivat kiesit teille.

Kommentit

Jenna Kämäräinen
Jenna K

Ihana paras city-asu hani!

Hertta
Lilou's Crush

Jenna, perinjuurin; pääsi vilu yllättämään, niin oli pakko kaivaa IHAN kaikki mitä käsveskassa oli, onneksi ei ollut pelkkiä kalsonkeja vaan ihan järkivaatetta :)

Reese (Ei varmistettu)

Kivaa jos kerrot jossain vaiheessa asunnonvuokrausmahdollisuuksista - muakin kiinnostaisi kovasti! Olen ymmärtänyt nimittäin aiemmin tietoa etsiessäni, että sellainen on New Yorkissa laitonta turistitarkoituksiin. Mutta jos ei olekaan, niin aina parempi. Jään siis innolla odottamaan postausta aiheesta. (Tuo tarkoittamasi "W96th/Park Avenuen kulman leikkipuisto" taitaa muuten oikeasti olla E96th & 5th Avenuen kulmassa. West 96th ja Park Ave kun eivät oikein edes risteä ;))

Jii (Ei varmistettu)

Moi!

Tämä kyllä on kuin veistä kääntäisi haavassa... :)

Torstaina oli tarkoitus suunnata perheen voimin New Yorkiin, mutta pienen herran tänään puhjennut korvatulehdus esti ne aikeet. Aikaa lähtöön on niin vähän, että päädyimme suosiolla lääkärin kehotuksesta perumaan koko reissun. Plääh.

Tietenkin terveys ja lapsi ennen muuta, sehän selvä. Mutta on se vain kumma, kuinka viimeiset kolme kuukautta terveenä ollut lapsi kehittää pöpön juuri tälle viikolle?!

Kiitos vinkeistä, täytyy tallentaa ne seuraavaa yritystä varten. Asunnon vuokrauksesta olisin myös kiinnostunut kuulemaan. Kokemusta on vain hotelleista, nyt peruimme varauksen Ritz Carlton Battery Parkista.

Terveisin
Johanna (jonka hieno uusi shortsihaalari olisi ollut matkalaukussa ;)

Hertta
Lilou's Crush

Reese, no jopas tosiaan, muotoilinpa hassusti, siis W96sen kulmilla Park Avenuelta poiketessa. Vuokraus lienee turismimielessä laitonta alivuokralaishuoneissa ainakin. Käsittääkseni VRBO:n kautta laillista, tiedä häntä. Palaan tähän asiaan lomalaisen näkökulmasta siis tuonnempana, kauhia kun tuli kriminaali oli!

 

Jii, VOI EI! Voi ei voi ei voi ei! Onpas tosi kurjaa! Toivottavasti saatte pian uuden reissun järkättyä,ja pääset näyttämään haalarillekin suurkaupungin vilinää ;) Pikaista paranemista pienelle!

Jii (Ei varmistettu)

No joo, näihin täytyy lapsen kanssa matkatessa aina varautua. Vaikka lapsukainen onkin todella kokenut matkailija ikäänsä nähden, ei puolikuntoisen lapsen raahaaminen maailmalle ole kenellekään osapuolelle hyvästä. Matkoja tulee uusiakin.

Mutta ilmeisesti universumi yrittää nyt kehottaa mua pysymään maankamaralla, koska viikon takainen Islannin-työmatka peruuntui tuhkapilven vuoksi...

Aurinkoista viikkoa!
Johanna

Jii (Ei varmistettu)

Ai niin, Mondon matkaopas (2011) mainitsee lomavuokra-asuntojen löytöpaikoiksi seuraavat:

- Vacation Rentals www.vacationrentals.com
- Graig's List (iso huijareiden mahdollisuus!) www.newyork.graigslist.org
- www.nytimes.com/pages/realestate (pitkäaikaiset)

ja Lonely Planet (2004 tosin) seuraavat:

- CitySonnet www.westvillagebb.com
- Gamut Realty Group www.gamutnyc.com
- A Hospitality Company www.hospitalityco.com
- Manhattan Lodgings www.manhattanlodgings.com
- Servas www.usservas.org

Mutta koska on aina riski hankkia netistä, ois tietty mahtavaa löytää joku valmiiksi hyväksi havaittu ja testattu...

Johanna

Ananas
Ananas ja Kookos

Ihana juttu! Tekisi mieli heti matkustaa lapsen kanssa New Yorkiin. Mutta matkakuumetta helpottaa onneksi viikon päästä alkava Dubain matka! Että jos löytyy jotain shoppailu-, lapsen kanssa tekemis-, tai muita vinkkejä Dubaista, niin kerro toki niitäkin. :) Nuo matkustusvinkit tuli tarpeeseen ja on varmaan sovellettavissa mihin tahansa matkustettaessa, kiitos niistä! :)

Iisa

Mua on askarruttanut lapsen kanssa matkustamisessa eniten taksiajelu (check) ja sit aikaeroasiat (check) pitkän lennon ohella (check) - joten kiitos tästä! Vielä ekaa lapsellista ulkomaanmatkaa odotellessa...

laurafree
Laura loves

Hei kiitos tästä, loistavaa! Ollaan arvottu jo raskausaikanani, että milloin Sulon kanssa uskaltaisi lähteä Nykittelemään. Just toi lento hirvittää, samoin aikaerojutut (vaikka sanotaan, että ne on lapselle helpompia sopeutumisen kannalta kuin aikuiskropalle). Nyt ollaan treenattu jo parilla lyhyemmällä lennolla, ja ne on sujuneet oivallisesti (tosin 3h on hiukan eri asia kuin 8h). Vielä me uskalletaan. Tää herätti hullun NYCwithbaby-reissukuumeen :D

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.