Kauan eläköön avoimuus!

Rönsy

Kokoomus perusti nettisivun, jossa se oikoo mediassa esiintyneitä virheellisiä tietoja kokoomuksesta. Toistaiseksi sivulla on kyllä oiottu vain "virheellisiä" mielipiteitä esimerkiksi kokoomuksen veropolitiikan vaikutuksista.

Joku viikko sitten A-studiossa esitettiin Timo Soinin nauhoitettu haastattelu. Juontaja kertoi, että myös Soinin avustaja oli nauhoittanut haastattelun. Varmuuden vuoksi. Ilmeisesti todistusnauhaa ei tarvinnut kuitenkaan käyttää. Sekin taisi olla taannoin A-studiossa, kun kansanedustaja Markku Uusipaavalniemi pontevasti kieltäytyi vastaamasta kysymyksiin kameran edessä, jotta niitä ei harhaanjohtavasti leikattaisi. Sähköpostitse hän lupasi vastata. (Eikö niitä sähköpostivastauksia muka voi leikata törkeästi?)

Ruotsissa sama meininki. Dagens Nyheterissä oli maanantaina pääministeri Fredrik Reinfeldtin haastattelu Tukholman keskustan vuokra-asuntotilanteesta. Reinfeldtin omien sanojen mukaan vuokrajärjestelmä keskustassa ei yksinkertaisesti toimi, ja sille pitäisi tehdä jotain. (Ruotsin asumissysteemit ovat suomalaisen silmin idioottimaiset, mutta siitä ehkä toiste enemmän. Lyhyesti: Ruotsissa kerrostalossa voi asua joko asumisoikeudella tai vuokraoikeudella, omistamista ei ole olemassa.) Reinfeldt dömer ut hyresrätter, DN otsikoi. Jutussa ei ole siteerattu pääministeriä väärin eikä siinä ole faktavirheitä, ja siitä käy erittäin selväsanaisesti ilmi, että Reinfeldt ei halua lopettaa vuokraoikeusjärjestelmää keskustasta.

Tästä huolimatta Reinfeldt (tai hänen puolueensa) koki, että nyt on media vääristellyt asioita. Niinpä Ruotsin hallituksen (kyllä!) nettisivulla julkaistiin tiistaina tiedote otsikolla Reinfeldt: Hyresrätter bra idé i city. Siinä sanotaan, että lehtiartikkeleista on välittynyt väärä kuva, että päinvastoin pääministeri tukee paremmin toimivaa asuntomarkkinaa. Tiedotteessa on myös litteroituna joitakin kysymyksiä ja vastauksia haastattelusta, ja sen ohessa on mp3-tiedostona koko haastattelu.

Tämä on nyt tätä avoimuutta, johon myös eilen julkistettu pamfletti Uusi kultakausi kannustaa.

Itse olen ihan avoimuuden kannattaja kyllä. Tosin minun pitää aika paljon parantaa kysymysteni muotoilua ja äänenkäyttöäni ja karsia tota, niinku, öö  ja ää -tyyppistä sanastoa ennen kuin haastattelunauhojani julkaistaan missään.

Onhan tämä kehitys ollut jo pitkään olemassa. Poliitikot (ja ketkä tahansa muutkin merkkihenkilöt) ovat voineet omilla kotisivuillaan ja blogeissaan kirjoittaa koko nettikansalle justiinsa niin kuin haluavat, ilman kenenkään toimittajan näkökulmia, painotuksia tai asiayhteydestä irrottamisia.

Meppi Eija-Riitta Korhola oli viime keväänä Suomen Kuvalehden haastattelussa valmis heivaamaan median kokonaan: "Voidaan kysyä, mihin tarvitaan se vittuileva väliporras."

Jostain syystä juuri kukaan ei vain jaksa lukea niitä; Suomessa on todella vähän suosittuja poliitikkojen blogeja, ja uutiset ja keskustelut syntyvät sittenkin paljon useammin haastatteluista ja muista toimitetuista jutuista. Monille blogin pitämisestä on tainnut olla enemmän haittaa kuin hyötyä – vai mitä Matti Vanhanen? Ja joissakin tapauksissa ilmeisesti omakätistä blogikirjoitustakin voidaan vääristellä.

Kokoomuksen oikaisunettisivu ja Reinfeldtin lehdistötiedote ovat jotenkin kivoja ja toimittajasydäntä lämmittäviä esimerkkejä siitä, että toimittajat ehkä sittenkin ovat yhä ihan osaavia ja tarpeellisia. "Sanojani on vääristelty" -tyyppiset purkaukset ja "asiavirheet" on oikein hyvä "oikaista" tällä lailla.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.