Opintotukimussutus

Rönsy

Taas yritetään saada opintotukea sidottua indeksiin. Yksi ystäväni, entinen opiskelijapoliitikko, muisteli Facebookissa kaiholla "omia opintorahakampanja-aikojaan" vuonna 2007. Itse en ollut silloin kampanjassa mutta kylläkin Ylioppilaslehden toimittaja syksyn 2006, joten oikeastaan olin kampanjassa.

On jotenkin surkuhupaisaa, että sama sivusto luodaan vuodesta toiseen uudelleen, uusia iskulauseita, uusia graafisia ratkaisuja, pieniä tilastotietojen päivityksiä, uusia mielenosoituksia. Vuodesta toiseen. Ja ketään muita kuin opiskelijoita ei kiinnosta, mitä nyt Hesari tekee kiintiöjutun kerran vuodessa. Onneksi ne opiskelijat vaihtuvat suht tiuhaan, niin intoa riittää, ja sitten myöhemmin nostalgisoitavaa.

Omistakin journalistisista (täysin puolueettomista, heh) kampanjoinneista huolimatta minun on ollut aina vaikea nähdä tätä Suomen suurimpana ongelmana. Johtunee siitä, etten nostanut opintotukea opiskeluaikoinani kuin yhden kevään. Muuten tein toimittajan kohtuullisen hyvin palkattuja töitä ja tienasin sen verran, että tulorajat olisivat paukkuneet heti kättelyssä. Pidin sitä melko reiluna pelinä.

Kannatan ilman muuta opintotukijärjestelmän kehittämistä. Ja mitä enemmän matkustan maailmalla, sitä ylpeämpi tästä hienosta systeemistä olen. Olen niin usein selittänyt ulkomaalaisille, että kyllä, meille todella maksetaan opiskelusta, etten pysty lietsomaan itseäni hirveän vihaiseksi sen (ihan ilmeisistä) epäkohdista. Hyvä että jotkut pystyvät, vuodesta toiseen.

Sen sijaan yhtä asiaa en ymmärrä millään: Miksi se Kela on niin kauhea, kun se lähettää takaisinperintäkirjeitä 15 prosentin korkoineen? Joka kevät kuulen tästä aiheesta raivoa ja marinaa. Miten se voi tulla niin monelle niin yllätyksenä, kun on olemassa tulorajat ja selkeähköt laskukaavat Kelan nettisivuilla? Onko ihan liikaa vaadittu, että pitäisi kirjaa omista tienesteistään? Kun nyt kerran saa rahaa siitä, että opiskelee.

Share

Kommentit

Kati Toivanen
Kaksi-nolla

Mä olen miettinyt samaa. Kenelle voi enää tulla yllätyksenä, että kyllä, sen tuen joutuu maksamaan takaisin, jos käy samalla töissä ja tienaa rahaa. En yhtään jaksa kuunnella nassutusta aiheesta, mutta olenkin äreä  porvari, jonka omista opiskeluajoista on jo tsiljoona vuotta. Ja peeäs: kyllä sitä tukea voisi mun mielestä vähän nostaa.

eveliina
Kult!

Ulkomailla opiskelevana en voi kuin taas ihmetellä tätä kohkausta. Olen täällä jopa joutunut tilanteeseen jossa olen nolostunut kerrottuani Suomen systeemistä, kun keskustelukumppanilla on jo monen monta nollaa velkasumman perässä. 

Ihan esimerkkinä kaiken suhteellisuudesta: Hollannissa pistettiin virille sakkosysteemi; jos opinnot venyvät enemmän kuin vuodella, melkoinen lisäpotti odottaa kulman takana (3000 € per vuosi lukuvuosimaksun lisäksi). Samaan syssyyn ehdottivat vielä opintorahan poistamista maisterivaiheen opinnoista: vain lainaaminen olisi mahdollista.  Suomen systeemi kuitenkin mahdollistaa melkoisen pitkänkin opiskeluajan.

Okei, vertailu sikseen, (itsepähän olen tänne lähtenyt ja niin pois päin) mutta joskus tuntuu että Suomessa ei ihan aina muisteta kuinka helkkarin hyvin asiat loppujen lopuksi ovat..

Anderson (Ei varmistettu)

Niin. Mää en itte jaksanu perehtyä sääntöihin niin hyvin, että olisin tajunnu joutuvani maksamaan takaisin tammi-toukokuun opintotuista, kun ne sitten loppu kokonaan ja jouduin menemään syksyksi töihin. Musta se oli vähä outoa, ku olin kuitenkin tammi-toukokuut päätoiminen opiskelija ja sen jälkeen en enää koskaan.

Vierailija (Ei varmistettu)

Onhan tuo opintotuki ihan naurettavan pieni elämiseen. Pienehköllä paikkakunnalla ei kovin helposti löydä opintojen oheen töitä.

Vierailija (Ei varmistettu)

Onhan tuo opintotuki ihan naurettavan pieni elämiseen. Pienehköllä paikkakunnalla ei kovin helposti löydä opintojen oheen töitä.

Joanna Palmén
Rönsy

Vierailija, niin se on tosi pieni elämiseen, en ole kieltänyt. Eikä se siis ole mikään argumentti opintotukea vastaan, että "eipä muissa maissa vaan mitään makseta", mutta kuten Eveliina sanoi, se olis ihan hyvä pitää mielessä.

Anderson, mullahan oli tuo ihan sama tilanne. Olin nostanut tammi-toukokuun, valmistuin kesäkuussa. Lähettivät perintäkirjeen seuraavana vuonna, mä lähetin takas palkkakuittini ja todistin, että olen saanut valtaosan tuloistani vasta toukokuun jälkeen. Viikon kuluttua siitä tuli kirje, että ei tartte maksaa.

Iisa

Sääli jos - ja kun - tuosta indeksiin sitomisesta on tullut vaalien pakollinen heittopussi. Lähtee kyllä tehot asialta. Musta suomalaisten jakautuminen ihan oikeasti kahteen eri luokkaan on isompi riski kuin koskaan, ja sillä että kaikille taattaisiin samat taloudelliset edellytykset opiskeluun olisi iso merkitys sen ennaltaehkäisyssä. Mutta ehkä peruuttamaton on jo tapahtunut...

Vierailija (Ei varmistettu)

Niin siinä oli se pieni ero että sää valmistuit ;) Mää jouduin maksaan. Mutta en oo katkera, törkeän kauan mää sitä nostinki ku urheilu veti niin puoleensa.

Joanna Palmén
Rönsy

Iisa, ihan oikeessa olet. Mutta muistelen kyllä lukeneeni ihan vähän aika sitten jostain tutkimuksesta, että ei sitä jakautumista ainakaan enää ole pystytty estämään opintotukijärjestelmällä. Vaan rikkaat on korkeakouluissa ja köyhät duunissa - siis karkeasti, sori kun en nyt jaksa ruveta kuumehouruisena guuglaamaan tutkimusta esiin.

Toinen tähän vaikuttava varsin huono juttu ovat valmennuskurssit.

Ah, Anderson, se pieni ero :) No mutta urheilu on kyllä hyvä vaihtoehto opintotuille, olen samaa mieltä.

Jyri Öhman

Hmm. Minusta opintotuen (asumislisään yhdistettynä) pitäisi olla sen suuruinen, että se riittäisi elämiseen, eikä pakottaisi työn tekemiseen opiskelun ohella. Sanokoot kärvistelyllä nostalgisoijat mitä tahansa, mutta opiskelu käy täysipäiväisestä työstä — ja jos ei käy, olisi opiskelutahtia sitten hilattava ylöspäin. Jos OKM:n tavoitteena on saada opiskelijat valmistumaan ajoissa, ei sivutoiminen työnteko opintojen ohessa auta asiaa. Tietenkään.

Ja vaikka ulkomailla asiat olisivat huonommin, ei se tarkoita etteikö meidän pitäisi nykyistä järjestelmäämme skarpata ennestään.

Kelan karhuamisista sen verran, että suurin osa tapauksista on toki oikeutettuja ja opiskelijoiden tarkkaavaisuudella vätettävissä — mutta takaisinperinnöistä osa tehdään perusteettomasti, riittämättömillä selvityksillä, turhaa paperisotkua ja hammastenkiristystä aiheuttaen. Aiheesta uutisoi muistaakseni viikonlopun Hesari.

Nimim. valmistunut '08. Eiku '09. Mitä näitä nyt on.

Joanna Palmén
Rönsy

Ilman muuta on kehitettävä opntotukijärjestelmää niin että tuella pystyy elämään. Kyllä. Tämä ei vain valitettavasti tunnu kiinnostavan ketään muita kuin sen hetkisiä opiskelijoita. Eikä ole pätevä vasta-argumentti, että ulkomailla on huonommin.

Omat valtsikaopintoni kylläkin olivat kaukana täyspäiväisistä. Siinä standardiopiskelutahdin ohessa olisi voinut vaikka pyörittää pk-yritystä. (Tätä tahtia on käsittääkseni sittemmin kyllä kiristetty, hyvä niin.) Sikäli on huvittavaa, että nämä opintorahabarrikadeille nousijat ovat yleensä juurikin yhteiskuntatieteellisten alojen opiskelijoita - toki voi ajatella, että he epäitsekkäästi ajavat muiden alojen opiskelijoiden asiaa, mutta heidän itsensä esimerkkinä käyttäminen kyllä syö uskottavuutta itse asialta.

Ja jos nyt edelleen puhun laajasti ottaen omasta alastani, enkä vaikkapa hammaslääkäriopiskelijoista, niin kannatan lämpimästi alan töiden tekemistä jo opiskeluaikana. Jos siis suinkin mahdollistan Tämä systeemi on pelastanut meidät toiselta huonolta systeemiltä, joka on työharjoittelut valmistumisen jälkeen. Monissa sellaisissa maissa (Keski-Euroopan maat nyt ennen kaikkea), joissa ei käydä töissä opiskeluaikana, työmarkkinoille valmistuu täysin työkokemuksettomia 21-vuotiaita kandidaatteja, joille ei ole moneen vuoteen tarjolla mitään muuta kuin ilmaisharjoitteluja tai 400-800 euron harjoittelupalkkoja, joilla täytetään cv:tä ja harjoitellaan aikuiselämää. Tähän valmistumisen jälkeisten harjoittelujen suuntaan taidetaan olla ikävä kyllä Suomessakin menossa.

En ihan tuon sisältöistä juttua löytänyt viikonvaihteen Hesarista, sen sijaan siellä kerrottiin että Kelalta jää vuosittain kymmenien miljoonien arvosta turhaan maksettuja etuisuuksia perimättä takaisin, kun perintäjärjestelmä on huono ja kansalaisilla on maksuvaikeuksia. Siellä myös ehdotettiin sitä vapaaehtoisen takaisinmaksun takarajan siirtämistä elokuulle, mikä on ilman muuta hyvä ehdotus.

...

ystävälläni on ollut takaisinperinnän kanssa ns. paska tuuri kahdesti.

 

toisella kertaa hän sai odottamatonta kannustinrahaa -> meni yli rajojen maksoi sitten tukia korkoineen takaisin.

tänä vuonna kävi sitten niin, että oli ottanut luottokortin pois sitä väärinkäyttävältä henkilöltä ja saanut siitä luottokunnalta palkkion, hups keikkaa taas odottamattomasti yli rajojen ja taas pitäisi takaisin maksaa.

 

en tosin tiedä miten tuon jälkimmäisen tapauksen kanssa kävi, kun puhui jotain siitä, että aikoo olla kelaan yhteydessä siitä, että jopa rehellisyydestä joutuu sitten lopulta itse maksamaan satoja euroja...

 

joten kyllä tuo takaisinperintäsysteemi on mielestäni huono ja inhottavaa paperienpyöritystä alituiseen lähettää selvitystä ja perustelua jne. toisaalta mietin, että kuinka paljon tähän paperinpyöritykseen menee rahaa tässä yhteiskunnassa. toisaalta sillä varmaan on myös työllistävä vaikutus mutta nyt kuitenkin....

Miia_pau
Kolmas linja

Minustakin olisi ihan kohtuullinen veto, että tukia voisi maksaa vapaaehtoisesti takaisin esim. siihen asti, kun veroehdotus tulee. Tulot toki selviävät palkkakuiteitteja seuraamalla, totta, mutta joskus työnantajia esim. itsellä on saattanut sen vuoden aikana olla viisi tai kuusikin eriä, joista toiset ovat vielä lähettäneet palkkakuitin lähinnä silloin jos ovat muistaneet. Enkä kertakaikkiaan ole niin järjestelmällinen ihminen, että kirjoittaisin tuloni johonkin vihkoon esim., herra nähköön ei.

No, hajamielisyyttäni kerran olin ilmeisesti hukannut yhden palkkakuitin, kun tulojani laskeskelin: seurauksena juuri ja juuri ylittynyt tuloraja, jonka hoksasin heti, kun näin veroehdotukseni. Siinä vaiheessa ei tietenkään auttanut muu, kuin odotella perintälaskua korkoineen, ja kyllähän se kieltämättä vähän sapetti.

Joanna Palmén
Rönsy

Pakko vielä linkata tähän, kun sattui silmään niin sopivasti. Keskustanuorten puheenjohtajallekin tuli yllätyksenä. Hmm, jos ei omia rahojaan osaa laskea, niin miten sitten... Häntä ei olisi helpottanut edes vapaaehtoisen palautuksen takarajan siirto, sillä hän ei kai sitten koskaan saanut vuoden 2009 palkkakuittejaan tai tiliotteitaan kasaan. Siinä on kyllä ihan oikeassa, että 15 prosentin korko on melkoinen.

Noora Katariina (Ei varmistettu)

Samaa mieltä edellä kommentoineen Jyrin kanssa. Ja niinpä niin: se, että jossakin muussa maassa asiat ovat huonosti, ei tarkoita, ettei Suomessa voisi vaatia parannusta tilanteeseen. Monet ulkomailla asuvat opiskelijat ymmärrettävästi hämmästelevät suomalaista opintotukea, muttei se minusta mikään nolostumisen aihe ole - pikemminkin pitäisi olla ylpeä. Sosiaaliturvasysteemi on kiva olemassa, vaikka siinä ois vielä paljon korjaamisen varaa.

Minun pitäisi varmaan tehdä vähän tarkempia laskelmia tuloistani, ettei Kela pääse yllättämään... Freelancerin epämääräiset tulot puuttuvine palkkakuitteineen ovat vain vähän hankalia laskettavia. Ehkä tuo 15 prosentin kammottava korko voisi kannustaa kirjanpidossa.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.