Näin löydät sen oikean työn, osa 1

Toimitus

Haluatko vaihtaa työtä, mutta sopivia paikkoja ei ole auki? Lilyn juttusarja auttaa sinua löytämään ja nappaamaan piilossa olevan unelmahomman.

Neliosaisen sarjan jutut julkaistaan toimituksen palstalla kerran viikossa.

 

Jäljitä paikka

 

Lähtötilanne: Tiedät, että haluat vaihtaa työpaikkaa, mutta sopivaa työnantajaa ei ole näköpiirissä.

1. Kartoita tilanne

Eikö sunnuntain Hesarissa ole sinulle sopivaa työpaikkaa? Ei ihme. Kaksi kolmesta avoimesta työpaikasta ei koskaan päädy yleiseen hakuun. Unelmatyön etsintä kannattaa silti aloittaa kartoittamalla auki olevat paikat, sillä silloin näet, millaisissa tehtävissä väki vaihtuu juuri nyt.

Selaa talouslehtiä, käy työpaikkamessuilla, jätä ansioluettelo rekrytointipalvelun sivuille (esimerkiksi  Uranus, Monster tai Adecco) ja seuraa eri yliopistojen rekrytointisivujen ilmoituksia.

2. Kysy kaverilta

Olethan jo hyödyntänyt omat verkostosi? Sinä itse tai kaverisi tuntee varmasti jonkun, joka voi antaa sisäpiirin tietoa kiinnostavista paikoista. Selaa läpi Facebook-kaverilistasi – onko jollakulla erityisen mielenkiintoiselta vaikuttava työ?

Kun tapaat juhlissa tutuntutun, kysele hänen työstään. Jos innostut, tidustele, voitko palata asiaan myöhemmin vaikkapa sähköpostilla - hiprakassa kannattaa harvoin käydä työneuvotteluja. Älä jyrää, vaikka paikka kuulostaisi täydelliseltä, sillä harva haluaa työkaverikseen pelottavan tyrkyn. Hyvän tyypin auttamisesta sen sijaan hyötyy usein myös kaveri, sillä moni yritys palkitsee henkilökuntaa, joka tuo uusia ihmisiä taloon.

3. Etsi uutta

Eikö vieläkään tärpännyt? Maa on täynnä työpaikkoja, joista et ole vielä kuullutkaan. Etsi tietoa yrityksistä tai yhdistyksistä, jotka kuulostavat  kiinnostavilta. Mainostaako kiehtova firma lehdessä? Missä tuo radiossa haastateltava inspiroiva hahmo työskentelee?

Suomen yritykset -sivusto on kerännyt tuhansia yrityksiä aloittain jaoteltuna. Yhdistynetistä löytyvät puolestaan kaikki Suomen yhdistykset, joita voi selailla esimerkiksi paikkakunnan perusteella. Ja tässä on vasta Suomen tarjonta.

Mitä kautta sinä olet löytänyt kiinnostavan työpaikan?

 

Seuraavassa osassa: Kiilaa jalka oven väliin huolellisella pohjatyöllä. Juttu julkaistaan toimituksen palstalla ensi viikolla. Pysy mukana!

Juttua varten haastateltiin psykologi Maaret Puntoa, Monsterin toimitusjohtaja Marja Pylkkästä ja career coach Johanna Koskimiestä.

Teksti: Ida Valpas

Kuva: A-lehtien kuvatoimitus

Kommentit

Vierailija (Ei varmistettu)

No tämä juttu oli kyllä taas ihan yhtä tyhjän kanssa...

Vallila (Ei varmistettu)

Yksi tapa on (yllätys yllätys) Googlata! Firmojen joskus piilossakin hengaileville rekry-sivuille löytää usein tekemällä haun: * kirjoita unelmaduunipaikkasi tähän* + REKRY.

Esimerkiksi: Graafinen suunnittelija rekry
Kun laittaa vielä hakutulokset tuoreimmuusjärjestykseen saa näkyviin kaikki ajankohtaisimmat.

Toimii!

Terveisin Henry

Manuela (Ei varmistettu)

Saattepa sen kuulostamaan helpolta... Nimim. noin 50 hakemusta lähtenyt ja KAIVETTU ON!

Toimitus
Toimitus

Hyvä vinkki, Henry, kiitos! Manuela, löysitkö kiinnostavia paikkoja ilmoitusten kautta? Ja pystyisitkö vinkkaamaan jotain uutta paikkaa tai tapaa kaivella, kun olet tehnyt noin massiivisen työn?

Manuela (Ei varmistettu)

Paras tapa on vaan mennä katsomaan kiinnostavien yritysten sivuilta, onko heillä paikkoja mahdollisesti auki. Vaikka ei olisi, kannattaa laittaa vapaamuotoinen kirje + cv menemään. Sitä ei koskaan tiedä. :) Cv:ssä kannattaa ehdottomasti suosia kuvaa. Ei mitään mallipläjäystä, vaan ihan passikuvan kokoinen kuva riittää. Monet työnanatajat ovat sanoneet, että on kiva kun haastatteluun tulee valmiiksi tuttu naama.

Ilmoitukset ja rekryfirmojen sivut tarjoavat usein ihan mielenkiintoisia paikkoja, mutta ne huomataan myös ensiksi. Hakijoita saattaa olla pelkkään kesätyöpaikkaan yli 300 henkilöä. Jos olis aikaa, niin aina paras käyntikortti on tietysti face to face käynti. Kaupunkien omat rekry-sivut ovat yllättäneet minut monipuolisuudellaan.

Itse opiskelen viestintää ja olen päättänyt rohkeasti iskeä jokaiseen mahdolliseen ja mahdottomaan työpaikalta haiskahtavaan mahdollisuuteen. Tietysti sillä mielellä, että voin myös seistä työpaikan arvojen ja asenteiden takana. Sieluaan ei kannata lähteä myymään... Lisäksi kannattaa miettiä, että sulkeeko joku työpaikka jonkun toisen oven tulevaisuudessa.

Susanna Rantanen @ Täsmähakupalvelu Heebo (Ei varmistettu)

Yrityksen näkökulmasta "sen oikean" löytäminen on lähes tulkoon yhtä haastavaa kuin työnhakijankin. Missä ilmoitella, jotta maksimoituu niiden mielenkiintoisten kandidaattien huomio, miten pieni tai ylipäätään tuntematon yritys tulisi huomioiduksi tunnettujen bränditalojen ilmoitusten joukosta ovat yleisimpiä haasteita.

Hakemusten karsiminen on pitkällinen työ ja mitä enemmän ei-mielenkiintoisia hakemuksia käsittelee, sitä todennäköisemmin joukkoon hukkuu mielenkiintoisia hakemuksia. Hyvä hakemuskaan ei vielä tarkoita, että kandidaatti olisi sopiva tehtävään. Toisilla nyt vaan on paremmat kyvyt ilmaista itseään vaikkei kompetenttia itse tehtävään olisikaan.

Työnantajat käyttävät nykyään aika paljon erilaisia sosiaalisen median kanavia haravoidakseen kandidaatteja. Profiili esimerkiksi Linked In:nissä saattaa hyvinkin poikia kutsun haastatteluun. Kannattaa kokeilla!

Lisäksi kaikista avoimista paikoista vain noin. 1/3 on julkisesti auki jossain ilmoittelumediassa. Jossain tuolla on siis reippaasti yli puolet enemmän avoimia työpaikkoja odottamassa sopivaa kandidaattia. Kohtaanto-ongelma on ihan todellinen sekä työnhakijoille että työnantajille.

Työnhaku käy ihan oikeasti työstä ja vaatii kyllä panostusta. Ymmärrän silti turhautumisen, jos hakemuksia nakkaa menemään kymmeniä ja kymmeniä ilman tulosta.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.