TEE ITE: Näin lankkaat kengät + 10 vinkkiä kenkien hoitoon

Toimitus

Kävimme suutarin opissa ja selvitimme, miten nahkakengät lankataan oikeaoppisesti, eli niin että ne näyttävät hyviltä ja säilyvät pitkään. Suutarit Ville Hasala ja Seppo Siltala listasivat lisäksi kymmenen kenkävinkkiä, jotka jokaisen pitäisi tietää.

1. PUHDISTA IRTOLIKA KENKÄHARJALLA

 • Myös kuiva rätti kelpaa, mutta kenkäharja on jokaisen kenkiään rakastavan ykkösostos.
 • Säilytä harjaa eteisessä näkyvällä paikalla, jotta muistat puhdistaa likaiset kengät säännöllisesti.
   

2. SUOJAA KENGÄT KOSTEUSSUOJASUIHKEELLA

 • Suihkuta kengät ennen lankkausta kosteussuojasuihkeella, jonka voit ostaa perusmarketista tai suutarilta. Suihkuta kengät kauttaaltaan 20 sentin etäisyydeltä.
 • Vanhoihin kenkiin riittää yksi suihkekerros. Uudet kengät kannattaa suihkuttaa kahteen kertaan. Mokkakenkien pinta on huokoinen, minkä vuoksi niihin voi lisätä kolmekin kerrosta suihketta. Anna kenkien kuivua vähintään 5 minuuttia suihkekerrosten välissä.
 • Suihkeen hengittämineen ei ole terveellistä, joten suihkuta kengät aina ulkona!

 

 

3. LEVITÄ LANKKI KOKO KENKÄÄN, ERITYISESTI SIVUILLE

 • Valitse lankki, joka on pakattu tuubiin, jonka päässä on levityssieni (Katso kuva 3). Suljettu tuubi ei kuivu yhtä nopeasti kuin avattava lankkipakkaus, ja lankkia on helppo annostella sienellä. Kokeile esimerkiksi Collonil-merkkisiä tuotteita, ne antavat kenkiin hyvän kiillon.
 • Suosi värillistä lankkia värittömän sijaan, varsinkin tummille kengille. Väritön lankki ja mehiläisvaha tekevät kenkiin pitkään käytettyinä samean, harmahtavan pinnan.
 • Levitä lankki levityssienellä tai kenkäharjalla. Lankkaa myös kengänpohjien sivut ja erityisesti kenkien reunojen saumat pohjan ja päällisen välistä (katso kuva 3). Lankki estää vettä tulemasta kengistä sisään ja suojaa herkkää saumakohtaa ratkeamiselta. Jos kenkien reunoja ei suojaa, nahka kuivaa ja kenkien reunaan voi tulla reikiä.
 • Yksi kerros lankkia riittää. Anna lankin kuivua 5 – 10 minuuttia, kunnes kenkien pinta tuntuu sormella kuivalta.

 

 

4. KIILLOTA PINTA KENKÄHARJALLA

 • Myös vanha sukka tai rätti käy, mutta harjaamalla ripein pyörivin liikkein saat kenkiin kauneimman kiillon. Harjaaminen auttaa myös lankkia imeytymään nahkaan syvälle ja tasaisesti.
 • Valitse kenkäharja, jossa on pehmeät hevosenjouhiharjakset. Pehmeät harjat synnyttävät enemmän kitkaa kuin kovat muoviharjat, ja kitka saa nahan pinnan kiiltämään.  Hyvän harjan saat jo viidellä eurolla suutarista.
 • Lankkaa kengät ainakin kerran kuussa ja harjaa kengät vähintään viikon välein lankkauskertojen välissä.

 

 

+ 10 AMMATTILAISVINKKIÄ KENKIEN HOITOON

1.       Anna kastuneiden kenkien kuivua luonnollisesti lattialla. Älä laita niitä patterin päälle kuivumaan, sillä lämpö kuivattaa nahan liian nopeasti ja kengistä tulee koppurat. Voit täyttää kengät sanomalehdillä tai puisilla lepolesteillä, molemmat imevät kosteutta.

2.       Jalat voivat hiota puoli tuopillista päivässä. Siksi kannattaa käyttää lempikenkiäkin vain joka toinen päivä ja antaa niiden kuivua kosteudesta vuoropäivinä.

3.       Teetä nahkapohjaisiin kenkiin suutarilla puolipohjaus. Muoviset puolipohjat lisäävät kengänpohjien kestoa ja vähentävät niiden liukkautta. Kesä- ja kevätkenkiin riittää pieniuraiset pohjat, talvikenkiin kannattaa pyytää mahdollisimman syväuraiset pohjaukset. Puolipohjaus maksaa suunnilleen parikymppiä, suutarista ja paikkakunnasta riippuen.

4.       Vältä rumat suolarajat suojaamalla kengät suihkeella ja lankilla ja puhdistamalla kengät ennen kuin rapa ehtii kuivua. Suojasuihkeen sijaan käytettävä puhdistusvaahto auttaa häivyttämään jo syntyneet suolaraidat.

5.       Käytä mokkakenkiä ainoastaan kuivalla kelillä. Mokkakengät kannattaa puhdistaa muovisella mokkaharjalla tai -sienellä ja suojata värillisellä suihkeella.

6.       Kevätloskassa ainoa täysin vedenpitävä  kenkäsuoja on kalossit. Ne voi vetäistä kaikenlaisten kenkien, myös korkkareiden, päälle. Parhaat kalossivalikoimat löydät kenkäkaupoista ja isoista tavarataloista.

7.       Muoviset tekonahkakengät ovat huono sijoitus. Aito nahka paranee vanhetessaan, mutta muovikenkiä ei kannata edes lankata, koska lankka ei vaikuta tekonahkaiseen pintaan. Puhdista tekonahkakengät saippualla ja nihkeällä rätillä, sililkonisienellä tai pikakiillokkeella.

8.       Lakerikengät vaativat oman, öljymäisen kiillokkeensa, sillä lankki ei imeydy lakeripintaan. Lakerikengät tehtiin ennen lisäämällä nahkakenkien pintaan lakkakerros. Nykyään lakka on korvattu muovilla.

9.       Kun laitat kengät pitkäksi ajaksi säilytykseen, laita niiden sisään lestit, jotta kengät pysyvät muodossaan. Myös saappaille on omat varsilestinsä, jotka estävät saappaiden varsia menemästä lyttyyn.

10.   Ostitko kirpparilta liian kapeat kengät tai buutsit, joissa on liian löysä varsi? Suutari voi venyttää nahkaa leveämmiksi päkiästä tai pohkeesta tai kaventaa buutsien vartta. Suutarilta voit ostaa myös nahkamaalia, jolla voit tuunata rumanväriset kengät kauniimmiksi.

Mikä on sinun paras vinkkisi kenkien kunnostukseen?

Juttua varten haastateltiin suutarikisälli Ville Hasalaa ja suutarimestari Seppo Siltalaa Kämp Gallerian suutarista.

Kuvakollaasit: Jenna Kämäräinen

Share

Kommentit

Jenna Kämäräinen
Jenna K

img_0848_3.jpg

Kiitos vinkeistä Ville ja Seppo!

Mindeka
Ma-material Girl

Mahtavaa!

Olen itse ollut aikoinaan pari vuotta kenkäputiikissa töissä, jossa törmäsin karuun totuuteen: suomalaiset eivät osaa pitää huolta kengistään! Outoa, eikö? Ja kaduillahan näkee päivittäin korkokenkiä (-saappaita), joissa kolisee katuun koron rauta, eli itse korkolappu on kulunut (tai pudonnut) pois jo useampi kilometri sitten..

Käytän itsekin kyseistä suutaria ja olen ollut tyytyväinen asiakas jo hmmm.. seitsemän (?) vuoden ajan. Heitä kannattaa aina vähän ohimennen haastatella ja kertoa ääneen ongelmistaan, koska tuokin ala kehittyy hurjaa vauhtia. Vai kuka tiesi muutama vuosi sitten, että korkokengän käyttömukavuutta voi lisätä päkiän alle laitettavalla geelityynyllä? No, nyt niitä geelityynyjä on useamman kokoisia ja niillä saa avun mm. vasaravarpaisiin, hiertävään kenkään ja sling backin (kantaremmin) ylhäällä pysymiseen. Wau.

Jenna Kämäräinen
Jenna K

Toden totta! :) Ja kiitos vielä geelityynyvinkistäkin!

Päivi

Tosi hyödyllinen juttu, kiitos tästä! Annoin tästä inspiroituneena lempparikengille lepopäivän :)

Jenna Kämäräinen
Jenna K

Oikein! Jenna ja lempikengät kiittävät :)

manni (Ei varmistettu)

no voi rähmä, just tänään pyörin orpona kaupungilla, kun kluuvi on rempassa ja etsin toista suutaria. hyvä tietää että duunin lähellä on toinenkin liike, jossa oikeasti osataan auttaa ja korjata kenkiä.

Mindeka
Ma-material Girl

Tämä on nimenomaan ex-Kluuvin Suutari :D (mainittinkohan se jutussa?)

itu (Ei varmistettu)

Hei, hyödyllisiä vinkkejä. Jäin miettimään tuota kosteussuojan käyttöä ennen lankkausta? itse aina käsittänyt että kosteussuoja laitettaisiin jo lankattuihin kenkiin/ tarvittaessa.

Vierailija (Ei varmistettu)

Minulla on sellainen käsitys, ettei kosteussuojasuihketta saa laittaa ennen lankkia, koska se ei imeydy silloin nahkaan kunnolla. Suihke kun nimenomaa tekee kalvon, joka estää kosteuden imeytymisen nahkaan. Lankin tarkoitus taas on kosteuttaa nahkaa. Itse laitan suihketta aina lankin laiton jälkeen. :) hyvä että kenkienhoidon merkitystä jaetaan!

Eveliina25 (Ei varmistettu)

Samaa kovasti ihmettelin..kunnon suojasuihkeen päälle ei kyllä mitkään rasvat tartu. Kenkäkaupassa olen töissä ja neuvon kyllä juuri toisinpäin. Nahkakenkään mielestäni suihke ei ole edes välttämätön, mokalle ja nupukille kyllä ehdoton. Ja nykyään löytyy vesipohjaisia suojasuihkeita, joita voi suihkuttaa sisällä ja antaa vielä paremman suojan kuin perusmyrkkusuihkeet, koska oikeasti imeytyy nahkaan.

Nahkatohtori (Ei varmistettu) http://leathermastershop.eu

Nahkakengät pitää aina ensin puhdistaa, sitten laitetaan nahalle suojaaine ja sitten sen jälkeen voi sitä suojella suojasuihkeella. Riippu ainakin mitä suojavoidetta käytetään. Jokaisella suojavoiteella on oma elinaika st. miten pitkään se suojaa nahka. Yleensä melkein kaikki suojavoiteet mitkä ovat valmistettu kerosiini pohjalla - ne on kemiallisia. Joskus lisätään aika pieni määra jotakin luononnainetta mutta koostumus jää silti kemialliseksi. Niitten elinikä on max 1 viikko. Sen jälkeen pitää taas laittaa uus kerros nahalle. Mutta ennen kuin se uus laitetaan pitää poistaa nahalta vanha. Jos niitä ei poisteta nii ne kerääntyy nahalle ja eivät enää suojaa.
Suosittelen käyttää nahaoille suojaaineita mitkä ovat valmistettu luonnonölyistä ja vahoista. Eikä niitä paljon ole. Tiedän ainakin yhden brändin mikä on maailmassa huippu. Se on ranskalainen Saphir. Sen tuotteet ovat parhaat.

Kenkämyyjä for life (Ei varmistettu)

Samaa mieltä täällä vinkanneiden kanssa, kenkävoide ennen kosteussuojasuihketta, sillä muuten voide ei imeydy hoitamaan nahkaa!

Kommentoi