Ladataan...
Aavistus sinusta

Viimeksi avautumiseni perhevalmennuksen ensimmäisestä osasta sai aika paljon kommentteja. Moni tuntui ajattelevan, että ilmaiseksi saatuja palveluja, kuten neuvola ja perhevalmennus, ei voi kritisoida. Ilmainen ei kuitenkaan tarkoita automaattisesti hyvää ja laadukasta. On tosi paljon vetäjistä ja neuvolan terkasta kiinni, millaisena kokee palvelun. Joillekin sattuu kohdalle hyviä kokemuksia, joillekin niitä huonompia, eikä se ole varsinaisesti kenenkään vika.

Mutta asiaan. Kävimme nyt myös perhevalmennuksen toisessa osassa. Tämä kerta käsitteli synnytystä, sen kulkua ja eri kivunlievitysvaihtoehtoja. Lopuksi vauvaperhe tuli käymään ja kertomaan elämästään. Siinä missä viime kerralla toistettiin samat imetysasiat moneen kertaan ja keskityttiin lähinnä äiteihin, tämä kerta tarjosi tosi tiivistä ja tärkeää tietoa. Synnytyksestä tuli entistä varmempi olo ja myös mies koki saavansa hyödyllistä tietoa. Miehellä on loppujen lopuksi aika iso rooli synnytyksessä, joten hyvä hänenkin tietää samat asiat siitä kuin minunkin. Vauvaperheen kokemuksia oli myös mielenkiintoista kuunnella. Olen siis tosi tyytyväinen, että menimme paikalle. Saimme lopuksi myös täyttää palautelomakkeen, johon laitoimme omat ajatuksemme molemmista kerroista. Toisen kerran ansiosta valmennuksesta jäi päällimäiseksi hyvä fiilis.

Huomenna onkin viimeinen työpäiväni. En tiedä, missä vaiheessa sitä oikeasti tajuaa, etten olekaan enää palaamassa töihin. Ehkä sitten, kun vauva syntyy. Vauvaa varten alkaa olla kaikki jo hankittu. Ainoastaan vaunut puuttuvat ja nekin ovat jo postissa matkalla. Vauvan tavarat vievät jo (yllättävän paljon) tilaa kodistamme ja pikkuhiljaa alan ymmärtää, että elämäni isoin elämänmuutos on aivan nurkan takana!

Share

Ladataan...
Aavistus sinusta

Laskettuun aikaan on tasan kaksi kuukautta aikaa. Hui! Raskausaika on kulunut yllättävän nopeasti. Raskausviikot vaihtuvat tiuhaan ja kuukaudet kuluvat. Pian meidän elämä muuttuu täysin toisenlaiseksi.

Raskausaika on ollut kaikkea mitä odotin ja vielä enemmän kaikkea sellaista, mitä en osannut koskaan odottakaan. On ollut ihanaa ja kamalaa. Olen voinut huonosti, joka paikkaa on kolottanut ja elämä on rajoittunut lähinnä kodin ja (hyvinä viikkoina) työpaikan välille. Samalla olen ollut onnellisempi kuin koskaan. Nukahdan joka ilta onnellisena pienen poikani potkujen saattelemana. Herään joka aamu onnellisena uuteen raskauspäivään. Olen koko ajan lähempänä pitkäaikaista unelmaani, omaa lastani.

Tämä onnistunut raskaus on ollut parasta terapiaa parantamaan keskenmenokokemuksia. On ollut kerta toisensa jälkeen helpottavaa kuulla, kuinka kaikki on normaalisti ja hyvin. Ensimmäinen keskenmeno oli niin kamala kokemus ja päässä kaikuu edelleen lääkärin sanat: "Tämä ei ole normaali raskaus." Kun saman koki vielä kahdesti uudelleen, aloin pikkuhiljaa uskoa siihen, etten koskaan koe normaalia raskautta. Nyt koen sitä kuitenkin parhaillaan ja keskenmenot tuntuvat vain kaukaisilta painajaisilta. Minä olen päässyt niistä eteenpäin. Me olemme päässeet niiden yli. Ja ihan pian meidän perhe kasvaa uudella jäsenellä.

Vuosien varrella tunteet ovat heitelleet laidasta toiseen. Ensimmäisen keskenmenon jälkeen naiivi toiveikkuus "pian" alkavasta uudesta raskaudesta. Toisen keskenmenon jälkeinen pitkä raskaudeton ajanjakso, jonka aikana ehdin luopua toivosta ja opettelin elämään lapsettomana. Kolmas keskenmeno tuntui jo surullisen normaalilta. Tämä neljäs raskaus on ollut ihanan tavallinen. Tämä raskaus on parantanut minua päivä päivältä. Eheyttänyt. Palauttanut toivoni. Samalla onkin pitänyt uskaltaa alkaa katsoa tulevaisuuteen ja äitiyteen. Uskaltaa päästää irti menettämisen pelosta ja alkaa oikeasti valmistautua lapsen tuloon myös henkisesti.

 

Aavistus sinusta, poikani, on jo enemmän kuin pelkkä aavistus.

Siellä sinä olet, jo olemassa, liikkumassa, sydämesi sykkimässä.

Sinulla on kovat potkut ja hikka usein.

Sinä olet muuttamassa minut lapsettomasta naisesta äidiksi.

Sinä olet muuttamassa elämäni täysin ja kokonaan.

Kiitos.

Share

Ladataan...
Aavistus sinusta

Viime vuoden äitiyspakkaus oli mun mielestä tosi kiva. Tilasin pakkauksen joulukuun alussa ja pakkaus saapui muistaakseni vain viikko tilauksen teon jälkeen eli yllättävän nopeasti. 

Listasin tähän suosikkejani pakkauksesta. Kuvat ovat Kelan sivuilta.

Unipussi on superihana! Tykkään pöllökuosista ja värimaailmasta. Unipussi on myös tosi muhkea ja lämpimän oloinen. Varmasti huhtikuussa tulee käyttöä tälle.

Kevyttoppapuku on myös kiva. Harmaa väri ja keltaiset väripilkut ovat omaan mieleeni. Toivottavasti puku olisi sopiva meidän pienelle ensi syksynä.

Itse ostamani vaatteet ovat lähinnä harmaita ja valkoisia. Ihan kiva siis saada äitiyspakkauksesta värikkäitä vaatteita. Monta raitabodyä tulikin eri väreissä, joten näitä voi sitten yhdistää niihin itse ostamiini neutraaleihin väreihin.

Myös toppapuku oli kiva. Tässäkin täytyy toivoa, että koko on hyvä sitten ensi talvena meidän lapselle.

Muutenkin äitiyspakkauksesta tuli paljon hyödyllisiä tarvikkeita, kuten kynsisakset, kestoliivinsuojat, ruokalappu jne. Monet jutut, kuten peitto, vaikuttivat laadukkailta. Olen kaiken kaikkiaan tosi tyytyväinen siihen, että tilasin äitiyspakkauksen.

PS. Ei kannata lähteä yksin kävellen hakemaan pakkausta. Se on nimittäin yllättävän iso! Itse hän raahasin pakkausta noin kilometrin matkan kotiin ja sen jälkeen kädet olivat aika muusia. 

Share

Ladataan...
Aavistus sinusta

Elokuvissa ja tv-sarjoissa raskaus esitetään yleensä aina aika samalla tavalla. Kokosin muutamia juttuja, mitkä saattavat tosielämässä mennäkin vähän toisin kuin elokuvissa.

1. Raskaaksi tullaan helposti

Lähes poikkeuksetta elokuvissa ja sarjoissa raskaaksi tuleminen on helppoa ja vahinkoraskaudet yleisiä. Virkistäviä poikkeuksiakin löytyy, esim. Frendeissä Monican ja Chandlerin lapsettomuus. Keskenmenoja ei tapahdu lähes koskaan.

2. Aamupahoinvointi

Aamupahoinvointi kuvataan usein niin, että aamulla käydään vähän oksentamassa ja muuten kaikki on normaalisti. Itselläni pahoinvointi sijoittui kaikkiin muihin ajankohtiin kuin aamuun. Moni raskaanaoleva ei välttämättä edes oksenna, vaikka kärsisikin pahoinvoinnista, vaan kyseessä on ennemminkin jatkuva kuvotuksen tunne.

3. Maha kasvaa nopeasti

Leffoissa maha kasvaa nopeaan tahtiin ja ekassa ultrassa onkin jo suht iso maha. Raskausmahan kasvu on tietysti hyvin yksilöllistä, mutta aika monen vatsa alkaa kasvaa vasta lähempänä raskauden puoltaväliä.

4. Liikkeiden tunteminen

Tiedättekö sen kohtauksen, jossa yhtäkkiä raskaana oleva tuntee ensimmäisen potkun ja joku muu tulee samantien kokeilemaan vatsaa ja tuntee sen myös. Nähty lukemattomia kertoja eri sarjoissa ja leffoissa. No, liikkeitä tuntee monesti pikkuhiljaa ja vatsan päältä liikkeet voi tuntea vasta vähän myöhemmin.

5. Kaikki synnytykseen liittyvä

Kirkas lapsivesi menee (jonkun jaloille todennäköisesti) ja yhtäkkiä supistaa kovaa. Sitten mennäänkin jo kiireellä sairaalaan ja pian syntyy vauva. No, kai se voi noinkin mennä. Todellisuus on kuitenkin yleensä ehkä jotain vähän muuta ja sairaalaan ei lähdetä heti ekoista supistuksista. 

Share

Pages