Ladataan...
Aavistus sinusta

Olemme päättäneet ottaa vauvalle kaikki rokotusohjelmaan kuuluvat rokotukset. Ensimmäinen niistä on rotavirusta vastaan ja se otetaan suun kautta. Olin jostain syystä unohtanut koko rokotuksen, enkä sen vuoksi ollenkaan selvittänyt etukäteen siitä mitään. No, otimme vauvalle sen 2kk-neuvolassa ja terkka vähän sivulauseessa mainitsi, että kannattaa pestä omia käsiä hyvin. Rokote sisältää eläviä viruksia, joten niitä saattaa olla pukluissa ja kakassa.

Vauva sai sivuoireina vatsakipuja ja pulauttelua. Oikein säälitti pieni, kun vatsaa alkoi vääntää ja alahuuli meni rullalle. Aiemmin tällaista ei ole meillä ollut, eikä tätä ennen vauvaa ole tarvinnut kannella tai heijailla kipujen takia.

No, pulauttelu tosiaan lisääntyi paljon rokotuksen jälkeen ja todennäköisesti sen kautta sain itse virustartunnan. Täällä ollaan siis eletty rotan kourissa, nyt tosin tauti on aikalailla selätetty. Pahinta tässä tilanteessa on ollut se, että mies on koko viikon työmatkalla, joten olen ollut vauvan kanssa kahdestaan. Kannoinkin peitot vessan lattialle ja nukuimme siellä vauvan kanssa pahimman vaiheen ajan. Tai no, vauva nukkui, minä en niinkään. 

Onneksi tilanne on rauhoittunut ja oma vointi on parempi. Täytyy kyllä nostaa hattua kaikille yksinhuoltajille, jotka selviytyvät kaikesta tällaisesta yksinään koko ajan! Onneksi imetys on sujunut edelleen, vaikka olen varmasti menettänyt nesteitä paljon. Muistakaa siis pestä käsiä huolella rotaroketteen jälkeen!

Ladataan...

Ladataan...
Aavistus sinusta

Monella saattaa olla sellainen kuva vauvoista, että eihän niiden kanssa voi vielä mitään tehdä yhdessä. Itsekin kuvittelin, että tässä vaiheessa vauva vain syö ja nukkuu (mitä hän kyllä myöa paljon tekee). Me kuitenkin tehdään aika paljon kaikkea silloin, kun vauva on virkeänä.

Lukeminen

Olen lukenut vauvalle ihan alusta asti. Imettäessä luen lasten loruja ja vauva monesti nukahtaakin rauhalliseen lukuääneen. Tiitiäisen satupuu on jo kahlattu läpi muutamaan otteeseen, kuten myös muutama muu kirja. Vauvalla on myös muutama pehmokirja, joita katselemme yhdessä. Viime aikoina vauva on alkanut koskettaa kirjoja, kun aiemmin vain katseltiin.

Musiikin kuuntelu

Mies kuuntelee ja laulaa paljon lastenlauluja vauvan kanssa. Molempien suosikkeja taitavat olla Rölli-laulut. Yleensä tämä musiikin kuuntelu ajoittuu alkuiltaan ja tämän jälkeen vauva alkaakin pikkuhiljaa väsähtää. Loppuilta onkin sitten rauhoitettu virikkeistä.

Vauvatus, vauvahieronta, masujumppa

Teemme vauvatusliikkeitä noin kahdesti päivässä yleensä vaipanvaihdon yhteydessä. Vauva tykkää kaikesta jumppaamisesta ja yleensä hymyilee ja "höpöttelee" samalla.

Vauvahierontaa teen pitkän kaavan kautta ehkä pari kertaa viikossa, yleensä kylvyn jälkeen. Teen kuitenkin osittaista vauvahierontaa myös imettäessä tai vaipanvaihdon jälkeen hoitopöydällä. 

Masujumppaa teemme, jos vauva kärsii vatsavaivoista. Viime aikoina ei ole tarvinnut kauheasti tehdä tätä, mutta vauva tykkää tästäkin jumpasta paljon. Erityisesti jalkapohjien hieronta rentouttaa vauvaa. Olenkin bussissa saanut itkevän vauvan rauhoittumaan jalkapohjien hieromisella.

Leikit

Äitiyspakkauksen mukana tuli kirja, jossa on erilaisia vauvan kanssa tehtäviä leikkejä. Näitäkin olemme tehneet melkein päivittäin. Leikeissä on monia samoja elementtejä, kuin vauvatuksessa ja vauvahieronnassa. Leikit tehdään lorujen tahdissa.

Vauvan kanssa touhutessa on tärkeää mennä vauvan ehdoilla. Vauvan tulee olla virkeä ja sosiaalisella tuulella. Väsyneen tai nälkäisen vauvan kanssa ei kannata yrittää tehdä mitään ylimääräistä.

Meistä on ollut kiva touhuta joka päivä vauvan kanssa jotakin. Vauva myöskin tykkää näistä jutuista, mitä teemme hänen kanssaan ja saammekin paljon hymyjä ja juttelua häneltä.

Ladataan...
Aavistus sinusta

Postaus tehty yhteistyössä preeco.fi -verkkokaupan kanssa

Varmasti vauva-ajan isoin ja tärkein hankinta on vaunut, koska ne ovat päivittäisessä käytössä useamman vuoden ajan. Me saimme paljon vaunusuosituksia, kun kerroimme raskaudesta kavereillemme. Etenkin miehiltä tuli kaiken maailman teknisiä vaatimuksia ja minua alkoi kilpavarustelu hieman ahdistaa. Tutkimme miehen kanssa vaunuvalikoimaa ja mietimme, mikä tekee joistakin vaunuista yli tuhannen euron arvoiset ja miksi toiset ovat halvempia. Päätimme hankkia edullisemmat vaunut, koska emme halunneet maksaa ylimääräistä merkin takia. Noihin aikoihin preeco.fi -verkkokauppa otti minuun yhteyttä ja ehdotti vaunuyhteistyötä. Tutustuin heidän vaunuihinsa ja valitsin mieleiset. Päädyin valitsemaan Baby-Mercin Zippy-yhdistelmävaunut. Yhdistelmävaunut ovat kätevät monipuolisuutensa vuoksi. Ratasosa pidentää käyttöikää vuosilla. Zippyt ovat yhdistelmävaunut, joista on todella monta eri värivaihtoehtoa valittavissa. Etupyörät ovat kääntyvät, mutta ne saa myös lukittua.

Nyt lähes kahden kuukauden kokemuksella vaunuista voin kertoa, että olen ollut tosi tyytyväinen. Vaunut ovat juuri sitä, mitä toivoimme. Sirot ja kevyet, joten ne mahtuvat hyvin eteiseemme. Miehelle tärkeää oli vaunujen liikkuvuus ja olemme molemmat olleet siihen tyytyväisiä. Anoppikin kehui, kuinka kevyiltä vaunut tuntuvat työntää. Kiva ulkonäkö on tietysti myös plussaa. Mietimme hiljattain miehen kanssa, että yli tuhannen euron vaunuissa on vaikea kuvitella olevan mikään niin paljon paremmin kuin näissä, jotta hintaero selittyisi.

Olemme aika paljon vaunuilleet eri ympäristöissä. Asumme Helsingissä, mutta luonnon keskellä. Meillä ei ole autoa, vaan kuljemme paljon bussilla ja metrolla. Vaunut ovat toimineet eri tilanteissa hyvin. Lenkille lukitsen etupyörät, jolloin hiekkateilläkin ja pururadalla on helppo liikkua. Julkisissa kulkiessa sekä kaupoissa ja kauppakeskuksissa kääntyvät etupyörät ovat puolestaan todella kätevät. Työntöaisaa saa nostettua ja laskettua oman tarpeen mukaan.

Ensimmäisellä vaunulenkillä käydessämme oli vielä lunta. Vaunut ovatkin lämpimät talvella. Kopan päällinen on paksu ja kuomun saa laskettua tosi alas tuulen suojaksi. Näin kesällä vaunuja saa viilennettyä esim. ottamalla kopan päällisen pois ja myös kuomusta saa takaosan päällisen irrotettua. Vauva onkin viihtynyt hyvin päiväunilla vaunuissa vaunulenkkien aikana ja niiden jälkeen.

Vaunujen mukana tuli tietysti myös ratasosa, joka varmaan otetaan käyttöön syksyllä. Myös hoitolaukku, sadesuoja, hyttysverkko, pulloteline ja pehmeä hoitoalusta tulivat mukana. Mitään lisäosia ei siis tarvitse vaunuihin ostaa.

Mitä kehitettävää vaunuissa sitten on?

Hoitolaukku voisi olla isompi ja sen nepparikiinnitys ei ole erityisen kätevä. Tällä hetkellä se vielä riittää meille, mutta vauvan kasvaessa voi olla, että hankimme toisen hoitolaukun, johon mahtuu esim. lapsen eväitä paremmin mukaan.

Vaunukopan alapuolella olevaan säilytystilaan ei kauheasti mahdu mitään isoa, koska kopan ja säilytystilan väliin jää aika pieni rako. Kyllä sinne silti kaikki oleellinen mahtuu, esim. vaippapaketit kauppareissulla.

Olemme siis olleet tosi tyytyväisiä vaunuihin ja ne ovat saaneet myös muilta kehuja. Neuvolassa käydessäni vaunut erottuvat edukseen mustien toistensa kanssa samanlaisten vaunujen rivistöstä vaunuparkissa. Mies itse asiassa suositteli eräälle tuttavalleenkin näitä vaunuja hiljattain. Täällä siis kaksi tyytyväistä Zippyjen omistajaa. 

Vaunut on saatu yhteistyössä preeco.fi -sivuston kanssa. Tällä hetkellä sivulla on paljon kesätuotteita hyvään hintaa. Meille vaunut saapuivat ihan muutaman päivän sisällä siitä, kun lähetysilmoitus tuli sähköpostiin. Vaunuilla on myös vuoden mittainen takuu.

Meidän vaunut löytyvät tämän linkin takaa. Zippyt ovatkin tällä hetkellä tarjouksessa!

Ladataan...
Aavistus sinusta

Meidän pikkumies on huomenna jo kahdeksan viikkoa vanha. Näiden viikkojen aikana on arki lähtenyt rullaamaan hyvin ja pieni tullut meille tutuksi. On tullut myös huomattua, mitä tavaroita arjessa oikeasti tarvitsee ja mitä ei. Kirjoittelin jo raskauden aikana tekemistämme hankinnoista vauvaa varten. Täysin turhia hutiostoja ei ole onneksi vielä tullut tehtyä, mutta ihan kaikkea ei tietysti ole tullut käytettyä, kuten oletettiin.

Nukkuminen

Pinnasänky ja siihen liittyvät asiat eli patja, peitto, lakanat, patjansuojukset ja reunapehmuste: Vauva ei ole vielä kertaakaan nukkunut pinnasängyssä. Tuskinpa pinnasänky kuitenkaan jää turhaksi, sillä siitä saa laidan poistettua, joten se menee taaperosänkynä myös. Onneksi ei tullut hankittua pienten vauvojen sänkyä tms, koska se olisi jäänyt täysin käyttämättä. Suosittelen muuten teille, jotka aiotte perhepeteillä, hankkimaan omaan sänkyyn patjansuojuksen. Meillä ainakin tulee sen verran usein maitoa ja puklua sänkyyn, että patja olisi muuten pian homeessa. :D

Kehto: Alakerran kehdossa vauva on nukkunut jonkun verran. Jos hänet siirtää siihen syvässä unessa ollessaan, hän saattaa pysyä unessa kehdossakin. Muuten vauva nukkuu paljon sylissä päiväsaikaan. Olen laittanut kehdon reunaan neuvolasta saadun hymyilevän ihmisen kuvan, jolle vauva tykkää höpötellä hereillä ollessaan.

Itkuhälytin: Itkuhälytin ei ole jokapäiväisessä käytössä. Toisinaan vauva jää vaunulenkin jälkeen vielä vaunuihin nukkumaan, jolloin itkuhälytin on tietysti kätevä.

Liikkuminen

Vaunut: Vaunuja käytetään päivittäin ja olemme olleet niihin tyytyväisiä. Vaunuilla kuljemme julkisilla, käymme vaunulenkeillä ja kaupassa ja toisinaan nukutaan päiväunia. Vaunuista on tulossa piakkoin oma postauksensa. 

Turvakaukalo: Turvakaukaloa olemme tarvinneet muutamia kertoja. Onneksi saimme sen kuitenkin lainaan ystäviltämme, koska käyttöä tulee sen verran vähän.

Peseytyminen ja vaipanvaihto

Hoitopöytä ja hoitoalustat: Ovat koko ajan käytössä. En tiedä, miten ihmiset tulevat toimeen ilman hoitopöytää, etenkin alkuvaiheessa, kun joka vaipassa oli numero kakkosta. Pikkupyyhkeitä kului alussa myös todella paljon juurikin tästä syystä. Nykyään vauva kakkaa enää kerran päivässä tai kerran kahdessa päivässä, niin pyyhkeetkään eivät ole koko ajan lopussa.

Harsoja tuntuu olevan koko ajan liian vähän. Onneksi kaverimme ostivat meille vielä muutaman lisäharson. Vauva kuitenkin puklailee sen verran paljon, että harsot ovat koko ajan pyykissä. Harsot ovat myöskin käteviä imettäessä, kun maitoa saattaa suihkuta välillä minne sattuu.

Kylpyamme ja kylpypyyhe: Kylvyssä käydään noin kaksi kertaa viikossa. Saimme äitiyspakkauksen pyyhkeen lisäksi vielä toisen vauvapyyhkeen lahjaksi. Hyvä, koska välillä pyyhkeellekin saattaa tulla puklua/pissaa/tms. ennen kuin vauva on edes saatu kuivattua kunnolla.

Vanulappuja ja -puikkoja, kosteuspyyhkeitä, sinkkivoide, vauvaöljy, talkki, kertakäyttöisiä hoitoalustoja: Vanulappuja kuluu tosi paljon aamupesujen yhteydessä. Vanupuikkoja kuluu myös. Kosteuspyyhkeitä käytetään välillä, mutta pyrimme aina pesemään pepun vedellä, kun mahdollista. Sinkkivoidetta tai talkkia ei ole käytetty kertaakaan. Vauvaöljyä olen laittanut vähän kylpyveteen, mutta muuten ei ole tullut käytettyä. Kertakäyttöiset hoitoalustat ovat tosi käteviä ja niitä kuluukin aina, kun emme ole kotona. Eilenkin vaippa vaihtui kätevästi rannalla kerttisalustan päällä.

Vaippoja + pari kestovaippaa: Vaippoja kuluu paljon! Meillä on vielä viimeinen paketti Liberon kakkoskoon vaippoja käytössä, mutta sen loppuessa vaihdamme jo kolmoskokoon. Libero on tuntunut kaikista parhaimmalta vaippamerkiltä meidän pojalle. Muumi-vaipat päästivät läpi ja Pampers tarttui ihoon kiinni. Lidlin Toujours-vaipat olivat itse asiassa tosi hyviä, mutta niissä ei ole pissaviivoja. Varsinkin alussa pissamäärät olivat niin pieniä, ettei päältä päin erottanut ilman viivaa, onko siellä jotain. Kestovaippoja en ole vielä kokeillut, vaikka vakaa aikomus on.

 

Vaatteet

Nyt olemme jo siirtymässä pikkuhiljaa 62-koon vaatteisiin. 

Bodyt koko 50-56 14 kpl: Hyvä määrä! Bodeja saattaa kuitenkin mennä useampi vaihtoon päivän aikana.

Housut koko 50-56 11 kpl: Housuja on ollut ehkä muutamat liikaa, koska niitä ei mennyt pesuun samaa tahtia kuin bodeja. 

Haalarit koko 50-56 2 kpl: Toisia haalareita olemme käyttäneet paljon ja toisia emme ollenkaan.

Yökkärit koko 50-56 5 kpl: Hyvä määrä ollut. Joka yön jälkeen menee yöhaalari pesuun. (Kuten myös oma yöpaita.)

Pipoja, sukkia, lapasia 6 kpl, 6 kpl, 3 kpl: Pipoja turhan paljon, sukkia ja lapasia hyvä määrä.

Fleecehaalari 1 kpl: Oli tosi hyvä vielä huhtikuussa. Toukokuun lämmössä ei ole enää tarvittu ja nyt ei varmaan mahtuisi enää päälle.

Itse tehtyjä villavaatteita ja vilttejä: Aika vähän tullut käytettyä.

Paljon saatiin lahjaksi vaatteita, joten ei niitä kannata itse ihan hirveästi ostaa. 50-koko kävi aika nopeasti pieneksi, mutta 56 menee edelleenkin. Pienikokoisia 62-vaatteita olemme ottaneet nyt jo 56-koon rinnalle käyttöön. Pian saa hyvästellä kaikki 56-koon vaatteet, koska poika on jo sen verran pitkä.

Imetys

Imetystyyny: Tämä on ollut ihan super! Jo raskauden aikana se oli tosi hyvä selälle. Vauvan syntymän jälkeen tyynyä on käytetty myös tosi paljon. Koska vauva haluaa olla niin paljon sylissä (ja me haluamme häntä sylissä pitää), niin imetystyyny on ollut tosi kätevä siihen. Vauvaa voi pitää tyynyn päällä, jolloin käsille ei tule kuormitusta tai tyynyä voi pitää käsien tukena. Välillä olemme laittaneet tyynyn nukkuvan vauvan ympärille sohvalla, jolloin se toimii unipesän tapaan. Tosi kätevä keksintö siis, kunhan hankkii tarpeeksi tukevan yksilön.

Rintapumppu: Olen välillä pumppaillut maitoa pulloon, jos olemme lähteneet kotoa. Nykyisin vauva ei kuitenkaan enää suostu syömään pullosta, joten ei ole enää tullut pumpattua. 

Imetysliivejä 4 kpl: Ostin vielä kahdet lisää. Menevät joka päivä pesuun.

Kestoliivinsuojia 6 kpl ja kertakäyttöisiä liivinsuojia: Hävitin yhden kestoliivinsuojan, mikä ärsyttää tosi paljon. Niitä voisi olla pari enemmän, koska menevät pesuun viimeistään päivän käytön jälkeen. Myös kerttissuojia olen käyttänyt, jos kaikki kestot ovat pesussa/kuivumassa.

Tuttipulloja, tutteja (4 kpl, 5 kpl): Liikaa! Vain yhdestä pullosta vauva on suostunut juomaan, eikä enää edes siitäkään. Tuttia ei ole suostunut syömään kertaakaan. Ostin myös pari luonnonkumituttia, mutta ei nekään kelvanneet.

Imetyskorut 2 kpl: Toista olen käyttänyt tosi paljon, toista vähän vähemmän. Vauva ei vielä osaa tarttua, mutta tykkää kyllä korua toisinaan katsella.

Muuta

Leikkimatto: Superhyvä! Noin kuukauden ikäisenä vauva alkoi tarkkailla enemmän ympäristöä ja nykyään viihtyy leikkimatolla tosi pitkäänkin itsekseen. 

Kirjoja ja pehmoleluja: Leluihin ei vielä osata tarttua, mutta lasten lorukirjoja luen vauvalle lähes joka päivä imetyksen yhteydessä. Pehmokirjoja vauva tykkää katsella. 

Kantoliina: Joitakin kertoja olen kotona käyttänyt kantoliinaa, mutta en mielestäni saa vauvaa siihen tarpeeksi tukevasti laitettua. 

Kynsisakset ja kuumemittari: Vauvojen kynnet kasvavat supernopeasti!

Vaunulelu: En ole omatekemääni vaunulelua vielä kiinnittänyt, mutta vaunuissa roikkuu pari värikästä lelua, joita vauva tykkää katsella hereillä ollessaan.

 

Aika vähän siis turhia juttuja on tullut ostettua. Sen sijaan olemme muutaman asian ostaneet lisää:

Kantoreppu: Huippukätevä, kun menemme retkeilemään. Ostin käytetyn Manducan kantorepun ja se on ollut hyvä.

Kesäjuttuja: Kesä tuli aika yllättäen, emmekä olleet varustautuneet ollenkaan. Vauva sai onneksi ristiäislahjaksi lyhythihaisia bodeja. Julbon aurinkolasit löytyvät myös ja hellehattu. Ostimme terassille UV-teltan, jonka sisälle vauvan voi laittaa leikkimaton kanssa. Ajattelimme myös, että se olisi kätevä rannalle, mutta emme osaa laittaa telttaa pieneen kasaan enää!

Imetysvaatteet olisivat käteviä, mutta en ole saanut aikaiseksi ostaa niitä. Muuten tällä hetkellä on aika hyvä tilanne kaiken tavaran suhteen. Toki vauva koko ajan kasvaa ja kehittyy ja tarpeet muuttuvat. Kohta saadaan jo ostaa koulureppua! (Hui, toivottavasti ei vielä hetkeen :S)

Pages