Yhteishaku korkeakouluihin

Ada Minea

Yläasteella minulle oli täysin selvää, että haen lukioon. Nyt jälkeen päin ajateltuna lukion valinta ei ollut iso juttu. Totta kai oli hyvä ottaa selvää vaihtoehdoista, mutta ei lukion valinta niin vakavaa ollut. Nyt korkeakouluhaun lähestyessä tuntuu, että tämä valinta on isompi. Kyse ei ole kuitenkaan enää vain yleissivistävästä lukiosta, joka ei edes johda mihinkään ammattiin. Kyse on oikeasta opiskelusta, joka johtaa tulevaisuuden työhön. Toisin kuin lukio monille, seuraava opiskelupaikka ei ole välietappi, joka käydään, jotta voidaan miettiä mitä halutaan sen jälkeen. Se pitäisi tietää jo ennen sinne hakua.

faux fur // Zara   boots // Guess  jeggings // Zara

Erityisesti vuoden 2017 lopulla olen pohtinut paljon tulevaisuuden opiskelupaikkaa. Olen tullut siihen tulokseen, että minkä tahansa alan valitsee lukion jälkeen, ei se tarkoita, että se olisi täysin sitova. Aina voi kouluttautua lisää, aina voi vaihtaa alaa. Kaikki koulutus on aina hyödyksi eikä siitä "virhealasta" ole varmasti ainakaan haittaa. Helpointa olisi totta kai valita heti oikealta tuntuva ala, mutta ei niitäkään aina ole vain yksi, ei nykypäivänä. Nykyään lukuisat ihmiset uudelleenkouluttautuvat ja hankkivat täydennyskoulutuksia. Näin ollen se lukion jälkeen tehtävä päätös ei oikeasti ole ehkä niinkään iso päätös. Kunhan vain jostain aloittaa.

Olen aina pyrkinyt lähteä miettimään asiaa sen kannalta mitä tahtoisin opiskeluajan jälkeen tehdä työkseni ja sen kautta yrittää etsiä sopiva opiskelupaikka. Tarkoitus on myöhemmin tehdä sen alan työtä. Sen takia hyvä lähtökohta on miettiä sellainen työ, jonka tekemisestä uskoisi nauttivansa ja sen avulla etsiä siihen tähtäävä opiskelupaikka. Tietenkään jokaiseen ammattiin ei ole suoraa opintoväylää, mutta se oikeastaan tarjoavaa vain enemmän vaihtoehtoja kun mitään ei ole lyöty lukkoon.

Ennen opiskelupaikan valintaa ei tarvitse tietenkään tietää ammattia tai nimikettä vaan tärkeämpää on työn piirteet. Haluatko tutkia asioita? Haluatko olla ihmisten kanssa tekemisissä vai et? Kiinnostaako sinua esiintyminen vai enemmän "kulissien" takana toimiminen? Haluatko vaikuttaa yhteiskunnallisesti? Mitkä arvosi tahdot tulevaisuuden työsi toteuttavan? Haluatko matkustaa työn kautta vai pysyä samassa paikassa? Kiinnostaako sinua yrittäjyys? Tällaisten kysymysten kautta on helppo päästä lähemmäs unelmatyötä. 

Jo hyvä alku on se, että tietää tahtooko opiskella ammattikorkeakoulussa vai yliopistossa. Ammattikorkeakoulu on käytännönläheisempää ja opetuksessa korostuvat ryhmätyöt ja muu vuorovaikutus. Lisäksi ammattikorkeakoulussa tenttejä on yleisesti vähemmän ja opiskelu painottuu heti alusta asti opitun hyödyntämiseen käytäntöön esimerkiksi työharjoitteluiden kautta. Yliopisto on taas enemmän lukemista. Yksi suuri ero ammattikorkeakoulun ja yliopiston välillä on se, että amk:ssa valitset alan yleisesti kun taas yliopistossa pääaineen ympärille kootaan myöhemmin itseä kiinnostavia sivuaineita. 

Yksi hyvä keino miettiä tulevaisuuden alaa on miettiä asioita, joista nauttii. Kukaan ei varmaankaan halua tehdä työkseen jotain jota vihaa. Sen takia esimerkiksi harratsukset ovat hyvä lähtökohta opiskelupaikan valinnalle. Lisäksi kannattaa muistaa, että aineet, joita lukiossa opetetaan, eivät ole ainoat aineet, joita voi lähteä opiskelemaan. Maailmassa on tuhansia sellaisia aloja, joita lukiossa ei mainita. Sen takia kannattaa etsiä ja etsiä vaihtoehtoja, ja kun löytää hyvän vaihtoehdon, kyseenalaistaa sen vielä kerran, jotta huomaa onko se sittenkään oikea.

Korkeakoulujen suomenkieliseen yhteishakuun on alle kaksi ja puoli kuukautta. Silti ei kuitenkaan tarvitse panikoitua jos ei tiedä vielä minne hakea. On hyvä hakea opiskelemaan heti kun vain pystyy, mutta mikä on oikeasti pahinta mitä voi käydä jos ei pääsekään ensimmäisellä yrittämisellä sisään? Täytyy pitää välivuosi, jonka aikana voi selvittää mitä oikeasti haluaa ja voi rauhassa esimerkiksi tehdä töitä ja lukea pääsykokeisiin. Ei kuulosta kovin pahalta. Mikään päätös ei ole koskaan täysin huono vaan kaikista kokemuksista oppii, oli se sitten opiskelemaan lähtö tai välivuosi. Tsemppiä kaikille yhteishakuun ja varsinkin nyt sitä edeltävään aikaan kun kaikki on vielä auki!

Share

Kommentit

Saaramikki (Ei varmistettu)

Olipa jotenkin kivasti kirjoitettu juttu! Ihanan lempeä ote!

adaminea
Ada Minea

Kiitos paljon kommentista, ja ihana kuulla! <3

Kommentoi