Fitness.

Äiti jumppaa

Aiotko kilpailla?

Moni on kysynyt multa tuon kysymyksen.

Olen miettinyt paljon asiaa. Miksi en voisi treenata kovaa ja tavoitteellisesti ilman kilpailuaikomusta? Miksi pitäisi olla aina joku selkeä päämäärä tekemiselle. Oli se sitten urheilua tai vaikka maalaamista, niin eikö hommia voi paiskia täysillä jos siihen on intohimo vaikka päämääränä olisi vain henkilökohtaiset tavoitteet? Ymmärrän sen palon kisalavoille ja tottakai kilpaileminen voi lisätä motivaatiota ja antaa paljon, mutta toisaalta mä saan treenistä jo nyt niin paljon.

En mä sano, etteikö kilpailu olisi mielessä usein. Välillä sanon ääneenkin että kyllä mä haluan kilpailla joskus.

Seuraan fitness-kisaajia ja mulla on omat ajatukset jokaisesta lajista. Fitness on mielenkiintoista ja jokaisessa lajissa on omat juttunsa joista tykkään. Oli laji mikä tahansa töitä on tehtävä äärimmäisen kovaa vuosia. Fyysinen ja psyykkinne kunto on koetuksella ja kaikki osa-alueet ovat oltava kunnossa menestyäkseen. Olen itse sellaisella asenteella varustettu tyyppi että minä en kilpailisi ihan vain kokemuksen takia vaan haluaisin menestyä. Siksi kilpailemista päättäminen ei ole ihan yksipiippuinen juttu.

On eri asia treenata kovaa ja tavoitteellisesti omaksi ilokseen, niinkuin nyt teen. Ei tarvitse olla niin tarkka kaikesta ja esimerkiksi ruokavalio voi olla vähän retuperällä välillä, lihasbalanssinkaan ei tarvitse olla loppuun asti hiottua, eikä tarvitse miettiä poseerauksia. Kilpailupäätös taas muuttaisi monia asioita ja hommia pitäisi tehdä vielä kovemmalla sykkeellä. 

Moni kauhistelee fitnesiä ja siihen liittyvää elämäntapaa. Kuten kaikessa urheilussa on hyviä ja huonoja puolia. Fyysisesti ja psyykkisesti laji on rankka, mutta niin on moni muukin laji. Dieetit koettelevat monella terveyttä ja yhä nuoremmat tahtovat lajin pariin. Uskon että hyvä pohjatyö,terve suhtautuminen ja se hyvä valmentaja sekä riittävä aika ovat ne asiat joilla fitness voi olla tervettä urheilua. Ainakin itse ajattelen että mielummin treenillä tehty tiukka vartalo kuin vaikkapa langanlaiha malli esikuvana nuorelle. Lähtökohdat ratkaisevat. Jos kilpalavoille pyritään täysin olemattomasta pohjakunnosta ja hommaa ei osata ja ne tavoitteetkin on ihan epärealistiset niin homma karkaa nopeaa lapasesta ja tuloksena voi olla todella pahaa jälkeä. Aika on tässä lajissa tärkeää. Pitää tehdä töitä sen kropan eteen ja dieettin on osuttava nappiin. 

Fitness-elämää ei pysty kukaan elämään 24/7. Mä en ymmärrä miten kukaan voi olla kireässä kunnossa vuodesta toiseen. Moni fitness-malli elää todella kurinalaista elämää jatkuvasti ja sitten pitäisi vielä kehittyä siinä. Kilpailijat sentään käyvät offi-kausilla ja pitävät kisoista välillä huilia. Et sä pysty kehittyyn jos pidät itsesi kokoajan kireänä. Enkä usko että kukaan nauttii sellaisesta elämästä jossa lasketaan kalorit päivästä toiseen ja vuodesta toiseen. 

Mä kuitenkin kunnioitan jokaista kilpailijaa. Se että on todella hyvässä kunnossa kisalavalla ei ole mikään pikkujuttu. Siinä on tehty töitä niin hulluna fysiikan suhteen, dieetti on varmasti aina henkisesti raskas jossain vaiheessa, kaikenlaista takapakkia ja ehkä sairasteluakin on koettu ja toki myös niitä pettymyksiä. Sitten yhteen päivään satsataan todella paljon aikaa,rahaa ja monesti muu elämä voi jäädä toissijaiseksi. Ei se glamouria ole varmasti, mutta urheilussa on kyse voittamisesta ja samalla tavalla vaikka hiihtäjä antaa ison panoksen siihen. Fitneksessä on kyse ulkonäöstä mutta samalla ei ymmärretä kuinka kovan työn kilpailija on tehnyt siihen lavakuntoon. Pelkästään lihasten rakentaminen on ihan hemmetin raskasta työtä. Ihan samalla tavalla vaikkapa hiihtäjä treenaa päästäkseen huipulle tuhansia tunteja, ainut että hiihtäjän ei tarvitse miettiä miltä hiuksia,meikkiä ja bikineitä. 

Mitä tulee fitness- lajeihin niin kaikissa on omat juttunsa ja puolensa.

Bikini fitness-kilpailu on tarkoitettu itseään kunnossa pitäville naisille, joilla on terveelliset elämäntavat. Kilpailijoilla ei saa olla liikaa lihasmassaa tai -erottuvuutta. Kehon pitää olla urheilullisen ja terveen näköinen. Ylä- ja alavartalon tulee oikeassa suhteessa toisiinsa nähden. Arvostelussa otetaan huomioon myös kasvot ja hiukset.

Bikini fitness kilpailijat oavt mielettömän kauniita ja huipulla olevat kilpailijat ovat ihan täydellisiä paketteja. Timmejä ja kaikki muodot kohdallaan. Itselle bikini olisi lajina väärä, koska haluan ensinnäkin olla isompi ja esimerkiksi tykkään siitä että mulla on käsissä pattia ja toiseksi se on liian naisellinen laji mulle lavaesiintymisessä(http://suomenfitnessurheilu.fi)

 

 

Bikini fitness kisaaja. Kuva: http://suomenfitnessurheilu.fi/saannot/bikinifitness/

Body fitness on ehdottomasti se laji joka on kiinnostanut aina eniten. Body fitness kisaajalla on isompi lihasmassa kuin bikini-kisaajalla. Body fitness -laji on tuotu fitnesin rinnalle niille jotka haluavat kilpailla ilman vapaaohjelmaa. Kilpailijalta haetaan tasapainoista, urheilullista ja terveen näköistä vartaloa. Lisäksi arvioidaan myös iho, hiukset ja esiintyminen. Kaikissa fitness -lajeissa, niin tässäkin ratkaisee kokonaisuus. 

Body fitness kisaaja. Kuva:http://suomenfitnessurheilu.fi/saannot/bodyfitness/

 

Wellness fitness olisi kuitenkin mun valinta. Suomessahan wellness fitness kategoriaa ei ole aikaisemmin ollut, mutta nyt keväällä se on ensi kertaa esillä. Todella paljon odotan lajin ensidepyyttiä ja sitä millainen kisasta muodostuu. Tiedän jo valmiiksi että siellä on lavalla tulossa olemaan todella kovia tyyppejä, seuraan yhtä niistä tosi paljon ja olen myöskin varma että se nainen tulee voittamaan. Ihme olisi jos ei.

Wellness fitness sijoittuu bikini fitneksen ja body fitneksen väliin. Wellness fitness on tarkoitettu naisille, jotka haluavat kehittää lihaksikkaan fysiikan ilman selvää lihaserottuvuutta. Wellness fitness –kilpailijan fysiikka on urheilullinen, esteettisesti miellyttävä ja lihasmassaa on enemmän kuin bikini fitness –kilpailijoilla. (http://suomenfitnessurheilu.fi/saannot/wellness-fitness/).

 

Wellness fitness kisaaja. Kuva: http://suomenfitnessurheilu.fi/saannot/wellness-fitness/

Fitness jossa on vapaa-ohjelma on todella kivaa seurattavaa koska siinä ei pelkästään lihakset ja kunto riitä vaan täytyy pystyä myös vaativaan vapaa-ohjelmaan. Fitness ei omaksi lajilkseni koskaan sopisi koska mulla ei ole mitään käryä voimistelusta ja notkeutta 0. 

Women’s physique -kilpailijan fysiikan pitää olla urheilullisesti treenattu ja sen pitää myös olla naisellinen sekä kaunis. Women’s physique fysiikka on lihaksikkaampi ja lihasten erottuvuus selväpiirteisempi kuin body fitness -kilpailijalla. Lihasmassa ja lihaserottuvuus ei saa olla niin paljon kuin kehonrakentajilla. 

En ole  tehnyt päätöstä siitä aionko joskus kilpailla. Siihen on monta syytä, tärkeimpänä tietenkin on nyt lapset. Ja jos kilpailen niin kuntoa tehdään vielä kauan jopa vuosia.

Lapset vievät nyt suurimman osan huomiosta ja lisäksi Herra A ei voi sietää ajatusta että kilpailisin. Tokikaan se ei ole hänen päätettävissään. Treenaaminen on kuitenkin mun juttu ja sitä aion jatkaa samalla intohimolla kuin nytkin.

Olen miettinyt valmentajan ottamista jotta saisin treenistä kaiken teho irti. Vaikka itsekin olen kuntosaliohjaaja ja fysioterapeutti ja lukenut treenaamista lähes kaiken, niin silti tuntuu etten tiedä mitään enkä osaa mitään. Enkä osaakaan. Jos päättäisin kilpailla ottaisin ehdottamasti fitness-valmentajan. Enhän mä tiedä mitään poseeraamisesta tai kilpailuista kuin mitä lukenut olen. Ja kyllä lajivalmentaja on juuri se joka hioo ne kilpailijat lopulliseen lavakuntoon.

 

Kuvassa(https://www.greatestphysiques.com/anna-nyman/) Wellness fitness-urheilija Anna Nyman joka on oma "body love" ja "body goals" ihminen. Ihan mieletön nainen <3

Unelmia saa ja pitääkin olla. Itse koen että monessa jutussa pitää olla se punainen lanka mitä kulkea. Vaikka treenaus päällimmäisenä on minulle linkki terveyteen ja hyvään oloon voi se olla myös itsensä haastamista sillä että saa fysiikaltaan mielettömän kropan johon mulla onkin tässä vielä matkaa, mutta kun ei ole kiire mihinkään niin nyt vaan nautitaan työstä.

Tsempit kaikille kisaajille viimeisen viikon rutistukseen, olette tehneet ihan älyttömästi töitä joten nauttikaa viimeisen viikon ajan ja viikonloppuna sitten koittaa H-hetki. Olen seurannut monia teistä jo useamman vuoden ja olette kaikki kovia mimmejä!

 

-M

 

 

Share

Kommentit

kirsihannele

...ja kilpailuviettiä ei kaikilla ole, vaikka tekisi töitä saman verran...

Mammanen
Äiti jumppaa

Se on totta. Kilpailuvietti on kyllä asia jota tarvitaan jokaisessa lajissa menestyäkseen.

HannaKR
You. Stronger.

Oli mukava lukea sun mielipiteitä asiasta. :) Itsellä näkökulma on hieman eri, mutta maailmaan mahtuu erilaisia näkemyksiä. Jos kaikki tekis samaa, niin maailma olisi tosi tylsä paikka! Tykkäsin tuosta, että painotit että pään on oltava kunnossa, jos hommaan lähtee. Kiitos postauksesta!

Mammanen
Äiti jumppaa

Kiitos kommentista. Kyllä jokaisessa lajissa pään pitää olla kunnossa,erityisesti lajissa jossa viedään kroppaa ja mieltä äärimmäisyyksiin.

mamafinlandesa

Mulla ollut vuosia sama, että kaikki kyselevät mikä on tavoite ja meinaanko kisata. Tuntuu että omaksi ilokseen ja hyvinvoinniksi ei ole tarpeeksi. Mitään pahaa ei ole että menee kilpailemaan mutta ei vaan ole oma juttu. Kyllä sitä voi olla hyvässä kunnossa ilman että kilpailee ;) kiva blogi sulla. Jään seurailee :)

Mammanen
Äiti jumppaa

Kiitos. Tuntuu että lähes jokaisessa jutussa pitäisi olla jokin korkeampi tavoite että voi tehdä juttua täysillä. Musta on vaan mahtavaa treenata ja kun laji on kuitenkin kehoa muokkaava niin kyllähän se näkyy ulospäin vaikka ei kilpailla aikoisikaan ;)

mamafinlandesa

Just näin ;)

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.