Kohti elämäntapamuutosta/Osa 2: Ateriarytmi ja kurkkaus mun ruokiin.

Äiti jumppaa

Puhun aina järkevästä ateriarytmistä kun joku ottaa puheeksi laihduttamisen.

Kuva: pixabay.com

Se on minusta se ainut oikea keino saada elimistö toimimaan oikein ja myös laihtumaan tai sitten vaikka lihomaan jos kyse on painon nostosta. Elämä on paljon tasaisempaa kun verensokerit ei heittele ääripäästä toiseen. Lisäksi se sortuminen kaikkeen kuraan on huomattavasti vaikeampaa jos ei vaan ole nälkä. Itselle ainakin on ihan älytön hyöty siitä että kroppa on tottunut saamaan ruokaa sen viisi kertaa päivässä, etenkin nyt kun tarkoituksena on kasvattaa sitä lihasta. On ollut helppoa lisätä vaan ruoan määrää annoksiin. 

Tiiän tyyppejä jotka "laihduttaa" lopettamalla syömisen päivällä tai jättää välistä tärkeitä aterioita. Saatetaan syödä aamupalaksi jotain pientä ja sit seuraava ruoka on vasta päivällinen tyyliin salaattia, mutta mitä tapahtuu illalla? Sit on nälkä ja kroppa huutaa kaloreita ja kolutaan kaappeja ja HUPS! Sit syödään ja kappas, sä oot vetänyt ne koko päivän kalorit ja monesti enemmänkin siinä lempparisarjaa katsellessa. Kannattiko? EI!

Järkevään ateriarytmiin kuuluu aamupala,lounas,välipala,päivällinen ja iltapala.  En itse voisi ajatella syöväni vain kaksi kertaa päivässä. Tarvitsen ruokaa 3-4 tunnin välein, mieluiten kolmen. 

 

Olin aikaisemmin se tyyppi joka ei voinut syödä aamulla mitään, mutta pakotin itseni opettelemaan siihen. Töissä ollessani ero oli kuin yöllä ja päivällä siihen tyyppiin joka söi hyvin aamupalan ja siihen joka ei syönyt. Myös nyt kotona ollessa aamupala on meidän perheen tärkeä rutiini. Haluan että myös lapset syö tuhdin aamupalan että jaksavat touhuta lounaaseen saakka. Puuro kuuluu kaikkien paitsi esikoisen aamupalaan, se ei vaan kaurapuuroa enää syö. Myös lapsilla on viisi ateriaa päivässä ja pysyvät siten tyytyväisinä ja jaksavat kasvaa. Ehkä se oppi ravitsemuksesta sisäistyy heihinkin ja jatkuu sitten aikuisiässä ja meidän lapset eivät koskaan ole lihavia. Tähän ajatteluun kuuluu myös se herkkupäivä vain kerran viikossa ellei ole joku ihan spesiaalijuttu. 

Kun syö tuon viisi kertaa päivässä on helppo jakaa esimerksiki laihduttaessa kalorit jokaiselle aterialle. Vaikka kalorit olisivat niukemmatkin on kiva saada syödä useasti pikkuaterioita päivän mittaan kuin esimerkiksi mättää kahdessa ateriassa kalorit ja olla sitten nälissään loppupäivä. Olen kuullut että on olemassa dieettejä joissa syödään tietyn ajan sisässä kaikki päivän kalorit mutta en usko että meitä ihmisiä on alunperinkään tehty toimimaan niin. Mutta eikai siinä jos joku siitäkin nauttii tai hyötyy.

Ja vaikka olisit töissä sellaisessa paikassa jossa ei muka oikeesti ehdi syödä niin kyllä ainakin proteiinipatukka kulkee taskussa.On höpöhöpöhommaa väittää etttei ehtisi vaikka hotkaista sitä proteiinipirtelöä tai patukkaa ja banaania. Toki paskaahan se on jos on sellainen työ jossa ei ehdi edes hetkeksi istua. Tiiän että sellaisiakin on, mutta silloin se patukka taskuun ;)

Vaikka ei laihduttaisi niin silti tuo useasti syöminen on järkevää koska silloin verensokeri pysyy tosiaan tasaisena koko päivän, ei tule yllättäviä mässykohtauksia jolloin annoskootkin pysyvät sopivina ja siten ei tule myöskään herkuteltua ihan huvin vuoksi. Mulla ei kyllä tuu napattua karkkia kaapista koskaan ellei oo herkkupäivä kun ei vaan oo himoa siihen eikä kaupasta tuu tehtyä heräteostoja kun ei ole nälissään, säästyy rahatkin. Ja oikeestaan nyt noi herkkupäivätkin on ihan laimeita kun sanoin Herra A:lle että mikähän mussa on vikana kun en oo edes fazerin sinistä saanut puolilleen. HEHE! Todella outoa?!?

Tässä mun vinkit ateriarytmin opetteluun:

  • Suunnittele alussa kaikki ruokailusi vaikka kalenteriin ja laita ihan muistus ruokailuista jos tuntuu ettet muista syödä.
  • Jos et oikeasti pysty syömään heti aamusta, ota aamupala töihin tai kouluun mukaan ja syö kun rupeaa tuntumaan että olis aamupalan aika. 
  • Aloita aamupalan syönnin harjoittelu pienistä jutuista. Esimerkiksi keitetty kananmuna tai vaikka viipale leipää.
  • Tee välipala töihin mukaan ja syö se kahvitauolla pullan sijaan. 
  • Nopeita välipaloja on kaupat täynnä nykyään. On proteiinipirtelöitä,patukoita,kuppipuuroja,rahkoja ja tietty hedelmät on loistavia. 
  • Hanki eväslaukku jossa kylmäkalle. Nykyään markkinoilla on superkäteviä ja pieniä eväslaukkuja.
  • Syökää yhdessä perheen kanssa rauhassa jutellen ja tehkää syömisestä yhteinen tapahtuma.
  • Pidä kiinni siitä mitä olet suunnitellut. 
  • Samat aamupalat,välipalat ja iltapalat helpottavat alkuun ateriarytmissä pysymistä.
  • SYÖ!

Kuva:Pixabay.com

Mä itse syön lähes aina saman aamupalan,välipalan ja iltapalan koska mä tykkään niistä jutuista ja musta on helppoa kun tiiän että niitä on aina sitten kaapissa. Toki esimerkiksi viikonloppuisin Herra A tekee joskus meille luksus aamupalan munilla ja pekonilla tai joskus itapalaksi voi syödä vaikka hodarin tai lämpimiä voileipiä, mutta sanoisin että vähintään 5 kertaa viikossa syön samat safkat.

Eli mitä sitten syön?

Aamupala:

Kaurapuuro voilla

Kananmuna

Rahka mehukeitolla ja marjoilla.

Välipala:

Leipäviipale lisukkeilla tai muutama riisikakku esimerkiksi maapähkinävoilla.

Rahka tai proteiinipudding

Marjoja tai banaani

Iltapala:

Kananmuna tai kaksi 

Viipale ruisleipää tai riisikakkuja

Rahkaa tai proteiinipudding

Lisäksi juon treenin jälkeen palautusjuoman joka nyt on pelkästään proteiinista koostuva. Ja toki lounas ja päivällinen tulee syötyä joka päivä, mutta niissä onkin sitten vaihtelua kun kotiruoalla mennään.

Käy lukemassa myös juttusarjan aloituspostaus ja  OSA

Mukavia ruokahetkiä <3 Pikkuhiljaa vaan lisäilemään aterioita päivään ja huomaat kohta olevasi ihan eri vireessä.

-Mammanen

Share

Kommentit

retiisi
Kipinä ja Kumppanit

Tää oli hyvä! Minä muutama vuosi sitten samaistuisin täysin tuohon HUPSIS ja illalla kaapin koluamisiin :D Lapselle haluan nimenomaan tarjota tuon säännöllisen ateriarytmin ja siinä samalla motivaatio omiinkin syömisrytmien pitämiseen on kasvanut ja eronkin kyllä näkee etenkin naamasta :D Mulla on kasvojen turvotus ja muukin turvotus vähentynyt huomattavasti tässä matkan varrella

Mammanen
Äiti jumppaa

Kiitos!
Varsinkin meillä äideillä on varmasti taipumusta tuohon iltasyömiseen kun ei muka ehditä syödä päivän aikana ja sitten kun lapset nukahtaa niin ollaankin kaapilla tonkimassa suklaata. Mä ainakin olin sellainen. Saatoin vetää sit paketillisen dominokeksejä iltapalana..

Ja se on kyllä toimiva että kun istuu tosiaan syömään yhdessä lasten kanssa niin kummasti sitä itsekin siinä samalla syö. HEH!

Minävain81 (Ei varmistettu)

Siis syötkö aamupalalla sekä puuron että munalla ja voilla ja vielä rahkan marjoilla?

Minulla on puuro, raejuusto, marjat ja joku rasvanlähde useimmiten pähkinät/siemenet siinä päällä.

Mammanen
Äiti jumppaa

Kyllä, syön puuron voilla, rahkan marjoilla ja kananmunan. Yritän pitää tosi paljon nyt proteiinia ruokavaliossa koska treenit koventuneet, siksi myös palautusjuoma koostuu heraproteiinista.

Minä vain81 (Ei varmistettu)

Mäki vedän palkkaris heraa. Olis kiva nähdä sun lounas ja päivällisruokia lisää :) ps. Sun kans olis kiva treenata!

Mammanen
Äiti jumppaa

Aion avata mun muidenkin ruokien makroja myöhemmin.. on niin paljon juttuja kirjoitusvaiheessa :) Joo pitää kohta kehitellä jotkut yhteistreenit kun halukkaita ois muitaki. Kiitos kun luet blogia :)

Minä vain81 (Ei varmistettu)

Katsoin instaas: et kai juo mehua aamulla? ;) käytätkö luomuvoita vai mitä? Tl:ssa on aika paljo rasvaa ja kalori. Mut toisaalta kyl treeni polttaa

Mammanen
Äiti jumppaa

Ei oo mehua.. Tuo on monivitamiini,sinkki,c-vitamiini pore ja ihan perus voita on :) 

Hyvin on tällä ruokavaliolla tippunut 5 kiloa kahdessa kuukaudessa,nyt nostelen taas hiilareita jotta lihas kasvaa. Rasvaaki pitää olla. Tämä ruokavalio sopii mulle hyvin. 

Minävain81 (Ei varmistettu)

Mun tippunut vuodenvaihteesta 6,5 kg!
Hyvät on sulla käsilihakset, wau!

Kommentoi