Ladataan...
All work, no play


Olette varmasti lukeneet uutisia (okei, jo vuosi sitten, mutta aika ajoin tästä kirjoitetaan) siitä, että yhteiskunta toimii aamuvirkkujen ehdoilla. Illanvirkut kärsivät tästä suuresti.

Minun mielestäni yhteiskunta ei toimi ollenkaan meidän todellisten aamuvirkkujen ehdoilla. Minä herään melkein samaan aikaan eläkeläisten kanssa, ja hehän nousevat keittelemään kahvit jo puoli viideltä. Olisin seitsemältä täysin valmis aamun ensimmäiseen haastatteluun. Puolenpäivän aikaan voisin lopettaa työt, sillä siitä eteenpäin vireystila tai ainakin tuottavuus vain laskee. Jos minulla on vaikkapa iso lehtijuttu työn alla, kirjoitan sitä 250 % (ei virallinen tutkimustulos, mutta totta) tehokkaammin aamulla kuin illalla. Paras työaikani on 6 - 11.30. Meitä ei yhteiskunta tai työelämä riittävästi huomioi. Järjestetään palavereita esimerkiksi kello kaksi! Tai aloitetaan koulupäivä kymmeneltä - melkein lounasaikaan!

Ajatelkaa, jos työpäivän mitan ja ajan saisi kukin valita itselleen parhaaksi. Se, joka koodaa tykimmin klo 23 - 03, saisi tehdä niin. Kirjanpitäjä pitelisi kirjoja 05 - 11 ja valtio-opin opiskelija nautiskelisi luennot klo 19 - 23. Sellaiseen aikaan ja tahtiin, kun työteho/oppimisteho olisi tuo mainitsemani 250 %. Kaikki turha tyhjäkäynti jäisi pois. Kaikki töissä/koulussaoloaika olisi tehokasta peliaikaa. Tämä olisi kikyä kuin mikä!

Kuka oikeasti on laskenut, että tuo 8 tuntia olisi jokin optimi työpäivän pituus? Työväenliike tällaisen asian taisteli sata vuotta sitten vallan perustellusti. Aikaisemmin kun työssä oltiin paljon paljon pidempään. Mutta paljon on vettä virrannut Kyrönjoessa tuon jälkeen. Työelämä ei ole entisensä. Olen vakuuttunut, että ainakin joissakin töissä työpäivän lyhentäminen olisi parempi ratkaisu kuin sen pidentäminen, mitä nyt ajetaan. Ei kai se voi olla ihanne, että työpaikalla vietetään mahdollisimman pitkä aika? Uskon jopa, että nelipäiväinen työviikko olisi monessa hommassa, esimerkiksi asiantuntijatyössä, paikallaan. Viiden päivän työt tulisivat tehtyä neljässä päivässä. Pitkä viikonloppu motivoisi ahkeroimaan ja vähentämään tyhjäkäyntiä.

Niin ja liksan pitäisi tietenkin pysyä entisellään. Kuka lähtee mukaan tähän?

Share
Ladataan...

Ladataan...
All work, no play

Freelancerin työ on raskasta ja epävarmaa. Onnekseni ihmeen usein on hetkiä, jolloin en voi kuin päätäni pyöritellen hämmästellä sitä, millainen jackpot on saada tehdä juuri tätä työtä. Voi olla, että jään suomalaisen keskiansioista pahasti jälkeen, mutta kyllä luontaisedut lyövät materiaaliset haitat laudalta. Huomaan nimittäin aika useinkin työkeikalta palatessani miettiväni, että olipa mahtavaa että pääsin tapaamaan tuotakin ihmistä/eläintä ja näkemään tuollaisen uuden maailman/maailmankuvan. Eihän tällaista kurkistusikkunaa suomalaiseen yhteiskuntaan ole millään muulla ammattiryhmällä kuin toimittajilla. Poliisit ja papit ja sosiaalityöntekijät näkevät juu kaikenlaista, mutta ehkä ennemminkin joko elämän nurjuutta tai huippuhetkiä. Toimittaja näkee kaiken: juhlan, tappion ja arjen.

Sallittehan nyt tämän ammattini glorifioinnin. Totuuden toinen puoli on, ettei minulla ole kesälomaa ja kellon ympäri venyneestä työreissusta ei ylityökorvauksia maksella. 

Tämän viikon paras työhetki: aasin halaus. Saa nähdä pääsenkö viikonlopun Kalevan kisoissa halailemaan - en varmastikaan ainakaan ketään yhtä ihanaa.

Share
Ladataan...

Ladataan...
All work, no play

Journalismin joukkorahoituspalvelu Rapport on journalisteille uudenlainen tapa tienata. Tai saada läpi juttuaiheita, jotka eivät muuten olen menneet kaupaksi tai sopineet formaatteihin. Tai saada näkyvyyttä jutuille, joille ei tahdo löytyä sopivaa julkaisupaikkaa aiheen tärkeydestä huolimatta. 

Olen juuri julkaissut ensimmäisen juttuni Rapportissa, ja voin kertoa, etten saa tästä nyt euroakaan. Ainakaan vielä. Ensin täytyy saada seuraajia ja tilaajia, ja toistaiseksi koko ansaintamekanismi on vähän hämärän peitossa.

Kurkatkaa kuitenkin juttuni, ja ihan todella nastaa olisi jos kirjautuisitte palveluun (esim. Fb-tunnareilla) ja valitsisitte minut "toimitukseenne" eli seurattavaksi. Jutun saa luettua tästä linkistä.

Share
Ladataan...

Pages