Konmaritus kun kaappitilaa on eli omakotitalon romuhuoneet

Ladataan...
All work, no play


Olen muuttanut elämässäni useita kertoja. Nopeasti laskemalla lähtöjä on ollut ainakin viisitoista. Muutoissa on ihanaa, että tulee käytyä läpi länsimaisen nykyihmisen ongelmakohtaa eli tavarapaljoutta. Usein muuttojen yhteydessä kamaa siirtyy kierrätykseen messeviä määriä, ja uudessa kodissa vallitsee edes hetken ajan järjestys. Toki aina on myös niitä banaanilaatikoita, joita tulee vain siirrettyä asunnon verkkokellarista toiseen, avaamattomana. Tärkeät gradupaperit. Kirjoja. Rullaluistinsuojia ym. Kasetit.

Nykyään asun omakotitalossa, jossa tila ei heti lopukaan. On erityinen romuhuone (ja piharakennuksissa useita), jonne voi työntää vähän homeisen teltan, vetoketjunkorjausta odottavat fleecet, hieman vanuneet halpakaupan printtipaidat, liian kapeakärkiset kengät, ihankivat muovitakit ja mitä tahansa muuta. Itseään voi huijata nykytrendin mukaiseksi karsijaksi, vaikka oikeasti on hamsteri. Tai en edes ole sitä. Minua ahdistaa tieto siitä, että kodissani tiettyjen kaappien ovia ei kannata avata, tai kama tursuaa lattioille. 

Pyhä päätökseni onkin, että tänä keväänä käyn läpi romuhuoneeseen työnnetyt laatikot, erityisesti vaatelodjut, ja vien pois kaikki vaatteet, joita en ole käyttänyt viiteen vuoteen. Useimmat vaatteet kyllä mahtuvat, sillä olen melko lailla pysynyt yhes koos, mutta mitäkö ihmettä teen näin suurella vaatevarastolla? Etenkin kun suurin osa niistä vaatteista on hankittu ajalta, kun kärsin nuore(hko)n ihmisen shoppailumaniasta ja ostin halpavaatetta. Oikein hävettää, miten runsaasti alekorirättiä minulta löytyy. Sitä samaa kirppiksetkin usein pullistelevat. Maailma hukkuu vaatevuoriin. Enää en ole vuosiin kasvattanut tuota vuorta - hankin enimmän osan vaatteistani kirppikseltä tai kavereilta. Tai haen romuhuoneestani.

Ne muutamat laadukkaat asusteeni toki pidän. Esimerkiksi 70-lukulainen viininpunainen mokkatakki, jonka repsottavaa taskua en tullut koskaan korjauttaneeksi. Vaikka takkia en ole vuosiin käyttänyt, se on niin laadukas että ehkä periytän sen omalle lapselleni.

Kollegani Laura Pörsti kirjoitti blogissaan vaatteiden ja muiden kamojen kierrätyksestä kirppiksillä niin, että tavarasta saa myös mininmaalisen korvauksen. Vaihtoehtona sille, että roudaa ylijäämät ilmaiseksi kierrätyslaatikkoon. Olen se henkilö, joka ei jaksa laputtaa, hinnoitella, ottaa kuvia ja kuvailla kainalo-helma-päärme-sisäpituus-resorinleveys -mittoja mahdollisille ostajille. Annan itselleni turhat tavarat pois ilmaiseksi. Siis ainakin ne, joista saatavat pennit olisivat kovin vähäisiä käytettyyn aikaan nähden. Loppuja hilloan kai maailman tappiin asti romuhuoneessa malliin "joku voi tätä joskut tarvita".
 

Share
Ladataan...

Kommentit

Cherry1
All work, no play

Pakko vielä lisätä tähän, että eihän maailman jätevuori nyt sillä ole ratkaistu että viemme kamat kirppikselle. Kulutustutkija Terhi-Anna Wilska on muistaakseni sanonut jotain sen suuntaista, että kierrätystrendi jopa pahentaa ylikuluttamista, kannustaa siihen. Ikään kuin että vaatteen vieminen kirppikselle on niin eettinen teko, että sen jälkeen voikin ostaa uuden. Jotenkin näin se meni.

 

Pyjama
Pyjamapäiviä

Tiesitkö, että rikkinäisetkin vaatteet voi kierrättää?

http://www.lily.fi/blogit/pyjamapaivia/myos-rikkinaiset-vaatteet-voi-kierrattaa

Esimerkiksi Recci ottaa vastaan sekä rikkinäiset että ehjät vaatteet: ensimmäiset menevät kiertoon materiaalina (jee!) ja hyväkuntoiset myydään, jotta toiminta saadaan rahoitettua. Myös useat vaatekaupat ottavat nykyään rikkinäisiä vaatteita vastaan, kannattaa pitää silmät auki.

Cherry1
All work, no play

Kiitos, en itse asiassa tiennyt. Joskus olen leikellyt rikkinäisiä (ja korjauskelvottomia) vaatteita matonkuteiksi. Itse en mattoja tee, mutta niille jotka sitä harrastavat. Taitaa olla katoava kansanosa se.

Kiitos vinkistä!

Pyjama
Pyjamapäiviä

Matonkuteet onkin loistopaikka uudelleenkäyttää vaatteita, etenkin jos sen vuoksi jää joku uusi matto hankkimatta.

Finlaysonhan keräsi farkkuja kuteiksi. Ja aiemmin lakanoita. Nyt ei taida olla keräystä menossa.

Laura Proust (Ei varmistettu) http://lauraporsti.com

Tila kotona kyllä varmaan vaikuttaa paljon ihmisen tavarasuhteeseen (väheksymättä hyvin monia muita takijöitä). Mun karsimisprojekteihin on ainakin vaikuttanut se, että asumme Helsingissä kaksiossa, enkä halua ottaa hirveää lisälainaa tai maksaa kuukausittain varastoinnista varatakseni erillisen huoneen tavaroille. Omakotitalossa maalla olisi ihan eri juttu.

Onhan se kyllä totta että kirpparit ja kierrätys eivät ole mikään lopullinen ratkaisu. Ja nuo ketjujen vaatekeräyksetkin ovat toistaiseksi hiukan hämärän peitossa, vaikka idea on oikein hyvä. Ainakin osa niistä kuskaa lumppua jonnekin Saksaan, mikä nyt ei varsinaisesti kuulostaa maailman järkevimmältä vrt. se, että siitä tehtäisiin Suomessa energiaa.

Ilmeisesti Recci toimii järkevämmin, mutta ei senkään selostus vaatteiden uusiokäytöstä kovin kattava ole. Kun joskus vuosia sitten tein asiasta juttua, kävi ilmi että imeytysmatoissa yms. tekstiiliä kierrättävissä tuotteissa materiaalin kanssa on lopulta aika tarkkaa. En tiedä miten on nykyään.

Pyjama
Pyjamapäiviä

Tällä hetkellä mun tiedossa on, että Recci ja Suez/Sita (joka on vastannut esim Seppälän keräyksistä) pitävät vaatteet Suomessa. Tällä hetkellä tehdään tosiaan tehdään niitä imeytysmattoja ja auton sisustuksia, mutta tutkimusprojektit etenevät, että saataisiin kuitua (olen jotain prototyyppiä hiplaillut käsissänikin :D) ja siitä lankaa vaateteollisuuden tarpeisiin. Lisäksi kehitellään eri vaatelajien koneellista (esim optista) lajittelua.

 

Cherry1
All work, no play

Tämä on kyllä kiinnostava ja tärkeä aihe. Sellaista trendiä ei taida olla näköpiirissä, että vaatteiden ostaminen vähenisi? Kaikki uutiset mikromuovistakin ovat aika ahdistavia (ja tosia) eli noiden urheilu- ja ulkoiluvaatteidenkin shoppailu on huono juttu.

Hannnna (Ei varmistettu)

Kysymyksiä:
miksi omakotitaloissa on AINA romuhuone?
Muuttavatko omakotitaloon ne, joilla pn taipumus kerätä romuja vai aiheuttaako omakotitalon tilamäärä tilan, jossa kaikki luovat romupaikan?
:D

Cherry1
All work, no play

Heh, en usko että kaikilla on omakotitalossaan romuhuone. Maalaistaloissa sen sijaan varmasti. Omassani on vielä edellistenkin sukupolvien "tarpeelliset" tavarat joten kierrätysteema jatkuu vuosia eteenpäin. Mutta on se varmasti totta, että jos on mahdollisuus viskata kamat romuhuoneeseen, ne sinne myös lentävät.  

Kommentoi

Ladataan...