Ladataan...

Olen halunnut kirjoittaa tästä aiheesta jo jonkin aikaa, mutta en ole keksinyt mistä aloittaisin ja miten tästä kirjoittaisin. Aihe on vaikea niin minulle, kun varmasti monille tahtomattaan lapsettomillekkin. 

Omassa lähipiirissäni on muutamiakin pariskuntia, jotka eivät syystä tai toisesta yrityksistään huolimatta ole saaneet lapsia. 

Alkuraskaudessa mietin paljonkin sitä, että miten kerron näille ihmisille olevani raskaana. Kokevatko he että tulen hieromaan omaa onneani ja lapsen saamista heidän naamaansa. Kuitenkaan nämä lapsettomuudesta kärsivät kenelle olen tästä kertonut, ei todellakaan ole kokenut omien sanojensa mukaan asiaa näin. He ovat aivan yhtä onnellisia kun minäkin.

Olen itse myös uskaltautunut lopulta kysymään, että miltä asia heistä tuntuu ja ollaan voitu keskustella asiasta täysin avoimesti. Olen juuri keskustellut siitä heidän kanssaan, miten he ajattelevat tämän asian. He ovat kertoneet, että monet lapsettomuudesta kärsivät eivät haluakkaan, että heitä kohdeltaisiin jotenkin eri tavalla ja ns. suojeltaisiin asialta. Useamman heidän kanssaan voi todellakin iloita omasta raskaudesta ihan samalla tavalla kun muidenkin. Tietysti jos lapsettomuus diagnoosi on uusi ja rankat hoidot käynnissä, saattaa olla että asia on vielä sen verran arka ettei halua puhua raskaudesta. 

Alkuun ennen kuin olin asiasta keskustellut, niin raskaudesta keskusteleminen oli vaikeaa . Oli hankala kertoa omia raskausvointeja ja tuntemuksia tai iloita omasta raskaudestani heidän kuullen, kun kokoajan oli takaraivossa ajatus siitä, että pahennanko vaan toisen oloa puhumalla omasta raskaudestani. 

Mutta...

On myös niitä kenen kanssa ei itse halua raskaudestaan keskustella. He ovat näitä jotka haluavat kyllä  kuulla raskaudesta, kyselevät paljon ja varmaan ovat ihan vilpittömästi kiinnostuneita. 

Minulla on eräs lähipiirissäni oleva lapsettomuudesta kärsivä nainen, joka monesti kertoi alkuraskaudessani siitä, kuinka hänen raskautensa ovat päättyneet keskenmenoon ja kohtukuolemista ja muista aiheista miten on itse, tai joku hänen ystävistään menettänyt lapsensa. Tiedän ettei hän varmasti tarkoita pahaa ja halusi vain jakaa oman kokemuksensa raskaudesta, mikä on täysin sallittua. Itselleni oli vain hyvin vaikea puhua raskaudesta kyseisen ihmisen kanssa, kun jo valmiiksi pelotti. Nämä jutut sai minut pelkäämään vielä enemmän sitä, että jos minulle käykin samalla tavalla. 

Mitäs mieltä te olette ? Ootteko kokeneet vaikeaksi keskustella raskaudestanne lapsettomuudesta kärsivän kanssa ? Tai vastaavasti miten lapsettomuudesta kärsivät olette kokeneet tämän asian?  Vai onko sillä teille merkitystä ? 

-Piia- 

Ladataan...

Kakeibo on maailmanlaajuiseksi noussut japanilaisten kehittämä kotitalouden tilikirja, jonka avulla säästäminen ja älykäs kuluttaminen on helppoa jokaiselle. Olen aina ollut tosi huoleton rahankäyttäjä, ja elän helposti yli varojeni. Raha-asiat on tosi henkilökohtaisia, mutta halusin avata vähän omaa rahankäyttöäni. 

Pienenä olin sellainen että kun sain viikkorahan vaikka 5€, niin menin vaikka Tiimariin ja ostin sieltä kyniä tai kumeja tai jopa postikortteja että sain rahan tuhlattua. Eli rahat jotka tulevat on poltellut mun taskussa jo pienestä tytöstä asti, ja ne on jostain syystä pitänyt saada tuhlattua mahdollisimman nopeasti. 

Olen ehkä pahin nettishoppailun uhri. Ystäväni sekä perheenikin kauhistelevat, kun tietävät kuinka hirveitä määriä olen netistä tilannut. Olen rauhottunut kuitenkin huomattavasti ihan nuoruusvuosiin verrattuna.

Tuhlaan lähes kaiken mitä mun tilille tulee. En pahemmin säästele. Suoraveloituksena ainoastaan asuntosäästötililleni siirrän joka kuukausi rahaa. 

Tilailen netistä ihan kaikkea. Vaatteita, kenkiä, sisustusjuttuja... lista on loputon. Raskaaksi tultuani en ole tilaillut juuri mitään itselleni, koska vaatteita ja kenkiä on turha tilata kun ei tiedä mitä kokoa sitten synnytyksen jälkeen tulee olemaan.  Ainoa mitä olen tilannut on vain lapsen tarvitsemat tarvikkeet ja hänen huoneeseensa tavaroita, mutta niitäkin kohtuudella. Kaikki vaatteet olen pyrkinyt ostamaan kirpputoreilta.

Olen tässä raskauden aikana oppinut käyttämään rahaa maltillisemmin, mutta parannettavaa on vielä runsaasti. Ystäväni suositteli tätä kyseistä kirjaa. 

Olen nyt ottanut kirjan aktiivisesti käyttöön. Kirjassa on kuukaudelle aina oma sivunsa. Siihen merkataan tulevat tulot ja pakolliset menot. Ne miinustetaan ja tulee summa joka sinulla on käytössäsi loppukuuksi. Lasket siitä paljonko haluat säästää esimerkiksi näin: 

Rahaa jää pakollisten menojen jälkeen 1000€ haluan säästää 300€. Lasken 1000€-300€ ja saan summaksi sen paljonko minulla on kuukaudeksi käyttörahaa eli 700€. Jaan tämän summan 4-5viikkoon ja näin saan viikkobudjetin. Seuraavalla sivulla on viikkotaulukko jokaiselle viikolle. Merkkaan päivittäin mitä olen ostanut ja paljonko rahaa on sinä päivänä mennyt yhteensä. Näin pystyt seuraamaan joka viikko pysytkö viikkobudjetissa. Voin kertoa että tähän oikeasti jää koukkuun ja tekee kaikkensa ettei viikkobudjetti ylity, vaan mielellään jopa alittuu, jotta saa enemmän rahaa säästöön. 

Nykyisin laitan viikkobudjetiksi 100-150€. Olen käynyt kaupassa ja huomaan että mietin todella tarkkaan mitä tarvitsen ja mitä ostan. Mietin etukäteen viikon ruuat ja teen listan niistä. Näin kun menen kauppaan on helppo suoraan ottaa hyllyistä tarvitsemansa tavarat , eikä tule niin helposti sitä että ottaa vaan mitä mieli just sillon tekee. Ennen saatoin kävellä Citymarkettiin ja eksyin kosmetiikkaosastolle. Siellä sitten nappasin ostoskoriin jonkun uuden meikkivoiteen, puuterin ja vähännihonhoitotuotteita. Helposti näihin kauppareissuihin meni se 100€ mikä tällä hetkellä on minun viikkobudjetti. 

Suosittelen jokaista ostamaan tämän kirjan, vaikka tuntuisikin että oma rahankäyttö on ihan hallinassa. Itseäni tämä on auttanut ihan hurjasti ja olen päässyt siitä shoppailukierteestä eroon. Tottakai edelleen shoppailen, mutta en enää sellaisilla summilla kun aikaisemmin. Siihenkin olen laittanut itselleni rajan paljonko saan käyttää ”turhaan shoppailuun”, koska se on minulle kuitenkin vähän kuin harrastus, hah. 

Ostin tämän kirjan koska haluan että rahankäyttöni on fiksua, saan säästettyä lapselleni sekä itselleni rahaa. Voimme matkustella entistä enemmän, nauttia elämästä ilman että minun tarvitsi miettiä miten saan maksettua kaikki nettitilaukseni ja olisi aina rahaa pahanpäivän varalle.

Tätä myydään mm. Suomalaisessa kirjakaupassa ja maksoi 17,90€ eli ei paha investointi siihen että opit käyttämään rahaa. :) 

- Piia - 

 

 

Ladataan...

Viikko on taas hurahtanut nopeasti ja huomasin etten ole avannut blogiakaan koko aikana. En yksinkertaisesti ole jaksanut kirjoitella, vaikka aiheita on muistiinpano-app täynnä.

Nyt loppua kohti menessä olen ollut tosi väsynyt. Nukun öisin huonosti ja saan unta vasta 2-3 aikoihin yöllä. Uni on katkonaista ja näen painajaisia. Ne painajaiset ei onneksi ainakaan suoraan liity raskauteen. Heräilen myös yöllä supistuksiin, ne alkavat yhtäkkiä kestävät sen hetken ja sitten loppuvat. Kipu heijastuu selkään, alavatsaan ja lonkkiin. Limatulppa on luultavasti edelleen siellä missä kuuluukin, koska sen lähtemistä en ole huomannut. 

Vaikka merkkejä lähestyvästä synnytyksestä onkin ollut, niin tuntuu että kyllä tää herra tuolla yksiössään vielä aikaansa viettelee ainakin laskettuunaikaan saakka. 

Tänään alkoikin 39+0 ja aamulla oli luultavasti viimeinen neuvola, jos ei mene yliajalle. Tasan viikko laskettuunaikaan. Yliaikaisaika onkin varattu valmiiksi 30.8. Edelleen tämä pieni oli raivotarjonnassa, sykkeet olivat 130 eli hyvät eikä lisälyntejä tai vahauksia löytynyt sekä sf mitta oli 34cm eli keskikäyrillä mennään. Painoarviota en ole lapsesta saanut muuta kuin ”normaalikokoinen lapsi”, mitä se sitten tarkoittaakaan, haha. Rakenneultrassa aikoinaan kätilö sanoi että siro pieni poika, mutta poskia löytyy. <3 

Minulla oli viimeksi hemoglobiini laskenut 116->108, vaikka olin aloittanut raudan tankkaamisen 2krt/pvä. Nyt olen syönyt rautaa vähän vajaa kuukauden, ja tänään hemoglobiini olikin noussut jo 132. On sen verran hyvät lähtölukemat synnytykseen, niin nyt vähennän annosta 1krt/pvä. Eli väsymys ei ainakaan siitä johdu, hah. Verenpaineet edelleen vähän ”alhaiset” minulle 98/66 leposyke 95. 

Lähestyvä synnytys on kokoajan mielessä, ja kyllähän se minua edelleen pelottaa. Onneksi olen saanut kuitenkin paljon apua synnytyspelkopolikäynneiltä, joten ihan turvallisin mielin olen menossa. Nyt on vaan alkanut pelottamaan käynnistyksen mahdollisuus.. sitä en haluaisi mistään hinnasta. 

Nyt alamme molemmat miehen kanssa olla malttamattomia, ja kovasti tätä pienokaista odottelemme. Kaikki on valmiiksi laitettu enää puuttuu vauva. Koirista ainakin huomaa, että aavistelisi jotain kohta tapahtuvan. Haluavat olla lähellä ja molemmat koirat vahtivat eivätkä meinaa lähteä miehen kanssa ulos, jos minä jään sisään. Jännittää nähdä miten ne reagoivat kun vauva saapuu kotiin. 

- Piia - 

Ladataan...

Meille oli jo alusta asti selkeää että otamme lapsellemme vakuutuksen. Minulle on otettu jo heti ennen syntymääni ja mies otti vuoden alussa itselleen.

Myös koirillamme oli vakuutukset, mutta lopetin ne vuoden alussa, koska en kokenut niitä tarpeellisiksi. Koirien vakuutukset kun menevät ihan eri tavalla kun ihmisten. Niissä on joka kerta kun menet lääkäriin 60€ omavastuu, ja maksat itse sen lisäksi 30% kuluista. Lisäksi niissä on aikalailla rajattu mitä korvaavat. 

Mutta nyt siihen syntyvän lapsen vakuutukseen 

Meidän vakuutus on Op:lta niinkuin kaikki muutkin vakuutuksemme. Otimme lapselle vakuutuksen vähän ennen kun lähdimme Islantiin. Otin samalla lapselle myös matkavakuutuksen, jos vatsassa vauvalle sattuisikin jotain. Itselläni oli jo valmiiksi matkavakuutuskin. 

Tämä meidän vakuutus sisältää kaiken. Emme karsineet vielä mitään pois, vaan sitten pikku hiljaa jos siltä tuntuu niin alamme tarvittaessa karsimaan jotain. Alkuun haluamme kuitenkin että korvaavuuden alla on kaikki mahdollinen.

Meidän ottamaan pakettiin sisältyy:

Hoitoturva : Korvaa lääkärikäynnit, tutkimukset, lääkkeet ja leikkaukset niin yksityisen kun kunnalisenkin terveydenhuollon puolella.

Kuluturva: Korvaa erityistutkimuksia, leikkauksia ja lääkkeitä sekä leikkauksiin tai erityistutkimuksiin liittyviä lääkärikäyntejä.

Hammasturva: Korvaa tapaturmien osalta hampaiden tutkimuksen, hoidon ja lääkkeet. 

Kuntoturva: Korvaa kuntotestien ja niihin liittyvien asiantuntijapalveluiden kuluja, kun terveydenhuollon ammattihenkilö suosittelee sinulle liikuntaa sairautesi, vammasi tai terveyttäsi vaarantavan tekijän vuoksi. 

Lisäksi otimme pakettiin Lisähoitoturvan joka sisältää:

- Tuki-ja liikuntaelinterapian kulut

- Toiminnallisen terapian kulut 

- Psykoterapian kulut

- Erityiskulut

-Kotisairaanhoitokulut

-Kotiapukulut

-Kodin muutostyökulut

- Saattohoitokulut

Lisäksi vakuutukseen sisältyy vielä toimeentulovakuutus, joka kattaa sen jos tapaturma aiheuttaa pysyvän haitan, kuoleman tai työkyvyttömyyden. Se sisältää kolme eri turvaa: invaliditeettiturvan, kuolinturvan ja päivärahaturvan. Näistä voi valita jo syntyvälle lapselle invaliditeettiturvan ja kuolinturvan. Meillä on nämä molemmat. 

Meidän vakuutukselle tuli hintaa sisältäen kaiken n. 585€/vuosi. Omavastuu on 100€/vakuutuskausi.

Onhan se kallis, mutta ainakin oma vakuutukseni on maksanut itsensä monet kerrat takaisin. Lisäksi se antaa stressittömän alun pienen vauvan kanssa. 

Tätä syntyvän lapsen vakuutusta voi hakea rakenneultrasta aina lapsen synnytykseen asti. Eli vaatimuksena ei ole että täytyisi hakea 2kk ennen lapsen syntymää, niinkuin muutamissa muissa vakuutusyhtiöissä. Vaatimuksena on kuitenkin, että äidin tulee olla laskettuna aikana alle 46-vuotias ja osallistunut kaikkiin tarjottuihin raskauden aikaisiin tutkimuksiin ja seulontoihin. 

Tämä vakuutus korvaa myös raskaana olevan äidin hoitokuluja, jos hoito on vauvan terveydentilan kannalta välttämätöntä. Tämä vakuutus korvaa mm. raskausdiabeteksestä aiheutuvia kuluja. 

Suosittelen lämpimästi Op syntyvän lapsen vakuutusta. Me hoidamme vakuutukset aina omalla vakuutusneivojallamme, joka antaa aina parhaan tarjouksen ja paketin juuri meille. 

Oletteko te ottaneet tai aiotteko ottaa lapsellenne vakuutusta jo ennen syntymää ? Onko sille ollut käyttöä ? Mistä yhtiöstä olette ottaneet omanne ? 

-Piia- 

Ladataan...

KLaskettuun aikaan on enää 16 päivää. Eli vähän yli 2 viikkoa. Ihan hullua. Olo on ihan hyvä. Huomaan että olen huomattavasti väsyneempi ja päivät menevät pitkälti leväten sohvalla tai sängyssä. Painoa on tullut se 7-8kg koko raskausaikana. Nyt helteillä huomaa pientä turvotusta ja nesteen kerääntymistä mikä heittelee painoa edestakaisin. 

Lapsi on selkeästi laskeutunut ja ehkä jopa jo kiinnittynytkin alaspäin. Nyt hengittäminen on helpompaa. Pystyn olemaan selällään ja istumaan normaalisti. Alkaa olemaan aika malttamaton ja kovasti odottaa milloin pieni syntyy. Ajatukset pyörii kokoajan lähestyvässä synnytyksessä ja tulevassa elämänmuutoksessa. Välillä ihan kauhistuttaa mutta silti on aivan super onnellinen olo kaikesta ja yritän olla turhaan stressaamatta tulevaa. Meillä on asiat hyvin just nyt. <3 

Ollaan tosiaan tehty tässä vielä viime hetken hankintoja, jotka varmasti helpottavat meidän vauva-arkea. Nyt on siis vihdoin kaikki tärkeät hankinnat ja ei niin tärkeät hankinnat tehty. Ei tarvitse enää niistä stressata. 

Ensimmäiseksi imetykseen ja ruokintaan liittyviä juttuja. 

Imetystyyny. Ensin ajattelin ettei hommattaisi koko kapistusta, että mentäisiin normityynyllä. Moni kuitenkin kehunut imetystyynyjä kovasti ja suosittelevat ainakin imetyksen alkuun. Löysin tämän ihanan Milki imetystyynyn Jollyroomilta hyvällä alennuksella. Väri on aivan ihana vaaleanharmaa ja rusetti on tuollainen tummanharmaaseen vivahtava lila. Todella kaunis. Hinta oli alennuksen kanssa n. 18€. 

Manuaalinen rintapumppu. Ostin tämän kehutun Medela Harmonyn. Vaikuttaa ihan hyvältä ja helpolta käyttää. Halusin ostaa pumpun koska haluamme ottaa pullon käyttöön jo ajoissa. Näin jos vaan onnistuu voin pumppailla kaappiin maitoa, jotta myös mies pääsee osallistumaan lapsen ruokintaan. Itse saa joskus öisin myös nukkua, kun mies hoitaa vaikka yhden yöruokailun pullolla. Tämän rintapumpun löysin uutena ja käyttämättömänä kirpputorilta ! Kaikki tarvikkeet oli edelleen siinä muovisessa suljetussa pussissa sekä kaikki tarrat jne kiinni. Eli oli todistetusti käyttämätön. Maksoin tästä itse 10€ ja esim. Vauvatalo Johannassa hinta on n. 44€. 

Philips Aventin höyrysteeilointilaite. Tässä voi tosiaan steriloida niin tuttipullot, rintapumput kun tutitkin. Kokeiltu on ja tosi kätevältä vaikuttaa. On nopea ja helppo käyttää. Vesi vaan sisään ja tuttipullot tms. sitten vaan mikro päälle 4min ja valmista. Tämän löysin myös Nella ja Nuttu kirpputorilta Matinkylästä. Maksoin tästä huimat 8€. Tämän hetkinen hinta netissä on ~25-30€.

Sitten vielä muita juttuja arjen helpotukseksi. 

Summer Infant- itkuhälyttimet. Ajateltiin ensin ettei tarvittaisi näitä. Lapsi kun aluksi nukkuu luultavasti meidän vieressä omassa kehdossaan, joten kuulemme kyllä jos lapsi itkee. Kuitenkin ruvettiin miettimään jos lapsi nukkuu terassilla ja itse puuhailen sisällä niin on helpompi ja luotettavampi että on tämä hälytin. Lisäksi myöhemmin lapsen siirtyessä omaan huoneeseen näitä tultaisiin tarvitsemaan. Myös päiväuniaikaan helppo kun on tämä, niin ei tarvitse jokaista pientäkin ääntä jäädä ihmettelemään vaan voi puuhata kotihommia.

Vanhemmille oleva laite toimii ilman johtoa, mutta lapsen luona oleva on johdolla. Laitteissa on kaksisuuntainen puhemahdollisuus sekä vanhempien laitteesta saa myös lapsen laitteeseen mm. yövalon päälle. Yövalo on tuo perhonen. Pieni mutta valaisee jonkin verran. Näitä kokeiltu ja ääni on tosi kirkas eikä särise. Kantoalue on 300m. Tilasin nämä Raskauskeiju.fi sivustolta. Hintaa tuli 59,90€. 

Ostettiin myös nämä adapterit jolla saamme turvakaukalon yhdistettyä vaunurunkoon. Eli ns. ” travel system”. Meillä Emmaljungan Vikingit joissa runkona Emmaljungan Ecco Wheels ja turvakaukalona Maxi-Cosi Pebble +. Hyvin löydettiin adapterit käytettynä netistä. Käytiin kokeilemassa ensin liikkeessä. Maksoi 70€ kaupassa ja käytettynä saatiin puoleenhintaan eli 35€ lähes uudenveroiset. 

Lisäksi kuvissa näkyy ihana Baby’s Only lämpöpussi minkä ostin myös jonkin aikaa sitten. 

Tosiaan halvalla ollaan päästy ja näihin tarpeellisiin tuotteisiin on mennyt yhteensä n. 130€. Kirpputoreja kannattaa tietyissä hankinnoissa hyödyntää ja ostaa käytettynä jos on tarjolla.

Tämmöiset on meidän viime hetken hankinnat. Mitäs kaikkea te hankitte tai aiotte hankkia helpottamaan omaa vauva-arkeanne ? 

- Piia - 

Ladataan...

Pages