Hyvästi alumiini! Näin vaihdoin luomudödöön.

Aloin pari vuotta sitten miettiä, että voisinko vaihtaa antiperspirantin alumiinittomaan deodoranttiin. Jos ero ei ole teille tuttu, niin antiperspirantin toiminta perustuu  alumiininkloorihydraattiin. Se on aine, joka tunnetaan paremmin alumiinina, ja se estää hikirauhasten toiminnan. Siksi kainalot pysyvät kuivina. Alumiinittomat deodorantit eivät estä hikoilua. Niissä on usein ruokasoodaa ja eteerisiä öljyjä, jotka poistavat hien hajun. 

Alumiinikloorihydraatti on jo pitkään kuulostanut mielestäni hyvin epäilyttävältä aineelta, varsinkin, kun alumiinista puhutaan rintasyövän yhteydessä. Tutkimuksissa ei ole löydetty yhteyttä näiden kahden välillä, mutta se mietityttää silti. Onko tämä ihan tarpeellista, muokata kehon toimintoja näin?

Kaiken lisäksi minulla on kaksi ystävää, jotka eivät  ole koskaan käyttäneet antiperspiranttia tai deodoranttia, edes alumiinitonta luomuversiota. Kumpikaan ei haise pahalle, ei millekään. Olisiko niin, että he eivät ole tottuneet deodoranttiin? Väitetään nimittäin myös, että alumiiniton deodorantti toimii, kunhan siihen tottuu. 

Aloin miettiä asiaa. Mitä jos alumiinidödö ei olekaan pakollinen tuote, vaan olen vain totuttanut itseni siihen?

Testaamalla se selviää. Olen kokeillut parin vuoden aikana varmaan kymmentä eri luomudödöä tutusta ja turvallisesta Dr. Hauschkasta ylelliseen Fineen, päättänyt heivata alumiinia sisältävät antiperspirantit roskikseen – ja nöyrtynyt sitten kuuman päivän tai hikiliikunnan jälkeen ostamaan Nivean tai Rexonan lähikaupan hyllyltä. 

Kokeilujeni seurauksena olin pitkään sitä mieltä, että luonnonkosmetiikan deodorantit toimivat vain viileällä säällä ja silloinkin vähän varauksella. Kunnes viime kesänä jotain sitten tapahtui. 

Tanssin kokonaiset festarit helteessä kainaloissani luomudödöä.

Joogasin hikisellä flow- ja astangatunnilla kainaloissani luomudödöä. 

Juoksin lenkkejä kainaloissani luomudödöä.

En haissut pahalle. 

Syyskuussa matkustin Lissaboniin, ja siellä oli niin lämmin, etten uskaltanut luottaa alumiinittomaan deodoranttiin. En siis edes antanut sille mahdollisuutta, vaan käytin viikon verran Niveaa. Palattuani Suomeen vaihdoin takaisin luomuun. Viikon tai pari kainaloni kostuivat, sitten se loppui. Luomudödö toimi jälleen.

En osaa selittää tätä ilmiötä millään muulla kuin sillä, että keho tosiaan tottuu alumiinittomaan deodoranttiin. Siihen menee aikaa, ja joudut ensin kärsimään märistä kainaloista ja pitämään synteettistä antiperspiranttia varmuuden vuoksi mukana. Mutta se tottuu.

 

 

Kylppärinkaapissani on edelleen Nivea, ihan just in case. Minulla on nimittäin vieläkin päiviä, joina tarvitsen luomudödöä vahvempaa ainetta. Kova stressi, hyvin huonot unet tai nopea vaihdos lämpimään ilmanalaan saavat minut hikoilemaan enemmän. Mutta 90 prosenttia ajasta Lovefreshin Lavender Tea Tree riittää. Se onkin suosikkini kaikista kokeilemistani luomudödöistä. Toinen ihana on edellä mainittu Fine, mutta en ole ihastunut sen levitystekniikkaan. Se siis levitetään pienellä lastalla tai sormin. Henkilökohtaisesti pidän enemmän puikkomaisesta pakkauksesta.

Mietin, että tottuisikohan kehoni myös elämään ilman deodoranttia. Niihin kokeiluihin en kuitenkaan ole vielä valmis, ajatuskin hikoiluttaa. 

Käytättekö te luomudödöjä?

 

Kuva minusta: Saara Helkala. Eikö muuten ole ihana kimono? Sekin on second hand, sain sen Saaralta. <3

 

BLOGLOVINFACEBOOKINSTAGRAM

Share

Kommentit

Naislaif
Naislaif

Vaihdoin myös luomudödöön pitkälti samoin ajatuksin. Ikääntyvät kainaloni ovat vaihdosta ehkä tyytyväisiä, mutta mieleni se vasta paranikin.
Kasvvohoitotuotteet myös luomua nykyään.
Tuntuu paremmalta ja oikeammalta.

Vierailija (Ei varmistettu)

Olen käyttänyt pääsosin luonnonkosmetiikkaa jo 10 vuotta, mutta hyvä deodorantti on vielä etsinnässä. :) Madara on tähän astisista kokeiluista ollut paras ja jos olen vain kotona tai käyn korkeintaan kaupassa en käytä mitään.

raijairina

Totta! Munkin kainalot on tottuneet nykyään luonnonkosmetiikan dödöihin. Lemppari on Schmidt'sin Bergamot Lime - se on yllättävän tehokas ja tykkään sen freesistä tuoksusta. (Näillä on myös laventelidödö!) Nää on aika kalliita, niin oon tilannut netistä ihan huipusta luonnonkosmetiikkakaupasta: https://www.ecco-verde.fi/schmidts-deodorant/bergamot-lime-deodoranttipuikko

Vierailija (Ei varmistettu)

Mulla tukee hiki läpi alumiinidödölläkin :( Mut niissä on se hyvä puoli et jotenkin se estää hienhajun tarttumisen vaatteisiin ja voi käyttää pitempään pesemättä. Luomodödöillä taas on aina haissut paita yhden päivän jälkeen. Pyykkikoneettomana tää on suuri plussa :-D Mutta täytyy varmaan jatkaa kokeiluja ja sinnitellä pidempään luomulla, jos se alkaisikin toimia.

saarah
visual diary

Mä haluun kans testata tota! Varsinkin nyt "talviaikaan".

Toi kimono sopii sulle NIIN hyvin. Se taitaa olla Third hand, kun ostin sen käytettynä :D :D Ihanaa et se pääs vihdoin rakastavaan kotiin.

Anna Vihervaarasta

Se on ihana! <3

PS Pieni Lissabon-kaipuu taas. Täällä sataa jääkylmää vettä. Grrrr.

ReetaJohanna (Ei varmistettu) http://www.menaiset.fi/blogit/vakka-kantensa-valitsee

Minulla on nykyään sama ongelma kuin vierailijallakin, että edes alumiinidödöt eivät tunnu auttavan tarpeeksi. Lovefresh on vielä kuitenkin testattava. Tähän mennessä testaamani ovat olleet aivan surkeita, ovat kutittaneet kainaloita ja hiki on valunut ja haissut. Ei kiitos. Suihkutettava Nivea on ollut paras, kuivuu nopeasti ja toimii. Dödön ja ripsarin osalta en ole voinut vaihtaa luonnonkosmetiikkaan, vaikka kaikki muu on jo vaihdettu.

Vierailija (Ei varmistettu)

Teen itse oman dödöni ruokasoodasta ja teepuuöljystä. En haise enkä liioin edes hikoa.
http://www.foodmatters.com/article/2-ingredient-diy-deodorant-that-works

Alumiinista huolestuneena kokeilin joitain vuosia sitten paria eri luomudödöä, mutta kärsimättömänä luovutin jo muutaman päivnä jälkeen, kun olo tuntui niin tunkkaiselta. Nyt opin, että olisi pitänyt antaa keholle vähän enemmän aikaa sopeutua. Pitänee siis aloittaa testailu uudelleen! :)

Tuike61 (Ei varmistettu)

Minä olen käyttänyt jo pitkään Dermosilin alumiinitonta deostickkia. Ensimmäiset pari viikkoa tuntui ettei oikein tehoa. Nykyään en käytä kotona ollessani lainkaan alumiinitonta dödöä ja töihin mennessäni käytän. Eikä hiki haise.

Jenniiiii (Ei varmistettu)

Itse oon testannut useaa alumiinitonta dödöä, mutta kärsivällisyyteni vaan ei kestä kovin kauaa. Kuukausi tais olla pisin aika ja sitten luovutin. Asiakaspalvelutyössä ei oo kiva haista ja kyllä mua häiritsee, että kaikki paidat pitää vaihtaa joka päivä ja dödöä lisäillä kesken työpäivän, kun havahtuu omaan hajuun. En hikoile paljon, mutta selvästi haisen vaan voimakkaammin kuin osa.

Emmilou (Ei varmistettu)

Se, miltä kainalot haisee, riippuu kainalon ihon bakteerikannasta. Ihmisillä on tässä hyvin paljon yksilöllisiä eroja, ja hajuun pystyy vain jonkin verran vaikuttamaan. Ruokavalio vaikuttaa, samoin se, millä aineella pesee. Itse en käytä (enää) deodoranttia, mutta pesen kainalot joka aamu. Yleensä en haise juuri millekään, mutta joskus niin käy, että haisen! Sekin täytyy sitten vain kestää :) Lohdutan itseäni sillä, että näin on varmaan käynyt joskus Ruotsin prinsessoillekin :) Pestyn kainalon hiki haisee joka tapauksessa paljon vähemmän kamalalle kuin likaisen kainalon hiki. Kamalin hikihaju on se, kun joku lykkää pesemättömään kainaloon lisää deodoranttia - tältä tuoksui mm. minua hoitanut suuhygienisti, muutoin sievä, huoliteltu nuori nainen.

Olen myös omalla kohdallani huomannut, että kainalonpesuaineella tosiaan on merkitystä. Jos olen onnistunut saavuttamaan ns. hyvän bakteerikannan, vältän voimakkaita saippuoita, jotka tappavat nämä hyvät bakteerit. Silloin riittää joku ihan mieto pesuaine.

Ja tietysti sekin vielä vaikuttaa, millaisia vaatteita käyttää. Keinokuituihin (mm. polyesteri, akryyli) hienhaju tuntuu oikein tarraavan, ei lähde pois sitten millään. Luonnonkuiduista lähtee sitten ehkä hieman helpommin. Kainalosta tiukkoja ei välttämättä kannata käyttää.

mystery
Vision One

Schmidt'sin Bergamot & Lime on ainoa luomudeodorantti joka on mulla toiminut täydellisesti, mutta sen ruokasooda sai kainalot niin ärtyneiksi että käyttö piti lopettaa. Merkin ruokasoodaton versiokin toimii aika hyvin, tosin sitä pitää lisäillä paljon päivän mittaan. Mutta muuten ei oo kyllä mitkään merkit toimineet, oon kokeillut ainakin kymmentä. :D Seuraavaks haluaisin kokeilla Flow kosmetiikan uusia deodorantteja.

Vierailija (Ei varmistettu)

Minulla Schmidt’s -dödöt pitivät kyllä hajun poissa normipäivinä, mutta stressaantuneena ja hermostuneena ei, sillä silloin ei aina auta edes alumiinidödö. Jaksoin ehkä reilun pari kuukautta yrittää totutella luomudödöihin, mutta luovutin vähitellen samasta syystä kuin pari ylempänä kommentoivaa - vihasin sitä että kainalot on koko ajan märät ja ennen pitkää alkoivat haista tunkkaiselle ja sitten myös vaatteisiin tulee tunkkainen haju ja pyykkiä on kamalasti. Töissä kuitenkin haluaisi olla raikkaana, etenkin jos on jokin asiakastapaaminen. Normaalina toimistopäivänä sentään pystyi käydä välillä pesemässä kainaloita, mutta sekään ei ole kovin kätevää. Alumiinidödöjen käytössäkin on ongelmaa, sillä niissä on yleensä liian voimakas tuoksu, mutta hajusteettomat ei mielestäni toimi yhtä hyvin. Nyt yritän käyttää kotona luonnonkosmetiikkadödöä tai ei dödöä lainkaan ja töissä käytän yleensä normi-antiperspiranttia. Jos oppisin stressaamaan vähemmän niin varmaan luomu riittäisi joka päivä :”D

JokiJohanna (Ei varmistettu) https://secondhandlifejohanna.blogspot.fi/

Mä oon tykästynyt Urtekramin aloe vera kristallideoon ja oon käyttänyt sitä jo monta vuotta tyytyväisenä :)

https://secondhandlifejohanna.blogspot.fi/

Scandinavian chic

Mulla on käytössä Laveran se harmaa helmidödö https://www.biodelly.fi/deodorantit/948-lavera-invisible-24h-deodorantti.html, kyllä niitä kainaloita hikoiluttaa välillä mutta hiki itsessään ei aina haise pahalle, on vaan noh märkää. Tykkään tästä dödöstä sen takia ettei se tahraa vaatteita tai värjää niitä miksikään eikä ärsytä ihoa. Lovefreshiä pitää kyllä jossain vaiheessa kokeilla. :)

Kide (Ei varmistettu) https://lusikkalaatikko.blogspot.fi/

Luomudödöillä menty täällä useampi vuosi, aika hyvin pelittävät kunhan kroppa tottuu. Vara-antiperspiranttia en ole tarvinnut aikoihin. Kotipäivinä käytössä edellä linkattu itse tehty ruokasooda-eteerinen öljy -seos, muulloin Schmidt's. Aiemmin tykkäsin Madarasta, mutta se menetti jossain vaiheessa tehonsa.

Anna Vihervaarasta

Kiitos kommenteista! Tosi hyviä vinkkejä ja keskustelua täällä. :)

Olen käyttänyt kristallidödöpalaa muutaman vuoden (siis ihan konkreettisesti yhtä ja samaa dödöpötköä) ja olen kyllä tosi tyytyväinen. Se ei kuitenkaan olekaan alumiinitonta, kuten aluksi kuvittelin, vaan käytännössä pelkkää alumiiniyhdistettä (potassium alum). Lueskelin netistä, että sillä olisi kuitenkin väliä, missä muodossa alumiini dödössä on, ja tämä potassium alum ei olisi paha tai niin paha. Vaikea tietää, miten tämä menee!

Olen huomannut tämän kanssa saman asian, mistä puhut: Aluksi tuntui, että ei tämä dödö auta, mutta nyt en oikeastaan enää hikoilekaan. Monina päivinä unohdan laittaa deodoranttia, koska se ei enää tunnu vaikuttavan mihinkään. Onko tulllut aika lopettaa kokonaan?

Michonn3 (Ei varmistettu)

En enää pysty käyttämään mitään tököttiä kainaloihin. Poikaystävä kielsi vuosia sitten multa alumiinilliset dödöt, koska molempien äideillä on ollut rintasyöpä. Vaikka yhteyttä ei ookaan todistettu, niin mulle hiettömyys ei ole niin tärkeää, että alkaisin riskeerata.

Vaihdoin sit Laveran dödöön, jota käytin monta vuotta. Välissä jotain muitakin. Tänä kesänä sit sain hillittömän tulehduksen molempiin kainaloihin ja sen pois saamiseen tarvittiin 10 päivän antibioottikuuri... Lääkäri kielsi dödön käytön kokonaan.

Eli nyt mennään ilman mitään. Tuntuu, että se on hormonikierrosta, stressistä jne. kiinni, miten paljon hikoilen ja miltä se haisee. Useimmiten mitään ongelmaa ei ole.

On alkanut mietityttää kovastikin kemikaalien käyttö. Tuntuu, että nyt aikuisiällä oon tullu herkäksi ainakin markettishampoille ja tietyille ripsiväreille. Tätä menoa neljäkymppisenä varmaan pitää kulkea ilman meikkiä. :P

Vierailija (Ei varmistettu)

Minä käytin vuosikausia sitä Nivean roll-on dödöä. Eka luomudödö, jota olen testannut on ollut Ben&amp;Anna (saa ainakin Ruohonjuuresta) ja se toimii! Ensin ajattelin, että se ei millään voi toimia kun Nivean käyttämisen lopetettuani hikoilin kuin pieni sika ja haisin. Viikko tai kaksi siinä taisi mennä ja nyt tuo alumiiniton versio riittää ainakin normipäivinä mainiosti.

Vierailija (Ei varmistettu)

Minä käytin vuosikausia sitä Nivean roll-on dödöä. Eka luomudödö, jota olen testannut on ollut Ben&amp;Anna (saa ainakin Ruohonjuuresta) ja se toimii! Ensin ajattelin, että se ei millään voi toimia kun Nivean käyttämisen lopetettuani hikoilin kuin pieni sika ja haisin. Viikko tai kaksi siinä taisi mennä ja nyt tuo alumiiniton versio riittää ainakin normipäivinä mainiosti.

Kommentoi