Kun vegaani söi burgerin

Ladataan...

Olen tosi positiivisesti yllättynyt siitä, miten moni on tämän vegaanihaasteen aikana tullut sanomaan, miten tahtoisi itsekin kokeilla kasvissyöntiä tai ainakin vähentää lihansyöntiä. Monet myös sanovat, että olisivat itse valmiita muutokseen, mutta mies tai lapset....Tai kuten rakas ystäväni tokaisi haasteen alussa: ”Sehän menee sitten siihen, että syöt lähinnä raakakakkuja.”

Ei se muuten mene. Vegaaniruokaan liitetään vähän omituisia harhaluuloja: että se on raakaruokaa, että se on pelkkiä papuja, että se maistuu pahalta.

Vegaaniruoka on usein terveellistä sen tähden, että yhteenlaskettujen kasvisten määrä on niin valtava. Tämän haasteen aikana lautaseltani ovat myös lähes kadonneet sekä vaalea leipä että sokeri. Vaihdoin leivän ruisleipään saadakseni tarpeeksi rautaa. Sokeria taas ei tee mieli. 

Vaikka ruokavalioni on täynnä kasviksia ja hyviä rasvoja, yhtään raakakakkua en ole syönyt. Sen sijaan lautaseltani on löytynyt pastaa, leipää, hummusta, pestoa, vihersmoothieita, paljon kaikenlaista aasialaista ja lähi-idän ruokaa, erilaisia puuroja, tofua, linssikeittoa, salaatteja – ja hampurilaisia.

Tein isänpäivänä isälleni ja veljelleni vegaanihamppareita. Maistuivat kuulemma yllättäen ihan hampurilaisilta. (Perheeni ei ole kasvissyöjiä.)

”Ehkä se on suolakurkku. Tai majoneesi (vegaani). Tai sitten tämän ketsuppi. Täällä on tomaattiakin. Nämä bataattiranskikset on nekin aika hyviä!”

Just joo. Oikeastihan vegaaniruoka ei ole mitään salatiedettä tai itujen kasvatusta. Se voi olla ihan niitä tavallisia arki- ja herkkuruokia, joita yleensäkin syödään. Näihin hampurilaisiin tuli Reissumiehen ruissämpylöitä, Alepan pakastealtaasta löytämiäni Anamman vegaanisia hampurilaispihvejä, vegaanimajoneesia, ketsuppia, suolakurkkuja, tomaattia ja salaattia. Niiden seuraksi tarjoilin bataattiranskiksia.

Tässä vielä majoneesin resepti Vegaanin keittiössä -kirjasta:

1,5 dl maustamatonta soijamaitoa
2 tl sinappijauhetta
1 tl sipulijauhetta
0,5 tl suolaa
2 tl valkoviinietikkaa
2 dl rypsiöljyä

Mittaa kaikki ainekset paitsi öljy tehosekoittimeen. Käynnistä sekoitin ja kaada öljy joukkoon ohuena nauhana. Jatka sekoittamista 1–2 minuuttia tai kunnes majoneesi on sopivan paksuista.

Minun majoneesistani tuli keltaista eikä valkoista, mutta ihan majoneesille se maistui. Vegaanimajoneesia voi ostaa myös valmiina esimerkiksi Vegekaupasta.

Pus!

Share

Kommentit

Susann
Eleganssi

Anamman pullat ovat suurta herkkuani ja pakastimen vakiokamaa. Pitääpä testata myös pihvejä!

Anna Vihervaarasta

Ja mun pitää testata pullia! :P

Vierailija (Ei varmistettu)

Moikka, ja kiitos ihanasta ja elämänmaukuisesta blogista! Olisikohan mahdollista saada noiden bataatti -ranskisten ohje? :) omista tulee aina kurttuisia ja kuivia :S

Anna Vihervaarasta

Kiitos sulle.:)

Bataattiranskikset yhdelle:

0,5 bataattia ohuiksi viipaleiksi lohkottuna

Päälle paljon oliiviöljyä. Siis niin, että sitä on pellillä runsaasti. Ehkä vähintään 3 rkl (mä lorautan suoraan pullosta).

Sen jälkeen ripottele päälle hyvää suolaa ja rakuunaa tai timjamia.

Paista 200-asteisessa uunissa noin vartti. Kokeile haarukalla kypsyyttä. Kun menee helposti läpi ja tuntuu pehmeältä, ranskikset ovat valmiita.

 

Vierailija (Ei varmistettu)

Kiitos! Täytyypä pian testailla! :)

Piti vielä lisätä, että ihailen taitoasi kirjoittaa hetkeen pysähtymisestä ja pienten asioiden arvostamisesta! Tiedän omasta kokemuksesta, ettei niitä todellakaan ole helppoa saavuttaa, mutta uskon, että olet siinä ainakin jollain tasolla onnistunut, kun pystyt kirjoittamaan niin aidosti. Iloa lukea jatkossakin blogiasi! :)

Anna Vihervaarasta

Kiitos.<3 Ei se aina ole helppoa, enkä tietenkään aina onnistu siinä. Mutta sitä taitoa voi harjoitella. Ja mitä enemmän harjoittelee, sitä helpommaksi se muuttuu.

Ihanaa iltaa sulle.

JohannaT (Ei varmistettu)

Tämä on kumma juttu. Olen jättänyt itse gluteenin pois (muutamia hairahduksia lukuun ottamatta), ja aiemmin elin karkeilla. Muutama kuukausi gluteenittomalla dieetillä ja karkitkin alkavat maistua pahalta.

Uskon siis, että kun ihminen muuttaa ruokavaliotaan, ja tekee päätöksen jossain, kyllä se onnistuu ja pikkuhiljaa jää myös ne muut paheet pois!

Anna Vihervaarasta

Se on tosi jännää, miten maku ja himot muuttuvat. Mun ei tee yhtään mieli sokeria tai karkkeja. En siis ole mitenkään kieltänyt niitä itseltäni, en vain kaipaa niitä. Muutenkin uskon, että makuaisti muuttuu ja tottuu erilaisiin asioihin. Ja keho osaa kertoa, mitä se oikeasti tarvitsee silloin, kun se on tasapainossa. Paljon tsemppiä sulle! <3

Maijammm (Ei varmistettu)

Iso peukku Hälsans Kökin pihveille! Ostin joku aika sitten Anamman pihvejä kun kaupassa ei muuta ollut, mutta Hälsanin jälkeen olivat pettymys. Kiitos myös vegemajoneesin ohjeesta, täytyy pistää kokeiluun.

On ollut muuten tosi kiva lukea vegejuttujasi! Itsekin yritän vähentää parhaillaan maitotuotteiden käyttöä, vaikka muuten syönkin edelleen sekä kalaa että kananmunia. Vegaanius ei kuitenkaan tunnu mitenkään mahdottomalta tai vaikealta ajatukselta, kuten blogistasikin on saanut lukea :)

Anna Vihervaarasta

Pitää kokeilla noita Hälsans Kökejä. Mun kaupassa on vain merkin soijanakkeja, ja ne ovat lakto-ovo. Tosin olen sitä mieltä, että tässäkään asiassa ei tarvitse olla ehdoton. Tärkeintä on se, mitä syö suurimman osan ajasta.

Ihana kuulla, että juttuni kiinnostavat. Niitä on nimittäin tulossa paljon lisää.;)

Jeba
Tuuliajolla

Mä tein tässä yks päivä kasvispapupihvejä ja niistä tuli ihan kohtalaisen hyviä! Lapset ei tykänneet, mutta arvaas mitä? Mies tykkäsi! Sanoi jopa, että nämä voisi maistua hyviltä hampparin välissä! :D

Mä en kestä! :D

Mutta, ei tämä sunkaan vinkkisi huonolta kuulostanut. Pitääpä kokeilla joku viikonloppu! :))

Anna Vihervaarasta

Mahtavaa Jeba! Tulin jotenkin tosi iloiseksi tästä kommentistasi. Jee! :D

Ja tänne tulee taas pian lisää kasvisruokavinkkejä. Tein just ihan mahtavaa marraskuun vegaanilohturuokaa.:)

 

Jeba
Tuuliajolla

Mä rakastan lohturuokaa! :D Sitä siis odotellessa!!

Anna Vihervaarasta

No nyt on uusi lohturuoka blogissa.;)

Kommentoi

Ladataan...