Parhaat vegaaniset leivänpäälliset

Ladataan...

 

Mitä on, jos ei ole juustoa?

Siinä suurin epäilykseni, mitä vegaaniseen syömiseen tulee. Mutta mitä kauemmin on ilman juustoa, sitä vähemmän sitä kaipaa. Ihan sama kuin vaikka sokerin kanssa. Tai tupakan. Tai mitä näitä paheita nyt on. 

Minulla on juusto.

Niinpä olen tehnyt kokeellista tutkimustyötä ja etsinyt niitä täydellisiä juustonkorvikkeita. Arvaatte varmaan, mihin tulokseen olen tullut?

Jep. Elämää on, vaikkei olisi maitojuustoa. Ja aika hyvänmakuista elämää onkin. 

Tässä lista suosikeistani:

Punajuuri-piparjuuritahna. Sekä Veggie Streetillä että Urtekramilla on ihanat.

Violifen pitsajuusto. Joo, varmaan joku muukin toimisi, mutta Alepassa myydään vain tätä.

Hummus. Toimii mainiosti myös niin, että korvaa kikherneet mustapavuilla.

Tahini. 

Avokado.

Kylmäsavutofu + oliiviöljy + suolakurkut. Oi nam.

Cashew-tuorejuusto: cashewpähkinöitä, oliiviöljyä, suolaa, valkosipulia ja sitruunaa. Sekaan voi heittää myös yrttejä, muttei ole pakko.

Hillo. Ja marmeladi. Omenasose. (Totuuden nimissä on mainittava, että käytän myös hunajaa. Ja tiedän, ettei se ole vegaanista. Hunajaleivistä tulee muuten vielä parempia, kun päälle ripottelee kanelia.) 

Wheatyn vegaanichorizo. Olen ihan koukussa tähän, voisin syödä sitä koko ajan. Maistuu ihanan suolaiselle ja rasvaiselle. 

Onko teillä vegaanisia leivänpäällissuosikkeja?

 

Share

Kommentit

Avec Sofie

Heippa,

Olen miettinyt paljon vegaanista ruokavaliota viime aikoina. Ranskassa siitä ei oikeasti tiedetä mitään. Juuri kävin testaamassa kahta uuttaa vegaanista ravintolaa Pariisissa viime viikonloppuna, mutta siihen ne taitaa suurimmilta osilta jäädäkin. On hullua ajatella, että miljoonakaupungissa ei ole vegaaniravintoloita tai kahviloita.

Tein itseasiassa viikonloppuna kahta uutta tahnaa, rucolasta ja punajuuresta tehtyä "hummusta". Kumpikin oli oiva lisä perusruokavalioon ja jaan reseptit pian. Niin voit testailla : )

Olin lihattomalla lokakuulla ja huomasin voivani paremmin, ihoni oli paremmassa kunnossa ja kauheat vatsakrampit hävisivät. On ehkä hieman epämiellyttävää edes ajatella, että mitä sitä tulee laitettua suuhun jos muutoksen huomaa noin selvästi. Suomalaista maitoa en edes juo sillä ihoni menee ihan pilalle hormoneista joita lehmille annetaan. Ei kiva!

 

Anna Vihervaarasta

Moikka Sofie!

Se on jännää, miten eri kaupungeissa on niin erilainen vegaani- ja kasvisruokakulttuuri. Berliinissä vaikka on niin hirveästi ihania vegepaikkoja, ja sitten Pariisissa vegaaniruoka ei ole lainkaan suosittua. Seuraan muuten Instassa tätä tyyppiä: http://www.parisbyvegan.com, ihania ruokakuvia ainakin.

Tahnat kuulostaa ihanilta! Reseptejä odotellessa.:)

Olen ollut kasvissyöjä yli 10 vuotta, niin en oikein enää muista, millainen olo lihasta tulee. Mutta nyt kun olen taas muuttanut ruokavaliota vahvasti vegaanisuuntaan, niin esimerkiksi jo tänään päivällä työpaikan ravintolassa syömäni kananmunaa sisältänyt kasvispihvi tuntui jotenkin tosi raskaalta. Ja ne hormonit: ei todellakaan kiva! Aika pelottavaa oikeastaan.

Lisbeth k (Ei varmistettu)

Minäkin rakastan juustoa. Muita maitotuotteita en juuri käytäkään, mutta juusto.. my love.

Kerrotko vielä mistä hyllystä tuota punajuuri-piparjuuritahnaa pitäisi etsiä? Ja minkälaisessa muodossa tuo kylmäsavutofu on?

Koen itse välillä ihan hirveää maailmantuskaa lihan syömisestä. Ongelmana vaan on, että olen niin yliherkkä, että palkokasvit on ihan totaali nou-nou, härkäpapu ihan pahin. Riisi, gluteeni, maito - ei sovi. Jos mä poistan ruokavaliosta vielä loputkin lihat ja kalat, en tiedä mitä syödä. Ja anemiakin vaivaa jo valmiiksi.

Tulipahan avautuminen, anteeksi. Niin kovasti harmittaa, kun ei voi kokeilla Härkiksiä ja muita uusia proteiinin lähteitä.

Anna Vihervaarasta

Moikka Lisbeth!

Tilaan sitä punajuuri-piparjuuritahnaa Vegekaupasta: https://www.vegekauppa.fi/merkki/veggie-street/veggstre/

Ruohonjuuresta löytyy ehkä Urtekramin vastaavaa. :)

Nuo palkokasvit ovat niin monelle ongelma. Luulin vielä keväällä, etteivät ne todellakaan sovi vatsalleni. Nyt on kuitenkin käynyt jotain, ja yllättäen pystynkin syömään aika paljon papuja. Parhaiten ne sulavat tahnoissa, ehkä se etukäteen muussaaminen auttaa jotenkin.

Kiva kun avauduit! Ja jokainen tietenkin syö oman terveytensä ehdoilla, ei sitä saa unohtaa. 

Anna Vihervaarasta

Niin ja se kylmäsavutofu: käytän Jalotofun kylmäsavutofua ja leikkaan siitä ohuita viipaleita joko juustohöylällä (välillä vähän haastavaa) tai veitsellä. Sen voisi myös murustaa.:)

punastus
Punastus

Just näin! Moni tuntuu miettivän mistä jää paitsi kun ryhtyy vegaaniksi. Ennemmin tulisi ajatella mitä saa tilalle. Mahdollisuudet on rajattomat ja kohta huomaakin kuinka tylsä vaihtoehto juusto leivän päällä onkaan. Tosin on sillekin paikkansa ja onneksi näitä hetkiä varten on Violife <3 (ihan ku joku mainoslause)

Anna Vihervaarasta

Todellakin! Ei juuri tee juustoa mieli. Toivoisin vain, että lähikauppaan jotenkin mystisesti ilmaantuisi iso valikoima erilaisia vegetahnoja, niin olisivat aina lähellä.:)

jennicatarina

Hyvää vegaanista juustoa etsivälle suosittellen kokeilemaan Porlammin vegejuustoa, joka valmistettu kookosöljystä eikä sisällä lainkaan soijaa. Maistuu ja tuoksuu juustolta ja koostumus juustoinen. Aivan toista kuin Violifen haisevat juustot (anteeksi, ne nyt vain mielestäni haisevat todella etovalta). Porlammia myy ainakin Kampin k-supermarket. Ja tuorejuustoja kaipaavalle suosittelen Sheesen tuorejuustoa, maku lähes identtinen tavallisten tuorejuustojen kanssa.

punastus
Punastus

Aijuu noi! En oo vielä ehtinyt maistamaan :) Oon ymmärtänyt että sulavuus on Porlammeissa ihan toista luokkaa ku Violifessä. Violifehän jää vähän sellaseks limaseksi. 

Sheesen Greek Style on muuten huippua kamaa! 

Anna Vihervaarasta

Hei tätä täytyy kokeilla! Kiitos vinkistä.:)

raijairina

Oi, ihan huippuihania nää kaikki! Itse olen vähän laiska tekemään erilaisia tahnoja, mutta tästä tuli kyllä innostus. Tuo cashewlevite pitää ainakin laittaa kokeiluun. Oma vakkari on avocadoleivät, ne on niin hyviä :) 

Anna Vihervaarasta

Avokado: <3 Mutta miten löytää se täydellinen kypsä muttei ylikypsä yksilö on kyllä välillä mysteeri.:D

Elina/Chocochili.net (Ei varmistettu) http://chocochili.net/

Mun suosikkiyhdistelmiä on maapähkinävoi + banaani, tahini + avokado + Vianan savutofu, hummus + tomaatti sekä Veggie Streetin munakoisolevite.

Silloin kun ryhdyin 15 vuotta sitten vegaaniksi, ei vegaanisia juustoja ollut markkinoilla. Opin olemaan ilman, enkä osaa kaivata juustoja leivälle vieläkään. Erilaiset tahnat on se mun juttu :)

Anna Vihervaarasta

Oi noita pitää kokeilla! Tai itse asiassa tuo banaani-maapähkinävoi onkin vanha tuttu, olin ihan unohtanut sen.:)

Tahnat on parhaita! Ja ihanaa, kun niitä voi tilata valmiina, jos ei jaksa itse tehdä. Kiitos kaikesta vegaani-inspiraatiosta ihana Elina!

Emilia M

Tuolle Vianan savutofulle suositus myös täältä! Jos asuu Vegekauppa-kaupungissa (Turku, Tampere, Helsinki), niin suosittelen savutofun metsästysretkeä :) Rakenne on paljon kiinteämpi kuin Jalotofussa ja sopii tosi hyvin leivän päälle höylättäväksi.

Reetta L
Pelkkäähyvää

Hei neuvokaas nyt kädetöntä. En varmaan ihan vegaaniksi köyhyydessäni ja laiskuudessani ikinä kykene, mutta mielelläni vähentäisin "turhia" maitosyöppöjä arjessani. Pahimmat lienevät juuri voi ja juusto. 

Syön lähinnä ainoastaan ruisleipää, joten mikä siihen käy parhaiten päälle? Maapähkinävoi ja tahini kuulostaa vähän oudoilta tummalle leivälle... Avokado varmasti joo, mutta sen saatavuus ympäri vuoden on aika heikkoa (ja kallista). 

punastus
Punastus

Kyllä menee hyvin tummallakin leivällä, tosin voipi olla ihan makuasioita nää :) Mulla on just tossa edessä ruisleipää veg. margariinilla ja maustamattomalla tofulla plus kurkku&tomaatti. Päällä ripaus suolaa. Toimii oikeen hyvin! Eli jos ei muuta ni Sinistä Keijuu sit vaan leivän päälle :D

Anna Vihervaarasta

Mä laitan näitä kaikkia tummallekin paahdetulle leivälle. :) Mutta jos kuulostaa oudolta, niin ainakin hummus toimii varmasti, samoin vegaanijuusto.:)

outi k (Ei varmistettu)

Tein pari viikkoa sitten mantelifetaa salaatin sekaan. Tuli ihan älyttömän hyvää! http://feelgoodkitchen.fi/2016/02/luksusruokaa-eli-uunibataattia-manteli...
Olen yleensä tosi laiska tekemään mitään erikoisia leivänpäällisiä, keijua ja kylmäsavutofua ja suolakurkkua on hienointa mitä tiedän. Ja tartex! Juhliin teen punajuurihummusta ja paputahnaa mustapavuista. Jaksaispa sitä arkenakin.

Anna Vihervaarasta

Oi  ihanaa, pitää niin kokeilla mantelifetaa.:)

Onko Tartex siis oikeasti hyvää? En ole koskaan maistanut sitä, kun yhdistän sen tuubin jotenkin Kallen mätitahnaan. Mut ehkä pitää kokeilla!:)

Vierailja vaan (Ei varmistettu)

Mä kokeilin ekaa kertaa vegaanista salamia tällä viikolla (vähän tyyris pakkaus oli mutta halusin kokeilla) ja sain siitä niin vahvat lihanmakuvibat että en halunnut enää syödä pakkausta loppuun :D Täytyy miehelle syöttää loput... :D Että jos sitä lihanmakua hakee niin ainakin mun makuun oli vähän liiankin lihaisa maku!

Anna Vihervaarasta

Tästä just juteltiin eilen: miten toisia häritsee lihan imitointi ja toisia (mua) ei. Silloin yli kymmenen vuotta sitten, kun vielä söin lihaa, tykkäsin kyllä sen mausta. Lopetin lihansyönnin ihan puhtaasti eettisistä syistä. Mielestäni on oikeastaan aika ihanaa, että näitä lihan makuisia korvikkeita tulee. Ajattelen, että se saattaa motivoida monta ihmistä siirtymään kasvisruokaan: mistään ei tarvitse luopua, voi edelleen syödä salamia ja juustoa, ne on vain tehty kasvisproteiinista.:)

Tyyristä on, siitä olen kyllä ihan samaa mieltä.:D

Saaramariass (Ei varmistettu) https://saaramarias.wordpress.com/

Mun lepparia on leivänpäällä hummus, oli se sitten ihan normaali tai punajuurihummus. Yleensä teen itse mutta myös kaupan ILO hummukset olen todennyt hyviksi.

Anna Vihervaarasta

Hummus on ihanaa! <3

Kommentoi

Ladataan...