Luonnollinen ja eettinen kosmetiikka

Annie Mink

Tällä kertaa kerron teille hieman omasta suhteestani kauneudenhoitoon ja minkälaisilla periaatteilla liikun kosmetiikkaostoksilla. Kauneudenhoidon suhteen olen ollut aina aika tiedostava kuluttaja. Kun aloin nuorena meikkaamaan ensimmäistä kertaa, etsin eläinrakkaana teinityttönä käyttööni vain tuotteita, joissa kerrottiin eläinkokeiden vastustamisesta. Animalian eläinkokeettoman kosmetiikan lista oli minulle tuttu ja opettelin siitä ulkoa merkkejä, joita voisin etsiä kun lähdin kosmetiikkaostoksille. Itse asiassa pidin jopa yläasteella esitelmän kosmetiikan eläinkokeista sekä sen aikaisesta lempparimerkistäni The Body Shopista. Enää nykyisin L’Oréalin omistama yritys ei aiheuta minussa samanlaista ihailua kuin teininä. Vaikka pidän edelleenkin The Body Shopin arvoista, minua alkoi huolestuttamaan merkin omistaman suuryrityksen suhtautuminen eläinkokeisiin. Pikkuhiljaa siirryin käyttämään muiden merkkien tuotteita, jotka olivat saaneet käyttää Leaping Bunny -merkkiä. Viime vuosina kiinnostuin enemmän kosmetiikan ainesosista ja aloin etsimään parempia kosmetiikkavaihtoehtoja niin eettisesti, kuin oman kauneudenhoitoni kannalta. Koska olen aina ollut kiinnostunut luonnosta, eläinten oikeuksista sekä puhtaista ja laadukkaista tuotteista, päätin siirtyä luonnonkosmetiikan pariin.

Freeman ei ole luonnonkosmetiikkaa, mutta eläinkokeetonta kuitenkin. Yritän etsiä luottokasvonaamiolleni luonnollista seuraajaa. Laveran tuotteet ovat luonnollisia.

En ole vielä saanut meikkipussiani ja kylpyhuoneen kaappia täysin luonnolliseksi, mutta etsin koko ajan uusia luonnollisia korvaajia synteettisten tilalle. Välillä täysin luonnollisen ja eläinkokeettoman tuotteen etsiminen on tuntunut haastavalta ja epäselvältä esimerkiksi luonnonkosmetiikan monenlaisten sertifikaattien takia. Kun ensimmäistä kertaa tutustuin luonnonkosmetiikkaan, ilahduin suuresti siitä tiedosta, että luonnonkosmetiikan kuuluu aina olla eläinkokeetonta. Menin siis iloisena katsomaan tuttua Animalian listaa ja etsimään luonnonkosmetiikkamerkkejä sieltä. Eläinkokeettomuudesta huolimatta listalta ei löytynytkään kovin montaa luonnonkosmetiikan merkkiä. Selvisi, että monet luonnonkosmetiikkaa valmistavat merkit eivät erikseen sitoudu tähän HCS-standardiin ja eivät siksi saa sen oikeuttamaan Leaping Bunny -logoa käyttöön tuotteisiinsa, sillä monet luonnonkosmetiikan sertifikaatit takaavat jo sen, ettei yritys testaa eläinkokein tuotteitaan. Sertifikaateissa on kuitenkin paljon eroja ja mielestäni osaan sertifikaateista voi luottaa hatarasti. Osa sertifikaateista esimerkiksi kieltää tuotteiden testaamisen eläinkokeilla, mutta eläinkokein testattuja raaka-aineita ei tuotteen valmistuksessa kielletä. Myöskin osaan sertifikaateista ei ilmeisesti kuulu jatkuvaa valvontaa eläinkokeettomuudesta, vaan eläinkokeettomuus tarvitsee todistaa vain kerran sertifikaattia hakiessa. Ymmärrän, että varsinkin pienet yritykset eivät hanki useita sertifikaatteja todistamaan tuotteidensa olevan sekä luonnollisia että eläinkokeettomia, jos yksi sertifikaatti riittää todistamaan asian ainakin jollain tavalla, sillä sertifikaattien hankkiminen ei ole ilmaista. Viime aikoina on ollut paljon puhetta sertifikaattien maksullisuudesta negatiiviseen sävyyn. Esimerkiksi Animalian listaa on kritisoiduttu siitä, että se pyytäisi maksua listalle pääsystä. Eläinkokeettoman listan ylläpitäminen ja eläinkokeettomuuden jatkuva valvominen aiheuttaa kustannuksia, joten jotain listalle hakeutuva yritys joutuu maksamaan. Itse listalle pääseminen ei varsinaisesti siis maksa mitään, mutta sille hakeutuvan yrityksen on maksettava auditoinnin kustannukset ulkopuoliselle yritykselle. Animalialle ei siis tule mitään tuloja tästä, vaan maksulla katetaan pelkästään kuluja.

Patykalla on luonnonkosmetiikan sertifikaatti sekä Leaping Bunny -merkki. Skinaturen tuotteet ovat sertifioitua luonnonkosmetiikkaa. Joikin tuotteista ei ainakaan vielä löydy sertifikaatteja.

Luonnonkosmetiikan sertifikaattien luotettavuuden epäselvyys ja useiden eri sertifikaattien monimutkaisuus onkin minusta luonnonkosmetiikan hankalin osa-alue. Edelleenkin luotan tuohon Animalian listaan kosmetiikan parissa parhaiten, mutta ostan myös tuotteita, joissa Leaping Bunny -merkkiä ei ole. Mielestäni tuotteiden valinnassa kannattaa tarkastaa yrityksen taustoja ja periaatteita tarkasti. Esimerkiksi virolaista luonnonkosmetiikkaa valmistava Joik ei tietääkseni omista mitään sertifikaatteja. Tutustuin merkkiin Koskikeskuksessa sijaitsevassa ihanassa Kimpuressa ja tämän pienen luonnonkosmetiikan myymälän omistaja Kerttu kertoi minulle tarkemmin Joikista. Kyseessä on pieni yritys, jonka tuotantoon ja henkilökuntaan Kerttu on itse tutustunut henkilökohtaisesti. Hän sanoi pystyvänsä seisomaan täysin Joikin takana ja luottavansa yrityksen olevan sekä luonnollinen että eläinkokeeton. Haluan uskoa tähän ja siksi ostin Kimpuresta Joikin luonnollisen deodorantin. (For Men -tekstistä huolimatta piparmintulta tuoksuva tuote sopii mainiosti molemmille sukupuolille!) Samoin olen ostanut kotimaisen Flow kosmetiikan luottotuotteekseni nousseen mineraalimeikkipuuterin, koska haluan tukea pientä suomalaista yritystä. Flow on nettisivujensa mukaan sekä luonnollinen että eläinkokeeton, mutta ei ole sertifioinut tuotteitaan kustannussyiden takia.

Zuiin tuotteet ovat sertifioitua luonnonkosmetiikkaa, itselläni on ollut käytössä merkin ripsiväri ja peitekynä. Kotimaiselta Flow-merkiltä sertifikaatit puuttuvat, mutta yritys kuuluu kuitenkin suomalaiseen Pro luonnonkosmetiikka Ry:hyn.

Viron reissun luonnonkosmetiikan heräteostokset aiheuttivat kotona tarkemman tutkiskelun jälkeen pohdintaa. Natura Siberican shampoo oli sertifioitua luonnonkosmetiikkaa, mutta kasvovoiteen luonnollisuutta ei ole sertifikaateilla varmistettu. Ovatkohan nämä sittenkään luotettavia tuotteita?

Ihanteellista olisi, että kaikki oikeasti luonnolliset ja eläinkokeettomat merkit olisi sertifioitu selkeästi, jotta minun ei tarvitsisi kuluttajana käyttää aikaani tuotteiden taustojen tutkimiseen ja eri sertifikaattien viidakossa seikkailuun. Tällä hetkellä tällaista salapoliisityötä vain täytyy tehdä, jos haluaa saada varmuuden tuotteiden luonnollisuudesta ja eettisyydestä. Vaikka kosmetiikan eläinkokeet on lailla kielletty EU:ssa, mikään virallinen taho ei oikeastaan tarkasta tehdäänkö kokeita vai ei. Kukaan ei voi ikinä varmaksi tietää, että joku kosmetiikan tuote olisi 100% eläinkokeeton, ellei hän ole tuotetta itse alusta asti tehnyt ja nähnyt sekä koko tuotteen että raaka-aineiden valmistusprosessin. Luonnollisuus on myös tällä hetkellä suosittua, joka on mielestäni erittäin hyvä asia, mutta erilaista viherpesua on paljon liikkeellä. Luonnollinen, ekoystävällinen ja eettinen sanoilla myydään myös paljon ei-niin-luontoystävällisiä tuotteita.

Täysin luonnollisia laadukkaita kynsilakkoja ei ole vielä pystytty valmistamaan. Kure Bazaarin lakat ovat kuitenkin 85% luonnollisia, eli ns. 4-free -tuotteita. Lakka ei siis sisällä neljää kynsilakkojen yleisintä haitallista kemikaalia. Treat Collectionin lakat ovat taas 5-free. Molemmat ovat siis paljon parempi vaihtoehto tavallisille lukuisia kemikaaleja sisältäville kynsilakoille!

Vaikka välillä luonnonkosmetiikan tuotteiden valinta voi olla välillä hieman haastavaa, on se kuitenkin niin paljon parempi ratkaisu kuin synteettisen kosmetiikan käyttäminen. Itse olen huomannut luonnollisten tuotteiden sopivan minulle paremmin, sillä itselläni on sekä ulkoisesti että sisäisesti parempi olo, kun tiedän käyttämieni tuotteiden raaka-aineiden olevan puhtaita, luonnosta tulevia eikä teollisia kemikaalipommeja. Laitan iholleni mielummin luonnosta peräisin olevia aineksia, kuin synteettisiä mahdollisesti haitallisia ja vaarallisia aineita. Myös se, että monet luonnonkosmetiikan yritykset ovat pieniä, ja tuen niitä paljon mielummin kuin monikansallisia jättifirmoja, saa mieleni tyytyväiseksi luonnonkosmetiikkaostoksilla.

Luonnonkosmetiikka on siis minun valintani ihon- ja kauneudenhoidon saralla, enkä voisi valintaani tyytyväisempi olla. Minulle on tärkeää, että eläinten ei ole tarvinnut kärsiä kauneuteni eteen, enkä minä tule kärsimään tulevaisuudessa kosmetiikkavalintojen takia. Rakastan luontoa ja kauneutta, siksi käytän luonnonkosmetikkaa ollakseni (luonnon)kaunis. :)

Suositteko te myös luonnonkosmetiikkaa? Minkälaisia ajatuksia teillä on kauneudenhoitoon liittyen? :) Hyviä tuotesuosituksia saa myös jakaa mielellään sekä antaa vinkkejä luotettavien tuotteiden valintaan sertifikaattien pyörteissä! Kaunista viikonloppua kaikille ♥

 

 

Kommentit

Toinen Anni :D (Ei varmistettu)

Hyvä kirjoitus! Itekkin oon siirtynyt luonnonkosmetiikkaan vähitellen, joitain tuotteita vielä uupuu erityisesti meikkien osalta.
Vinkkinä kasvonaamioon, nykyään kuorin kasvot kookosöljyllä ja sokerilla. Hyväntuoksuista, sopii ainakin mun iholle superhyvin ja jättää pehmeäksi. Plus sisältää vain kahta ainesosaa eikä tarvii ostaa ylimääräisiä purkkeja tai aineita kun noita molempia löytyy keittiön kaapista :) Kantsii ainakin kokeilla.

Annie Mink
Annie Mink

Moikka kaima ja kiitos kommentista! :) Hyvä vinkki, olenkin kookosöljyä alkanut hyödyntämään mm, hiusnaamiona ja silmämeikin putsauksessa! Ihan totta muuten, naamioita onkin todella helppo tehdä ihan itse ihan arkipäivän aineksista, eikä välttämättä tarvitse ostaa mitään ylimääräisiä tuotteita :D Monet hehkuttavat myös sitä kahvinpuruista tehtävää kuorintaa! :) Voisinkin perehtyä enemmän tällaiseen koti-kosmetiikkaan! :)

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.