When in Rome...

Annie Mink

Vielä viimeinen postaus Roomasta, toivottavasti ette ole jo kyllästyneet näihin lomakuviini! En aikonut edes tehdä tätä postausta aluksi, mutta lukuisia ihanan näköisiä kuvia selatessani ajattelin, että kyllä nämä pitäisi päästää muidenkin ihasteltaviksi. :) Kuvien lisäksi ajattelin kertoa teille, mistä minä Roomassa tykkäsin, mitkä olivat kivoja paikkoja ja miksi Rooma hurmasi minut täysin. Varautukaa pitkään ja kuvapainotteiseen postaukseen! :)

Nähtävyydet

Colosseum

Colosseum on epäilemättä Rooman tunnetuin nähtävyys. Kannattaa varautua jonottamiseen ja tungokseen, kuten monissa muissakin suosituissa nähtävyyksissä Roomassa. Itse menimme Colosseumiin heti aamusta ja meidän ei tarvinnut jonottaa kauaa. Liput ostimme Colosseumin vieressä olevasta virallisesta lippukioskista ja samalla lipulla pääsee myös sisälle Forum Romanumiin ja Palatiumiin (kunhan menet Palatiumiin Forum Romanumilta suoraan, lipulla voi mennä vain kaksi kertaa porteista. Itse teimme virheen ja menimme ulos Forum Romanumilta syömään ja emme enää päässeet sisään Palatiumin porteista).

Vaikka Colosseum on melkoinen turistirysä, on se niin upea ja näyttävä paikka, jota ei kannata missata. Paikka on täynnä historiaa, on hurjaa kuvitella minkälaisia esityksiä Colosseumissa on järjestetty ja miten sen ajan ihmiset ovat pystyneet rakentamaan tuollaisen rakennuksen! Kannattaa myös tutkia erilaisia yksityiskohtia, jotka saattavat jäädä hieman varjoon itse rakennuksen näyttävyydellä. Esimerkiksi joihinkin seiniin on kaiverrettu erilaisia tekstejä, suurimmaksi osaksi omia nimiä ja vuosilukuja.

Forum Romanum

Tällä paikalla sijaitsi muinoin Rooman keskusta. Paikalle on jäänyt paljon erilaisia raunioita, mm. kirkkojen, temppeleiden, kauppapaikkojen ja vanhojen hallintorakennusten muistoja. Forum Romanumilla pyörimiseen kannattaa varata paljon aikaa, sillä nähtävää riittää. Mielestäni mielenkiintoisimpia ja hienoimpia täällä olivat Vestan Neitsyiden temppelin raunio sekä patsaat ja Maxentiuksen basilika.

Pantheon

Kävimme reissullamme useissa kirkoissa, sillä niitä Roomassa riittää. Haluan kuitenkin tähän juttuun nostaa vain kaksi kirkkoa, sillä ne olivat mielestäni vaikuttavimmat. Ensimmäisenä Pantheon, joka on mystisen ihmeellinen. Kupoli ja sen keskellä olevasta oculuksesta siivilöityvä valo saavat niskat kipeäksi ihmettelystä. Pantheonin historia on erittäin mielenkiintoinen, paikka toimi ennen pakanatemppelinä ja on sitä myös kuulemma hyödynnetty karjanavettana sekä linnoituksena sotien aikana. Onneksi Pantheon päätettiin jossain vaiheessa muuttaa kristilliseksi kirkoksi ja se säästyi purkamiselta. Kuitenkaan täysin koskemattomana tämä upea rakennus ei ole säilynyt, sillä esimerkiksi rakennuksessa olleita jalometalleja on ryöstetty mm. Castel Sant'Angelon pronssitykkeihin sekä Pantheonin marmorit on viety Pietarin kirkkoa varten.

Pietarin kirkko ja Vatikaanin museo

Katolisen kirkon pääpaikka, Vatikaani, on myös erittäin suosittu turistikohde. Vatikaanin museoon kannattaa ostaa opastettu kierros, sillä muuten siellä ei ehkä osaa kulkea järkevästi. Museo on todella iso ja täynnä erilaisia kuuluisia taideteoksia, mm. yllä kuvassa oleva Laokoonin patsas, Rafaelin huoneet ja niiden freskot sekä Sikstuksen kappelin Michelangelon kuuluisat freskot. Pietarin kirkko on myös kokemus itsessään, siellä ihminen tuntee todellakin itsensä pieneksi. Suosittelen ehdottomasti myös kiipeämään kupolin huipulle ihastelemaan huikeita maisemia, vaikka portaiden kipuaminen saattaa alkaa hapottamaan ja siitä joutuu maksamaan. Kupolin huipulta näkee koko Rooman ja sieltä saa mahtavia kuvia!

Castel Sant’Angelo

Täällä emme käyneet sisällä, ihastelimme vain ulkoapäin. Kyseessä on siis hautakammioksi rakennettu sylinterimäinen rakennus, joka keskiajalla muutettiin linnoitukseksi sekä paavien asuinpaikaksi. Nykyään Castel Sant'Angelossa toimii museo ja se on yksi Rooman lukuisista turistikohteista. 

Fontana di Trevi

Roomassa on paljon suihkulähteitä, mutta Trevin suihkulähde on niistä kuuluisin ja suurin. Suihkulähde on suuri ja erittäin näyttävä, ajatelkaa, että sen yksi alkuperäisistä tehtävistä oli vain koristaa vesijohdon päätepistettä. Fontana di Trevi on myös elokuvista tuttu paikka, esimerkiksi Ihanassa Elämässä kahlataan tässä suihkulähteessä! On myös olemassa uskomus, jonka mukaan lantin heittäminen Fontana di Treviin takaa pääsyn takaisin Roomaan. Minun oli tietenkin pakko viskata yksi kolikko lähteeseen. ;)

Trastevere

Toisella puolella jokea (trast Tevere = Tevere-joen toisella puolen) on kaunis Trasteveren asuinalue, jota leimaa pienet kujat ja kauniit värikkäät sekä vehreät talot. Trasteveressä ei ole oikeastaan antiikkisia nähtävyyksiä eikä muitakaan merkittävimpiä turistikohteita. Trasteveren kirkko on vierailun arvoinen kauniiden mosaiikkiensa johdosta, mutta itse tykkäsin eniten tämän kauniin asuinalueen kaduilla vaeltelusta ja paikallisten elämän ihmettelystä. Trasteveressä on ihan erilainen tunnelma kuin muualla Roomassa, ehkä juuri siksi, että se ei ole niin turistialue.

Bocca della Verità - Totuuden kita

Tämä erikoinen mollottaja sijaitsee Santa Maria in Cosmedin -kirkon ovien ulkopuolella ja turistit jonottovat ottamaan kuvaa käsi tungettuna hahmon kitaan. Syynä tälle on se, että keskiajalla keksittiin legenda, jonka mukaan veistoksen suu puraisee valehtelijan sormet poikki. Itse halusin nähdä tämän ilmestyksen Audrey Hepburnin Loma Roomassa -elokuvan Bocca della Verità -kohtauksen vuoksi. Ja olisin halunnut Audreyn tapaan kokeilla käden laittamista korkokuvan suuhun, mutta niin halusi myös sata muuta turistia, joten tyydyin vain ottamaan tuon kuvan aidan raosta. :)

Largo di torre Argentina - Kissojen raunio

Viimeisenä ihanin nähtävyys Roomassa! Kyseessä on vanha raunio, jossa on osa Pompeuksen teatterista sekä epäillään Julius Caecarin saaneen täällä surmansa. Edellä mainitut asiat eivät kuitenkaan ole se, miksi tälle rauniolle kannattaa tulla, vaan raunion valloittaneet kissat! Jostain syystä Rooman kulkukissat ovat asettuneet tälle alueelle ja raunioista voi bongata useita kissoja. Paikalla toimii myös vapaaehtoisia, jotka hoitavat ja ruokkivat kissoja sekä ilmeisesti järjestävät raunion kissojen adoptointia. Aluksi saattaa tuntua, että kissoja ei näy missään, mutta kun alkaa tarkemmin katselemaan, lukuisia kissoja löytyy loikoilemasta aurinkoisilla raunion osilla sekä leikkimässä ruohikossa. Kävimme täällä kahdesti ja olisin voinut viettää pidemmänkin ajan kissojen touhuja katsellessa. :)

Ruoka ja syöminen

Pizza ja jäätelö, ne olivat mielestäni parasta syötävää Roomassa! Jäätelöstä pääsin nauttimaan joka päivä, eräänä päivänä jopa kolme kertaa... Mutta kerran kun Roomassa ja Italiassa on, niin kyllä siitä kannattaa nauttia! Gelaterioita on paljon ja suurinosa niistä on varmasti hyviä. Suosittelen kuitenkin välttämään turistikohteiden läheisyydessä olevia, myös ravintoloita. Parhaat paikat löytyvät yleensä sivukaduilta, koskien kaikkia ruokapaikkoja. Ulkona syöminen on ehkä hieman edullisempaa kuin Suomessa, kuitenkin aika lähellä kotimaan hintatasoa. Viinit ovat halvempia ja ruokakauppojen tarjonta myös. Emme hirveästi tutkineet ravintoloita etukäteen, löysimme kaikki paikat TripAdvisor-sovellusta selaten. Ravintoloita on Roomassa tuhansia ja osa niistä on valitettavasti surkeita. Me valitsimme ruokapaikat TripAdvisorin listaamista, noin 300:sta parhaasta ravintolasta. Kannattaa myös kurkata ravintolan sisälle ennen pöytään istumista, jos paikka on täynnä paikallisia, listat ovat italiaksi ja kukaan ei ole repimässä sinua sisälle, olet luultavasti tehnyt erittäin hyvän valinnan. Ei kuitenkaan kannata karttaa paikkaa muiden turistien vuoksi, jos saat ravintolasta hyvän fiiliksen ja ruoka näyttää hyvältä, sisään vaan! Jotta saisitte kuitenkin joitain vinkkejä, minne mennä, laitan tähän muutaman paikan, joista me tykkäsimme. :)

Il Brigantino

Reissun paras ravintola, kävimme täällä kahdesti! Hyvät pizzat, loistava palvelu ja mukava pienen ravintolan tunnelma.

Zizzi Pizza

Todella pieni ja sympaattinen paikka, josta oli kätevä napata pizzapalat mukaan. Paikan margherita oli ehkä parasta pizzaa, mitä olen koskaan syönyt!

Trattoria Antica Bohéme

Perinteinen vanha italialainen ravintola. Paikka oli täynnä paikallisia, silloin kun me söimme täällä. Jos haluat kokeilla jotain erittäin perinteistä ja hyvää italialaista ruokalajia, suosittelen tätä ravintolaa.

Gelateria S.M.Maggiore

Huikean hyvää jäätelöä! Maut olivat niin aidot ja maukkaat, ehkä parasta jäätelöä mitä Roomasta saa. Harmi, kun en oikein ehtinyt ottaa jäätelöistäni kuvia, sillä ne alkoivat heti sulaa! Oikea gelato on erittäin pehmeää ja kuohkeaa, oikein suussasulavaa.

Blue Ice

Tämä on suosittu jäätelöketju ja Blue Icella on useita kojuja Roomassa. Suosio ei ole turhaan ansaittu, täältä saa varmasti hyvää jäätelöä!

Loppuun vielä joitain ajatuksia Roomasta. Kaupunki tosiaan vei sydämeni ja tulen varmasti palaamaan sinne vielä takaisin. Roomassa on erittäin paljon nähtävää kaupungin pitkän historian ansiosta. Yleinen tunnelma Roomassa on mukava, vaikka kyseessä on suurkaupunki, se tuntuu turvalliselta ja kotoisalta. Minusta oli hauskaa, että ympäri kaupunkia on erilaisia koristeellisia juomapisteitä, joissa voi täyttää vesipullonsa. Sekin kertoo jotain tästä kaupungista. :) Rakennukset ovat kauniita ja kaduilla vaeltelu on oma kokemuksensa. Pieniä kauniita yksityiskohtia löytyy joka puolelta ja katujen tapahtumia on antoisaa seurata. Esimerkiksi ikkunasta näkyvä yksi nukkuvan koiran kirsu muuttuikin kolmeksi valppaaksi vahtikoiraksi, kun kadun toisesta päästä kuului haukuntaa tai oven yläpuolella olevassa kukkaistutuksessa majaili raukea kissa. Kadulta saattoi löytää unohtuneet punaiset korkokengät ja kulman takana pääsi ihastelemaan oivallista katutaidetta.

Rooman tunnelma oli aivan omanlaisensa. Jotain, mitä en ole aiemmin missään kokenut. On hankala selittää, miksi Rooma on niin ihana, se täytyy itse kokea! :)

 

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.