Musiikkivinkki: Mikko Joensuu

astu harhaan

Teosto-palkinnon voitti tänä vuonna Mikko Joensuu (samaisen palkinnon voittivat viime vuonna Paperi T (Malarian pelko) ja Antti Auvinen (Autuus), josset vielä tienny!). Paperi T:n musiikillisista edellytyksistä olinkin jo ennen palkinnon saantia ehtinyt jonkin aikaa nauttia ja niitä seurata, mutta Antti Auvisen tavoin tämän vuoden voittaja ei ollut nimenä ollenkaan tuttu. Koska tämän luokan palkintoja harvemmin aivan turhista avuista annetaan, niin päätin Mikon palkittuun Amen-levykokonaisuuteen (Amen 1 ja Amen 2) tutustua.

Olettaa saattaa, että taisin tykästyä kun tässä nyt aiheesta näpyttelen.

Istahdin eilen illalla parvekkeen kynnykselle katselemaan hiljalleen pimenevää kevätiltaa, teekupponen kourassani ja viltti ympärilläni, ja laitoin ensimmäisen levyn Spotifystä soimaan. Amen 1 soi, minä istuin ja kuuntelin. Istuin ja kuuntelin läpi myös jälkimmäisen Amen 2-levyn. Siitä on hyvin kauan kun olen viimeksi oikein kuuntelemalla kuunnellut musiikkia, varsinkaan itselleni aivan uutta sellaista ja niin yli genrerajojeni. Nyt vain oli pakko tehdä niin, sillä musiikki vei mukanaan totaalisesti.

Mutta miten kuvailisin sitä teille? En ehkä osaa.
Jumalaista, ehdottomasti, sanan jokaisessa merkityksessä. Gospelia, folkia, countryä. Vahvaa, sanoja alleen peittävää instrumentaalia. Synkkää, keveää, jopa ehkä hieman poppia. Kauniita ja merkityksellisiä sanoja, oman tien löytämistä ja sille astumista. Niin kamalan amerikkalaista. Myönnän, etten todellakaan itse näillä kuvailuilla laittaisi Mikko Joensuuta soimaan, mutta... en vain pysty parempaan. Jotenkin kaikki se, mitä en normaalisti kuuntelisi, sitoutuu näissä levyissä niin kauniista yhteen, etten vain voi olla kuuntelemattakaan. Kai sitä voisi sanoa jonkinlaisiin tiloihin menemiseksi.

Omaksi suosikikseni nousi Amen 2 viimeinen raita, I gave you all, joka kestää huimat 20 minuuttia (for real, 20:37, ei mahtane päätyä radiosoittoon kovin usein). Raita toimii täydellisesti niin omana itsenään, kuin myös täydellisenä päätöksenä kakkoslevylle ja se saa odottamaan suuria myöhemmin julkaistavalta ja levykokonaisuuden päättävältä Amen 3-levyltä. Ykköslevyllä Joensuu sanoo I'd give you all, joten kun kakkosella kaikki lopulta on annettu, niin mitä onkaan vielä jäljellä?

Jään odottamaan sen selviämistä, Amen 3:sen julkaisua ja lämpimiä kesäiltoja, joina tätä kokonaisuutta kuunnella.

Mikko Joensuu : Amen 1 & Amen 2 kuunneltavissa Spotifyssä.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.