Astrid Swan selätti Pavementin – lue artistihaastattelu

Ladataan...
Au naturel

Astrid Swanin Hits (Pavement for Girls) -albumi julkaistaan tänään 17.8. Levyllisen omilla jaloillaan seisovia Pavement-covereita työstänyt Swan avasi Au naturelille uutuusalbumin taustoja sekä ajatuksiaan musiikkibisneksestä – ja kertoi, että uuden levyn teossa roolinsa oli myös sulkapallomailalla ja sukkahousuilla. 
 

Miksi Pavement? Ja ketkä tytöt?

Astrid Swan: Olin seurannut vuosien ajan lähipiirini Pavement-fanitusta ja kokenut itseni ulkopuoliseksi. Pavement tuntui olevan “poikien juttu”, se oli ärsyttävää. Vuoden 2010 keväällä lähdin sitten näiden fanaatikkojen kanssa Englantiin asti näkemään bändin kaksi keikkaa, ja siellä sain idean: hei, minun pitää tehdä Pavement cover-levy! Muut olivat suunnitelmastani hämmentyneitä. Pidin siitä.

Mun versiot on omistettu tytöille ja naisille siksi, että halusin rikkoa bändin miesvetoisen kuplan. Lisäksi mulla on liuta ihania tyttöystäviä. Levy on omistettu myös erityisesti heille.

Millainen prosessi levyn teko oli? 

AS: Tein levyn alusta loppuun kotona. En ollut ennen edes pitänyt sitä mahdollisena. Jouduin siis viimeinkin opettelemaan äänityohjelman käytön kunnolla. Myös instrumentoinnissa oli opeteltavaa – varsinkin kun kaikesta soitosta vastasin minä itse.

Se, että levylle ei ollut julkaisijaa tiedossa teki työskentelyvaiheesta vapautuneemman. Toimin intuition varassa; valitsin äänitettävät kappaleetkin yksitellen sitä mukaan kun olin saanut yhden biisin purkkiin. Mikin edessä popfiltterin roolia toimitti sulkapallomaila, jonka päälle olin venyttänyt sukkahousujen lahkeen.

Työn edetessä tulin varmemmaksi omasta visiostani, enkä kestänyt, jos olohuoneen toisesta päästä kuului kommentteja keskeneräiseen työhöni. Lopulta myös miksauksesta vastasin Nick Trianin avustuksella minä. En enää voinut luovuttaa visiota toisen käsiin.

Minne Astrid Swan sijoittuu suomalaisten artistien ja musiikintekijöiden kartalla? 

AS: Taidan ajatella aika vähän paikkaani suhteessa muihin. Yleensä minuun on suhtauduttu kauniisti. Jos joku sanoo kuunnelleensa musiikkiani niin mulle tulee edelleen kamalan kiitollinen ja yllättynyt olo.

Tietysti olisi ihanaa, jos voisin myydä paljon enemmän levyjä joskus – siinä ei olisi mitään pahaa.

Miten suunnittelet Astrid Swanin uraa, vai suunnitteletko sitä?

AS: Tässä ammatissa ja uraputkessa tapahtuu paljon sellaista yllättävää, johon ei voi kuin sopeutua tai reagoida. Saattaa vaikka menettää rakkaan levy-yhtiönsä ja saada tilalle jotain, mikä ei sitten toimikaan. Suunnittelemiseni keskittyykin musiikin tekemiseen, musiikillisiin linjoihin, sävellystyöhön, visuaaliseen ilmeeseen ja niin edespäin. Pyrin suunnittelemaan sen verran, että saan taas tilaa leikkiä.

Siirryit Pavement-levyn myötä Johanna Kustannukselta uudelle helsinkiläiselle Soliti-levymerkille. Mitä itse indieartistina odotat levy-yhtiöltäsi? Mihin sitä tarvitset?

AS: Ensinnäkin, jos olen indieartisti, olen sitä vain levymyyntien perusteella. Mulla ei ole mitään indieartistin ylpeyttä – itsenäisen, taiteellisista linjoista vastaavan taiteilijan ylpeys kylläkin. En halua esittää marginaalissa oloa jotenkin glamourina tai tietoisena valintana.

Toimivan levy-yhtiön merkitys on kai kaikille aika sama: markkinointi, jakelu, mahdollisesti myös äänitteen tekemisen mahdollistaminen. Joskin jälkimmäinen vähenevässä määrin.

Tässä internetin ja self-promotion -helvetin maailmassa keskittyisin mieluiten sisältöön ja antaisin levy-yhtiön hoitaa muun oheistoiminnan. En voi kuvitellakaan itseäni tilanteessa, jossa pitäisi itse vastata myös perinteisistä levy-yhtiön tehtävistä.

Levymyyntiin ei oikein enää voi peilata levyn onnistumista tai artistin suosiota. Millaiset mittarit itselläsi on levyn onnistumiselle?

AS: Ensin levyn täytyy täyttää itse asettamani sisällölliset tavoitteet. Sen jälkeen tulee levyn vastaanotto ja sen muilta saama palaute. Vasta pitemmän ajan kuluttua tiedän todella, miten levy on omasta mielestäni onnistunut.

Onneksi aika tuo yleensä mukanaan armollisen perspektiivin. Se usein puuttuu juuri kun levy on julkaistu.

Missä Astrid Swanin voi nähdä ja kuulla seuraavan kerran livenä?

AS: Keikkoja ei tämän levyn tiimoilta ole luvassa, ja lavoille palaan sitten seuraavan omia kappaleitani sisältävän levyn kanssa. Jos kuitenkin haluaa tulla moikkaamaan ja vaikka ostaa levyn suoraan minulta, Solitilla on 24.8. bileet Pavement Rulez! -klubi-illan kanssa We Got Beefissa. Olen yksi illan DJ-vieraista.

Hits (Pavement for Girls) nyt levykapoissa kautta maan.

Kuva täältä

Share
Ladataan...

Kommentoi

Ladataan...