Heleästi hävityksestä – uusi PJ Harvey hurmaa

Ladataan...
Au naturel

 

Olen kuunnellut PJ Harveyn helmikuussa julkaistavan Let England Shake -albumin nyt muutamaan kertaan. Tunnelmat: yllättyneet ja ihastuneet.

Ensin mietin, että PJ:n täytyy olla jo aika vanha. Mutta nainenhan on niukin naukin nelikymppinen. Dry-esikoisensa ilmestyessä, 90-luvun alussa, brittilauluntekijä oli siis todella nuori – ja lahjakas.

Nyt lahjakkuudesta versoaa jotain uutta. Let England Shake on levollinen ja luova albumi.

Levyä kuunnellessa tuntuu kuin ajelisimme PJ Harveyn kanssa rauhakseen halki Englannin nummien, horisontti olisi sumun peitossa, termoksessa olisi kaakaota ja PJ Harvey soittelisi kitaraa samalla kun osoittelisi suosikkipaikkojaan matkan varrelta. Kontrasti onkin pysäyttävä, kun tajuaa hänen laulavan sodasta, väkivallasta ja huolesta maailmantilaa kohtaan. Silti päällimmäiseksi mieleen jäävät heleä, kulttileffa The Wicker Manin soundtrackia muistuttava äänimaailma ja uusi laulutapa, jota en ollut tunnistaa Harveyksi.

Uransa varrella PJ Harvey on toisinaan vaikuttanut aika vihaiselta. Nyt hänen musiikkiaan voi sanoa seestyneeksi. Levyn sanoma on huolestunut, ahdistunutkin, mutta sen takaa löytyy onnellinen ja tasapainoinen ihminen.

The Last Living Rose -video antaa esimakua levyn mielenmaisemasta. 

 

 

Let England Shake on levykaupoissa 16.2.

Kuva: Séamus Murphy

Share
Ladataan...

Kommentit

Jussi (Ei varmistettu)

Hmm, toi lauluhomma on aivan totta, siis lauluääni. En oo laulumiehiä niin en tajunnut ajatusta, mutta niinhän se on.

Au naturel

Joo, Jussi: Juuri se laulu oli mulla varmaan suurin yllätysmomentti ja avainjuttu, että innostuin niin kovasti tästä. En rehellisesti sanottuna odottanut mitään näin tuoretta PJ Harveylta. 

Kommentoi

Ladataan...