Leikkaisitko palan tästä kakusta?

Ladataan...
Au naturel

Länsinaapurin kakkugate laajenee. Kyseessä on alkuviikon ajan laajasti uutisoitu ruotsalaistaiteilija Makode Linden kakkuperformanssi Tukholman modernin taiteen museossa.

 

 

Kulttuuriministeri Lena Adelsohn Liljeroth se siinä leikkaa hymysuin siivun kakusta, jonka pää (Makode Linde) huutaa kivusta silpomisen vuoksi. 

Adelsohn Liljeroth joutui reaktionsa vuoksi tietysti kovaan myllytykseen, mutta myös taiteilija itse on joutunut rasismisyytösten tulitukseen. 

Ministeriltä olisi todellakin toivonut hieman omaa harkintakykyä reagoinnissa silpomisnäytökseen (selitykseksi ei riitä, että minä vaan leikkasin kakkua niinkuin käskettiin). Linden osalta kritiikki tuntuu kuitenkin kohtuuttomalta. 

Provosoivahan kakkuteos oli, mutta se oli ilmiselvästi taiteilijan tarkoituskin. Taiteen pitääkin provosoida ja kolkutella sopivuuden rajoja, sillä muuten lipsahdetaan viihteen puolelle. 

Itse näen teoksen ihan selvänä naisten sukuelinten silpomisen vastaisena mielenilmauksena. 

Share
Ladataan...

Kommentit

Mini (Ei varmistettu)

Hei mielenkiintoinen juttu! Kyllä ainakin minulle teoksen viesti tuli selkeästi esiin. Aika erikoista että teos olisi ymmärretty rasistiseksi ottaen huomioon, että taiteilija Linde tosiaan kuuluu itsekin afroruotsalaisten vähemmistöön. Ja olen samaa mieltä siitä, että ministerin olisi kannattanut pysähtyä miettimään, tai vaihtoehtoisesti hänet olisi voinut valmistella paremmin. Aika tehokas performanssi. 

Salla / kompastelua.blogspot.com (Ei varmistettu)

Minun mielestäni teos oli puhutteleva ja hauskakin. Sen saama paheksunta hämmentää minua.

lareh (Ei varmistettu)

Komppaan Sallaa! En oikein ymmärrä Linden ympärille noussutta kohua ja syytöksiä. Anonyymissa nettimaailmassa voin myöntää, että teos on mielestäni hyvä - se on ovela, yhteiskunnallinen, provosoiva ja herättää varmasti kaikissa ajatuksia. Hienon näköinenkin. Tuollaisen näyn ohi ei vain kävellä ja kohauteta olkia. Sen sijaan, että ihmiset suuttuvat, he voisivat miettiä, miksi juuri tämänkaltainen teos nostaa heissä esiin negatiivisia tunteita. Vähän ärsyttää taiteilijan puolesta, että mediassa tämänkaltaista asiaa käsiteltäessä teos repäistään helposti irti kontekstista ja leimataan rasistiseksi.

Au naturel

lareh, minä voin myöntää ihan nimellänikin, että teos on hyvä, sillä se todellakin herättää reaktioita ja ajatuksia.

Juuri mikään ei ole laiskempaa kuin valmiiksipureskeltu taide. 

Kommentoi

Ladataan...