Ladataan...

TIESITKÖ...

Polonium oli ensimmäinen radioaktiivinen alkuaine ja löydön teki puolalainen fyysikko Marie Curie. Marie Curie opiskeli ja loi merkittävän uransa fyysikkona Pariisissa. Kunnioituksesta syntymämaataan Puolaa kohtaan, hän nimesi alkuainen löydöksensä poloniumiksi. Vuonna 1903 Marie Curie sai Nobelin fysiikanpalkinnon ja vielä myöhemmin kemianpalkinnon. Marie Curie oli ensimmäinen nainen, joka voitti Nobelin, ja toistaiseksi ainoa, joka on voittanut sen kahdesti. 

 

MUTKAT SUORIKSI...

Jokaisen naisen, joka kompuroi urallaan sukupuolensa takia ja hakkailee lasikattoja, tulisi ottaa Marie Curien tarina sydämeensä. (Ihan Wikipedialla on hyvä aloittaa) Tämä nainen on 100% #muijaenergiaa. En tiedä kuinka hyvin tämä postaus täyttää nippelitiedon vaatimukset vai onko pelkästään perus yleissivistystä. Siitä viis! Olkoon tämä herkullinen hauiksen pullistus kaikille meille naisille!

 

Kuva; Thinglink

 

Share

Ladataan...

TIESITKÖ...

Gummeruksen Suuri sivistyssanakirja määrittelee sanan idiootti 1psyk., vanh. syvästi vajaamielinen ihminen 2ark. typerys, hölmö. Sanan alkuperä on antiikin Kreikasta ja tarkoittaa henkilöä, joka ei osallistu julkiseen elämään kuten demokraattiseen päätöksentekoon. Toisin sanoaen henkilö, joka ei äänestä on idiootti. 

 

MUTKAT SUORIKSI

Suomessa oli viime kuntavaaleissa 1 793 863 idioottia antiikin Kreikkalaisittain. Rinnastamalla sanan alkuperä ja nykysuomen tarkoitukset sanalle idiootti, voidaan todeta että passiivisuus on sitä suurinta hölmöyttä. Ensi viikonloppuna on Ranskassa presidentinvaalien toinen kierros ja asiantuntijat ovatkin pohtineet miten äänestysvilkkaus tulee vaikuttamaan lopputulokseen. Ratkaisevatko idiootit Ranskan seuraavan presidentin?

 

Kuva; Siilinjärven kunta

Share

Ladataan...

TIESITKÖ...

Punainen lasi on kalliimpaa, koska sen valmistamiseen käytetään seleenirubiinia, minkä lisäksi poiketen muun värisistä lasista, se joudutaan vielä kertaalleen polttamaan valmiina esineenä, jotta haluttu punainen väri saadaan aikaiseksi. Joskus punaisen lasin valmistuksessa on käytetty myös kultaa, mutta sen kalleuden takia ainakaan Suomessa sitä ei käytetä. 

MUTKAT SUORIKSI

Mikäli haluat kehittää itsellesi kalliin maua lasin suhteen, niin aloita välittömästi tykäämään punaisen eri sävyistä. Tämä on sikäli helppo snobbailun kohde, koska toimii aina ja kaikkialla kun olet lasin äärellä, koska arvoon vaikuttava tekijä on puhtaasti tekninen. 

 

KUVA, Copyright © 2008-2017 Bukowski Auktioner AB, (Kaj Frankin KARTIO -sarjaa)

 

Share

Ladataan...

TIESTIKÖ...

Steve Jobs halusi Applen logolla kunnioittaa brittiläistä matemaatikkoa Alan Turingia. Turing oli aikansa matemaattinen nero ja hän onnistui toisessa maailmansodassa murtamaan saksalaisten salakielikoodin. Tutkijat väittävät, että koodin murtamisen ansiosta sodan kesto lyheni jopa parilla vuodella. Koodin murtamisen seurauksena Alan Turing tuli kehittäneeksi maailman ensimmäisen digitaalisen tietokoneen.

Ja se omena... Yksityiselämänsä takia hän ei eläessään saanut sitä tunnustusta, mikä hänelle olisi kuulunut. Alan Turing oli homoseksuaali. Vuonna 1954 Turing löytyi kuoleena omasta vuoteestaan ja yöpöydällä oli ollut syaniidilla käsitelty omena, josta oli haukattu palanen.

MUTKAT SUORIKSI

Voi tätä valkeamaltoista syötävää hedelmää! Aina tunkemassa itsensä kaikkialle ja vielä jotenkin avaintekijäksi. Oli kyse sitten Aatamista ja Eevasta, Isak Newton, Lumikista, Alan Turingista, lääkärin karkotuksesta tai Cwyneth Paltrowsta ja Chris Martinista niin aina omena on keskiössä.

Todennäköisesti tämän ratkaisija roolin castingin on osunut omenalle nimenomaan sen erinomaisen designin ja käytännöllisyyden ansiosta. Se sopii näppärästi ihmiskouraan, sen nauttiminen ei vaadi suurempia toimepiteitä ja se on mukavan makea. Kuvittelaampa Eevaa tarjoilemassa ananasta Aatamille, mistä ensinnäkin puukko ananaksen avaamiseen? Peruna ei puusta putoa. Ja äitipuolen olisi ollut huomattavasti hankalampi houkutella Lumikki haukkaamaan lantusta. 

Share

Ladataan...

TIESTIKÖ...

Varhaissuomessa (varhissuomi = ennen 1500-lukua käytetty, pääasiassa puhuttu suomen kieli)  sanalla ujo ei tarjoitettu luonteenpiirrettä tai henkilö olemusta vaan morsiamen huntua. Lounais-Suomessa on käytetty myös yleisesti termiä ujoklänning, millä on tarkoitettu morsiuspukua. 

MUTKAT SUORIKSI

Psykoterapeutti Elina Reenkola on pohtinut kirjassaan Nainen ja häpeä hunnun varhaissuomen sanaa ujo psykologian kannalta. Kyseessä on ollut sangen latautunut riitti, jossa tyttärestä tulee vaimo, ja omistajuus siirtyy vanhemmilta miehelle. Mielenkiintoista on myös se, että ruotsinkielinen sana skam ja englannin kielen shame juontuvat molemma indoeurooppalaisesta kantasanasta skam, mikä tarkoittaa peittämistä, verhoamista ja piilottamista. Ja mitäpä muuta sillä hunnulla tehdään kuin peitetään, verhoillaan ja piiloudutaan. 

Kun tarkastelee etymologian kautta morsiamen pukeutumista, niin huomaa sen muistuttava siitä kehosta asema, mikä naisilla on ollut. Nolo ja häpeällinen tapahtuma, jossa on lahjakääreisiin kietouduttana siirrytty vaimon statukseen. 

Lähde: Sanoja ja käyttätymisiä, R.E. Nirvi, SKS 1955

Kuva, twigsandhoney.com, 2017, TWIGS & HONEY ®, LLC

Share

Ladataan...

TIESITKÖ...

Ensimmäinen tutkija, joka kiinnostui mämmistä ja sen kansanomaisesta piirteestä oli historioitsija ja Turun akatemian professori Henrik Gabriel Porthan. Hän kiinnitti huomiota tähän kansan keskellä laajalti levinneeseen ruokalajiin. Porthan määritteli mämmin kanta-alueiksi Hämeen sekä osin Etelä- ja Lounais-Suomen. Tuohon aikaan, 1700-luvun lopussa mämmi oli vielä tuntematon Karjalassa, Savossa ja Pohjanmaalla. 

H. G. Porthanin mukaan nimettiin vuonna 1901 Helsingin Kalliossa sijaitseva katu.

MUTKAT SUORIKSI

Lukuisista kalliolaisten kantapaikoista tuttu Porthaninkatu juhlistaa H. G. Porthanin merkittävää työtä suomalaisen perinneruuan puolesta edelleen. Osa jengistä on sillä ihan mämmissä. Tosin nyt kun tarkistin urbaanisanakirja.comista, niin tuo mämmi on lempinimi ekstaasille ja itse tuossa vitsissä ajattelin lähinnä vahvasti alkoholin vaikutuksen alaisena olemista. Vähän sillai menee vitsi vikaan, mutta onneksi kirjoitin sen kuitenkin tähän.

Mikäli on puutetta ideoista, miten voisi juhlia pääsiäistä, niin suosittelen hakemaan kaupasta tuokkosen mämmiä, pyytää kaverit tai perheen mukaan istuskelemaan Porthaninkadulle. Siinä mämmiä nauttiessa voi sitten näppärästi jakaa läheisillee tämän Henrik Gabriel Porthan faktan ja jo lähtee juhlinta käyntiin. 

Hyvää pääsiäistä!

 

Share

Pages