Ladataan...

 

Kaks hernettä meni kaalipataan ja siitäpä syntyi oikein kiva ja näppärä vegaaninen arkiherkku!

  • 2/3 suippokaali 
  • iso keltasipuli
  • chili tai kaks
  • valkosipulia pari-muutama kynsi
  • tosi paljo currya
  • aika lailla garam masalaa
  • 1 tlk kookosmaitoa
  • merisuolaa tai natriumglutamaattia tai molempia
  • sitruunapippuria
  • 1 prk kikherneitä
  • saman verran pakasteherneitä
  • suolattuja ja paahdettuna cashewpähkinöitä tarjoiluun
  • ja tietty srirachaa

Suikaloi kaali. Pilko sipulit ja chili. Kuumenna kattilassa tilkkanen öljyä, kuullota sipulit ja chili. Lisää kaali ja kääntele jonkin aikaa (rupee kivasti menemään kasaan). Mausta currylla ja garam masalalla. Lisää kookosmaito ja anna muhia kunnes kaalit alkaa olla pehmeitä. Mausta suolalla ja pippurilla ja lisää herneet. Nauti srirachan ja cashewpähkinöiden kaa. Hyvää on!

Share

Ladataan...

"Spagetti"-variaatiot rupesivat kiinnostamaan. Joten hankin härvelin. Ebayn halpisvihannessorvi saapui vähän hajonneena perille, joten ei ollut kovinkaan hyvää tekoa se, mutta vähän sain sorvailtua ennen kuin hermoni menetin. Ja lopputuloksena oli ihana illallinen.

  • 2 keskikokoista tai 3 pientä kesäkurpitsaa
  • 1 prk herkkusieniä
  • valkosipulinkynsi
  • 2-3 aurinkokuivattua tomaattia
  • 3-4 isoa kirsikkatomaattia
  • muutama salottisipuli
  • kourallinen mustia oliiveja
  • 500g paseerattua tomaattia
  • pari rkl tomaattipyrettä
  • suolaa, pippuria, sokeria 
  • tuoretta basilikaa
  • fetaa

Sorvaa tai taio muuten kesäkurpitsoista spagettimaisia. Laita vesi kiehumaan. Kuori ja murskaa veitsellä valkosipuli, pilko tomaatit ja sipulit, siivuta oliivit. Paista herkkusieniä tilkassa oliiviöljyä. Lisää sipulit, oliivit ja tomaatit. Kuullottele hetki, lisää sitten pasaarattu tomaatti ja tomaattipyre. Mausta suolalla, pippurilla ja ripauksella sokeria. Anna muhia hetkisen. Lisää lopuksi tuoretta basilikaa pilkottuna. Käytä kesäkurpitsat kiehuvassa suolavedessä (eivät tarvitse montaakaan minuuttia). Valuta, päälle kauhallinen kastiketta ja murustettua fetaa. Yeah!

 

Share

Ladataan...

Syksy tekee tuloaan (toivon mukaan, Berliinissä tänäkin viikonloppuna 30 astetta) ja alkaa tehdä mieli lämmittäviä keittoja. Tässä pari meikän tämänhetkistä suosikkia. Molemmat keitot ovat ihanan kepeitä ja raikkaita, mutta silti täyteläisiä ja luonteikkaita. Näitä tuli siis kesälläkin nautittua. 

Kesäkurpitsakeitto

Alkuperäinen resepti Chocochili-blogista. Kopioin sen vain suoraan tähän: 

  • oliiviöljyä
  • 1 sipuli varsineen
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 kg kesäkurpitsoja
  • n. litra kasvislientä
  • tuoretta minttua
  • maustamatonta soijajogurttia tai kaurakermaa
  • sitruunamehua
  1. Silppua sipuli ja valkosipulinkynnet ja viipaloi kesäkurpitsa.
  2. Kuullota sipuleja hetki oliiviöljyssä, lisää sitten kesäkurpitsat ja jatka paistamista vielä pari minuuttia.
  3. Lisää osa kasvisliemestä ja anna kiehua, kunnes kesäkurpitsat ovat kokonaan pehmenneet.
  4. Soseuta keitto. Lisää tässä vaiheessa minttu, sekä loput kasvisliemestä, jos tarpeen.
  5. Sekoita joukkoon jogurtti ja mausta lopuksi sitruunamehulla.

Itse käytin tavallista keltasipulia ja lisäsin turkkilaista jugurttia ihan vain koristeeksi. Keitto maistui soseuttamisen jälkeen jo niin samettiselta, ettei se mielestäni kaivannut pehmennystä kermasta tai jogurtista.

 

Appelsiininen inkivääri-porkkanakeitto 

Tämäkin resepti  samaisesta blogista. Oiva tapa Aperol Spritz -bileistä jääneen appelsiinin hyödyntämiseen ;) 

  • noin 750 g luomuporkkanoita
  • 2 sipulia
  • 2 isoa valkosipulinkynttä
  • 2 rkl raastettua inkivääriä
  • 0,5 (luomu)appelsiinin raastettu kuori
  • 1 rkl rypsiöljyä
  • 7 dl kasvislientä
  • 1 appelsiinin mehu
  • (suolaa)
  1. Harjaa porkkanat puhtaiksi ja pilko ne. Silppua sipulit ja valkosipulinkynnet. Raasta inkivääri ja appelsiinin kuori.
  2. Kuumenna öljy paksupohjaisen kattilan pohjalla. Lisää sipulit ja kuullota kunnes ne ovat pehmeitä. Kääntele raasteet joukkoon.
  3. Lisää sitten kattilaan porkkanat ja kasvisliemi. Keittele noin puoli tuntia tai kunnes porkkanat ovat pehmeitä. Lisää vettä tarvittaessa keittämisen aikana.
  4. Soseuta keitto sauvasekoittimella. Purista joukkoon appelsiinin mehu ja lisää tarvittaessa vettä kunnes keiton koostumus on sopiva. Mausta suolalla.

Yleensä en itse jaksa raastaa inkivääriä, vaan pilkon sen vaan pieneksi. Raejuusto sopi ihan hyvin keiton silmäksi, kivat leivät ja kuiva valkkari kaveriksi. 

Share

Pages