Ladataan...

"Spagetti"-variaatiot rupesivat kiinnostamaan. Joten hankin härvelin. Ebayn halpisvihannessorvi saapui vähän hajonneena perille, joten ei ollut kovinkaan hyvää tekoa se, mutta vähän sain sorvailtua ennen kuin hermoni menetin. Ja lopputuloksena oli ihana illallinen.

  • 2 keskikokoista tai 3 pientä kesäkurpitsaa
  • 1 prk herkkusieniä
  • valkosipulinkynsi
  • 2-3 aurinkokuivattua tomaattia
  • 3-4 isoa kirsikkatomaattia
  • muutama salottisipuli
  • kourallinen mustia oliiveja
  • 500g paseerattua tomaattia
  • pari rkl tomaattipyrettä
  • suolaa, pippuria, sokeria 
  • tuoretta basilikaa
  • fetaa

Sorvaa tai taio muuten kesäkurpitsoista spagettimaisia. Laita vesi kiehumaan. Kuori ja murskaa veitsellä valkosipuli, pilko tomaatit ja sipulit, siivuta oliivit. Paista herkkusieniä tilkassa oliiviöljyä. Lisää sipulit, oliivit ja tomaatit. Kuullottele hetki, lisää sitten pasaarattu tomaatti ja tomaattipyre. Mausta suolalla, pippurilla ja ripauksella sokeria. Anna muhia hetkisen. Lisää lopuksi tuoretta basilikaa pilkottuna. Käytä kesäkurpitsat kiehuvassa suolavedessä (eivät tarvitse montaakaan minuuttia). Valuta, päälle kauhallinen kastiketta ja murustettua fetaa. Yeah!

 

Share

Ladataan...

Syksy tekee tuloaan (toivon mukaan, Berliinissä tänäkin viikonloppuna 30 astetta) ja alkaa tehdä mieli lämmittäviä keittoja. Tässä pari meikän tämänhetkistä suosikkia. Molemmat keitot ovat ihanan kepeitä ja raikkaita, mutta silti täyteläisiä ja luonteikkaita. Näitä tuli siis kesälläkin nautittua. 

Kesäkurpitsakeitto

Alkuperäinen resepti Chocochili-blogista. Kopioin sen vain suoraan tähän: 

  • oliiviöljyä
  • 1 sipuli varsineen
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 kg kesäkurpitsoja
  • n. litra kasvislientä
  • tuoretta minttua
  • maustamatonta soijajogurttia tai kaurakermaa
  • sitruunamehua
  1. Silppua sipuli ja valkosipulinkynnet ja viipaloi kesäkurpitsa.
  2. Kuullota sipuleja hetki oliiviöljyssä, lisää sitten kesäkurpitsat ja jatka paistamista vielä pari minuuttia.
  3. Lisää osa kasvisliemestä ja anna kiehua, kunnes kesäkurpitsat ovat kokonaan pehmenneet.
  4. Soseuta keitto. Lisää tässä vaiheessa minttu, sekä loput kasvisliemestä, jos tarpeen.
  5. Sekoita joukkoon jogurtti ja mausta lopuksi sitruunamehulla.

Itse käytin tavallista keltasipulia ja lisäsin turkkilaista jugurttia ihan vain koristeeksi. Keitto maistui soseuttamisen jälkeen jo niin samettiselta, ettei se mielestäni kaivannut pehmennystä kermasta tai jogurtista.

 

Appelsiininen inkivääri-porkkanakeitto 

Tämäkin resepti  samaisesta blogista. Oiva tapa Aperol Spritz -bileistä jääneen appelsiinin hyödyntämiseen ;) 

  • noin 750 g luomuporkkanoita
  • 2 sipulia
  • 2 isoa valkosipulinkynttä
  • 2 rkl raastettua inkivääriä
  • 0,5 (luomu)appelsiinin raastettu kuori
  • 1 rkl rypsiöljyä
  • 7 dl kasvislientä
  • 1 appelsiinin mehu
  • (suolaa)
  1. Harjaa porkkanat puhtaiksi ja pilko ne. Silppua sipulit ja valkosipulinkynnet. Raasta inkivääri ja appelsiinin kuori.
  2. Kuumenna öljy paksupohjaisen kattilan pohjalla. Lisää sipulit ja kuullota kunnes ne ovat pehmeitä. Kääntele raasteet joukkoon.
  3. Lisää sitten kattilaan porkkanat ja kasvisliemi. Keittele noin puoli tuntia tai kunnes porkkanat ovat pehmeitä. Lisää vettä tarvittaessa keittämisen aikana.
  4. Soseuta keitto sauvasekoittimella. Purista joukkoon appelsiinin mehu ja lisää tarvittaessa vettä kunnes keiton koostumus on sopiva. Mausta suolalla.

Yleensä en itse jaksa raastaa inkivääriä, vaan pilkon sen vaan pieneksi. Raejuusto sopi ihan hyvin keiton silmäksi, kivat leivät ja kuiva valkkari kaveriksi. 

Share

Ladataan...

Ajattelin tuossa muinoin hyötykäyttää parsakaalin varren keittämällä siitä lounaaksi sosekeiton. Paistelin ensin aurinkokuivattujen tomaattien öljyssä vähän valkosipulia ja jalapenoja (tuore!). Sekaan pilkotut parsakaalit, pieneksi silputut aunrikokuivatut tomaatit ja päälle kasvislientä.

Siinä kuitenkin kävi silviissiin, että pääsivät vähän paahtumaan liemen haihduttua, kun en videonleikkailuiltani malttanut käydä välillä tarkistamassa tilannetta. No, päätin silti heittää blenderissä soseeksi, tai ehkä enemmänkin sellaiseksi tahnaksi, joka osoittautui ihanan samettiseksi mutta luonteikkaaksi. 

Lusikoin sitä suuhuni kera raejuuston ja auringonkukansiementen. Maistui kyllä, mutta sitten keksinkin vielä paremman käyttötarkoituksen!

  • Tortilla
  • Alisen parsakaalitahnaa
  • Pähkinätofua
  • Kirsikkatomaatteja
  • Emmentalraastetta

200°C uuniin n. 10-15 min eli kun on saanut kivasti väriä juustokin ja tortillan reunat melkein palaneet, muttei sentään. Päälle srirachaa ja oreganoa ja aijettä!

P.S. Parsakaalin nuppujen käyttöön suosittelen karpalo-parsakaalisalaattia!

Share

Pages