Neuvolassa tänään

Bättre liv

Aamulla oli raskauden toinen neuvolakäynti. Käytännössä olen käynyt siellä jo neljästi, mutta tämän pienen rakkaan kanssa nyt kahdesti. Vuorossa oli oma hoitaja ja sain seuraavankin ajan hänelle eli jotain pysyvyyttä vihdoinkin! Kirjattiin ylös ultran ja labrojen tulokset, testattiin pissa (kaikki ok), tsekattiin hemoglobiinit ja muut. Niin ja juteltiin tovi :) Raskausviikkojen laskentatavassa siirryttiin päivää aikaisempaan sairaalan mukaisesti, eli yhtäkkiä laskettu aika onkin 22.12. ja viikot vaihtuu maanantain sijaan sunnuntaisin. Ihan vaan koska neuvolassa ja sairaalassa on käytössä eri kiekko. Jos olisi sama, olisivat päivämäärät olleet jo alunperin nämä. Pienen koko siis vastasi silloin ultrassa 3 päivää isompaa joten sen takia laskettua aikaa ei muutettu. Menin jo ihan hämilleni, pitääkö tässä nyt tosiaan siirtyä eri laskentatapaan? No, sentään mentiin päivä eteen- eikä taaksepäin!

Päivän mitat ja luvut tänään rv 16+2 (suluissa rv 9+0 tiedot, plus osassa lisätietoja)
Paino: 59,4 (58,4) (ennen raskautta 57,5)
Painon muutos/vko: +137
Verenpaine: 116/70 (112/77)
U-Prot: - (-)
U-Gluk: - (-)
B-Hb: 127 (138) (rv 14+0 mitattu 130)
Kohdunpohjan korkeus: t (Eli tutkittu?? Ei mitattu kuitenkaan vielä tällä käynnillä, oli aika korkealla heti navan alapuolella)
Sydämen syke: + (syke noin 140, ultrassa 9+4 + ja 12+2 +)

Tulipa samalla selville oma veriryhmä ja Rh Negatiivisuus, tosin jälkimmäisen muistelin olleen juurikin noin, sillä toisen keskenmenon jälkeen sain sen piikin. Seuraavaksi tiedossa on hammashoitolakäynti miehen kanssa ensi viikolla (lomalla!!), ultra rv 20+5 ja neuvola rv 23+2. Neuvolalääkärin aikaa ei vielä saatu varattua, soittelen sen myöhemmin kun ajat näkyvät järjestelmässä rv 26 tuntumaan. Kiva saada lisää päivämääriä kalenteriin! 

Ilmoittauduin myös eilen raskausajan joogakurssille, mihin kuuluu myös valmennusta synnytystä ajatellen luonnollisista rentoutumis- ja kivunhallintakeinoista. Odotan jo innolla! Ajattelin lomalla käydä pari kertaa tutulla joogasalilla kun aikaa kerran on ja jaksaakin paremmin kun ei ole työpäivää aina takana. Loman jälkeen kurssi alkaakin jo, aika superjee! Tosi vaikeaa uskoa, että pääsen oikeasti aloittamaan sen raskausjoogakurssin, menen rakenneultraan ja kaikkea. Josko puolivälin jälkeen uskaltaisi taas hieman lisää iloita ja elää täysillä tätä raskautta. Ja alkaa jo hiljalleen hankkimaan pienelle tavaroita ja vaatteita sitä mukaan kun sopivia löytyy (lähinnä käytettyjä metsästetään näin aluksi).

Seuraavalla neuvolakäynnillä saan myös sen todistuksen millä voin hakea Kelalta mm. äitiyspakkausta. Voi apuva! En jotenkin pysy yhtään perässä, samaan aikaan tämä raskaus etenee mahdottoman nopeasti ja mahdottoman hitaasti. Mutta uskon että se rakenneultra tulee aika nopeasti sieltä kun loma on tuossa välissä ja pääsen keskittymään kesäilyyn ja kivoihin asioihin silloin. Ensimmäinen viikko loman jälkeen onkin ihana, alkaa raskausajan joogakurssi ja on rakenneultra :) Samalla loputkin lomalta palailevat työkaverit pääsevät sisälle salaisuuteeni ja maha on toivottavasti jo ihana pallo!

Paljon terkkuja meiltä, ihanaa tehdä taas neuvolapostaus! <3 Eerika & Pikku-Epeli (rv 16+2 loiks)

Kommentit

EWE

Sama hoitaja niin usein kuin mahdollista koko äitiysneuvola-ajan on kyllä plussaa. Mulla oli aina sama hoitaja (kerran taisi olla sijainen). Ihana ihminen, vähän höpsö tosin ajoittain. :) Mutta osaava ja asiantunteva, ja hänelle oli helppo jutella asioista. Pikkasen tuli häntä ikävä silloin, kun viimeinen käynti synnytyksen jälkeen oli ohi. :)

Eerika
Bättre liv

Kiva kyllä että on jonkinlaista pysyvyyttä eikä aina tarvitse tutustua uudelleen. Tänään tuli kuitenkin mieleen, että olisi se ensimmäisen käynnin hoitaja ollut ehkä vieläkin kivempi, oli jotenkin parempi kuuntelemaan ja enemmän läsnä. Mutta noo, meneehän tämä näinkin :) Vaihtuukos se hoitaja tosiaan siinä vaiheessa kun pieni syntyy?

EWE

Niin, en tiedä miten asia on pääkaupunkiseudulla tai muualla. Meillä täällä läntisellä Uudellamaalla pienemmällä paikkakunnalla ainakin on erikseen äitiysneuvola ja lapsineuvola, vaikka ne sijaitsevatkin samassa rakennuksessa. Äitysneuvolan puolella on eri hoitaja kuin kuin lasten puolella. Ja lapsineuvolassa hoitaja määräytyy meillä asuinalueen mukaan.

Eerika
Bättre liv

Juu mä luulen kyl et se on sama meillä kans, kaipa sekin selviää ajan myötä :) Vähänkö söpö ajatus käydä pieni sylissä neuvolassa <3 (En nyt ajattele edes niitä rokotuksia..)

gabi (Ei varmistettu)

mikä toi hammashoitola käynti on?

Eerika
Bättre liv

Ensiodottajille on neuvontakäynti, missä käydään vanhempien ja lapsen suunhoidon asioita läpi. Tässä on kopsattuna nettisivuilta:

 

Ensimmäistä lasta odottavat perheet

Ensimmäistä lasta odottaville perheille järjestetään maksuton terveysneuvontakäynti. Odotusaika on otollinen hetki omaksua tietoa tulevan lapsen suun terveydestä ja hoidosta, sillä vanhempien terveys-, ravinto- sekä suunhoitotottumukset periytyvät lapselle. Tavoitteena on, että vanhempien suu ja hampaat ovat terveet ennen lapsen syntymää. Käynti ei sisällä suun terveystarkastusta, vaan siinä luodaan perusta hyville terveystottumuksille, arvioidaan yhdessä tarpeelliset hoitotoimet ja sovitaan palveluihin ohjauksesta.

gabi (Ei varmistettu)

vau! ei meillä vaan Tampereella tuollaistakaan.. Olis ollu tosi kiva.

Eerika
Bättre liv

Voi höh, käytiin siis siellä eilen ja vaikka ihan hirveästi uutta asiaa ei tullutkaan niin oli kyllä ihan hyödyllinen käynti. Tulipahan käytyä läpi ja ajateltua asioita ja varattua tarkastusajat molemmille. Pääasioita oli tosiaan oman suun bakteerikannan tartuttamisen välttäminen mahdollisimman pitkään (ei samoja lusikoita, pusuja suulle ym.), jotta pienen suuhun ei tulisi kariesta ja iensairauksia aiheuttavia bakteerikantoja liian aikaisin. Ja toisena ihan jo maalaisjärjelläkin pääteltävä asia mitä ei ollut tullut mietittyä, eli harjaaminen tulisi aloittaa kun hampaat alkavat tulemaan ja pienille on omia hammasharjojaan ja tahnojaan kaupassa.

Hampaiden harjaamiseen totuttaminen olisi hyvä saada kuntoon ennen uhmaikää.. ilmeisesti siinä vaiheessa voi hammasharjat lennellä tai jäädä helposti suun ulkopuolelle ;) Käytiin toki läpi meidän hampaidenhoitotottumuksia ja ruokailuja ym. missä ei sinänsä ollut mitään muutettavaa, mutta jos olisi niin muutokset olisi hyvä tehdä jo ennen vauvan syntymää ettei muutokseen tarvitse sitten enää keskittyä. 

Ihan kiva kun tällainen tarjotaan, voi olla toisissa perheissä enemmän tarpeen kuin toisissa. Harmi ettei tätä tarjota kaikissa kunnissa! Mutta ehkä neuvolassa kerrotaan asioista myös pääpiirteissään?

gabi (Ei varmistettu)

Meillä neuvolasta saatiin ohjelappunen, joka sitten luin. Hampaiden harjaaminen kehoitettiin aloittamaan jo (muistaakseni, tai sitten vähä myöhmmin.. ) puolen vuoden iässä, vaikka ei olisi hampaita vielä tullut. Lapsi tottuisi tähän tapaan siten helpommin.. Hammastahnasta kysyin, ja neuvolasta sanottiin, että 1v tarkistuksessa kerrotaan siitä tarkemmin. No 1v takastuksessa kerrottiin, että tahnan käyttö olisi pitänyt aloittaa heti kun eka hammas on tullut..
Olisin toivonut mummoille vietävää ohjelappusta, ehkä sen oman kappaleensa olisi voinut antaa heille luettavaksi.. Puhaltavat lapsen ruokaan, eivätkä usko että siitä tulee bakteereja lapsen hampaille :(

Maikku25 (Ei varmistettu)

Ihanaa! Olen todella iloinen puolestanne!! :-) Tämä tyttö odottaa lisää masukuvia!!

Eerika
Bättre liv

Jee, kiitos! Josko masukuvia tulisi lisää lomalla kun miehen sormet ehtii taas räpläämään kameraa :)

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.