Raskausjooga, mitä se on?

Bättre liv

Raskausjoogaa tarjotaan niin viikkotunteina kuin kursseinakin. Osa tunneista on liikunnallisempaa joogaa hieman varioiden, osa taas enemmän kehoa ja mieltä synnytykseen valmistavaa. Itse kävin raskausjoogakurssin, missä tehtiin niiin kehoa avaavia liikkeitä, kuin synnytykseen valmentavia harjoituksiakin. Pääpaino oli kuitenkin mielestäni erilaisten voima- ja lepoasentojen, hengitystekniikoiden sekä syvän äänen käytön harjoittelu synnytyksen eri vaiheissa. Harjoittelimme niin avautumisvaihetta kuin ponnistusvaihettakin ja pääsimme kokeilemaan miltä erilaiset asennot ja ääniharjoitukset tuntuivat. Usein harjoiteltuna taidot tulevat varmastikin helpommin käyttöön itse tilanteessa kuin vain kirjasta luettuna. Jokainen löytänee synnytyksen aikana itselleen sopivimmat asennot kokeilemalla. Kurssin kehoa avaavat ja rauhoittavat liikkeet ja hengitysharjoitteet rentouttivat ja vetreyttivät raskausaikana. Mukana oli raskauden monessa eri vaiheessa olevia, suurin osa oli toisella ja kolmannella raskauskolmanneksella.

Kurssiin kuului myös synnytysluento, mihin puolisot (tai muu tukihenkilö) olivat myös tervetulleita. Luennolla keskityttiin siihen, kuinka oman kehonsa toimintaa voi synnytyksen aikana tukea luonnollisin menetelmin. Kävimme läpi erilaisia asentoja, keinoja miten tukihenkilö voi auttaa synnytyksen aikana, erilaisia hengitystekniikoita ja äänenkäyttöä, sekä luonnollisia kivunlievitysmenetelmiä kuten vesi, akupunktio hieronta ja TENS-laite. Lisäksi jokaisen joogatunnin lopuksi oli teetarjoilu ja keskustelua mm. raskauden ajan selkä-/liitoskivuista sekä lantionpohjan lihasten harjoitteista. Tietoa siis tuli kurssin aikana reilusti juurikin luonnollisesta näkökulmasta, tätä täydentävät sitten kunnan tarjoamat tiedot lääketieteellisestä kivunlievityksestä. 

Kursseja on varmasti monenlaisia, tällä kurssilla ei niinkään keskitytty sellaiseen liikunnalliseen joogaan, mihin itse olen tottunut vaan enemmänkin valmistauduttiin synnytykseen. Voinkin suositella tämän tyyppistä kurssia raskausaikana huolimatta siitä onko aiemmin joogannut vai ei. Melkein tuntui, että se valtaosa kurssilaisista jotka eivät olleet jooganneet, saivat kurssista enemmän irti kuin minä. Joogaakin kun on niin monenlaista ja tämä homma poikkesi kaikesta aiemmin tekemästäni valtavasti. Mutta hyötyä tästä harjoittelusta oli ehdottomasti! 

Itse kävin kurssin Helsingissä Studio Manipurassa, missä opettajana toimi Malla Rautaparta. Hän on myös kirjoittanut joogasta, raskaudesta ja synnytyksestä useita kirjoja, joihin voi kotonakin tutustua: Raskaus ja jooga (Tammi, 1992), Kantamisen kausi, aika raskaudesta sylihoitoon (Tammi, 2003), Jokanaisen joogakirja (WSOY 2007), Raskaus, synnytys, äitiys (WSOY 2010). Näistä satuin löytämään kirjastosta tuon Kantamisen kausi-kirjan ja samalla mukaan tarttui Synnytyslaulu - rentouttava äänenkäyttö synnytyksessä ja raskauden aikana (Vuori, Laitinen). Josko nämä tässä lukaisisi kun eivät ole mitään raamatun paksuisia. Kirjoista ensimmäisessä näytti olevan samoja asioita, mitä kurssillakin käsiteltiin, mutta kertaus on jo tässä vaiheessa hyvinkin tarpeen.

Tarkoituksenani on joogakurssin loputtua mennä käymään eri joogakoulujen viikkotunneilla. Kertamaksut ovat kuitenkin olleet niin suuria (16-17 €) ja kyseiset joogakoulut minulle uusia ja hieman hankalasti saavutettavissa, joten näiden testaaminen onkin sitten jäänyt. Yin-joogassa tosin kävin ystävän kanssa ja ohjaaja saikin näyttää minulle ihan eri liikkeen joka välissä kuin muulle ryhmälle. Hieman tuntui ahdistavalta, mieluummin tosiaan itse menisin muiden pallomahojen kanssa samalle tunnille tai sitten keskityn joogaamaan kotosalla joko ihan fiiliksen mukaan tai netistä löytyvien videoiden tahtiin. Netistä löytyykin paljon tietoa, videoita ja kuvia erilaisista raskauden aikana tehtävistä jooga-harjoitteista, joten vähänkin joogannut pääsee niiden kanssa jo pitkälle. Ehkä tässä pitäisikin hieman ryhdistäytyä ja päräyttää netistä video pyörimään ja pyörähtää pallomahansa kanssa matolle :)

<3 Eerika & Epeliina

Kuvat: Pinterest

Kommentit

Lilleri78
Tuttitango

Haa, kiitos vuorostaan sulle tästä! :) En ole itse käynyt raskausjoogatunneilla, vaikka periaatteessa olisi kiinnostanut. Viimeksi ei ollut aikaa ja nyt sama juttu mutta eri syystä, olen lapsen kanssa... Kotona voisin jotain yrittääkin. Ja synnytyslauluun voisin myös tutustua vaikka kirjan kautta, viimeksi kun luonnostaan aloin öristä uloshengityksillä, niin voisi olla kiva tietää aiheesta lisää ;)

Osaisitkohan linkata jotain hyviksi kokemiasi joogavideoita? Siitä pääsisi varmasti hyvin alkuun :)

Eerika
Bättre liv

Hih, eipä kestä! ;) Tässä yksi postaus raskausjoogavideoista hetken takaa http://www.lily.fi/blogit/battre-liv/raskausajan-joogaa-videolta. Ei tosin mene ryhmään "valmistautuminen synnytykseen", mutta itse tykkäsin tästä hieman liikunnallisemmasta, mutta silti todella rauhallisesta avaavasta harjoituksesta :) Ja rentouttavasta! Pitänee linkata tänne lisää lemppareita kun niitä löytyy, usein tulee tehtyä vain jotain omasta päästä ja nykyään useimmiten jää valitettavasti kokonaan välistä. Mutta hyvää se tekee, vähäinenkin joogailu jos edes hieman jaksaa vaivautua :)

Lilleri78
Tuttitango

Juu, hyvää tekis joogailla ihan omaksi iloksi! :) Jospa saisin joku päivä aikaiseksi! Kiitos näistä :)

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.