Taaperon kanssa pyöräillen, peräkärry ja/tai istuin?

Bättre liv

 

Kevään edetessä meillä on pohdittu koko perheen pyöräilyn aloittamista. Tällä hetkellä mies pyöräilee töihin vuoden ympäri, itse pyöräilin viimeksi kunnolla ennen raskautta. Aikanaan olen myös pyöräillyt töihin vuoden ympäri, mutta täällä pääkaupunkiseudulla työmatkan pidentyessä ja hyvien julkisten yhteyksien keskellä olen lähinnä keskittynyt kivoihin pyörälenkkeihin ja lyhempien kirjastoreissujen ym. polkemiseen. 

Raskausaikana hybridin satula tuntui luissa ja ytimissä ja viime kesänäkin se tuntui vielä vähän oudolta. Tänä kesänä toivoisin pääseväni takaisin pyöräilyyn kiinni kun voisin ottaa tytönkin mukaan. Miten paljon nopeammin ja helpommin pääsisimmekään pyörällä asukaspuistoon, rannalle, kirjastoon, leikkikaverille.. ja samalla saisin hyvää hyötyliikuntaa! Itse en siis ole juuri vaunukävelyiden ystävä, käveleminen on vaan niin pirun hidasta puuhaa että ihan turhauttaa ;) Oikaisenkin usein bussilla ja kävelen vain toiseen suuntaan. Koirien kanssa saan kuitenkin kävellä ihan tarpeeksi.

Long story short, olemme haaveilleet pyörän peräkärrystä! Aluksi mietimme Croozer kid 1 tai 2 lapselle, mutta liikkeessä sitä työnnellessäni kumpikin vaikutti vähän isoille. Yhden lapsen version paino on 13,5 kg ja leveys 73,5 cm. Minulla on ollut pienenä haaveena se, että voisimme viedä ja hakea tytön peräkärryn kanssa. Mies pyöräillen, minä pyörällä/bussilla/kävellen. Toiveena olisikin, että voisin tarvittaessa työntää kärryn suoraan bussiin ja päästä kuivin jaloin ja nopeasti työvaatteissani kotiin (matkaa tulee olemaan vähintään 2 km, päätöstä odotellessa). 

Thule Chariot Cheetah 1 on puolestaan huomattavasti pienempi (67 cm leveä) yhden lapsen kärry, kahden lapsenkin kärry on vain 80 cm leveä ja mahtuu kulkemaan oviaukoista. Yhden lapsen version painokin on vain 9 kg. Tämän kanssa suunnitelmani myös bussilla matkustamisesta saattaisi toimiakin, luulenpa että kävelysetillä mitat ovat samaa luokkaa isompien vaunujen kanssa. Thulen kärryssä on pienempi tavaratila, mutta toisaalta emme mitään jättimäistä tilaa tarvitsekaan ja tarvittaessa pyörän sivulaukkuihin saa kyllä enemmänkin tavaraa.

Croozerissa mukana tulee setit pyöräilyyn, kävelyyn sekä juoksuun. Thulessa vain pyöräilyyn, tosin xxl:n tarjouksessa oli mukana myös kävelysetti. Juoksusetin voi ostaa tarvittaessa erikseen jos siitä hommasta innostuu. Tarjolla on settejä myös hiihtoon. Croozerissa tulee myös kaksi adapteria pyöriin, Thulessa toisen joutuu ostamaan lisävarusteena jos ajatuksena on vetää kärryä kahdella eri pyörällä. 

Mutta ottaako yhden vai kahden lapsen versio? Thulen kärryissä on mahdollista sijoittaa 5-pistevyöt niin, että yhden lapsen paino on keskitetysti vaikka käytössä olisikin kahden lapsen kärry. Croozerissa yksi lapsi istuisi toisella reunalla. Toisaalta meillä ei ole tällä hetkellä suunnitelmia ja toiveita toisesta lapsesta joten mahdollinen ikäero tulisi olemaan vähintään 3 - 4 vuotta. Sen ikäinen ei ehkä enää peräkärryssä viihtyisikään? Yhden lapsen kärry on kapeampi, kevyempi, kätevämpi kuljettaa bussissa ja hieman edullisempi ja siten kyllä houkuttelevampi ratkaisu juuri nyt.

Entä sitten pyöränistuin, pitäisikö sellainen olla peräkärryn lisäksi lyhyempiä retkiä varten? Vai jaksaako sen peräkärryn aina käydä kaivamassa erikseen vaunuvarastosta mukaansa? Peräkärryssä myös päikkärit, pidemmätkin retket ja joka kelin pyöräily on mahdollista. Istuin toisaalta on todella helppo ja tuo vapautta liikkumiseen sekin. Pyöräilykypärä on myös vielä hakusessa pikkupäähän, osa piemmistäkin kypäristä kun tuntui pyörivän päässä!  

Niinpä vinkkejä taaperon kanssa pyöräilyyn otetaan vastaan!

Peräkärry, turvaistuin vai molemmat? Mitä on hyvä ottaa huomioon? 

Kevätfiiliksin,

Eerika & Epeliina (1v 3kk äiti ja tytär)

Kuvat: Lastenturva ja Thule.com

Kommentit

Lilleri78
Tuttitango

Meillä on sekä istuin että kahden lapsen kärry, mies on niitä lähinnä käyttänyt tähän mennessä, mutta haaveilen pääseväni kärryilemään lähiaikoina. Tällä hetkellä osaan kommentoida vain sen, että kannattaa varmistaa, että otatte sellaisen kärryn, jossa on mahdollisimman hyvin korkeutta lapselle, joissakin kun sitä ei ole kovin paljoa. Meillä on tuo Croozer ja sinne mahtuu meidän muutamaa kuukautta vajaa 3 v. Liina oikein hyvin, mutta pienemmässä voisi jo tulla katto vastaan ja kyllä harmittaisi.

Eerika
Bättre liv

Hyvä pointti, pitääkin tarkistaa vielä tuota korkeusasiaa. Mutta minkä ikäisen kanssa perävaunussa vetäminen ei enää olisi tarpeen vaikka tyyppi sinne mahtuisikin? Entä minkä ikäinen mahtuu vielä istuimeen jos sellaisenkin ostaisi lisäksi? Tosi vaikeaa ennustaa tulevaa kun ei ole sitten mitään hajua näistä ;) Vähän isompi toki jo pyöräilee itsekin, muttei ehkä vielä 4-vuotias..

Lilleri78
Tuttitango

Aika paljon riippuu varmaan lapsestakin. Liinan kanssa on vasta aikomuksena alkaa opettelemaan jonkinlaista pyöräilyä, siis että hän ajaisi itse, mutta tuskin kovin kauas mennään sillä keinoin vielä piiiiitkään aikaan. Meillä on lähimpään kunnon ostoskeskukseen matkaa 2 km, joten musta on kiva, että sinne pääsee jotenkin nopeammin kuin pikkulapsen vauhtia :D Itse muistan, että olen istunut äidin pyörässä istuimessa vähintään 4-vuotiaana - muistan selvästi istuneeni siellä, ja olin 3-vuotias kun muutimme toiseen kaupunkiin.

Veema (Ei varmistettu)

Me hommattiin tämmönen lapsen ollessa 4-vuotias: http://www.trail-gator.com

Lyhyitä matkoja lapsi pyöräillyt jo pitkään yksin (3-vuotiaana apupyörillä tarhaan kilsan matkan), mutta tää hinauspuomi on mahdollistanut pidemmätkin matkat. Lapsi rakastaa sitä, että saa itsekin polkea. Eli sitten parin vuoden päästä voisin kyllä suositella tota. Vaikka riippuu tietty lapsesta viihtyykö vielä 4-vuotiaana vetokärryssä. Meillä tuskin olisi. Mutta toiset tietty viihtyy hyvin :)

Eerika
Bättre liv

Jes, hyvä pointti! Olenkin nähnyt näitä liikenteessä. Eli ehkä ei tarvitse huolehtia siitä mahtuuko tai viihtyykö tyttö peräkärryssä 3-vuoden jälkeen :) 

Uusia avauksia

Me hommattiin kans yhden lapsen croozer viime keväänä kun tyttö täytti vuoden. Kyllä mä loppukesästä hain kirppikseltä vielä istuimen omaan pyörääni. Croozer on kätevä puistoreissuilla yms kun saa tavaraa mukaan ja pieni voi siellä nukkua. Pienet sateetkaan ei haittaa. Mutta kun se on eri varastossa kuin pyörä niin on se aina projekti lähteä hakemaan ja kiinnittämään. Plus kaupungille mennessä ei sitä tahdo arvokkuutensa vuoksi uskaltaa jättää yksinään.

Meillä ollut siis molemmille käyttöä. Istuimen kanssa olen tarvinnut pyörään etukorin että saa edes jotain tavaraa mukaan. Tykkään silti istuimen helppoudesta :)

 

Eerika
Bättre liv

Luulenpa, että mekin päädytään perävaunuun ja edulliseen istuimeen. Epäilen juurikin tuota samaa ongelmaa kun perävaunu ei mahtuisi pyörävarastoon ja se olisi laitettava talon eri puolella olevaan vaunuvarastoon säilöön. Mulla on pyörässä myös sivureppu jota toivottavasti mahtuisi käyttämään myös istuimen kanssa, toiselle puolellekin voisi tarvittaessa hommata sellaisen. Miehen pyörässä ei ole edes tarakkaa (sport-hybridi vai mikä lie kapearenkainen) joten siihen ei edes saa sivureppuja. Istuin siis olisi kätevin juuri meitsin pyörässä.

Ehkä istuin olisi paras pikareissuille silloin kun huonoista keleistä ja päiväunille nukahtamisesta ei ole vaaraa? Vaihtoehtoina perävaunun ja pyöränistuimen lisäksi on onneksi aina myös vaunut ja kävely, vaunut ja julkiset tai auto. Että ei se liikkuminen jää välineistä kiinni ;)

Ossi2 (Ei varmistettu)

Hei.
Haluaisin ostaa chariot/lasten peräkäry (juoksukärry)ja haluaisin tietää jos lasten peräkärry ilman pyörää onnistuu junaan vai bussiin?
Onko se ilmainen niin kuin lapsen kanssa vaunuissa junaan ja bussiin Helsinkiin ja Vantaan???

Eerika
Bättre liv

Hei, kärryt ovat kuin vaunut kun ne irroittaa pyörästä ja vaihtaa eteen pyörät. Näillä siis voi mennä bussilla/junalla lapsen kanssa ilmaiseksi kuten muidenkin vaunujen kanssa. Toki kannattaa huomioida, että kärry voi olla hieman pidempi/suurempi kuin osa vaunuista eivätkä mahdu aivan niin pieneen tilaan. Me ollaan käytetty näitä lähinnä pyörän perässä, mutta otetaan välillä vaunuiksi mukaan jos kuljetaan jonnekin asioille. Kivaa pyöräilyä!

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.