Tuleva mamma ja virastosuo

Bättre liv

Tällä viikolla on pohdittu käytännön asioita. Vaikka Kelan paprut on hoidettu jo aikapäiviä sitten (vaikka äitiyspakkausta vieläkin odotellaan saapuvaksi, tule jo!), on mieleen tupsahtanut monta muutakin asiaa. Töihin piti yllättäen ilmoittaakin vapaistaan lomakkeella, mistä ei oltu tietty kerrottu mitään. Onneksi kyselin ja lomake hoitui täytettynä Kelan tukipäätöslappujen kopioiden kera palkanmaksuun. Tietävätpä minkä verran maksavat minulle ensimmäiseltä 3 kuukaudelta (oi, saan sen ajan vielä palkkaa eli tukien ja palkan erotuksen, luksusta!). Tuhottoman selvityksen jälkeen sain myös valmiiksi lomakkeen millä ilmoittaa ensi kesänä syksyllä alkavasta hoitovapaasta ja jopa tiedon kenelle se pitäisi lähettää (wau!). Ja jopa palkkiksen postiosoitteen mihin lähetellä kaikenmaailmanlappusia (sen sisäisen osoitteen sijaan, sillä kun ei tee mitään työpaikan ulkopuolella). 

Vuosilomat olin ajatellut viettäväni idyllisesti vanhempainvapaan jälkeen kun mieheni pitäisi loput 6 vko isyyslomiaan. Tällöin sentään toisella meistä olisi palkkatuloa kun Kelan isyyslomakorvauksen kanssa ei voi samanaikaisesti nostaa kotihoidontukea. Vaan oho ja hupsan, eihän senkään ilmoittaminen iisiä ollut. Aluksi piti keksiä kenelle lähettää aiheesta sähköpostia. Sen jälkeen saat takaisin sähköpostin, missä kerrotaan ettei tämä ole mahdollista. Lukuisien sähköpostien jälkeen huomaat löytäneesi muutaman selvitettävän asian lisää. Vuosilomat kun maksetaankin aina sinä lomakautena kuin loma olisi, eli lomiaan ei saa pantata vanhempainvapaiden jälkeen. Ilmeisesti menisi liian hankalaksi kun osa jatkaakin hoitovapaalle ja siitä taas äitiysvapaille ja näin eteenpäin ja lopulta niitä lomia olisi sieltä ja täältä tuhottomasti pidettäväksi. No, sovin että saan talviloman palkkani aivan kauden lopulla huhtikuussa ja kesäloman palkkani kauden lopulla syyskuussa. Käytännössähän se on ihan sama, laitetaan palkat vaan sivuun ja avot, ei tässä mitään.

Vaan sitten tulikin mieleeni Verottaja, tarvitsen verokortin uusilla tiedoilla ensi vuodelle. Minun tulisi arvioida saamani tuet (helpoin rasti) sekä vuosilomien palkat (helposti laskettavissa tämäkin), näiden lisäksi tulisi jo arvioida mikä olisi se maksimimäärä minkä saattaisin hoitovapaani aikana tienata. Toiveena kun olisi tehdä jotain pieniä freelancer-tyyppisiä töitä kotoa käsin sitten joskus ensi syksynä. Ja mitäs vähennyksiä saan ensi vuodelta kun onhan siellä osa ainakin vuosiloma-ajan palkkaa mistä vähennyksiä tehdä? Ja tästä pääsimmekin aasinsillalla jo liittoon, työpaikka maksaa liiton jäsenmaksut jotka nyt pienenisivät äitiysloman ajaksi. Vaan pienenevätkö ne vasta tuon 3kk palkallisen jälkeen ja maksaako palkanmaksu sen siihen asti? Entä mitä maksan jos saan muutaman satasen duuneista ensi syksynä? Entä miten jäsenmaksua maksetaan näiltä palkallisilta lomilta mitkä olen pakotettu pitämään tiettyinä aikoina? Onneksi pääsin jo niin pitkälle, että laitoin liittoon kyselyä kuinka toimin. Verottajan kanssa pitänee hämmästellä sitten seuraavaksi, kaipa sinne on ihan soitettava. Yksi tärkeimmistä jutuista on kuitenkin muistaa lähettää edes jonkinlainen verokortti työnantajalle tai joutuu maksamaan sen 60% vuosilomien palkoista, sehän olisikin ollut loistava yllätys jos en olisi tajunnut ottaa vuosilomien pitämisestä selvää (ja käynyt jo yhdelle työkaverille).

Tästä voikin aasinsillalla hypätä siihen, että oi, äippärillähän kertyy vuosilomia! Mistä voikin hypätä siihen että hups, hoitovapaalla niitä ei kerry ja oho, vuosilomien rahathan maksetaan meillä tosiaan silloin kuin ne lomat ovat eli lomansa voi aivan hyvin saada poltetuksi hoitovapaan aikana. Takaisin tullessa on kuin työpaikkaansa vaihtanut. Että oho, vain muutama päivä kesälomaa eikä lainkaan talvilomia ja lapsi päivähoidossa. Jos palaisin töihin ennen kesää 2015, saisin pitää hurjat 15 kesälomapäivää eli 2 vko ja 3 pv eikä talvilomista tosiaan olisi kuuloakaan. Jos vasta syksyllä, olisivat lomapäivät jo palaneet (tosin palkka niiltä päiviltä olisi tietty tipahtanut tilille). Mitä myöhemmin palaisi, sitä vähemmän niitä lomapäiviä kertyisi sitten seuraavalle vuodelle. Eli avot, ei talvilomia sinä seuraavanakaan talvena. Brilliant, töihin palaaminen alkoi juuri kuulostaa juhlalle. Jotenkin just sille mille muutaman vuoden välein duunipaikkaansa vaihtavan elämä muutenkin kuulostaa lomien suhteen, palkattomana voi sopia, jotkut onnekkaat saavat tosin sovittua palkalliset työsopparia hieroessaan. 

Ja jos lopulta joku meillä saisi päätettyä milloin pyydetään toista osaa asuntolainastamme tippumaan pelkille koroille, alkaisi tämä paletti hiljalleen olemaan tässä. Heti äippärin alettua, palkallisten kuukausien jälkeen vai vasta joskus myöhemmin keväällä? 

Joku voisi sanoa, että ei se vaan voi olla noin vaikeeta. Oot vaan etkä edes ajattele asiaa. Mutta sitten se on vaan näin vaikeeta siellä jossain taustalla mitä et lainkaan ajattele. Vuosilomarahoista meneekin 60% veroa, kukaan ei maksa liiton jäsenmaksuja ja jäsenyys uhkaa lakata, huomaat jälkijunassa ettei enää olekaan rahaa mihinkään kun maksetaan täyttä määrää asuntolainasta, haet hoitovapaata liian myöhään kun luulet pitäväsi lomia siinä välissä ja ne töissä odottaa että olet tulossa jo sinne takaisin ja lopulta menet takaisin töihin ja huomaat että lomasi ovat palaneet etkä ole varautunut siihen että palkattomia lomia pitäisi olla varaa pitää.

Välillä on ihan hyödyllistä saada neuroottisia ylihuolehtimiskohtauksia kaikesta mahdollisesta mitäpitäänytvaanhoitaajajärjestää, jotta ei tulisi niitä huolia sitten vähän myöhemmin :) Mulla hommat alkavat hiljalleen olemaan selvillä, ei siinä mitään. Sitä vaan ihmettelen, miten kummassa kaikki tästä viidakosta selviää kun tämä tuntuu olevan tällainen loputon suo asioita eri virastoissa, mitkä vaikuttavat toisiinsa. Et good luck vaan tovereille!

Nyt koiran kanssa kävelylle, because I can! Ainakin muutaman sata metriä, katsotaan, onneksi tuo vanha herra on onnellinen jo siitä että pääsee kanssani kahdestaan ulos. Ei se mitään jos pitää kääntyä heti enismmäisestä tai toisesta risteyksestä takaisin. Vaan luultavasti vasta kolmannesta tai neljännestä :)

<3 Eerika & Epeliina (rv 28+6, huomenna siis alkaa jo raskausviikko 30!)

Kommentit

my view

Minun pitää kyllä lukea tämä juttu vielä kerran että saan sisäistettyä nämä kaikki mutkat :) mammapakkaus ei saapunut meille 2 viikon sisällä ja soitin kelaan josta sain suoran numeron paikkaan josta ne lähetetään ulos, meidän paketti oli lähtenyt mutta saapunut heille takaisin jostain syystä! Paljon asioita on kyllä mistä huolehtia..

Eerika
Bättre liv

Juu, yritin selittää tätä miehelleni, joka ei todellakaan pysynyt perässä :) Onneksi asiat saa kuitenkin järjestymään ilman virastoissa juoksemista, nykyään kun kaiken saa hoidettua sähköisissä palveluissa, sähköpostitse ja puhelimitse. Sentään! 

Silkkitassu

Tosiaan riippuu ihan työnantajasta miten noi lomakäytännöt pidetään äippärille/hoitovapaalle jäädessä. Harmi jos tuo on noin vaikeaa teillä...

Noiden jäsenmaksujen suhteen me ainakin (olen siis tilitoimistossa töissä) ohjeistetaan asiakkaita mieluummin sopimaan, että työntekijät itse hoitavat jäsenmaksunsa liittoihin, koska se vaan on helpompaa kaikkien kannalta. Työntekijät tietävät ainakin, että rahat menevät liittoon (voivat syyttää vain itseään jos unohtuu) ja tälläisissä erikoisemmissa tilanteissa ei mennä vahingossa maksamaan sellaisista palkoista liittoon maksuja, joissa niistä ei välttämättä kuuluisi maksaa.. Itse kuulun vain työttömyyskassaan ja maksan kerran vuodessa työttömyyskassan maksun, joten siinä olen helpolla päässyt.
 

Verottajalta varmaan kannattaa freelancer-verokortti hankkia ja arvioida paljon niitä satasen duuneja nyt sit olisi. Kannattaa muuten sen, jolle teet näitä freelancer-duuneja, kanssa sopia että onko kyse työ- tai tekijänoikeuskorvauksesta vai palkkatyöstä, koska vain palkkatyöstä menee eläke- ja työttömyysvakuutusmaksut. Luulisin myös että vain palkkatyöstä saatu korvaus katsotaan liitonmaksuihin.

Mutta ehkä ne pikkuhiljaa aukeaa... Tsemppiä!

Eerika
Bättre liv

Juu, valitettavasti homma menee näin enkä jaksanut alkaa taistelemaan jotta kohdallani tehtäisiin poikkeus. No, pitää vaan elää sen mukaan ja hyvä että tiedän tämän etukäteen niin voi ottaa kaikessa huomioon :)

Jäsenmaksut ovat hoituneet helposti ja luotettavasti palkanmaksun yhteydessä, pääsen tsekkaamaan niiden maksutilanteen myös liiton sähköisestä asioinnista. Minun tulisi myös maksaa maksu kuukausittain, joten ihan noin helpolla en pääsisi että maksaisin vain kerran vuodessa. Laitoin liittoon yksityiskohtaisen selityksen joten sieltä pitäisi ensi viikolla tulla tietoa miten maksut menevät. Enköhän siirry aika pian maksamaan maksut itse siksi aikaa kunnes palaan taas täyspäivätöihin.

Freelancer-verokorttia myös itse ajattelin, tulisihan minulle luultavasti enemmästä kuin kahdesta paikasta tuloja joten turha tehdä miljoonaa sivuverokorttiakaan. Pitää varmaan arvioida nuo mahdolliset tulot mukavasti yläkanttiin niin ei tarvitse sitten hakea taas muutosverokorttia. Se on sitten eri asia, suostuvatko työnantajat maksamaan verokortilla vai haluavatko että tulot laskutetaan jonkun firman kautta. Siinä tapauksessa pitäisi löytää sopiva osuuskuntakin tätä varten ja pyöräyttää tulot sieltä.. sillä en ihan kuitenkaan toiminimeä olisi tämän vuoksi valmis perustamaan :)

Näitä voi onneksi miettiä vasta sitten, kunhan tuo verokorttihomma nyt olisi ensin kunnossa. Ja tuo työ-, tekijänoikeuskorvaus ja palkkatyö -valikoima tuli nyt mulle ihan uutena.. siis voisinko sopia saavani rahat työkorvauksena, mistä ei menisi mitään muita kuluja kuin verot? Toki tämä ei varmaan kasvattaisi myöskään suurta ja mahtavaa tulevaa eläkettäni, mutta ehkä muutamalla satasella ei olisi niin väliäkään? Pitääkin työntää nenänsä vielä tähän hommaan.. ainakin jos ihan vähän jo nyt selvittäisi :)

Kyl tää tästä, mä oon ihan pro asioiden selvittämisessä! Se on niinkuin toinen nimeni :)

Ja kiiiiitos kommentista ja jeesistä!

Silkkitassu

Laskutus jutuissa voisit tutustua esimerkiksi http://www.eezy.fi/ :n palveluihin. Näitä on tosin muitakin vastaavia palveluita, mutta omassa tuttavapiirissä tuo on todettu hyväksi. 

Eerika
Bättre liv

Juu just noita osuuskuntahommeleita aattelin, pitää katella sit mikä olis edullisin jos tulee sellainen tilanne eteen et on pakko pistää laskuttaen. Jotenkin tää duunien tekeminen hoitovapaan ohella alkoi just tuntua hirveen hankalalta!

Silkkitassu

Toivottavasti työnantajille kävisi pelkästään tuo freelancerkortti ilman laskuttamista niin pääsisit helpommalla. 

Eerika
Bättre liv

Toivossa on hyvä elää! Ei vitsi, vuoden päästä mies jäisi isyysvapaille 6 viikoksi ja minä voisinkin alkaa kalastelemaan työhommia! Niin vaikeaa kuvitella kun nyt tämä pieni tapaus vasta tunkee ja pyörii tuolla masussa :) Terkkuja teidän söpöläiselle <3

phocahispida

Jos päädyt toiminimeen niin täytyy vinkata tämä pahan päivän varalle:
http://www.zervant.com/fi/

Eerika
Bättre liv

Ah, kiitos! Pistetään korvan taakse. Tuossahan on myös tuntikirjanpitoon välineet, tosin niissä tuntuu olevan muutenkin ilmaista valikoimaa jos vain sitä tarvitsee. 

Torey
Näissä neliöissä

Sillon kun itse aikoinaan odottelin äitiyspakkausta, sain odottaa varmaan kuukauden. Sillon sen kanssa oli jotain vaikeuksia (puuttui jokin osa pakkauksesta) ja meitä odotti kasa äitejä omia pakkauksiaan. Sain sen kuitenkin lopulta! :D

Eerika
Bättre liv

Josko se sieltä tulisi niin ei tarvitsisi perään soitella, tulee vaan mieleen ettei olisi käynyt mitään mokaa ja koko tilaus olisi jäänyt meille lähettämättä. Vaikka tarvikkeita ja vaatteita jo onkin, on siinä äitiyspakkauksen saamisessa vaan sitä jotain!

gabi (Ei varmistettu)

Mietin et ootkohan jotenkin miesvaltaisella alalla kun noin vaikeeks on tehty kaikki liittojutut ja kelat, lomat.. Mun alalla ei tartten maksaa liittoon mitään ku oli oli äitiys- ja hoitovapailla. Lomat säilyi, no siis 15pvää vuodes niitä piti pitää, mut kyl niitä sinne jäikin.. Olin vaan parisen vuotta koton ni ei kaikki kulun. En muista et mun olis pitän töihin mitään Kelasta kiikuttaa, ne varmaan ite sieltä niitä lähetteli keskenään..
Tai sit aika kultaa muistot ja mä oon vaan unohtanu :) (..no kohta pääsee muistelemaan..)
Niin ja äp:kin tuli liian aikasin, just ennen muuttoa niin piti sekin muuttaa..

Eerika
Bättre liv

En ole tosiaan mitenkään erityisen miesvaltaisella alalla, useissa liitoissa on alennettu jäsenmaksu mm. äitiyslomien ja työttömyyden ajalta. Lomat liittyvät juuri tähän työnantajaan, Kela taas on oma juttunsa.. joskus nämä hommat vaan saavat lumipalloefektin aikaiseksi ;) Se muuten voi olla, että ennen Kelalla on ollut oikeus lähettää päätös suoraan palkanmaksuun tai pyytää todistuksia suoraan palkanmaksusta, ainakin vähän sellaisen kuvan sain lauseesta "me ei valitettavasti saada näitä enää hoitaa suoraan palkanmaksun kanssa vaan joudut itse pyytämään todistuksen sieltä ja toimittamaan päätöksen". Äitiyspakkauksen ja lapsilisän osalta oli sit käynyt kummallisesti.. laitan tuonne toiseen kommenttiin vielä kiehuntaa siitä :D

Mindeka
Ma-material Girl

Minäkään en maksanut Kelan etuuksista liiton jäsenmaksuja. Siltä ensimmäiseltä kolmelta kuukaudelta, joita työnantaja tukee, niin saatoin maksaa vain työnantajan osuudesta. Hoitovapaasta ilmoitin liittoon yhdellä sähköpostilla (asiakasrekisteri), jolloin he eivät lähetelleet karhukirjeitä jäsenmaksuista tuolloinkaan.

Eerika
Bättre liv

Juu riippuu tosiaan liitosta miten jäsenmaksut menee, osassa se on tosiaan vaan alennettu, kuten meillä :) Palkattomasta kaudesta olisi pystynyt ilmoittamaan sähköisessä asioinnissakin, mutta hoidin sen sähköpostitse kun samalla oli muutakin kyseltävää :)

EWE

Pakko kiittää sua, että kirjoitit tämän tekstin. Se sai mut havahtumaan ja tarkistamaan, miten oma ammattiliittoni menettelee jäsenmaksujen kanssa äitiys- ja vanhempainvapaan sekä kotihoidontuen aikana. Selvisi, että maksuja olisi pitänyt  ja pitää edelleen maksaa. Mutta enhän mä sitä tiennyt ja älynnyt, kun oon niin hirveen huono näissä asioissa. Nyt on kuitenkin sähköpostia laitettu liittoon. Kiitti vielä kerran, kun infosit! :)

Eerika
Bättre liv

Hih, no hyvä että selvisi sielläkin! Sain itse ilmoitettua äippärini liittoon ja maksan itse alennettua jäsenmaksua niiltä kuukausilta kun en saa palkkaa, vaan pelkkiä tukia. Työnantaja maksaa puolestaan ensimmäisten palkallisten 3 kk ajan maksut sekä silloin kun minulle (pakolla) maksetaan vuosilomien palkkaa muutamana kuukautena. Jos saan lisätuloja (esim. jostain freelancer-projektista), lasken silloin itse jäsenmaksun määrän ja hoidan maksun. Pitää varmaan vielä laittaa jotain muistutuksia kalenteriin, että muistaa maksella ja laskeskella! :)

Eerika
Bättre liv

Ja jotta mikään ei olisi liian helppoa, selvisi etten ollut saanut päätöstä äitiyspakkauksesta ja lapsilisästä äitiyspäivärahan ja vanhempainvapaan tukien kanssa.. vaikka ihan varmasti olin laittanut ne raksit sinne, että haluan pakkauksena enkä rahana jne. Sillähän sitä pakkausta ei ollut kuulunut!

Satun olemaan töissä isolla työnantajalla, jolla on oma sairaskassansa.. joka tekee meitä koskevat Kelan päätökset. Työkaverille oli käynyt sama, hän oli tosin tajunnut ihmetellä jotain sanankäännettä päätöksessä ja kurkata Kelan sähköisestä asiointijärjestelmästä, että siellähän ei tosiaan ole päätöksiä äitiyspakkauksesta tai lapsilisästä! Hän oli sitten hakenut niitä sieltä sähköisesti, molempia eri lomakkeilla.

Onneksi tuli puheeksi, sillä niinhän minullekin oli käynyt.. eli odottelen nyt päätöstä näistä kahdesta ja jään vielä sen jälkeen odottamaan vähintään kahdeksi viikoksi josko paketti ilmestyisi lähipostiin! Vieläkin haluaisin kysyä, miten ihmeessä tämä voi olla näin vaikeaa.. olisinkohan kohta saanut hoidettua jo kaiken (ainiin, paitsi se Verovirasto olisi vielä loppuvuonna edessä..).

gabi (Ei varmistettu)

No mut hyvä että selvis nyt.. kyl se pakkaus varmaan ehtii tulla ennen lasta :)
Aijaa et ne on vaikeuttanu ehkä tota Kela-palkkatoimisto asiaa.. tää postaus onki sit hyvä lukea uudelleen ku on taas meil ajankohtaista.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.