Vuoden ikäinen taapero jo!

Bättre liv

Meidän vauvasta on kasvanut taapero! Ihan uskomaton fiilis. Jotkut kai odottavat tätä malttamattomina. Itse en ehtinyt oikein edes odottaa. Sain vauvan, pistin silmät kiinni (ja nukuin katkonaisesti) ja hups, meillä on kävelevä, itse syövä, jutteleva taapero!

Tyttö otti ensiaskeleensa neljä päivää ennen syntymäpäiväänsä. Juttua tulee ja useita sanoja kokonaisina tai puolikkaina. Leikit monipuolistuu päivä päivältä ja huumori kukkii. Tytöllä on ollut aikamoinen äitivaihe viimeisen ööö kuukauden nyt ainakin, mutta pientä helpotusta on onneksi jo näkyvissä. Elo on aktiviista, rauhallista hetkeä on tuskin näkyvissä (paitsi päiväuniaikoina, tosin silloinkin riittää tekemistä). Kokonainen kevät on kuitenkin vielä kotiäiteilyä edessä, joten eiköhän me uudet taaperokujeet keksitä arkitouhujemme oheen. 

Meillä joogataan :)

Juuri nyt meillä osataan ja puuhataan:

 • Sanotaan useita sanoja kuten: kiitos, ole hyvä, pa = pallo, vettä, hii = hiirilelu, eieieieiei, äiti, isi, toisenkoirannimi, hei, heihei, tissi, haloo..
 • toistaa perässä sanoja kun puhun, eläinten nimiä kirjoista, ruokien nimiä ym. 
 • ymmärtää jo paljon sanoja ja lauseita
 • kävelee ilman tukea, mutta varmemmin ja nopeammin vieressä kädestä kiinni pitäen
 • lueskelee pieniä kirjojaan ja läppäkirjojaan
 • leikkii vanhalla kännykällä, lelukärryillä, muoviastioilla ja -aterimilla, kiipeilee lastentuoleilla, "pukee" vaatteita päälleen ja raahaa mukana..
 • vaatekoko 74-80 
 • hampaita: 3 (tänään huomasin kolmannen!)

Ai mitenniin kehitys on tapahtunut hyppäyksin?

Nukutaan:

 • 2 päiväunet, ensimmäiset noin 2-3h 10.30-14 välisenä aikana, toiset noin 1h 17-18.00 välisenä aikana
 • Välillä vedetään vain yhdet superunet ja jätetään toiset välistä
 • Yöunet noin klo 21-07
 • Siirtyi omaan huoneeseensa jouluna ja on nukkunut täysiä öitä siitä lähtien
 • herää aamulla seitsemän aikoihin, imetän sängyllä ja halitaan/koisitaan vielä hetki ennen ylös nousemista

Meillä syödään myös äidin croissantit kahvilassa..

Syödään itse:

 • Rintaa noin 5 kertaa päivässä
 • Kiinteitä 5-6 kertaa päivässä lähinnä sormiruokana 
 • Lemppareita pastavuoat, klementiini, peruna(muussi), keitetty porkkana, raejuusto, avokado, pasta eri kastikkeilla, tuore leipä ja riisipiirakat, melonit, kaurajogurtti ja uudet tuttavuudet herkut: joulutortut, piparit ym. :)
 • Osataan käyttää jo hyvin lusikkaa, kun sitä täytetään valmiiksi
 • Juodaan itse vippamukista vettä ja äidin poissaollessa tarvittaessa vippamukista maitoa

Äidin mielestä tämän hetken plussat ja miinukset

 • Yhteiset leikit ja touhut
 • halit, kikatukset ja höpötykset
 • laulaminen yhdessä <3
 • ihanan pitkät yöunet!
 • vielä pitkät päiväunet (nautin niin kauan kuin voin!)
 • pulkkailu on kivaa yhdessä, myös keinuminen puistossa
 • on kiva käydä yhdessä kahviloissa ja jakaa eväät

Unet käynnissä pakkassäällä.

Pienen päivärytmi

7.00 - 8.00 Tyttö herää, haen sänkyyn missä imetys, köllimistä, möyrimistä ja noustaan ylös
- Aamutoimet, päivävaatteet, äidin aamutoimet -
8.30 - 9 Aamupalalle
- Leikitään kotona / mennään ulkoilemaan / leikkitreffit meillä tai muualla -
11.00  Päiväunille vaunuihin (parvekkeelle tai ulkoilemaan)
14 Herätään päiväunilta, lounas, imetys jossain välissä
- Leikkimistä, touhuamista / mennään jonnekin / leikkitreffeille -
16 Välipala
17.00 Toisille päiväunille (parvekkeelle tai ulkoilemaan)
18.00 Herätään päiväunilta (tarvittaessa imetys)
18-18.30 Iltaruoka
- Leikkimistä, touhuamista -
20 Iltapalaa, iltapesut, iltatouhut
21 Imetys ja jätän unille omaan huoneeseen (jää nukahtamaan itse)

Meillä siis nukutaan tällä hetkellä aivan mahdottoman hyvin. Koputan puuta! Päiväunia on vielä kahdet ja ne nukutaan lähinnä parvekkeella vaunuissa. Samalla äitikin saa sitä omaa aikaa, voi siivota, laittaa ruoat valmiiksi ja istahtaa hetkeksi teekannullisen äärelle. Yötkin ovat nykyään kokonaisia! Kiitos unikoulun ja omaan huoneeseen siirtymisen <3 Uskomatonta, että tästä huolimatta uskallan sanoa olevani välillä väsynyt. Ties kuinka väsynyt siis olenkaan aiemmin ollut!

Arki on aika hektistä ja päässä pyörii jatkuva lapsitietokone, siis se sellainen joka pyörittää lapsen tarverulettia ja tietää milloin on seuraava ruokailu, mitä sitä varten pitäisi laittaa valmiiksi ja moneltako tyttö herää. Minkä kokoisia vaatteita seuraavaksi tarvitaan ja minkä verran. Milloin vaippa on vaihdettu ja montako kestovaippaa on puhtaana. Huoh! Lisäksi iltaisin ei oikein pääse tekemään mitään rauhassa äitivaiheen vuoksi, vaikka mieskin on kotona ja yrittää olla tytön kanssa. Tyttö siis löytyy taas hetken päästä siitä vierestä kitisemästä äidin syliin / huomiota. Ihan aina sitä ei ehdi/jaksa/pysty/kykene lähtemään mihinkään kotoakaan. Koirien kanssa olen kyllä lenkkeillyt kiitettävästi viime aikoina, se kun on kuitenkin tehtävä eikä silloin roiku kukaan jalassa! Välillä olen käyttänyt nuoremman pitkällä lenkillä, palannut kotiin ja lähtenyt viemään vielä vanhuksen pienelle ulkoilulle (pakkasilla tärisee jo ulko-ovella..). Voinhan mä käydä kun olen pukeutunutkin eikä sun tarvitse (eikä mun tarvitse vielä palata sisälle.. leikkikää te vaan..).

Työhuoneesta pienen huoneeksi, tyttökoira testailee köllimisnurkkausta.

Syntymäpäivästä on jo kaksi viikkoa, mutta tänään käytiin neuvolassa. Mukavasti meni, kaikenlaisesta juteltiin ja käytiin läpi pienen kehitystä ja ruokailutottumuksia. Keskusteltiin myös perheen jaksamisesta ja siitä mistä arkeen voisi saada apuja.

Vuoden ikäisen mitat (suluissa 8 kk mitat):
Paino: 8460  (7710)
Pituus: 74,4  (69,6)
Päänymp.: 45,1  (43,9)

"Kasvaa hyvin. Touhukas neiti. Kävelee ja juttelee jo hienosti. Syö itse sormiruokana perheen kanssa samaa ruokaa, hapanmaitotuotteet käytössä."

Pieni oli leikkitouhuissaan koko käynnin ajan eikä pysähtynyt hetkeksikään. Ennen ja jälkeen hoitajan luona käynnin piti vielä päästä leikkihuoneeseen touhuamaan ;) Pituus on kasvanut tasaisesti, mutta painonnousu on hieman hidastunut. Meillä ollaankin aika kapoisia, mutta eipä se haittaa. Ruoka maittaa hyvin ja kasvetaan, touhu vaan pitää sirpakkana :) Seuraavaksi on vuorossa käynti 1 vuoden hammashoitajan tarkastuksessa ja 1,5 vuoden iässä hoitaja sekä erillinen lääkärikäynti. Voipi olla että isi vie pienen silloin neuvolaan, sillä itse olen kesäkuussa jo töissä! Niin se aika vaan menee, aivan tolkutonta vauhtia näiden pienten kanssa. Sniff!

Onneksi olen kirjannut näitä kehityshyppäyksiä tänne blogiin ylös, täältä nimittäin lunttasin nuo viimeisimmät "seisoo tuetta" ym. raksit neuvolakorttiinkin ;) Onhan näitä jännää katsella. Jokainen lapsi kasvaa ja kehittyy niin yksilöllisesti eikä sitä pian muistakaan, että milloin se ensimmäinen äiti sieltä suusta kuultiinkaan. Sen hetken kyllä muistan, oltiin eteisessä ja ihmettelin, että sanoikohan se nyt ihan tosissaan tuon vai olikohan se vahinko :) Ensimmäisistä askelistakin on jo yli kaksi viikkoa! Mutta mitä ihmettä tapahtuu seuraavaksi? Kai se on tarkistettava jostain oppaasta kohta että mihin sitä ollaan seuraavaksi menossa. Uusia juttuja tulee kyllä kokoajan!

Mutta nyt äkkiä postausta eetteriin ennen kuin tyttö herää toisilta päikkäreiltään. Ihanaa tammikuuta!

<3 Eerika & Epeliina (1v 2vko äiti ja tytär)

Kommentit

Silkkitassu

Meillä yritetään nyt kiivetä (15kk). Jo sellaiselle pienelle rahille päästään nousemaan, kun kovasti yritetään. Sohvalle ei vielä onnistuta ja sänkykin on liian korkea. 
Ensi kuun alussa olisi meillä tarkoitus siirtää pikku neiti omaan huoneeseen muuton yhteydessä. Tosin ei ole ollut ongelmia neidin nukkumisessa aikaisemminkaan, mutta saapahan sit lukea sängyssä itse kirjaa muuten kuin taskulampun valossa. 
Ainiin ja nyt ollaan huomattu toisen päiväunen jäävän pois. Ensimmäinen päiväuni siirtyi yli puolen päivän, joten itku ei tule niin helposti sit illalla. Aikaisemmin eka päikky oli jo 10-11 aikoihin, joten illalla kiukutti jo seitsemältä, kun ei toista päikkäriä ollut iltapäivällä tahtonut nukkua. Nyt taas jaksaa kahdeksaan.

Ihanaa tammikuuta!

Nintin (Ei varmistettu)

Tervehdys pitkästä aikaa! Lukemassa olen käynyt kaikki postaukset, mutta niin kova hässäkkä ollut viime kuukaudet, että kommentointi on jäänyt, vaikka monesti on mieli tehnyt. Tänäänkin yritin naputella kommenttia jo aiemmin, mutta eiköhän poika juuri silloin päättänyt herätä aivan liian lyhyeksi jääneiltä päiväunilta...

Voi että näitä on kiva lueskella kun ollaan niin samaan tahtiin menty jo raskautumisesta lähtien. :) Meidän poika otti ensimmäisiä askeleitaan 10,5 kuukauden iässä ja samoihin aikoin alkoi myös toistella sanoja, mutta juttelu unohtui, kun liikkuminen vei jostain syystä voiton. Taitaa olla tyypillinen mies, kun pystyy keskittymään vain yhteen asiaan kerrallaan. :) Kunnolla tyyppi oppi kävelemään juuri, kun täytti 11 kuukautta ja sen jälkeen onkin ollut hurja meno päällä. Kaveri kiipeilee apinan lailla ihan joka paikkaan ja pääsee jopa luikahtamaan saunan ylälauteelle, kun ensin livahtaa oven alta sisään ja sitten tyytyväisenä kapuaa lauteita pitkin ylös. Sieltä mä löysin sen taas seisoskelemasta ja heiluttelemasta saunakauhaa. Huhhuh. Jotenkin olisin toivonut, että toi verbaalinen puoli olisi tullut vahvempana esiin, mutta eih. Täytyy odotella vaan jaksaa odotella (ja juosta perässä). Puhetta poika ymmärtää kyllä jo tosi hyvin ja syöminenkin onnistuu juuri samalla tavalla kuin teidän tylleröllä. :) Hampaita on ehtinyt tulla kahdeksan ja nyt poika näyttäisi hankaavan takaikeniä päivittäin, että kaipa sielläkin jotain kutisee jo.

Pojan suosikkileluja ovat autot ja pallot, vaikka mä en ymmärrä, miten se on niin innostunut niistä, kun ei me miehen kanssa olla niitä mitenkään hänelle tyrkytetty eikä itse edes omisteta autoa! Meiltä ei edes löytynyt yhtään autolelua ennen kuin mummi päätti pojalle sellaisen pari kuukautta sitten hommata, mutta en mä rupea tietysti estelemäänkään, kun toinen niin innoissaan kuljettaa autoa lattialla ja päristelee asiaankuuluvasti.

Silkkitassun tavoin toiset päiväunet on muuten täälläkin juuri jääneet pois. Joskus poika saattaa ottaa toiset torkut, jos ollaan iltapäivällä rattailla liikenteessä, mutta muuten pärjäilee yksillä. Onneksi näin, sillä toisille päikkäreille nukuttaminen alkoi olla melkoista tuskaa jo ja ne usein viivyttivät iltaunille nukahtamista.

Mutta nyt täytyy rientää loihtimaan perheelle jotain hyvää iltapalaa, kun isi ja poika ovat saunomassa! Kuulemisiin!

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.