Ladataan...
Bättre liv

Toimitus kysyi Mitkä kymmenen asiaa aiot tehdä elämäsi aikana?

1. Matkustaa jokaiselle mantereelle vähintään kerran (Australia, Intia, Fiji, Istambul, Serengetin kansallispuisto..)

2. Asua ulkomailla edes lyhyen aikaa

3. Hommata toisen kodin Italiasta

4. Kouluttautua joogaohjaajaksi ihan omaksi ilokseni

5. Tehdä työtä muiden hyvinvoinnin eteen

6. Rakastaa samaa ihmistä läpi elämäni

7. Nähdä Ison Valliriutan

8. Lopettaa häpeämisen

9. Löytää parhaan ystävän

10. Näyttää kieltä maailmalle tyttäreni kanssa <3

Lyhyestä virsi kaunis. Tekisi mieli valittaa, mutta toisaalta ehkä ruoka ja uni tekevät nyt enemmän terää. Jaksamisesta ja itsensä liiasta paineistamisesta juttua joku toinen kerta! Neljä yötä surkeilla unilla ja pienet kaamoksen alut kun meinaa kampata meitsin, mutten suostu jäämään rähmälleni! Elämässä voi tehdä lähes kaikkea, ei vaan yhtä aikaa.

<3 Eerika & Epeliina ja koko elämät edessä

#trendihaastaa

Kuva: Pinterest

Ladataan...
Bättre liv

Monella muulla tenavat heräilee ilmeisesti talviaikaan siirryttäessä jo aamuyöstä, mutta meillä jatkettiin tänäänkin unia mukavan pitkään. Levänneitä ei täällä silti olla sillä kaksi viime yötä on mennyt kuumeista lasta hoitaessa, lääkitessä ja aamuyöt imettäessä. Onneksi kuitenkin jatkounet ovat maistuneet pienelle meidän vieressä. Reilu viikko sitten otettu MPR-rokote siis on vaivannut jo perjantaista lähtien, mutta tänään oli ensimmäinen kuumeeton päivä joten odotamme tulevalta yöltä ihmeitä! Sumuisissa merkeissä tämä viikonloppu on kuitenkin mennyt niin sään kuin päänkin osalta, ollaankin oltu kotona, lepäilty ja puuhasteltu ihan rauhassa.

Näin muutenkin talviaikaan siirtyminen on tällaiselle aamu-uniselle aina yhtä ihmeellinen asia. Ai että mitä, eikö meiltä viedäkään yhtä tuntia vaan annetaan? Vaikka herää VASTA yhdeksältä niin onkin herännyt JO kahdeksalta? Mitä luksusta! Miksei tehtäisi tätä kellon siirtoa tähän suuntaan joka kerta? Päätettiin pitää pikkuisen kanssa päivärytmi kesäajassa eli ajatuksena olisi herätä, syödä, vedellä päiväunia ja mennä iltaisin nukkumaan kellosta katsoen tuntia aikaisemmin kuin aiemmin. Tänään mentiinkin vanhalla rytmillä laskeskellen mitä kello olisi vanhaa aikaa ja mitä se nyt siis tarkoittaa uutta aikaa, ensimmäiset päikkärit alkoivat klo 10 ja toiset klo 15.30. Tällä uudella rytmillä päivätkin alkaisivat vähän aikaisemmin ja iltapäivisin päästäisiin aikaisemmin liikkeelle, sillä usein lähdemme liikkeelle vasta ensimmäisten päikkäreiden ja ruoan jälkeen.

Peruuntuneille vieraille tehty herkkuomenapiirakka löysi onneksi parempiin suihin kun saatiin apua ystävältä.

Näin muutenkin pää on miettinyt kaikkea uutta ja vähän vanhaa. Mieli on myllertänyt ja käynyt päivän askareiden lomassa läpi monenmoista mietettä. Käyn tällä hetkellä läpi Linjassa itsesi kanssa -kirjoittamishaastetta, mikä perustuu intuitiiviseen kirjoittamiseen, tähtää parempaan itsetuntemukseen, oivalluksiin ja tasapainoon sekä pohjautuu NLP:n prosesseihin. Kirjoitushaaste on siis tavallaan kurssi nettiportaaleineen ja jokatoinen päivä ilmestyvine tehtävineen, mitä kirjoitan vain ja ainoastaan itselleni. Tähän mennessä olen tullut aina pari tehtävää jälkijunassa, sillä aikaa kirjoittamiselle on ollut vaikeaa löytää. Päivän päätteeksi sitä usein olisi, mutta silloin olen harvoin skarppina ja toisaalta tehtäviin uppoutuminen vie aikaa yöunilta ja saattaa myös ajatusten harhaillessa häiritä niitä kun lopulta unille siirryn. Päiväuniaikaankin on usein jotain muuta ja ajatus keskeytyy. Onneksi nyt viikonloppuna olen ehtinyt keskittyä ihan vaan tähän.

Koko homma on kuitenkin jo aikaansaanut monenlaisia ajatuksia ja oivalluksia, ihanaa pistää tietoinen ja tiedostamaton mieli töihin! Kesken lenkin olen saanut ihmeellisiä oivalluksia, että hetkinen, tästäkö tämä ongelma kumpuaakin! Eilen innostuin ja kaivoin esille vanhan kovakantisen vihkoni. Tähän olen kirjoittanut muistiinpanoni parin vuoden takaiselta life coaching -viikonloppuretriitiltä, tehtäviä Hengähdyshetkiä-kirjasta sekä muistiinpanoja Ayerveda-kurssilta. Kirjan väliin sujautin myös tämän syksyisen ryhmävalmennuspäivän monisteet ja muistiinpanot. On tosi jännää innostua taas tästä kaikesta mistä ammensin ennen pienen syntymää. Laitoinkin jo verkkokaupan ostoskoriin muutaman hyvän kirjan näistä aiheista, josko ne eivät jäisi tällä kertaa pölyyntymään hyllyyn kesken lukemisen kuten niin monet muut mielenkiintoiset kirjat aiemmin. Vauvakupla on selkeästikin ratkennut, vaikka elo pienen kanssa tosi intensiivistä ja ihanaa onkin. Alan kiinnostumaan muustakin kuin vauvajutuista! Myös töihin paluu on pyörinyt viime aikoina aikalailla mielessä, vaikka siihen onkin vielä mukavasti aikaa. Ties mitä kiinnostavia uusia projekteja ja haasteita sielläkin kohtaan!

Äiti viihteellä - hyvä että tunnistin itseäni peilistä käydessäni ravintolan toiletissa!

Olikin tosi hassua ja hämmentävää kun perjantaina viihteellä ollessani (what, wuuhuu!) tuttuni sanoi keskustelussa että hänen mielestään minä voisin olla tosi hyvä life coach. Tehdä jotain valmennuksia ja muuta. Olin ihan suu auki. En ole puhunut aiheesta hänelle hölkäsen pöläystä, vaikka ollaankin usein oltu samassa kahvipöydässä ja tunnettu muutama vuosi. Hän oli juuri tehnyt aimoharppauksen, perustanut firman ja tekeekin nyt työkseen kaikkea sitä mikä häntä inspiroi. Hänen firmansa yhdistää kolmea erilaista palvelua, jotka toisaalta yhdistyvät hyvin saman katon alle. Sitä on välillä ihan äimänkäkenä, mistä ihmiset löytävät inspiraationsa, intohimoisen työnsä, sen jonkin mikä tuntuu juuri oikealta jokaisessa solussa ja sielun sopukassa. Sen jonkin mikä antaa rohkeutta hypätä tuntemattomaan. Siitä me juuri keskusteltiin ja sanoinkin, että ehkä se ottaa itsellä vähän aikaa, juuri nyt on aika tehdä töitä paremman itsetuntemuksen eteen ja kasvaa. Kaikki muu tulee sitten aikanaan.

Itse pelkään koko ajatusta hyppäämisestä, mutta ehkä kun se oikea asia tulee oikealla hetkellä vastaan niin se on ihan itsestäänselvää. Vähän niinkuin lapsen saamisen kanssakin, pelkäsin sitä aivan mahdottomasti vuosia, kunnes se tuntui ainoalta oikealta asialta. Ei ollut muuta mahdollisuutta kuin kuunnella itseään ja loikata. Tuhansien eurojen life coaching-koulutus ja loikkaus itsensä työllistäväksi yrittäjäksi kuulostaa hieman riskaabelilta. Varsinkin kun itselläni on jo mukava ura ja vakituinen työpaikka alalla mikä myöskin kiinnostaa. Silti jotenkin se välillä houkuttaa. Tehdä hieman vapaammin töitä ja yhdistää nykyistä uraa vaikkapa työhyvinvoinnin eteen työskentelyyn, valmennuksiin, kehitysprojekteihin, you name it. Osa viikosta niitä tutumpia duuneja, osa viikosta jotain aivan uutta, se olisi ehkä se meitsin kombo. Vaan ehkä sen aikakin vielä tulee, jossain vaiheessa sen vaan tietää eikä pelolla ole siinä päätöksessä enää mitään tekoa.

Korollisissa saappaissa matkalla kotiin - lenkittämään koirat, menemään unille ja hoitamaan kuumeista lasta aamuyöllä.

Tätä kaikkea siis kuuluu meidän päähän. Edessä on paljon lukemista, kirjoittamista ja pohtimista. Tai ainakin sen verran mitä vauva-arki antaa myöden. Oli kyllä ihanaa kun mies oli pienestä hoitovastuussa perjantai-illan ja sain aivan rauhassa olla oma erillinen itseni hetken aikaa. Söin, jutustelin ja nautinpa muutaman huurteisenkin. Sen kyllä huomaa kuinka kahdenkeskeinen aika lisää miehen varmuutta ja oma-aloitteisuutta pienen kanssa. Lauantaina huikkasivat lähtevänsä käymään kaupassa, moikka!

Vaikka mies onkin pienestä hoitovastuussa usein ja hyvinhän he tietty touhuavat keskenään niin harvemmin ovat pidempiä aikoja ihan kahdestaan. Sillä on se vaan ihan eri juttu kun puuhastelevat keskenään eikä ole ketään keneltä kysellä miten olette tämän asian tehneet, on vaan tehtävä sillä omalla tavallaan. En mitenkään ajattele, että lapsen isä olisi vain jokin hoitaja tai kakkosvanhempi, meillä vaan se imettävä ja kotona päivät hoitava on ollut enemmän pienessä kiinni ja paremmin kartalla päivärytmeistä ja siitä miten mitäkin on tehty. Kyllä siinä auttamatta toinen on vähän enemmän hukassa kun aletaan miettimään mitä ulos laitetaan päälle tai mitä laitetaan lounaaksi.

Tavallaan itsestäänselvää, tiedän, mutta jotenkin se silti avautuu nyt ihan eri tavalla. Usein kun ollaan koko perheenä yhdessä. Pieni on kyllä nykyään niin isoa tyttöä että elo ilman äitiä ja tissiä luonnistuu pitkänkin aikaa ilman mitään hätää joten on ihan eri juttu lähteä omille menoilleen. Ehkä niitä pitää ruveta ihan keksimällä keskimään, jos kerta niistä tulee näin hyvä fiilis ja isän ja tytönkin välit senkun lähenee!

Terkkuja meiltä ja iloa uuteen viikkoon! Muistakaa ajatella välillä myös itseänne <3

<3 Eerika & Epeliina (10 kk äiti ja tytär)

Ladataan...
Bättre liv

Pieni täyttää tänään 10 kuukautta. Siis sehän on kohta vuoden! Vauvavuosi vetelee viimeisiään, kaukana ovat ne ajat kun pieni vaan pötkötteli, söi ja kakkasi. Jonkin verran on vielä matkaa omatoimiseen pukemiseen ja jutusteluun. Äitille tämä ikä on aika raskas, erityisesti yhdistettynä syksyyn. Samalla pieni tuntuu jo niin hirmu isolta ja oppii kokoajan uusia juttuja joten ilokin on taattu!

Juuri nyt meillä osataan ja puuhataan:

 • osoitellaan kaikkea sormella kuten lamppua, kaiutinta, tyynyä, koiraa, äitiä ja kaikkea mitä halutaan saada käsiinsä
 • kaikki pitää nimetä, minkä jälkeen näytetään jotain muuta ja saatetaan sitten vielä palata samaan lamppuun
 • höpötellään ja sanotaan väillä äiti tai äittä ja heiheii
 • leikitään ovilla, avataan kylppärin kaappia (lapsilukko hommattu)
 • kiskotaan vessapaperit rullasta ja revitään ne (rulla nostettu)
 • mennään kävelykärryllä aikamoista kyytiä jo
 • seisotaan vahingossa tuetta (esim. jos pitää jotain kädessään)
 • tutkimusmatkaillaan pitkin kämppää miltä koti myös näyttää (kunnes äiti nostelee kaiken takaisin paikalleen)
 • pussaillaan ja halitaan
 • osoitetaan omaa tahtoa huutamalla, kiljumalla ja itkemällä kun vapautta riistetään (pukeminen, vaipanvaihto, käsien pesu jne.)
 • välillä itketään ja kitistään kun on ihan pakko päästä vaan olemaan äidin sylissä (eroahdistustako?)
 • vaatekoko 74 (muutama 80 housu myös jo käytössä)
 • hampaita: 2 (yläikeniä tosin kutittaa)

Nukutaan:

 • 2 päiväunet, ensimmäiset noin 2h 10-13 välisenä aikana, toiset noin 1h 15-17 välisenä aikana
 • Yöunet noin klo 21-07
 • Yösyötöt ovat historiaa, mutta välillä herätään yöllä. Tutti ja silitys rauhoittavat yleensä takaisin unille.
 • Aamulla 6-7 aikoihin ensimmäinen imetys, jonka jälkeen nukkuu yleensä vielä tovin ja syö vielä toisen puolen ennen kun noustaan ylös.

Syödään hyvin:

 • Rintaa noin 5 kertaa päivässä
 • Kiinteitä 5 kertaa päivässä lähinnä sormiruokana 
 • Lemppareita uusi tuttavuus raejuusto, avokado, pasta eri kastikkeilla, possunsuikaleet, pehmeä leipä, tomaatti, melonit, kaurajogurtti, Talk-murut, hedelmäsmoothiet (truutat)
 • Juodaan itse vippamukista vettä ja äidin poissaollessa tarvittaessa vippamukista maitoa (usein kiinteät riittävät lyhyen poissaolon aikana)

Äidin mielestä tämän hetken plussat ja miinukset

 • kaikki kiinnostaa hirvittävästi
 • on rohkea tutustumaan uusiin ihmisiin ja asioihin vaikka vetääkin aika vakavaksi :)
 • tykkää sirkustempuista ja uimisesta
 • osoittelee kaikkea mitä äiti saakin sitten nimetä
 • sanoo äiti ja äittä <3
 • on hyvällä tuulella ollessaan itse aurinkoinen!
 • ei ole enää rinnassa kiinni, rintamaito on päivisin lähinnä ruokailussa lisänä ja aamuisin tärkeä
 • isin kanssa on myös kiva touhuta
 • on helpompaa irrota omiin menoihin esim. jumpalle pienen päivärytmistä riippumatta
 • päivät ovat toisaalta todella intensiivisiä
 • pieni harjoittaa jo omaa tahtoaan melko äänekkäästi
 • päiväunet ovat herkemmät, aina ei nukahdetakaan matkalla bussiin ja unet saattavat jäädä välistä
 • äidillä ei ole hetken rauhaa ja huonoina päivinä pinna meinaa välillä kiristyä
 • tuen ja avun puute alkaa näkymään koko perheen jaksamisessa ja kateus nostaa päätään kuullessani muiden saamasta tuesta
 • arjen pyöritys ruoanlaitosta pyykkeihin ja siivoamiseen, lapsen hoitamiseen ja koirien hoitoon täyttää kahden aikuisen päivät
 • yhteistä aikaa parisuhteelle ei siis juurikaan ole, saati jaksamista

Tämä jaksaminen tuntuu olevan tämän hetken isoin miinus. Elo on niin intensiivistä ja lapsi vaatii jo aikalailla ja on paljon aktiivisena hereillä joten hoitaja on kovilla. Päivärytmi saatiin juuri toimivaksi, mutta viime päivinä se on taas pyörinyt vähän miten sattuu. Pyritään silti pysymään aikalailla tässä hyväksi koetussa rytmissä, pienen fiiliksiä samalla lukien. Milloin teillä muilla on siirrytty kaksista yksiin päikkäreihin? Vuoden tienoilla?

Pienen päivärytmi

6 - 7 Ensimmäinen herätys ja imetys, takaisin unille pinnikseen/äidin kainaloon
7 - 8.30 Toinen herääminen ja imetys, sängyssä möyrimistä ja liikkeelle
- Aamutoimet, päivävaatteet, äidin aamutoimet -
9 Aamupala
10.30 - 11 Päiväunille vaunuihin (parvekkeelle tai ulkoilemaan)
12 - 13 Herätään päiväunilta, lounas, jälkkäriksi imetys
- Leikkimistä, touhuamista -
15 Välipala
16 Toisille päiväunille (parvekkeelle tai ulkoilemaan)
17 Herätään päiväunilta (tarvittaessa imetys)
18 Iltaruoka (imetys ellei ennen ruokaa ole annettu)
- Leikkimistä, touhuamista -
20 Iltapalaa, iltapesut, iltatouhut
21 Imetys ja unille omaan sänkyyn

Lähteminen on aina hieman haastavaa enkä ole sitten laisinkaan aamuihminen joten usein lähdemme vasta iltapäivällä liikkeelle. Tällöin saan myös rauhallista aikaa kotona ensimmäisten päiväunien aikana jolloin tulee laitettua itseään valmiiksi, tehtyä lounasta itselle ja pienelle, syötyä, siivoiltua ja hoidettua muutenkin asioita. Se tunti-kaksi menee siinä kyllä melko tehokkaasti. Ruoan on hyvä olla valmiina sillä pieni herää nälkäisenä, pienen halimisen jälkeen siirrytäänkin pöytään syömään. Vaipanvaihdon, pukemisen ja imetyksen jälkeen pääsemmekin lähtemään päivän puuhiin.

Päiväähän ei ole siinä vaiheessa enää kovin paljoa jäljellä joten välillä lähdemme jo ennen päiväunia matkaan. Tällöin äidin pitää vaan olla vähän skarpimpana ja katsoa illalla edes jotain valmiiksi jotta lähtö olisi vähän joutuisampaa. Yleensä pieni nukahtaa hyvin matkalla, mutta välillä meinaa käydä köpelösti kun ekat päiväunet jäävätkin välistä.. kuten usein juuri ennen vauvasirkusta!

Viikon aikana käymme joka viikko vauvasirkuksessa sekä yhtenä arki-iltana vauvauinnissa. Muuten viikot vaihtelevat aikalailla. Käydään äiti-vauvatreffeillä leikkipuistoissa ja kodeissa ja kutsutaan muita myös meille, osallistutaan vauvatapahtumiin (sirkusteatteria, taidetuokiota, rytmikylpyä) sekä äitien tapahtumiin, käydään lounaalla/kahvilla (harvemmin nykyään kun touhuttaa), ulkoillaan leikkipuistossa ja käydään asukaspuiston ja avoimen päiväkodin tapahtumissa tai muuten vaan leikkimässä. 

Iltaisin ollaan puolestaan yleensä kotona. Yhtenä iltana mies käy harrastuksissaan, toisena käyn jumpalla ja kolmantena käydään koko perhe vauvauinnissa. Kaksi arki-iltaa siis jää vapaaksi koko perheen yhteiselle ajalle ihan vaan kotosalla. Välillä lähdetään koko poppoolla kauppareissulle ja joskus kierrellään siinä muutenkin ja käydään kahvilla. Yleensä iltoja rytmittää kuitenkin ruoanlaitto, pienen kanssa touhuaminen sekä kahden koiran lenkitykset. Illan happihyppely onkin usein hyvä rauhoittumishetki. Illan tunnit menevät aivan supernopeasti, yhtäkkiä onkin kiire antaa jo pienelle iltapalaa ja viedä iltatoimille. 

Isi hoitaa iltapalan ollessaan kotona, mutta iltatoimet hän hoitaa kyllä lähes aina. Tämän jälkeen äiti hoitaakin imetyksen ja unille laiton. Viimeistään kymmeneltä alkaa puolestaan oma aika, mikä välillä lipsahtaa vähän liian pitkäksi. Usein silloin tulee istuttua koneella tai pädi kourassa, joskus katsotaan jotain sarjaa. Leffojen katsominen on jäänyt sillä meillä ei tunnu olevan niin pitkää yhtenäistä rauhallista aikaa eikä leffan katsomisesta iltahulinan keskellä tunnu tulevan mitään. Illan viimeisinä tunteina valmistaudutaan seuraavaan päivään, siivoillaan lelut laatikoihin ja muut pienen pyörremyrskyn jäljet, sovitaan seuraavan päivän aikatauluista ja ruoista ja tehdään omat iltatoimet. Välillä tulee vasta tässä vaiheessa lähdettyä koiran kanssa sille lenkille kun aiemmin on ehtinyt vain käyttää koirat nopeasti pisulla. Usein rapsutellaan vieressä uinuvia koiria, joilla onkin aikamoinen läheisyysvajaus touhukkaan päivän jäljiltä.

Viikonloppuisin nähdään välillä ystäviä jossain vähän kauempana, mutta yleensä ei lähdetä mihinkään kauas. Hoidetaan rästihommia, siivoillaan, pestään armottomasti pyykkiä ja käydään kaupassa. Tehdään isosti hyvää ruokaa. Ulkoillaan ja makoillaan. Käydään asioilla, kierrellään ja käydään kahvilla. Sunnuntaisin pyrin käymään viikon toisen liikuntakerran ihan itsekseni ennen uutta viikkoa.

Viikonloppuisin olisi kyllä hyvä ottaa vähän enemmän myös erillistä aikaa niin pääsisi paremmin irti arjesta ja huolenpidosta. Toisaalta viikonloppuisin sitä myös on mielellään kotona ihan rauhassa omalla porukalla. Pitäisi vaan pitää mielessä, että pienikin irtiotto auttaa lataamaan akkuja seuraavaa viikkoa varten. Edes vähän sitä erillistä aikaa on otettava viikonloppuisinkin, oli se sitten pitkä lenkki koirien kanssa, kahvilla käyminen tai jumppa ja sauna. Saankin itseni houkuteltua jumpalle juuri saunan voimalla, liikunnan jälkeen kun nautiskelen pitkään höyrysaunasta ja perinteisestä saunasta, kosteuttavasta hiusnaamiosta ja pitkästä suihkusta. Kyllä sitä ryhmäliikuntatunnille suostuu kun pääsee vähän hemmoteltavaksi! :)

Tällaista arkea siis meillä kun 10 kuukautta vauvavuodesta on takana. Vaikka pieni on aivan äärettömän ihana ja hauska, on myös myönnettävä että tämä käy jatkuvasti raskaammaksi. Soitin jo tänään ystävälle kysyäkseni että "Pliis sano, että tämä vielä helpottaa!". Ehkä hän kohta soittaa takaisin vastauksen kera. Meillä kun tuntuu oleva toisinpäin kuin joillain muilla, se ensimminen 4-6 kk meni vallan helposti, mutta sen jälkeen alkoi se raskaampi taival. Hormonitasot laskivat, lapsi lähti liikkeelle ja löysi oman tahtonsa (ja sen äänekkään näyttämisen) ja kaipa siinä jaksamisessa tulisi muutenkin joskus raja vastaan kun me ollaan tässä hommassa miehen kanssa ihan vaan kahdestaan ja yritetään saada homma pysymään kasassa. Samalla halusisin niin kovasti olla läsnä, hyvällä tuulella ja nauttia pienen kanssa olosta, en vain "jotenkin jaksaa". Onneksi meillä on myös paljon hyviä päiviä ja hetkiä, naurua ja haleja, uuden oivaltamista ja yhdessä tekemistä. Vaikka välillä äiti ei vaan jaksaisi kuunnella enää yhtään huutoa siitä, että pitää vaihtaa vaippa, laittaa sukka tai pukea ulkovaatteet. Sitä on vaan niin raskasta ottaa vastaan.

Huomenna on onneksi äidin vapaailta, ekaa kertaa ajattelin missata iltaimetyksen ja nukkumaan laiton ja olla kaupungilla ehkä jopa yhteentoista! HurrrrrjaaaaSiihen perään viikonloppu, luojankiitos. Toivottavasti osataan koko perhe rentoutua ja rauhoittua, eikä riidellä ja kiukutella. Ehkä suunnittelemani omenapiirakka ainakin auttaa siinä!

Ihanaa viikonlopun odotusta ja terkkuja,

<3 Eerika & Epeliina (10 kk äiti ja tytär!)

Kuvat: Mies ja meitsi, ethän kopioi kuvia käyttöösi!

Ladataan...

Pages