Ladataan...
Bluestocking

 

 

Yhteistyöpostaus: Plan International Suomen Mitä-verkoston Ehkäisytalkoot

 

Kirjoitin taannoin tekstin, jossa kerroin, millaista seksivalistusta olen koulussa saanut. Siinä keskityttiin seksiin lähinnä heteroiden välisenä yhdyntätekniikkana ja ohjattiin tyttöjä pidättäytymään ‘huonon naisen’ maineesta. Tekstin kirjoittamisen jälkeen jäin pohtimaan, miten paljon parempaa seksiä olisinkaan harrastanut nuorempana, jos valistuksen kulmakivi olisi ollut se, miten vedetään omat rajat eikä se, miten toteutetaan kunnollista naiseutta. Että valistuksen kärkeänä olisikin ollut seksuaalinen voimautuminen, ei tylsämielinen moralisointi. Edellinen johtaa jälkimmäistä helpommin sekä oman kehon kunnioittamiseen että omien rajojen vetämiseen, eikä kumpaakaan ei voi seksissä painottaa liikaa. Molemmat liittyvät myös ehkäisyyn.

 

Suunnilleen vuosi sitten kuulin ensimmäistä kertaa niin sanotusta stealthing-ilmiöstä, jossa (usein) mies ottaa kondomin pois kesken yhdynnän kertomatta siitä seksikumppanilleen. Huffington Post julkaisi lokakuussa 2017 stealthingin kohteiksi joutuneiden naisten kokemuksia. Niissä toistuivat nöyryytetyksi tulemisen kokemus, itsensä syyllistäminen tapahtumasta sekä sukupuolitautien pelko tai niille altistuminen.

 

Ihmettelen, miten voi olla mahdollista, että luin steatlhing-ilmiöstä - joka on äärimmäistä seksuaalisen itsemääräämisoikeuden väheksymistä - sattumalta sanomalehdestä vasta liki kolmekymppisenä. Olen ihmeissäni, että kuulin asiasta niinkin myöhään, sillä asioiden nimeäminen on tärkeää, kun pyritään tunnistamaan omia kokemuksia. Toisin sanottuna, jos olisin itse parikymppisenä joutunut stealthingin uhriksi, olisi minun todennäköisesti ollut haastavaa sanoittaa, että se loukkasi seksuaalista itsemääräämisoikeuttani syvästi. Ei ole liioittelua sanoa, että kyse on seksuaalisen väkivallan muodosta, mutta mikäli omien rajojen tunnistaminen on vaikeaa, voi teon tunnistaminen seksuaaliseksi väkivallaksi olla vaikeaa. Etenkin kulttuurissa, joka ei ennen #MeToo-kampanjaa ole ottanut seksuaalista häirintää kyllin vakavasti.

 

Ehkäisyn vaatiminen on osa seksuaalista itsemääräämisoikeutta, ja jos toinen ei tätä kunnioita, kävelee hän tietoisesti rajojesi yli. Se on loukkaavaa ja satuttavaa, mutta ei koskaan sinun syytäsi. Samasta syystä myöskään seksiin painostaminen ilman ehkäisyä ei ole ok: seksissä on kyse paitsi omien rajojen vetämisestä, myös toisen rajojen kunnioittamisesta.

 

Pätee myös ehkäisyyn.

 

Seuraa Bluestockingia somessa: FACEBOOK + INSTAGRAM + TWITTER

 

 

 

 

 

Share
Ladataan...

Ladataan...
Bluestocking

Suomenmaa julkaisi eilen pääkirjoituksen, jonka huolena oli syntyvyyden lasku. Otsikko kuului: “Syntyvyys ei taida kohentua ennen kuin tavallisesta perhe-elämästä tulee yhtä ihailtua kuin sitoutumiskammoisesta biletysmuodistakin.” Varsin tuttu vastakkainasettelu, ajattelin ja hörppäsin kahvia pelatakseni lisääntymisbingoa. Se meni näin:

 
Suomenmaan pääkirjoituksen mukaan lapsettomat:
 
_X_ ovat sitoutumiskammoisia
_X_ bilettävät kauheasti
_X_ elävät vastuuttomasti
_X_ ovat huolettomia
_X_ eivät ymmärrä tehdä lapsia vanhuuden turvaksi
 
BINGO! Hieman liian helposti siihen nähden, että vuosi on 2018.
 
Suomenmaan toimitukseen ja muillekin synnytystalkoomielisille lähettäisin sellaisia terveisiä, että lapseton:
 
_X_ valitsee itse elämänsä
_X_ vanhenee siinä missä lapsellinen
_X_ ei liitä vastuuttomuutta tai huolettomuutta lisääntymiseen
_X_ ei tee lapsia koska haluaa omaishoitajan
_X_ ei ole velvollinen selittämään valintojaan kenellekään, liittyipä niihin biletystä tai ei
 
Vuosi ON kuitenkin 2018.

 
Seuraa Bluestockingia somessa: FACEBOOK + INSTAGRAM + TWITTER

Share
Ladataan...

Ladataan...
Bluestocking

Naistenpäivän all-female paneeli Mahadura & Özberkanissa Yle Puheella: Pia Puu Oksanen (vas.), Yagmur Özberkan, Tarja Santalahti, allekirjoittanut ja Susani Mahadura.

Naistenpäivänä Helsingin Sanomien etusivu oli vaikuttava. Se oli kolmannekseltaan tyhjä ja siinä kerrottiin, että siltä näyttäisivät lehden kaikki sivut, jos niissä kuuluisivat vain naisten äänet. “Tämän pitää muuttua”, tekstissä sanottiin. Tempauksella Hesari päätti sitoutua lisäämään naisten osuutta artikkeleissaan, koska “sillä on väliä, kuka saa määritellä maailmaa, jossa sinä elät”. Jestas, että hurrasin aamukahvipöydässä! Ikävä kyllä kaikki eivät niin tehneet.

 

Välittömästi kannen julkaisun jälkeen heräsi epäilyjä, että nytkö sitten naiset pääsevät ääneen ihan vain sukupuolensa vuoksi. Miten epäreilua! All-female-panel, minua sorretaan, huusivat Twitterin miesasiamiehet. Myös politiikan toimittaja Pekka Ervasti totesi Pressiklubissa Hesarin etusivun olleen “söpön trendikäs tapa houkutella naislukijoita” ja että “uutinen on uutinen riippumatta siitä kuka sitä sattuu kommentoimaan”. Olen eri mieltä.

 

Voin kertoa sellaisen julkisen salaisuuden, että maailmassa, jossa miehiä on pidetty asiantuntijoina vuosisatoja siinä, missä naisille on jäänyt statistin rooli, ovat itse asiassa juurikin miehet päässeet ääneen sukupuolensa vuoksi. Ja jos siihen jatkumoon nyt sitten naisia tietoisesti lisätään, niin se lisää asiantuntijuutta, koska - uskokaa tai älkää - asiantuntemusta on muissakin ryhmissä kuin keski-ikäisissä cis-miehissä.

 

Pekan ja muiden jäbäkerholaisten ei tokikaan ole tarvinnut miettiä, millaista on elää muuna kuin cis-miehenä maailmassa, jossa uutisia kommentoivat pääasiassa miehet ja jossa naisten julkinen esiintyminen määrittyy “söpön trendikkääksi”. Onkin surkuhupaisaa, että samat ihmiset, joiden mielestä ei ole mitään outoa siinä, että miehet päättävät asioista keskenään, koska ASIANTUNTIJUUS, kritisoivat naisista koostuvia asiantuntijaryhmiä, koska sukupuoli. Tämän logiikan mukaan naiset ryhmänä edustavat sukupuolta, miehet objektiivista tietoa. Näinhän ei tietenkään ole.

 

Maailmassa, jossa on uutinen, kun naiset kommentoivat isoja poliittisia kysymyksiä ILMAN MIEHIÄ (kuten tämän jutun kuvatekstistä on luettavissa), on all-male paneelilla ja all-female paneelilla vissi sävyero: toinen pönkittää valta-asemia, toinen rikkoo niitä.

 

Seuraa Bluestockingia somessa: FACEBOOK + INSTAGRAM + TWITTER

 

Share
Ladataan...

Pages