Ladataan...
Bluestocking

Helsingin Sanomat julkaisi eilen jutun norjalaisbloggareiden uutuuskirjasta, jonka aiheena on seksi ja naisen seksuaalisuus. Teksti on ronskia. Ja naisen seksuaalisuus ilmeisesti edelleen siinä määrin radikaalia, että esimerkiksi Norjan yleisradion arvion mukaan kirjan liika informaatio tappaa seksihalut. Veikkaan, että kyse on miehen seksihaluista. Umpikonservatiivinen letkautus nimittäin kielii siitä, miten naisen seksuaalisuus tulisi pitää mystisyyden verhon suojassa. Onhan se meinaa jäbäleissoneille mukavampaa, että ei tarvitse kuukautisista tai valkovuodosta lukea.

 

Kirjan miinuspuoli on jutun perusteella se, että teksti on jokseenkin cis-seksististä. Se tarkoittaa sitä, että vaginaan viitataan nimenomaan naisen sukuelimenä. Tämä ulossulkee transihmiset eikä siis varsinaisesti vahvista transinklusiivisuutta. Teksti sai minut kuitenkin ajattelemaan, millaista seksivalistusta olen itse yläkouluikäisenä tyttönä saanut. Minäpä kerron:

 

Ensinnäkin, meidän annettiin ymmärtää, että seksi on sama kuin penetraatio heteroseksissä. Ja kaikkien toki oletettiin olevan heteroita. Seksi liittyi avioliittoon ja lisääntymiseen, ja eiväthän homot herran-jestas-sentään lisäänny, eli siitä ei sitten puhuta. Penis, vagina, nainen, mies, piste. Ja muistakaa kondomi, paitsi jos olette naimisissa, minkä tulee toki olla tavoite jos seksiä harrastaa. Ja siis seksuaalinen nautinto? No, yhdynnän lopuksi mies tulee.

 

Toiseksi, meitä tyttöjä kasvatettiin olemaan kunnollisia. Tämä tapahtui muun muassa niin, että yhtenä valistuksen kulmakivenä pidettiin informaatioa, jonka mukaan kohdunkaulansyövän riski kasvaa, jos harrastaa seksiä (seksi = koodisana yhdynnälle) usean miehen kanssa. Että muistakaa tytöt, mitä useampi dude, sitä todennäköisemmin saat syövän. Kilometrien päähän paistoi, että syöpää isompi riski usean miehen kanssa vehtaamisessa oli menettää maine. Ja ylipäänsä se, että käytettiin sanaparia neitsyyden menettäminen. En tiedä teistä, mutta itse en varsinaisesti kaipaa sitä takaisin.

 

Kolmanneksi, seksuaalisesta häirinnästä, ahdistelusta tai väkivallasta ei juurikaan puhuttu. Villi veikkaukseni on, että #metoo-kamppis on vaikuttanut tähänkin. Olisi kuitenkin ollut paikallaan kertoa teini-ikäiselle tyttöjengille, mitä ahdistelu ja häirintä tarkoittaa, ja mihin ja kehen voi ottaa yhteyttä mikäli sellaista kohtaa. Ja että se ei ole koskaan uhrin syytä.

 

En ole terveystiedon opettaja enkä siis tiedä, millaista koulutusta alalla nykyään saadaan tai mitä teinareille kerrotaan. Mutta toivoisin, että nykyvalistus ottaisi huomioon, että seksi on muutakin kuin yhdyntää; että sukuelimet eivät liity sukupuoleen; että seksuaalisuus on moninaista; että myös naiset voivat nauttia seksistä (myös monen miehen kanssa); ja miten seksuaalinen häirintä tunnistetaan ja että se ei ole koskaan ok.

 

Seuraa Bluestockingia somessa: Facebook & Instagram!

Share
Ladataan...

Ladataan...
Bluestocking

“Ihmisoikeusnäkökulma ohjaa Suomen asevientiä”, sanoi pääministeri Juha Sipilä vuonna 2016. 

 

“Lähi-idästä tuli Suomen aseviennin ykköskohde. Suomen kumppaneita Lähi-idässä ovat Saudi-Arabia ja Arabiemeraatit, jotka käyvät sotaa Jemenissä”, uutisoi Yle vuonna 2017.

 

“Suomessa valmistetut AMV-vaunut mukana Jemenin sodassa”, uutisoi Yle vuonna 2018.

 

Jemenin sodassa – joka on aiheuttanut mittavaa kärsimystä siviileille ja jossa on ihmisoikeusjärjestöjen mukaan pommitettu muun muassa kouluja ja sairaaloita – käytetään siis Suomessa valmistettuja Patrian panssariajoneuvoja. Patrian suurin omistaja on Suomen valtio. Kun Patrian panssariajoneuvon käytöstä Jemenin sodassa uutisoitiin, kerrottiin ulkoministeriöstä, että aseidenvientikieltoa Arabiemeraatteihin ei ole tulossa.

 

“Ihmisoikeusnäkökulma ohjaa Suomen asevientiä.”

 

Rohkenen epäillä.

 

Seuraa Bluestockingia somessa: Facebook & Instagram!

 

Share
Ladataan...

Ladataan...
Bluestocking

Sunnuntaina jaettiin Golden Globe -palkinnot. Gaalassa elokuva- ja TV-alan toimijat ottivat näyttävästi kantaa syksyllä käytyyn #MeToo-keskusteluun ja naisten kokemaan seksuaaliseen häirintään pukeutumalla mustaan. Teema oli muutenkin esillä. Esimerkiksi Cecil B. DeMille -palkinnon elämäntyöstään ensimmäisenä mustana naisena pokannutta Oprah Winfreyta on palkintopuheen jälkeen povattu Yhdysvaltain seuraavaksi presidentiksi. Koska #MeToo lähti liikkeelle kulttuuri- ja viihdealalta, ei liene ihme, että asia puhututti. Sen sijaan ihmetystä herätti miesten vaikeneminen. Jotta seksuaaliseen häirintään liittyvät sukupuolituneet rakenteet saataisiin puretuksi, tarvitsee keskustelu kuitenkin kaikkia - myös miehiä. Tässä siis neljä käytännön vinkkiä, joiden avulla miehet voivat osallistua seksuaalisen häirinnän kitkemiseen ilman, että joutuvat pelkäämään ottavansa tilan pois seksuaalista häirintää kokeneilta ihmisiltä:

 

  1. Kuuntele - ja reagoi kuulemaasi. Kuten Oprah totesi, on häirinnän kohteiden kertomukset vaiennettu aiemmin tehokkaasti. Nyt kun äänet kuuluvat, tulee niitä myös kuunnella. Jotkut miestuttavani ovat olleet huolissaan, että osallistumalla keskusteluun he ottaisivat tilaa tarpeettomasti itselleen. Ymmärrän tämän huolen. On kuitenkin ok ilmaista, että et hyväksy häirintää ja että olet uhrien puolella. Solidaarisuus ei ole tilanviemistä.
  2. Puutu pukuhuonepuheeseen. Kuten esimerkiksi Yhdysvaltain presidentti ja eräskin haippirinki on osoittanut, keskustelevat jotkut miehet naisista tavalla, jota ei ole tarkoitettu naisten kuultaviksi. Seksismi ei kuitenkaan katoa silloin, kun sen kohde ei ole paikalla. Miehet ovat ainoita, joilla on mahdollisuus puuttua miesten keskinäiseen seksistiseen puheeseen. Osoita siis, että et hyväksy seksismiä edes äijäporukassa.
  3. Vältä Not All Men -retoriikkaa. Puhe seksuaalisen häirinnän sukupuolittuneisuudesta saattaa tuntua epämiellyttävältä, jos kuuluu itse siihen viiteryhmään, joka häirintää on pääasiassa harjoittanut. Silloin voi tulla kiusaus korostaa, että kaikki miehet - kuten esimerkiksi minä tässä - eivät ole ahdistelijoita. Uskokaa tai älkää: Kaikki ymmärtävät sen sanomattakin. Eivät-kaikki-miehet -retoriikka on kehnoa, koska se vie huomion pois itse asiasta ja nostaa keskiöön miehet. Sori vaan, mutta tässä ei nyt kuitenkaan ole kyse teistä.
  4. Älä ahdistele. Piste.

 

Seuraa Bluestockingia somessa: Facebook & Instagram!

Share
Ladataan...

Pages