Brygga Is Fucking Dead!

R.I.P. 2013-2017

Brygga-ravintoloiden omistaja Juha Muotka tiedotti tänään Facebookissa Brygga Citybarin tarun olevan ohi. Viimeisen kerran Mastokaupungin entisen olutkeitaan ovet ovat avoinna lauantaina 30.09.17. Näillä näkymin myöskään Laituribaari ei jatka toimintaansa ensi kesänä, ainakaan saman yritysryppään vetämänä. Tiedotteessa Muotka kertoo lopettamisen syyksi Katu-klubin aiheuttamat ”taloudelliset haasteet, jotka ovat vaikuttaneet koko yrityksen toimintaan”. Lahti näyttää taas kerran pimeän puolensa ravintoloiden hautausmaana. 

Lue myös Etelä-Suomen Sanomien juttu Bryggan talousongelmista: http://www.ess.fi/uutiset/talous/art2400075

Minun piti julkaista tänään jotain ihan muuta, mutta kun uutinen entisen vakiobaarini kuolemasta tavoitti minut, niin tuntui että olen Bryggalle velkaa viimeiset sanat. Ja itse asiassa alkuviikosta mietin, että haluaisin kirjoittaa baarin rappiotilasta jotain blogiin – nyt se kaikki tuntuu kuitenkin turhalta, joten tyydyn vaan jättämään jäähyväiseni. 

Merkithän ovat olleet ilmassa jo oikeastaan viimevuotisen tulipalon jäljiltä ja viimeistään mennyt kesä näytti olevan melkoista kuolontuskissa piehtarointia. Ennen niin elinvoimainen valikoima kuihtui silmissä ja pubin olohuonemainen tunnelma ei enää koskaan palannut. Vaikka hanapaikkoja lisättiin ja sisustukseen panostettiin, niin Brygga ei vaan saanut nostettua itseään tuhkista, kirjaimellisesti. Talousvaikeudetkin olivat kyllä tiedossa jo pitkään ennen tätä päätöstä, mutta silti kuolema tuli hieman yllätyksenä. Niin kai se aina.

Vaikka emme nähneet Bryggan kanssa asioita enää pitkään aikaan samoilla silmillä, niin olen pahoillani, että asiat menivät näin. Ravintola on ollut kuitenkin todella iso osa minun, sekä monen muun lahtelaisen olutihmisen, elämää. Kliseisesti sanottuna toinen koti. Ilman Bryggaa tuskin myöskään tätä blogia olisi olemassa, sillä alkuaikoina Aleksanterinkadun ykkösjuottola tarjosi oivan alustan haparoivan blogistin harrastuksille. Kiitos niistä vuosista. Ja erityinen kiitos vielä Makelle, jonka paikoin soveliaisuudenkin rajoja rikkonut asiakaspalvelu teki aikoinaan Bryggasta... Niin, Bryggan. Asiakas ei todellakaan ole aina oikeassa.

Toivottavasti kaikki asianomaiset putoavat jaloilleen, ja toivottavasti myös joku uusi uljas yrittäjä uskaltaa tarttua haasteeseen perustamalla Lahteen kunnollisen olutravintolan. Kaikesta huolimatta Brygga jättää ison loven lahtelaiseen olutkulttuuriin ja nyt viimeistään ollaan samassa tilanteessa kuin reilu neljä vuotta takaperin: Alexin Panimo ja vessa-Metro olivat sulkeneet ovensa, eikä Brygga ollut saanut vielä omiaan auki. Lahti on taas asteen verran kuivempi kaupunki. Hei, Kari! Pitäisikö Tehtaan pystyttää viimein se haarakonttori Mastokaupunkiin?

Lepää rauhassa, vanha ystävä.

Kun sanon näkemiin, se on suhteellista, kun sanon hyvästi, se on lopullista.

---

Tiedote 14.9

Bryggan tarina osana lahtelaista ravintola- ja kulttuurielämää alkaa olemaan päätöksessä. Ei varmaankaan monellekaan tule yllätyksenä, että Katu-klubista johtuvat taloudelliset haasteet ovat vaikuttaneet koko yrityksen toimintaan. Vaikka bryggien osalta tulos on vahvassa kunnossa, ei se riitä paikkaamaan Katu -klubista aiheutuneita tappioita. Markkina 500+ asiakaspaikkasten klubien osalta ylikuumeni viime keväänä, ja tämä heijastui myös Katu -klubiin ja sitä kautta bryggien talouteen vahvasti.

Olemme toteuttaneet saneeraushakemuksen, jonka läpiviemiselle vaikuttaisi olevan vahvat perusteet. Valitettavasti Aleksanterinkadun vuokraisäntä ei ollut halukas jatkamaan vuokrasopimusta. Tästä johtuen saneeraukselle ei ole perusteita ja toiminta päättyy vuokrasopimuksen mukaisesti 30.9. Henkilökuntaa on tiedotettu asiasta.

Meillä on ollut ilo ja kunnia olla mukana toteuttamassa lahtelaista ravintolakulttuuria viimeisten neljän vuoden aikana. Tavoitteenamme on ollut luoda tunnelmaltaan avoin ja kulttuurimyönteinen ravintolaympäristö, jossa on tilaa myös yhteiskunnalliselle keskustelulle ja laadukkaalle musiikille. Supportti on ollut sekä asiakkailta että yhteistyökumppaneilta erittäin vahva myös haastavina aikoina. Olemme todella kiitollisia näistä koko toimintamme ajalta.

Toimintaa pyritään jatkamaan normaalisti syyskuun loppuun saakka. Asiaan ei liity tämän kummempaa dramatiikkaa.

Toivomme, että lahtelaiset käytätte aktiivisesti tällä hetkellä tarjolla olevaa ravintola- ja tapahtumatarjontaa. Se on ainoa tapa, millä varmistatte palveluiden kehittymisen ja pysymisen alueella.

Sataman osalta käymme keskusteluita toiminnan jatkamisesta uuden toimijan voimin. Toivomme, että tästä voimme kertoa ilotarinaa piakkoin,

Juha

---

Share

Kommentoi