Dorkaa ja karmeeta – Älä ota sitä vakavasti

Iisalmessa on parin viime vuoden aikana otettu vinkeistä vaareja ja tajuttu, että mammuttipanimon olut voi olla myös hyvän makuista ja että juoman ulkoasukin voi olla samaan aikaan tyylikästä sekä informatiivista. Ensin Olvi osui kultasuoneen Iisalmi Pale Alella, sitten tehtiin sama temppu American Pale Alen voimin ja nyt syksyn saadessa homma vietiin ns. nextille levelille, kun markettien hyllyihin iskeytyi ensin Black IPA sekä heti perään tulevaa kuusijuhlaa ounasteleva Xmas IPA. IPAa ja APAa on tässäkin taloudessa kulunut kiitettävästi ja eritoten puisto- sekä musisointijuomina nuo ovat oikeastaan täydellisiä hinta-laatusuhteeltaan. Pienpanimoiden laadunvaihtelu kun ei Suomen suurinta panimoa juuri vaivaa. Dorkaa ja karmeeta -raati päätti testata, että minkälainen homma ja kuka vie voiton tässä iisalmelaisten suuressa kräftitaistossa – onko uusi uusi uusi vai vanhassa vara parempi?

Seksi-Zelda - Sexy time no more

Annanymous - Saaks kysyy viel yhen jutun?

Louvo Teman - Mies, joka teki täydellisen päivän

Bönthor - Sönköttää kuin Virtanen, paheksuu kuin Liinamaa 

Koska raadin puheenjohtajana toiminut yllekirjoittanut sekoili purkeissa, niin oluiden juontijärjestys muuttui lopulta hyvin sattumanvaraiseksi. Mikä lopulta oli kuitenkin hyvä asia, sillä jokainen juoma oli tarpeeksi erilainen edeltäjäänsä nähden. Sitten mennään.

Olvi APA / 4,7% / American Pale Ale / EBU 58 / humalat: Citra, Chinook, Equinox

From Iisalmi with Love. Vehnällä pehmitetty APA luottaa jenkkiläisten humalalajikkeiden hedelmälliseen hekumaan.

Seksi-Zelda: Laimeeta, elämä on laimeeta, krapulaa syytän. Tykkään tuoksusta, metsäinen ulkoilma. 3/5.

Annanymous: Parempi jälkimaku kuin ensipuraisu. Nielaisu tukalaa, sitten kiitos seisoo. Tykkään. 3-4/5.

Louvo Teman: Haisunäädän pieru. Helposti juotava. Freesi ja sitruksinen, kyllä tätä tulee ostettua useasti. Mahtava pussikalja. 7/11.

Olvi Xmas IPA / 4,7% / Amber Ale / EBU 45 / humalat: Opal, Kazbek, Comet

Hohoho from Iisalmi. Iisalmen jouluoluen nimi sekä Ratebeerin Session IPA -listaus antavat kuluttajalle misinformaatiota, sillä Xmas putoaa enemmänkin jonnekin Amber Ale -kategorian alle.  

S-Z: Jouluinen lihakastike. Ei jälkimakua. FedEx ei toimita. En joisi kanisterikaupalla. Loppumaussa kaalia. 2/6.

A: Ei kovin jouluisaa. Tykkään kyllä, tai ehkä. Jouluruoan tai joulusaunan kanssa toimisi varmasti. Prosentteja voisi olla enemmän, reilu seittemän vaikka. Niin, että tästä puolen litran törpöstä tulisi jo hieman huppeliin. 4/5.

LT: Newcastle Brown Ale on hyvää, tässä on jotain samaa, mutta ihan tumppusoundeilla mennään. Mikä tekee joulun? Prosentteja minäkin kaipaan enemmän. 30/100.

Olvi Black IPA / 4,7% / Black IPA / EBU 55 / humalat: Cascade, Target, Yellow Sub, T’N’T

The Dark Side of Iisalmi. Olvi yllätti olutdiletantit täysin tuomalla marketteihin Black IPAn, tyylin, joka ainakin vielä on harvinaisempi suomipanimoiden repertuaarissa.

S-Z: Lakritsi-Rennie alla, toimii ihan hyvin tän kanssa. Jälkimaku uupuu, eli täyteläisyyttä pitäs olla enemmän. Helposti juotava, ei kai se aina haukku ole? Kylmä kahvi kaunistaa ja siksi sitä usein juon, joten tämäkin toimii. 45/50.

A: Nyt ollaan enemmän joulussa. Rusinaa ja luumua löytyy. Jotain karkkiakin. Ei kovin jännittävää, mutta hyvää. Humalatila tai ei, maistuu. 4/5.

LT: Nyt löytyy makuja, sörsselssöniä. En oikein pidä, kertaosto. 3/5.

Olvi IPA / 4,7% / Session IPA / EBU 55 / humalat: Mosaic, Galaxy, Comet, Saphir

Iisalmi Pale Ale. Tästä se kaikki sai alkunsa ja Olvin IPA pesi lattiaa mm. edellisien kesien hittituotteella, Keisari Kuuskutosella. Miten tippuu Iisalmi Pale Ale raadille näin herramme syksynä 2016?

S-Z: Tuttu ja turvallinen, harmaa ja sumuinen. Edelleen hyvää, vois olla tölkki huulilla 24/7. Tarpeeksi makua ja tarpeeksi mietoa. 4,5/5.

A: Liian tuttu ja turvallinen. Yksitoikkoinen. IPA on vaihtunut APAan. Tai siis ”Siniseen”, heh. 3/5.

LT: Ulkoasu tärkeää, se on näissä kunnossa. Hyvää, mutta jotenkin totuttua tuhnuisempi maku. Miedompi kuin ”Sininen”. Ei nyt toimi. 6/12.

Raati oli lopulta suht yksimielinen siitä, että APA, eli ”Sininen” nousee korkeimmalle jalustalle. Ja olihan tuo taas kerran hintansa väärti ja vähän yli. Tuoretta ja fressiä tropiikin hedelmää muikeat katkerot perässään. BIPA kiilasi hieman ehkä yllättäenkin hopealle hieman tunkkaiseksi koetun IPAn edestä, eli onko Iisalmi Pale Alen viisitoista minuuttinen parrasvaloissa jo hiipumaan päin? Pahnanpohjimmaiseksi jätettiin ounastellusti jouluinen ”IPA”, joka ei juurikaan suitsutusta saanut osakseen. Eikä se mikään ihme ole, sillä kaikessa rumuudessaan sekä metallisessa karamellimaisuudessaan Xmas IPA oli hyvinkin epämiellyttävää juotavaa. 

Share

Kommentit

Andy (Ei varmistettu)

Testailin nää ite kuukausi takaperin samana iltana. IPA mielestäni paras, APAsta en oo koskaan tykännyt. Black IPA myös oivallinen, Red IPA oli aivan karseeta heinäistä ja maltaisen kuivaa.

Kommentoi