Hilpeä Hilma – Tarvitseeko Lahti lisää kaljakuppiloita?

Sain eilen viestin blogin vieraskirjaan, jossa kerrottiin Lahen Lanunaukiolle avautuneen uuden ravintolan, Hilpeän Hilman. Ihan ohi oli moinen uutinen mennyt, vaikka keskustassa ramppaankin harva se päivä. Tilanahan tuo on itselleni hyvin tuttu, sillä sama osoite palveli legendaarisen Metron uudelleensyntymisen kohtuna, ja toki surkuhupaisan lyhyen, mutta sitäkin rumemman ilmalennon suorittaneen Jorman kotina. Jorman, joka lopetettuaan tituleerasi itseään pop up -ravintolaksi, koska ei halunnut myöntää yliarvioineensa karaoken ja Metron jäljiltä kituvan juomavalikoiman vetovoimaa.

Tällä viikolla tiloihin aukesi siis Pub & Club Hilpeä HILMA, jonka olen ihan jatkuvasti kirjoittamassa muotoon Hilpeä Hauki. Helsingin HH:n kanssa lahtelaisvariantilla ei kuitenkaan ole oikeastaan mitään yhteistä. Tai noh, molemmista saa alkoholia.

Hilpeä Jorma, eiku...

Ehkä nimen tuttuus ja logon seksistinen stereotyyppi kannujaan (pun intended) kantavasta tarjoilijattaresta herättivät pienen toivonkipinän jonkinasteisesta olutravintolasta, mutta totuus oli tarua karumpi. Jopa karumpi kuin Jormassa, vaikka en sielläkään tainnut kuin kerran piipahtaa, joten otanta on hyvin minimaalinen. Pienpanimotuotteita oli pari pullollista: Vakka-Suomen Savu ja joku Pils. Ehkä ne loivat sitä saksalaishenkistä oluttupatunnelmaa, jota logo yritti kovasti todistella. Olvi/A. Le Coq hallitsi kenttää muutoin: Olvin ”kräfteistä” ainakin Iisalmi Pale Alea sekä tämän kevään uutuutta, American Cream Alea, ja A. Le Coqilta Porter. Muuten edettiin bulkkilinjastolla. Huomiota herättävää oli limuviinojen runsas määrä, sillä Metron entinen siiderikaappi oli tungettu pullolleen kaikissa neonväreissä kylpeviä juomasekoituksia.

Huvittaa tosin, että jokunen vuosi sitten tuolla sortimentilla oltaisiin noustu Mastokaupungin parhaiden olutbaarien joukkoon. Onneksi asiat ovat edes hieman parantuneet noista nälkä... janovuosista.

Sisustukseen ei oltu juuri koskettu, ainakaan sen perusteella mitä hämärän baarin yläkerrassa sain tihrusteltua. Alakerran kohtalosta en osaa sanoa mitään, vieraaksi se tosin jäi Metronkin aikana. Jormassa alakerta taisi olla pyhitetty karaokekäyttöön. Kai se yhä silti samaan baarikompleksiin kuuluu, ja näin ollen nostaa vuokran hintaa entisestään, sijaitseehan Hilpeä Hilma ihan keskellä kylää. Olisiko virallisessa nimessä esiintyvä club sitten rappusten alapäässä?* Paljon saa kaljaa kuitenkin kaupata, että eliniän ennusteen uskaltaisi nostaa edes sinne vuoden tienoille.

Pubin asiakaskunta oli melko iäkästä ja jostain ”päiväkerhosta” ohitseni tiskille lipunut hahmo örisi mennessään. Tätä näkemystä alleviivasi myös liitutaululle kirjattu päiväkerho-teksti, jonka alla oli erinäisten tuotteiden tarjoushintoja. Ilmeisesti siis aamupäivän happy hour(s) kyseessä. Paikka aukeaa tosiaan joka päivä heti aamukymmeneltä ja on auki aina kahteen asti yöllä. Viikonloppuisin tico tico jatkuu vielä kaksi tuntia pidempään.

Jotenkin surullista, että Lahen parhaille pelipaikoille ängetään näitä ylisuuren lähiöpubin mieleen tuovia pikajuomaloita, joilla ei ole minkään näköistä halua parantaa kaupungin ravintolaelämää. Päinvastoin, ne vain vahvistavat ihmisten käsitystä siitä tympeän juntahtavasta "urheilukaupungista", jossa kippoloiden näköradioista tuutataan lätkää ja Aikuinen nainen huutaa epävireisesti karaokenurkkauksessa – sekä myöhemmin kuset housussa torin taksijonossa. Toki rakas Lahteni on myös sitä, ja rehellisiä juottoloita pitää löytyä niitä kaipaaville, mutta eikö nyt hitto vie armakset, laspalmasit ynnä muut riitä palvelemaan keskustan kreizibailaajia? Sitä kunnollista olutpubia odotellaan yhä…     

*Kuten Jorman, niin myös Hilpeän Hilman alakerta on "karaokeklubi". 

Share

Kommentit

Vierailija (Ei varmistettu)

No hei, tervetuloa Tampereelle! Rautatieasemalta kun astuu ulos, on ekana vastassa Ale Pupi (kirjoitusasu tämä), eikä ihan hirmu pahaa pulaa tule juuri tuollaisista päiväkerhohenkisistä kaljakuppiloista muuallakaan kaupungissa. Huoh.

Bönthor

Onhan noita tosiaan kaikkialla, mutta vaikkapa just Tampereella löytyy vastapainona mielenkiintoisia gastropubeja sekä toinen toistaan parempia olutravintoloita, Lahessa ei. Eli vaihtaisin kanssasi mieluusti paikkaa, heh. 

 - Teemu

Kommentoi