Hilpeä pienpanimokauppa - Top vai bottom?

Hilpeä pienpanimokauppa/Heila lähiruokatori

Työmiehentie 35, 18200 Heinola

Heinolan pohjoinen liittymä, 24

Tiesittekö, että Heinolan ABC:n pihapiiriin on perustettu keväällä olutkauppa? Enkä tarkoita nyt Tokmannin kaljahyllyä. Heila lähiruokatorin sisuksista löytyy nimittäin Hilpeä pienpanimokauppa -shop-in-shop, joka nimensä velvoittamana keskittyy kotimaisiin pienpanimotuotteisiin. Rohkea idea, mutta kannattaako se? Listasin kolme hyvää ja kolme huonoa syytä olla Hilpeä.

Top 3

Idea: Pien already did it. Ja Pien teki sen hemmetin hyvin. Hilpeä pienpanimokauppa hamuaa kuitenkin hieman eri asiakaskuntaa kuin Helsingin ydinkeskustassa reilu vuosi sitten aloittanut kilpakumppaninsa, ja keskittyy muutenkin pelkästään kotimaisiin tuotteisiin. Hilpeä on ymmärtääkseni myös Suomen ensimmäinen varsinainen olutkauppa pk-seudun ulkopuolella, jos ei lasketa mukaan panimoiden omia putiikkeja. 

Lähiruokaa, kahvilapalveluita, tilaviiniä ja käsityöoluita. Hemmetin tiukka pakettihan tuossa on kasassa, kunhan vaan asiakkaat löytävät paikalle.   

Sahti: ...mikä ihana tekosyy. Pihamaan Sahti on maailman paras pullotettu kaupallinen sahti ja sitä siis saa Heilasta. Ei tietystikään pienpanimokaupan sisältä, vaan lain sanelemana tilaviininurkkauksesta, mutta saman katon alta yhtä kaikki. Se on ISO plussa. Sahtia saa myös viereisestä kahvilasta vaikkapa täytetyn ruisleivän kaveriksi. Ihanan suomalaista.    

Valikoima: Mainitsinko jo sahdin? Oluthuoneesta voi sitten bongata esimerkiksi Cool Headin hapanoluita, Lindenin laatupullotteita, kesäisiä festarispesiaaleja (Hiisin Nummirock, Honkavuoren Ilosaarirock...) ja vaikkapa Pihamaan omia, mielipiteitä jakavia tuotoksia. Sortimentti ei huhuista huolimatta pidä sisällään läheskään jokaista kotimaista pullotettua pienpanimo-olutta (4,7% ja alle), mutta on silti tarpeeksi kattava ja monipuolinen tyydyttämään hieman vaativammankin asiakkaan tarpeet. 

Monta virhettä löydät?

Bottom 3

Valikoima: Joo joo, löytyy Cool Head ja löytyy Linden ja löytyy muutama muukin näillä lakeuksilla harvemmin tavattava pullo. Muuten valikoima noudattelee kuitenkin sitä ihan samaa linjaa kuin vaikkapa Karisman tai Launeen Citymarketit parinkymmenen kilometrin päässä Lahessa. En siis usko, että ainakaan lahtelaiset jaksavat kovin usein körötellä Heinolaan pelkästään muutaman oluen tähden.  

Location, location, location: Lahesta pääsee julkisilla Heinolan keskustaan, josta käveltävää Hilpeään kertyy useampi kilometri. Onnibussilla säästää yleensä euron-pari verrattuna LSL:n linjabiileihin, mutta kyllä meno-paluu muutaman oluen verran verottaa lompakkoa joka tapauksessa. Ei siis kovin näppärää, varsinkin jos/kun joutuu patikoimisen hoitamaan kilisevän juomakassin kanssa.

Autoilijoita Heinolan ABC toki houkuttelee Nelostien varressa kuin paska kärpäsiä ja kesällä mökkeilijät varmasti löytävät ostoksille. Mutta riittääkö se pitämään valikoiman tarpeeksi elävänä vai löytyykö hyllyistä (hiljaisemman?) talvikauden jäljiltä kovinkin iäkkäitä pulloja?   

Hinnat: Hintataso on lähtenyt käsistä kaikkialla, eli se ei suoranaisesti ole Hilpeän vika. Vika se kuitenkin on, sillä pienien pullojen reilusti yli neljään euroon kipuavat loppusummat ovat usein naurettavia, varsinkin kun miettii vastineen laatua. Vai miltä kuulostaa diasetyylisen tunkkainen vaalea lager hintaan 4,30€? Tai IPAn irvikuva erikoistarjouksena vain sinulle 4,40€? Heinolan hintataso oli sinänsä linjassa muiden toimijoiden kanssa, eli mitään turhia erikoislisiä niihin ei oltu lyöty päälle. Itse en vaan enää kehtaa maksaa kevyestä oluesta raskasta hintaa. Siksi kiikutinkin kassalle ainoastaan Lindenin mahtavan APAn, josta pulitin mieluusti pyydetyn 4,25€/0,5l.  

 

Share

Kommentit

M.A. ei kuitenkaan Numminen (Ei varmistettu)

Hyvä arvostelu ja hyvin kiteytetty plussat ja miinukset. Tosiaan nuo oluiden hinnat ovat lähteneet käsistä, mutta kuten mainitsit niin se ei suoranaisesti ole Hilpeän vika. Markettien hyllyiltäkin löytyy nykyään kaikenlaista pienpanimo-olutta ja hinnat ovat reippaasti yli neljän euron. Kaikenlaisia tuontioluitakin myydään kovaan hintaan. Hinnat saisivat todellakin olla reilusti edullisempia, mutta jos useamman euron maksan, niin mieluiten sitten maksan kotimaisesta pienpanimo-oluesta. Tahtoisin uskoa, että pienpanimot uskaltavat jatkossakin kokeilla rajoja ja tehdä jotain erilaista. Isot panimot tekevät sitten tasalaatuista ja enemmän varman päälle, koska tuotantomäärät ovat niin suuret.

Ehkä tämä Hilpeä voi olla hyvä ostospaikka sellaisille kuluttajille joilla ei ole kiinnostusta/mahdollisuutta kiertää erilaisia oluttapahtumia tai olutbaareja, eikä lähteä Helsinkiin ostoksille. Valikoimassa oli kuitenkin joitain oluita mitä ei perusmarketeissa ole vastaan tullut. Se on sitten eri asia kuinka suuri tämä asiakasryhmä on ja kuinka paljon kävijöitä riittää. Toivotaan, että riittää ja olutvalikoima säilyy mielenkiintoisena.

Vierailija (Ei varmistettu)

Näin on marjat, eli eipä oikeastaan mitään lisättävää.

- Teemu (ei kirjautunut)

Kommentoi