Jääkuningatar ja outo Maku

En tiedä miksi, mutta Queen ja ABBA linkittyvät päässäni usein yhteen. Kai siinä on jotain lapsuuden kaikuja taustalla ja edustavathan nuo muutenkin tiettyä musiikillista aikakautta. Se kuitenkin vaihtelee, että kumpi on mielestäni parempi yhtye. Tällä hetkellä ruotsalaiset vievät Lay All Your Love On Me:n voimalla voiton, mutta nyt kun lähimarketin hyllyssä tuli Queen Bohemian Lager vastaan, niin vaakakuppi voi kallistua oluen painosta brittien suuntaan. Selvitetään siis asia.

Vasta kotona huomasin, että päiväykset ovat paukkuneet jo kuukausi takaperin. Noh, ei se nyt niin vakavaa ole, varsinkin kun olut nautittiin jääkylmänä ja suoraan pullosta olosuhteiden pakosta, niin BBE ja muut ”hienostelut” jäivät sivustakatsojan rooliin. Designpiha-julisteiden (käykäähän muuten Torven sisäpihalla shoppailemassa 6.8.) teippailu herätti suuhuni oluen kaipuun, joten repusta englantilaista tsekkipilssiä (tekijänä RnR Brew Ltd., panijana Pivovar Protivín) elimistöön. Kunnon ruohoisa löyhähdys iskee vasten kasvoja, vastaleikattua ja vastakäärittyä tuoksua. Jääkaappikylmänä maku on jopa raikas, samaa ruohoisuutta siinäkin ja mukavan viljainen mallaspohja. Hieman hedelmäisyyttä ja ruokaisaa keksimäisyyttä, hyvin käytetty 4,7%. Lämmetessään voimainen diasetyyli ja teollinen liimaisuus nostavat kuitenkin rumia päitään ja viimeiset kulaukset alkavat tökkiä jo pahasti. Ihan kiva bulkin korvike kuitenkin, jos tätä siis saisi todella halvalla ja tuoreena. ABBA pitäkööt kuitenkin kruununsa, ainakin toistaiseksi.

Julistesavotta saatu kunniallisesti päätökseen, joten oli aika palkita itsensä pullollisella Wolbergerin Rieslingiä. Alkosta tarttui mukaan myös Maku IPA, joka kumottiin lyhyen viilennyksen jälkeen heti parempiin suihin, suoraan myyntipakkauksesta sekin. Ensikertaa näin muuten tätä tölkissä, vaikka se kai jo jonkin aikaa onkin Alkon valikoimissa ollut. Pullojakin näytti vielä löytyvän, mutta luonnollisen poistuman kautta ne alkavat pikku hiljaa jäädä historiaan. Maku IPA mainittu blogissa jo muutamaankin otteeseen, mutta tölkitetty versio kiinnosti sen verran paljon, että pakko siitä muutama rivi kirjoittaa. Tölkit ovat mielestäni se suunta mihin Suomessakin pitäisi pyrkiä. Jenkeissähän homma on jo ihan eri tasolla; kierrätys, säilyvyys, vuokko ja moni muu. Hyviä syitä tölkitykselle on monia ja Makulle pitääkin nostaa hattua, että ovat myös ”ylähyllyn oluita” uskaltaneet laittaa purnukoihin, sillä vielä tuntuu siltä, että lasipullo on kuluttajien silmissä jotenkin arvokkaampi ja mielenkiintoisempi. Muutos tul(l)ee pienin askelin.

Itse olut olikin sitten pettymys. Yksi maan parhaista ipoista tikissä ollessaan, mutta nyt oli raikkaan sitruksinen makumaailma onnistuttu jemmaamaan johonkin kouvolalaiseen risukasaan kuin hupiukot konsanaan. Katkero on kunnossa, mutta aromipuolella homma kompastuu männynoksiin ja kompostista tipahtaneisiin greippeihin. Pesuainetta ja toffeetikkaria, flättiä sekä ohutta. Joihan tuon, mutta se ei yksinkertaisesti tänä kotimaisen pienpanimoskenen nousukautena riitä, vaan tasainen laatu pitäisi saada pidettyä yllä.    

Share

Kommentit

Ölmönger (Ei varmistettu) https://olmonger.blogspot.fi

Taas väärinpäin. Älä nyt hyvä ihminen edes vertaa ABBA-silliä Queenin majesteetillisuuteen. Hieno biisi loppuun pelastaa tämän. Samoin kuin tilannekatsaus Maku IPAn nykytilaan tölkissä.

"Kierrätys, säilyvyys, vuokko ja moni muu" -rimpsu toi vielä mieleen nuoruusmuistot ja Turun (?!) opiskeluhippaloiden Attilan keväthuumauksen hoilottamisen: "Germaani, burgundi, gootti ja moni muu..."

Hyvä pätkä.

Bönthor

Arvostan väärää mielipidettänne. Homma on nyt kuitenkin niin, että vaikka en sillistä välitä, niin musiikillisesti ruotsalaiset ovat hitusen paremmissa asemissa Queeniin nähden.

Kommentoi