Kanavan äänet: Kesäkeitto

1. osa: http://www.lily.fi/blogit/bonthoo-bonthoo/kanavan-aanet-kauniin-ystavyyden-alku

Kello oli vähän yli kymmenen pyhäaamuna. Vääksyn kanava oli heräillyt hitaasti lämpimään kesäpäivään ja pari viikkoa takaperin vaurioitunut nostosiltakin makasi vielä laiskana paikoillaan, vaikka sen oli tarkoitus olla pystyssä tasan kello kymmenen. Seuraavan kerran se pääsisi lepoon vasta puoliltapäivin.  

Itse olin päätynyt kanavalle kahville Kanavan Panimon Jukan seurassa, jonka työpäivän ensimmäinen tehtävä oli toimittaa Lahen ja Jyväskylän väliä seilaavalle Suomen neito -laivalle kuorma olutta. En halunnut toimettomana seurata vierestä ahertamista, joten kannoin korteni kekoon tekemällä Vesijärvestä sekä Päijänteestä entistä kosteammat.   

Kesätyöpäiväni Kanavan leivissä oli kuitenkin vasta alussa. Alun perin ajatuksena oli käydä vain nopeasti piipahtamassa Päijännetalon nurkan takana ja dokumentoida Kaupungin äänet -festivaaleille räätälöidyn oluen etenemistä, mutta ihan niin vähällä eivät Karlstedin veljekset minua päästäneet. Luvassa oli mm. terassikalusteiden pinoamista katoksen alle, pullonkorkkien laskemista kilpailua varten sekä oluen juomista. Kaksi ensimmäistä tointa liittyi edellispäivän avoimet ovet -tapahtumaan ja jälkimmäinen… Niin no, elämään.

Kanava kiinni, olut auki

Poika ja mäski

Sitten itse asiaan. Panimon Jan oli saapunut keittohommiin jo kuuden aikaan aamulla, joten pääsin suoraan ”kokeilemaan” mäskin poistamista kattilasta. Sain tosiaan "kokeilla" koko mäskisatsin jättimäisiin muoviastioihin, jotka vain hetkeä myöhemmin noudettiin Asikkalan kirkonkylälle maanparannusaineeksi. En ollut tietoinen, että rehuksi ei mäskiä saa ilman tarvittavia (lue: kalliita) lupia käyttää. Suomen lainsäädäntö onnistuu yllättämään uuvattiudellaan yhä uudestaan.

Kasvomäski

Mäskin poisto oli yllättävänkin hikistä puuhaa, toki sen fyysisyyden takia, mutta panimon tiloissa vallinnut trooppinen ilmasto ei ainakaan auttanut asiaa. Katto ja blogisti hikoilivat kilpaa. ”Otatko oluen?”, siinäpä vasta kysymys, jota olin odottanut. Tai noh, olin juonut pari jo muiden askareiden ohessa, mutta hikiurakan jälkeen Unto-portteri maistui jumalaiselta yhdistelmältä piristävän kylmää kahvia ja sokeritasot palauttavaa suklaakonvehtia.

Muista päivän aikana nautituista oluista voisi mainita ainakin jo ykkösosasta tutun Kurki-vehnäoluen, joka oli edellisenä päivänä saanut ensi-iltansa ja myynyt kuin häkä. Kegin pohjalta kaavittu lasillinen osoitti, että omaan suuhun kyseessä on yksi Suomen parhaista vehnäisistä. Sitruunamehu vie vehnän banaanisuutta kuin Warriors Cavseja. Koristeena vielä kevyttä mausteisuutta, kenties pomeranssinkuoren syitä sekä seurauksia. Myös ensi kuun aikana julkaistavaa Kurjen maitokauppaversiota pääsin koemaistamaan suoraan tankista; runkoa tietysti heikommin ja sitruunamaisuus oli jo todella päällekäyvää. Toimii.

Humaloidit

Palataan oluen juomisesta sen panemiseen. Kaupungin äänet Pils oli tarkoitus alun perin tehdä Kanavan vahvemman Sulku Pilsin pohjalle koskematta sen ihmeemmin mallaspohjaan. Humalatwistinkin piti olla maltillista. Parin viikon takaisen suunnittelupalaverin jälkeen sähköpostiketju alkoi kuitenkin villiintyä, kun festivaalin edustajat sekä oluen muokkaamisesta vastuussa oleva Kari Puttonen olivat vetäytyneet kabinetteihin, eli baariin, keskustelemaan.

Lopulta kaura päätettiin jättää pois ja humalaa lisättiin reilulla ranteella. Kauran poistaminen mallaspohjasta tarkoittaa sitä, että Pils-mallasta oli lisättävä ja sitä myöten myös alkoholipitoisuus saattaa nousta, sillä kyseisestä maltaasta irtoaa enemmän käymiskelpoisia sokereita. Humalamääriä taas ei pystytty laitteiden tukkeutumisen pelossa viemään ihan haluttuun tappiin asti, mutta panimon historian humaloiduin olut sieltä on tulossa. Sulun perushumalina toimivat Magnum ja Hallertau Hersbrucker saivat lisäsävyjä Saazista, Mandarina Bavariasta sekä itselleni vieraasta Hull Melonista. Aromivoittoisesti mennään, mutta kyllä tyylille uskollinen katkeron puraisukin tulee löytymään.

Pääsin läheltä seuraamaan humalien lisäämistä ja kaadoinpa itsekin kupillisen Saazia tankkiin. Tarkkaa puuhaa tuokin, sillä jokainen satsi punnitaan perusteellisesti ennen lisäämistä. Ja se tuoksu… Ah. Kivasti oli muuten humalien aromit tarttuneet myös samassa pakastimessa majailleeseen jäätelöpuikkoon: humaloitu Eskimo oli hauska kokemus.

Humalien pyöriessä whirlpoolissa oli hyvää aikaa jutella hieman veljesten lähitulevaisuuden suunnitelmista. Tuloillaan on ainakin yhteistyöolutta lahtelaisen Kahiwa Coffeen kanssa, varsin kahvista sellaista. Kesä menee kuulemma tiukasti kanavan kainalossa, sillä olutfestivaaleilla Kanavaa ei vielä tänä suvena nähdä. Suurin syy siihen on se, että Karlstedit ottivat panimon kyljestä löytyvän terassin hoitaakseen ja näin ollen se sitoo laitteistoa sekä työvoimaa. Työvoimaa, jota firma kipeästi kaipaisi lisää pyörittämään pation tarjoilupuolta edellisen ehdokkaan vetäydyttyä viime metreillä leikistä. Jos siis SINÄ olet kiinnostunut koko heinäkuun kestävästä kesätyöstä pienpanimon terassilla, niin otahan yhteyttä: jukka(at)kanavanpanimo.fi.

Saaz nähä, mitä tästä tulee

Paketti hiivaa…

Lopuksi hiivat sekaan ja herran haltuun. Tässä vaiheessa voi vielä mennä paljon pieleen pöpöjen takia, joten kaikki mahdollinen desinfioitiin ennen hiivan (W-34/70-lagerhiiva) lisäämistä. Hygieenisyys on kaiken a ja o tässä(kin) asiassa ja siihen ollaan veljesten mukaan panostamassa yhä enemmän tulevaisuudessa. Olin osittain mukana myös hiivausvaiheessa, mutta en uskaltanut viedä hommaa loppuun asti, vaan jätin hiivan lisäämisen keittoon ammattilaisten kontolle. Varmasti oikea ratkaisu, sillä alla oli jo muutama olut, enkä halunnut ottaa sitä riskiä, että joku menisi takiani mönkään. Usko loppui siis kesken, heh.

Siellä se Kaupungin äänet Pils nyt sitten kehittyy kauniissa kanavamiljöössä. Kaiken järjen mukaan sen pitäisi olla juuri sellainen, jonka asiakas tilasi, mutta mitään varmaahan näissä hommissa ei ole. Koevedoksen maistamisen jälkeen olemme sitten viisaampia. Tämä juttusarja jatkuneen tuon koemaiston tiimoilta tai ihan viimeistään siinä vaiheessa, kun olut pitää saada pulloihin ja pulloihin etiketit. Niin, noin puolet KÄ-pilssistä pullotetaan ja puolet taas kegitetään. Lopullinen määrä liikuskelee välillä 850-950 litraa. 

Sekoitettuna, ei ravistettuna

Tee ite parempi

---

Kaupungin äänet ’17

https://www.facebook.com/kaupunginaanet/

4.-5.8. Tirra & Torvi Ravintolat sekä Rautatienkatu 3:n sisäpiha

Vahvistuneet esiintyjät: Flowdan (uk), Viagra Boys (swe), Yona, Gettomasa, Aivovuoto, Lyömättömät, Pimeys, Mikko Joensuu, The Holy, Maajo, JV, Ghost World, Karina, New Deadline, VG+, Itä-Hollola Installaatio, Club De Lay, M, HÄN, Megahammer, Eraesmus & Walde Arthur, Aton & Jyrkkä167 & LTI LIT.

Kahden päivän ennakkoliput ovat myynnissa Tiketissä hintaan 42,50 euroa. Päiväkohtaiset oviliput maksavat 25 euroa.

Forenomin majoitustarjous festivaalivieraille: Kampanjakoodilla TORVI17 10% alennus 2-hengen huoneisiin perjantain 4.8.2017 ja lauantain 5.8.2017 majoituksiin.

Share

Kommentoi