Kanavan Kumina Sulku

Naapuripitäjän panimo lähestyi minua jokin aika sitten ja tarjosi uutuusoluttaan maisteltavaksi. Vastasin tanssiinkutsuun myöntävästi ja tapasin Kanavan Panimon Jukan Malskin parkkipaikalla aurinkoisena lauantaipäivänä. Palvelussa ei siis moittimista, kun kotiin kannettuna saa pussillisen uunituoretta olutta. Kiitos vaan sinne ”Kanavan perheelle”. 

En yhtään tiedä, mikä tämän uutukaisen virallinen nimi on, mutta mennään nyt tuolla otsikon versiolla. Kyseessä on siis maanmainion Sulku-pilssin (5,2%) pohjalle rakennettu olut, jossa uusia elämyksiä on lähdetty hakemaan kuminasta. Kuulostaa mielenkiintoiselta mutta samalla haasteelliselta – Carum carvi kun ei ole mikään helppo mauste ja lirvahtaa äkkiä yli. Huoli on kuitenkin turhaa, sillä kevyellä kädellä keittoon ujutetun mausteen ja Pils-perinteitä noudattavan Sulun elo on symbioottista. Raikkaudesta on ehkä jouduttu hieman tinkimään mausteisuuden tieltä, eikä varmasti vähiten sen takia, että aromihumaloinnin määrää on tiputettu ja tilalle uitettu kuminaa – puhutaan kuitenkin ihan prosentin murto-osista. 

Kirjoittelin syksyllä Sulusta seuraavasti:

Tuoksu on viljainen, hiukan sitruunaa taustatukenaan. Mallas on pääosassa oluen saavuttaessa suun, kuin kävelisi Viking Maltin tehtaan ohi tuulisena päivänä. Humalointi iskee jälkimaussa ja iskee yllättävänkin kovaa, sehän sopii. Humalien puraisu tasapainottaa leipäisää otetta ja makunystyrät kamppailevat kevyen makeuden sekä raikastavan sitrusmaisuuden välillä. Jossain kaukana soi diasetyyli hiljainen. Aivan lopussa olut muuttuu juuri tarpeeksi kuivaksi.

Oikeastaan tuohon ei ole muuta lisättävää, kuin että katkero ei puraise ihan niin rapsakasti, ja kuminan tuoma mausteisuus nostaa makeahkoa mallasta enemmän pinnalle. Loppulasissa tuo mausteisuus ottaa vielä loppukirin ja yrittää dominoida kokonaiskuvaa, mutta Sulku on tarpeeksi vahva pitääkseen pirulaisen kurissa. Makuja täynnä oleva olut, joka ei ONNEKSI kompastu omaan maustelitkunäppäryyteensä. 

P.s. Kumina-editionin saatavuus Lahen alueella on nollissa, sillä Virastoon kiikutettu satsi on jo hanoista kumottu, ja loppuerä jaellaan Pikkulinnun kautta pääsääntöisesti pääkaupunkiseudulle (+Turun Alvar). Panimon karvaisempi veljes kertoili kuitenkin, että syksylle harkitaan uuden erän panemista, joten kuminan maustamat unelmat elävät vielä Päijät-Hämeessäkin.

 

Share

Kommentoi