Kanavan Panimo: Kesäinen Punos ja HBF-juttutuokio

Kanavan Panimo julkaisi viime syksynä Punos-nimisen schwarzbierin, joka oli tehty täyttämään Lahen Citymarkettien olutarvetta. Kyseessä oli tosin etikettiolut, sillä panimon muutamaa päivää myöhemmin ilmestynyt Pyry piti sisällään täysin samaa, hieman ehkä ujohkoa nestettä. Nyt jakelupiiri on kasvanut kolmesta neljään, Heinolan Citymarketin liityttyä rinkiin, ja kesä-Punoskin on pantu täysin uniikilla reseptillä.

Punos punotaan kasaan tälläkin kertaa pohjahiivalla, mutta pitkän pimeän kauden jäljiltä päijäthämäläinen kansa kaipaa valoa elämäänsä. Olisin toki voinut sanoa ihan vaan, että vaalean lagerin ovat tällä kertaa Vääksyssä panneet. Mutta siinä missä pari viikkoa takaperin arvosteltu Vääksy-olut oli hyvinkin perinteinen lajinsa edustaja, jopa Kanavan mittapuulla, niin kesäinen Punos ei jää lagereilleen makaamaan.

Tuoksu ja muutama ensimmäinen huikka palauttavat mieleen nuoruuden, sen ajan kun "perusolut" maistui vielä maltaisen maukkaalta ja kitkerän (sic) raikkaalta. Ei se tunne tosin kestänyt silloin kauaa, vaan jo muutaman Lapin Kulta -pullollisen jälkeen maku alkoi tympimään, ja kassissa kilisi vielä vähintään toinen mokoma – mukavasti lämmenneenä. Punos ei kuitenkaan alkanut tympimään, päinvastoin, vaan nosti kierroksia jokaisella suullisella. Alun perinteisemmän viljaisesta makumaailmasta siirryttiin Mandarina Bavarian tarjoamien trooppisten sitrusten kautta pilsmäisen rapsakkaan katkeroliukuun, joka jätti suuhun miellyttävän hedelmäpuisen kuivuuden. Kokkauskumppanina (vähän myös parsa-aterian seuralaisena) Punos oli juuri sitä, mitä hyvältä vaalealta lagerilta kaipaa: puhtaita, raikkaita sekä eri toten helposti juotavia makuja. Prosentteja on ”Berliinin muurin” täpärästi alittava 4,5, mutta mitenkään päin vetinen juoma ei ole kyseessä, vaan runko on just eikä melkein.

Toisaalta Punos on puhdas ja perinteinen, mutta sitten taas yllätyksellinen hedelmäisyys ja raikkaus nostavat sen helposti Kanavan Panimon kärkituotteiden joukkoon. Puritaanien ei tarvitse pelätä lagerien kuolemaa, eikä modernistien kannata ohittaa Punosta ”vain yhtenä tylsänä lagerina”. Kaikin puolin onnistunut keitto.   

P.s. Itse sain pullon lahjuksena panimolta, mutta Punosta löytyy jo kaikista yllä mainituista Citymarketeista.

Kuva: Emmi Kuusajoki

Alta löydät Lahtikko Radion Helsinki Beer Festivaleilla taltioiman Kanava-haastattelun, jossa panimon veljekset, Jukka ja Jan, rupattelevat mm. kuukausi takaperin julkaistusta Koski Pale Alesta. Itse summasin arviossani tuon kotipanija Erno Ruususen kanssa kootun English Pale Alen seuraavin sanankääntein:

Ruusunen ja Kanava ovat korjanneet sadon kitukasvuisesta brittitropiikista ja valmistaneet siitä hyvinkin panimon näköisen oluen.  

Share

Kommentoi