Kouvostoliiton Laktolaku

Ah, Suomen suvi. Harmaana massana kaupungin yli pyyhkinyt saderintama oli pysytellyt hetken hiljaa, joten uskaltauduin pakkaamaan pulloja reppuun ja suuntaamaan Fellmaninpuiston olutkeitaalle – vain saadakseni kahta kauheamman saderyöpyn niskaani. Kirmasin entisten Fellmanin peltojen läpi kuuroja karkuun kuin juhannustaikojen riivaamaa vanha piika ja löysinkin sopivan sopen massiivisen puun alta. Sade rummutti lehdistöä, puisto oli täysin tyhjä ja oluen kiihkeät tuoksut alkoivat tulvia nenääni. Romanttista jopa, joten ehkä näin oli tarkoitettu.

Todella tuhti, imperiaalisiin mittoihin kurottava suklaakahvisen paksu tökötti. Suklaata ja kahvia löytyi myös mausta, pehmeä kosketus ja tiukka tukistus. ”Artesaanikahvilassa” näistä mauista saisi maksaa maltaita. Tai sitten ne maltaat kannattaisi käyttää Laktolakun kaltaisiin mallasjuomiin. Saisi nimittäin moni vahvempikin (tässä n. 8%) olut ottaa mallia, kuinka näitä runkoja rakennetaan.

Sitten iskee lakritsi, se iskee samaan aikaan lakrisalmaisen suolaisuuden sekä markkinoilta ostetun uunituoreen ja juuri sopivan makean lakun keinoin. Keittoon käytetty Kouvolan lakritsi dominoi loppumakua, mutta jättää silti taustalla vahvana väijyvälle Stoutille/Porterille (?) tarpeeksi tilaa hengittää, ettei homma lirvahda silkaksi karkiksi – kuten esimerkiksi sinänsä mainiot Laitilan sekä VASPin yksilöt taannoin tekivät. Laktolaku on siis juuri niin balanssissa kuin vain tuollainen olut voi olla. Laktoosia en tosin juuri löytänyt, ehkä kevyt makeus ja pehmeä suutuntuma olivat sen peruja? Mahakaan ei reagoinut, eli kaikin puolin onnistunut keitos. Tai siis ihan helvetin hyvä keitos.

Ei kertakäyttölasi olutta pahenna, jos ei olut lasia

Kouvostoliiton kotipanimossa tehtaillusta Laktolakusta on muuten tulossa lähiaikoina kaupallinen versio. Sen panee… Äh, en tiedä saanko sitä kertoa, joten joudun olemaan blog tease. Odotan kuitenkin peräsuoli pitkällä, että kaupallinen versio pääsisi edes lähelle tuota protoversion hekumaa. Teidänkin kannattaisi odottaa!

 

Share

Kommentoi