Lahtikko-zine #3: Panovitsi on laiskaa markkinointia

Lahtikko-zine #3 perjantaina 07.04.2017

Teksti: Anniina Nurmi

Kuva: Jenni Ahonen/Juha Koivistoinen

"Insinöörien panemaa. Rakkaudella pantua. Pieni, vahva ja kova panemaan".

Sitä luulisi, että pano-sanan käyttäminen kaksimielisessä merkityksessä olisi niin puhkipureskeltu heitto, ettei kenelläkään enää tulisi mieleen viljellä sitä, mutta voi kuinka väärässä olenkaan. Edellä luetellut lausumat ovat vain pieni osa niistä hassunhauskoista letkautuksista, joilla suomalaiset pienpanimot itseään tänä päivänä markkinoivat.

Viimeistään tässä vaiheessa moni lukijoista saattaa katsahtaa tämän tekstin kirjoittajan nimeä ja tuhahtaa huomatessaan sen viittaavaan naispuoliseen henkilöön: “Taas yksi takakireä emäntä. Ei ymmärrä huumoria!”

Kyllä, ymmärrän huumoria, jos se on hyvää.

Harva teini-ikäinen maistaessaan ensimmäistä kertaa olutta pitää sen mausta. Suurinosa pojista kuitenkin opettelee bulkkioluen makuun, kun taas tytöt pitäytyvät siidereissä tai limuviinoissa. Tähän syynä lienee se, että jo nuorena meihin iskostetaan ajatus, että on maskuliinisen ja heteroseksuaalisen miehen merkki juoda olutta. Ugh.

Viimeisimpien vuosien aikana monella miehellä bulkkiolut on vaihtunut pienpanimoiden erikoisuuksiin ja yhä useampi nainenkin valitsee juomakseen pienpanimo-oluen. Silti oluen ja maskuliinisuuden liitto pitää tiukasti pintansa Suomen pienpanimoiden brändäyksessä ja markkinoinnissa.

Miesvaltaiseen panimomaailmaan poikkeuksen tekee kolmen naisen Brewcats-mustalaispanimo. Heillä olisi täydellinen tilaisuus rikkoa stereotypioita, mutta kävikin täysin päinvastoin.

Brewcats on taktisesti brändätty ja kohdennettu juuri niihin miehiin, jotka teinistä saakka ovat nähneet mainoksia vähäpukeisista naisista tarjoilemassa urheilua katsoville miehille jääkylmää olutta. Tässä Brewcats-skenaariossa nainen ei vain tarjoile olutta, vaan myös valmistaa sitä näille miehille, jotka näemmä tarvitsevat naisten esineellistämistä pönkittämään heidän omaa maskuliinisuuttaan.

Kolmikon koko brändäys perustuu Tytötkin panee -letkautukseen, jonka sanomaa he varioivat kaikessa viestinnässään. Heidän promokuvien visuaalisuudessa on fiftarifiilistä ja asuista tulee mielleyhtymä feminismin symboliksi nousseeseen “We Can Do It!” -julisteeseen. Tästä toiminnasta feminismi on kuitenkin niin kaukana kuin olla ja voi: he tytöttelevät, vähättelevät ja panettelevat itse itseään. He itse alleviivaavat niitä stereotypioita, jotka pitäisi olla jo kauan sitten murennettuja - ja näin tekevät valtavan karhunpalveluksen kaikille nykyisille ja tuleville naisille panimoalalla.

Suomen panimokenttä on pullollaan uusia pienpanimoita, joista yksi toisensa perään lankeaa tylsään ja helppoon brändäykseen: äijämenoa ja sovinismia niin vitsien kuin visuaalisuuden puolesta. Naisten innostus oluisiin on vahvassa kasvussa, ja tässä jos jossain on markkinapotentiaalia, jota harva suomalainen panimo on tajunnut.

Enkä tarkoita nyt sitä, että brändäys pitäisi suunnata naisille: kevyitä ja helposti juotavia naisoluita pinkillä etiketillä. Ei. Jos pienpanimo haluaa menestyä , myös kansainvälisesti, pitää unohtaa sukupuolitettu markkinointi ja panostaa laadukkaisiin tuotteisiin, ammattimaiseen visuaalisuuteen ja oivaltavaan brändäykseen, joka vetoaa ihmisiin sukupuolesta riippumatta.

Panovitsien viljely ei ole rohkeaa, eikä se ole hauskaa. Pelkästään noloa.

Lahtikko-zinen kanssa yhteistyössä:

Share

Kommentit

Fem DisCurs (Ei varmistettu)

Sukupuoli on kiinnostava ja olutskenessä aika vähän puhuttu aihe. Näin oluenystävänä ja feministinä kuitenkin voisin esittää myös sellaisen olettaman että sukupuolirooleilla voi, saa ja pitää myös leikitellä tai vetää ne ihan reippaasti överiksi. Jos katse taas kohdistetaan tekemiseen niin eivätköhän mainitsemasi panimon tuotteet puhu puolestaan eli näiden naisten osaamisesta. Pienpanimoskene on monimuotoinen ja –arvoinen sekä suvaitsevainen. En näe siellä väijyvää sovinismia tai sitä pahuksen patriarkaatin diktatuuriakaan. Ja ohoi! Lisää osaavia mimmejä kehiin alalle!

Bönthor

Kone kettuilee, joten kokeillaas uudestaan vastausta:

Kiitos palautteestasi. Olen osittain samaa mieltä kanssasi, joskaan en tuosta suvaitsevaisuudesta. Ja panovitsit nyt vaan ovat aivan hemmetin dorkia ja karmeita.

Mutta, olin minä asiasta mitä mieltä tahansa, niin jos katsot kirjoittajan nimeä, niin huomaat varmasti, ettei teksti ole minun mielipiteeni, vaan vieraskynäilijän.

 - Teemu | Bönthöö

Fem DisCurs (Ei varmistettu)

Hei Teemu!

Kiitos kommentistasi :) Juu, huomasin että artikkeli oli toisen kirjoittajan. Panojutut voi olla dorkia/urpoja mutta eiköhän tuossa kieli tule ihan tarkoituksella poskesta läpi. Puhun tuossa ensi kommentissani tietysti vain omista kokemuksistani joista ei voi tehdä koko skeneä koskevia yleistyksiä. Ainakin täällä pk-seudulla on onneksi tilaa monenlaisille oluenystäville.

Bönthor

Huumoria on niin monenlaista, jotkut pitää Sami Hedbergiäkin hauskana, heh.

Monenlaiselle oluenystävälle pitäisi ehdottomasti olla tilaa skenessä. Jokainen päättäköön itse, miten olutta harrastaa, jos harrastaa.

 - Teemu

Änkerö (Ei varmistettu)

Panojutut ei ehkä ole erityisen hauskoja, mutta itse näen Brewcatsin brändäyksen hyvin toisin kuin vieraskynäilijä. Ensinnäkin, jos nämä kolme naista olisivat lähteneet tekemään olutta jollain toisella brändillä, nimellä tai tulokulmalla olisivat he varmasti saaneet kuulla tytöttelyä ja leikkisää panovitsailua joka tapauksessa. Se, että riisutaan näiltä "humoristeilta" aseet heti alkuunsa, ja tehdään brändi siitä, jonka joku voisi nähdä heikkoudeksi tässä kirjoittajan kuvaamassa maskuliinisessa olutkulttuurista, on osoitus vahvuudesta. Brändi saattaa nopeasti näyttää siltä, että se jollain tapaa halventaa naisia, vaikka itselleni juuri tuo sukupuolen korostaminen ja sillä leikittely näyttäytyy naisten kunnioittamisena. Brewcats ei pyri piilottelemaan sitä, että he ovat naisia vaan iskevät vastalauseiden esittäjien kimppuun ottamalla näiltä mahdolliset vitsit ja vasta-argumentit omaan käyttöönsä. Mielestäni on äärimmäisen feminististä ja tasa-arvoista, että naiset voivat heittää huonoa ja mautonta panojuttua siinä missä miehetkin.

Bönthor

Kiitos kommentista. Hyviä pointteja esitit.

 - Teemu

Vierailija (Ei varmistettu)

Niin, kyllä tälle artikkelille tilausta oli. Panovitsit ovat monen mielestä urpoja ja kyllä tuohon sloganiin ja pano-pano-parvekkeella-hehe-ehe ehti moneen kertaan Brewcatsien homman alettua tosiaan kyllästyä. Brewcats kuitenkin on huomiollaan jotain sitten tehnytkin, uusia oluita tulee ihan hyvään tahtiin ja erityisesti ryhmän positiivisuus on kyllä suomalaiselle olutkulttuurille piristävää. Ryhmä tuntuu naisia myös aktivoineen aika paljon oluesta kiinnostumaan. Joskus mennään metsään, mutta keskimäärin Brewcatsin jutut on kyllä ihan hyvää toimintaa. Esimerkiksi videomatsku on valovuosia muita olutkulttuurin tekijöitä edellä.

Brewcatsin faniryhmän jutut Facebookissa tästä postauksesta ei ole kyllä erityisen mieltäylentäviä, alleviivaavat ainakin jossain määrin postauksen pointteja, toisin kuin kommentit täällä sivustolla.

Bönthor

Brewcats tehnyt tosiaan hyvää duunia suomalaisen olutkentän eteen, siitä tuskin monikaan on eri mieltä - nauratti panovitsit tai ei.

FB-kommentointi ei ollut kovinkaan rakentavaa, mutta se nyt ei varsinaisesti yllättänyt.

 - Teemu

Anteeks? (Ei varmistettu)

Tää kirjoitus on aika nolo. Peppukipeys loistaa.

Bönthor

Kiitos kommentistasi.

 - Teemu

Fem DisCurs (Ei varmistettu)

Miksi Anniina ei muuten itse puolusta kirjoitustaan?

Bönthor

Valitettavasti siihen minä en osaa vastata.

 - Teemu

tyttö joka panee (Ei varmistettu)

Muakin jotenkin ärsyttää panovitsit, koska onhan ne mauttomia. Toisaalta taas "Tytötkin panee" -sloganin koen tosi voimaannuttavana, koska hitto, niinhän tytöt tekee - monessakin mielessä. Edelleen seksuaalisesti aktiivinen nainen on aivan eri asemassa kuin seksuaalisesti aktiivinen mies ja "miehet saa ja naiset antaa". Tuo lausahdus tekee tytöistä ja naisista aktiivisia toimijoita, jotka toimivat omasta halustaan, tarkoitetaan sillä panemisella sitten ihan mitä tahansa.

Bönthor

Vaikka en tuota voimaannuttavaa voi allekirjoittaa, niin muuten samaa mieltä kanssasi.

P.s. Tosi fiksuja kommentteja tullut tähän postaukseen.

 - Teemu

Kommentoi