Last Week in Brygga

Vaikka takatalvi on taas kietonut harmaana hohtavat siipensä radiomastojen ympärille, niin Lahen olutihmisille kevät on koittanut aikaisin. Hormonit ovat nimittäin saaneet Bryggankin sekaisin, sillä viime viikolla valikoima kasvoi muutamalla kovan luokan Imperial Stoutilla – IS ei nyt välttämättä ole se kaikista keväisin tyylilaji, mutta ketä kiinnostaa. Alla lyhyitä lauselmia muutamista uutuuksista.

Omnipollo Selassie | 11% | Imperial Stout

Tätä on hehkutettu. Tätä on ylistetty. Nyt se oli lasissa. Omnipollo ei vaan taida osata tehdä huonoa, tai edes tylsää Imperial Stoutia, sillä kyllähän Selassie(kin) on jokaisen superlatiivinsa ansainnut.

Nimensä velvoittamana etiopialaista kahvia, vaniljapapuja ja koko lähikahvilan suklaaleivoshylly lasissa. Kunnon kahvit toki päälle juotuna. Ehkä pieni vaniljasikarikin, sillä taustalla vaimeasti leijaillut savuisuus oli pikantti ykistyiskohta. Runko on odotetun tuhti, jopa enemmänkin, eikä makeus lirvahda missään vaiheessa yli. Huikea juoma.

(Omnipollolta oli kaappiin ilmestynyt myös maanmainio Noa Pecan Mud Cake. Molemmat 13€/laaki.)

Oppigårds Thurbo Stout | 8,7% | Imperial Stout

Join viimeksi tätä ruotsalaista Imperial Stoutia jouluna ja olin silloin mieltä: ”ohutta, marjaisan hapanta ja aivan liian kesy kokonaisuus herättääkseen suuria tunteita”.

Nyt ensikosketus hanasta ja hommahan toimii huomattavasti paremmin. Pyöreä ja tuhti, kiva balanssi kahvisen paahteen ja lakritsisen suolaisuuden välillä. Vielä kun soppaan heitetään makeaa kaakaojauhetta, niin makumaailma on jiirissä.

Lehe Suur Reheahi - BA Rye Stout | 9% | Imperial Stout/Specialty Grain

Näitä eestiläisen Lehen tuotteita on Bryggassa nähty koko talvikauden ajan, enkä oikein tiedä miksi. Hemmetin tylsää, paikoin jopa käppäistä tekemistä, jolle on vaikea keksiä kohderyhmää.

Nyt panimolta oli kuitenkin saatu ihan oikeaa olutta hanaan, sillä Suur Reheahi pesee kaikki aiemmat Lehe-pettymykset likaisesta mielestä pois. Salmiakkikossua shottina ja vahvaa kahvia kyytipojaksi. Lakritsileivosta ja rukiin tuomaa pureskeltavuutta. Mikä tynnyröinti oli kyseessä, sitä en tiedä, mutta yhtä kaikki jonkinlainen toivonkipinä syttyi nyt Leheä kohtaan. 

Mikkeller Ramen to Biiru | 5% | Belgian Ale

Tätä Mikkellerin hallinnoimalle Ramen to Bíiru -ravintolalle varta vasten tehtyä belgiä en juonut kuin pienen tilkan, mutta jäi sen verta tyhjäksi kumisemaan, etten nähnyt tarvetta omalle annokselle. Ei huono, mutta yksioikoisen belgihedelmäinen bretta-villiäinen. 

Share

Kommentoi