MMPub, Ba Pop-Up – Missä MM-Lahti juo?

Teksti jukaistu alun perin Lahen Ajat -verkkolehdessä: http://www.lahenajat.fi/mmpub-ba-pop-up-missa-mm-lahti-juo/

MM-huuma on vallannut kaupungin kadut ja joka toisen putiikin ikkuna on koristeltu asiaan kuuluvalla tilpehöörillä. Englannista asti rahdattu juomavesi sekä maskotin jättämä tyhjä aukko (bring back Nestori!) ovat muistoja vain, kun kisakaupungin kadut täyttyvät eksoottisista (norjalaisista?) turisteista sekä ammattisuksijoista. Ja jos ei sumuisten saarten juomavesi riitä kisavieraan kurkkua kostuttamaan, niin on meillä pubejakin. Pari vuotta sitten noita pubeja oli jopa niin paljon, että väkilukuun suhteutettuna ainoastaan Helsinki oli Lahtea kosteampi.

Mutta, oli baareja sitten miten paljon tahansa jo omasta takaa, niin aina voi perustaa muutaman lisää. Niin kutsuttuja pop up -ravintoloita on ilmestynyt kylänraitille pikku hiljaa kisojen lähestyessä, osa vain hiihtojen ajaksi, osa hieman pidemmäksi pätkäksi. Lahen Ajat lähti ottamaan selvää, missä MM-Lahti juo.

Pop Up Mössö

Aleksanterinkatu 16

pe-la 09-04 | su-to 09-02 (luvat maaliskuun lopulle)

Aloitin urakkani kisamontusta katsottuna kauimmaisesta ravintolasta, eli Suomen vanhimman Rosson tiloihin auenneesta Pop Up Mössöstä. Nimensä mukaisesti samalle pohjalle rakennettu, kuin tovi sitten konkurssiin hakeutunut Möysän Esso, Mössö. Nyt paikan pääarkkitehti Antti Puhakka on jättänyt Möysän taakseen ja pistänyt pystyyn parisataaneliöisen liveklubin keskelle kaupunkia. Kai Lahessa joku noilla keikoilla käykin, sillä tarjontaa alkaa löytymään – ainakin jos pitää kotimaisesta radiomusiikista. Ja radioystävällistä Pop Up Mössön tarjonta onkin, suurimpina niminään Martti Servo sekä Timo Kotipelto.

Tilana Mössö on hyvin pelkistetty. Edesmennyt Rosso on riisuttu turhasta krumeluurista ja jäljelle on jäänyt hallimainen liveklubi. Seinillä toki kaikennäköistä musiikkiin sekä hiihtolajeihin liittyvää koristetta ja heti aamusta diskomaista tunnelmaa luovia värivaloja, mutta viihtyisää illanistumispaikkaa siitä ei saa tekemälläkään. Sisällä baaritiskejä on kaksi, joka varmasti nopeuttaa Lahen yössä janoisena kiemurtelevan ihmiskäärmeen palvelemista. Aleksanterinkadulle levittäytynyt terassi nostaa anniskelupisteiden luvun kolmeen ja jalkakäytävän puhkova patio on henkilökunnan mukaan aina auki, oli sitten paukkupakkanen tai vihmova räntäsade.

Pop Up Mössö on siis selvästi (pun intended) sienen lailla nesteitä nauttiville turisteille suunnattu kisadisko, bailuhalli, jossa juoma virtaa ja kansa pitää hauskaa. Tai itkee ja pitää. Tuota tunnelmaa vahvistaa vielä se, että paikka on auki aamusta yöhön, joten ajo on varmasti pikkutunneilla hurjaa.

Cafe Bar Shop Murtsikka

Aleksanterinkatu 13

pe-la 10-01 | su-to 10-24 (MM-kisojen ajan)

pe-la 16-01 | ke 10-24 | to 16-24 (08.03.-11.03.)

Aleksia eteenpäin, siihen Hakkapeliitta-patsaan kulmalle. ”Hakkiksella” on ysärillä ryypiskelty enemmänkin ja juostu Vääksyn rokuja karkuun. Alkoholin perässä sitä nytkin oltiin, mutta huomattavasti siistimmän sisätyön merkeissä. Ennakolta kierroksen mielenkiintoisin pop up avautui jo pari viikkoa sitten entisen Robert’s Coffeen tiloihin, mutta jostain kumman syystä en ollut aiemmin paikalle ehtinyt. Murtsikka on siis paikan nimi, joka toki sopii kivasti hiihtokisojen yhteyteen, vaikkei taideta MM-laduilla murtomaahiihtoa nähdäkään.

Robert’s Coffeen henki oli vahvasti läsnä, minkä toki ymmärtää, sillä muutaman viikon rykäisyn takia kannattaa tuskinpa lähteä tuhlaamaan sisustukseen isoja summia. Tunnelmaa oli luotu kaikenkarvaisella MM-rekvisiitalla, paikoin onnistuneesti ja paikoin taas epäonnistuneesti. Kokonaisuutena kuitenkin oikein viihtyisä miljöö.

Murtsikan lähtöidea on tuoda paikalliset pientuottajat saman katon alla, mutta tuntuu, että toteutusta ei ole viety ihan loppuun asti. Jauhoja, salmiakkia, glögiä ynnä muuta oli esillä, mutta jotenkin ohueksi valikoima tuntui jäävän. Juomistaan tämä paikka kuitenkin ihmisten mieliin iskostuu ja varsinkin olutsortimentti oli mukavaa katseltavaa – Murtsikan taustalla on muuan Pekka Kääriäinen, oluen monitoimimies. Ei nyt tietystikään mikään olutharrastajan märkä uni, mutta jos hanassa on Bryggeri Helsingin erittäin laadukkaita tuotteita ja vieläpä kukkaroystävälliseen hintaan, niin kyllä kiitos. Pullopuolellakin löytyi hieman ”parempaa hartwallia” pieniltä ja laadukkailta panimoilta. Sahtia unohtamatta. Oluen lisäksi tarjolla oli toki muita alkoholijuomia, perus kahvilatuotteita sekä ihan kunnon ruokaa: Hollolan Hirven hirvikeitosta Merosen lihojen kautta perinteisiin voileipiin. Kiva paikka, pitää käydä ajan kanssa uudestaan.

Podium Bar

Aleksanterinkatu1

10-02 (17.02.-05.03.)

Kohti kisamonttua mennään ja saavutetaan Aleksin alkupää, tarkemmin sanottuna numero yksi. Aleksanterinkadun sekä Erkonkadun kulmassa on auennut Muotoiluinstituutin showroom ja sen vieressä, entisen Bar Sivutaskun (vai Apple Shotbar vai A1 vai mikä se nyt ikinä olikaan) tiloihin on rantautunut parin ex-lahtelaisen kisapubi, Podium Bar.

Terassi herätti heti huomion, sillä vanha palkintopalli, lämpölamput sekä Tullamoren reissussa rähjääntyneet viskitynnyrit pöytien virkaa toimittamassa olivat vinkeitä yksityiskohtia. Toki käytännöllisiä myös. Sisällä ei mitään radikaaleja muutoksia oltu lähdetty tekemään, mutta miellyttävän tumma sisustus ja talvilajeihin liittyvä rekvisiitta miellytti silmää. Eritoten tiskillä päivystänyt majava/piisami/ylipainoinen marsu sai kiitosta iskuryhmältämme. Tiskin takana häärinyt omistaja, Atte Puolakka, kiitteli kavereitaan sisustuselementtien lainaamisesta, rahaa ei niihin oltu nimittäin laitettu penniäkään kiinni.

Brooklyn, Koffin Porter, Karhu, Somersby… Sinebrychoff siis vahvasti esillä. Podiumin omistajakaksikolla on myös drinkkitaustaa, joten niitäkin on toki tarjolla – kunhan asiakkaat vain osaavat pyytää. Omat mehutkin kaksikko linkoaa. Viihtyisä baari, jollaisen soisi olevan Lahen yötä ilostuttamassa pysyvämminkin, kuten myös edellisen Murtsikan.

Panimo Pajan pop up

Aleksanterinkatu 1

13-22 (22.02.-05.03., aukioloajat suuntaa antavia)

Kierroksen suurin yllätys koettiin viereisessä huoneistossa, sillä Podium-visiitin yhteydessä huomasin liikettä myös entisen autokoulun tyhjentyneissä tiloissa. Kurkistin ikkunasta sisään ja muutama oluthana näytti pönöttävän muuten vielä keskeneräisen tilan keskellä ja seinällä komeili Panimo Pajan mainoslippu. ”Voisiko se olla”, mietin ja näppäilin jo Pajan Kai Tiilisen numeroa puhelimeen. Omistaja myönsi minun olevan oikeassa: Pajan ”etuvartio” todellakin jalkautuisi liiketilaan kisojen ajaksi. Tarkoitus on tuoda lahtelaista panimokulttuuria tykö kisavieraille ja saada ehkä muutama olutkin siinä samalla myytyä.

Baari ei ollut vielä auennut vaikka kisat olivat jo käynnissä, mutta tunkeuduin sisään silti – omistajan luvalla toki. Juomapuolella panostus oli selvästi oluissa ja siidereissä. Itse tila oli hyvin pelkistetty, jopa liiankin kanssa. Krumeluureja ja koristeita ei näkynyt. Juomalinja oli… niin, linjassa. Bulkkia muutamalla Pajan tuotteella ryyditettynä. Ei missään nimessä viihtyisä istuskelupaikka, vaan enemmänkin nopea ”pystybaari”, josta voi singahtaa keskustan sykkeeseen.

Väliaikaisten kippoloiden lisäksi juom… juhlakansaa palvelee kymmenkunta talviterassia aina torin jättipatiosta Hanhenpojan piskuiseen aitaukseen. Käykäähän ihmiset tukemassa suomalaista ravintolakulttuuria, oli se sitten desin Imperial Stoutin tissuttelua pikkurilli pystyssä ja tai kravatti pään ympärillä bailaamista ihan Paavo M. Petäjänä.

Share

Kommentoi