Olvi teki sen taas!

Olvi tosiaan teki sen taas, eli jo kolmatta vuotta putkeen Iisalmen makropanimo tehtaili kesän virallisen pussikaljan, American Cream Alen. Olvin ipat ja apat alkavat olemaan tuttuja juttuja jo joka toiselle oluen juojalle ja pikku hiljaa myös olutta kiitos, olen hetero -paitaiset sonnitkin alentuvat mylvimään ”makukaljojen” kostuttamilla kurkuilla. Pitkälle on tultu ihan parissa vuodessa, hattu päästä.

Edellisten suvien hittijuomat eivät ole levänneet lagereillaan, mutta nyt otetaan harkittu askel siihen suuntaan. Cream Ale on Suomessa, miksei muuallakin, melko harvinainen tyylilaji, eikä niitä omasta muistivihostakaan taida kovin montaa löytyä. Miksi sitten Ale-sanan sisältävä juoma olisi sukua pohjahiivaoluelle? Siksi, että kyseessä on hybridityyli: olut pääkäytetään pintahiivalla ja varastokäytetään (=lageroidaan) kylmässä. Myös pohja- sekä pintahiivoja voidaan käyttää sekaisin, kuten Olvikin on nyt uutukaisensa kohdalla tehnyt. Cream Ale -nimen taustoista minulle ei ole sen kummempaa tietoa, mutta esim. laktoosin kanssa tyylillä ei ole mitään tekemistä, vaikka niin moni luuleekin.  

Tölkin design noudattelee yksinkertainen on kaunista -linjaa ja vihreä väri tuo pirteää keväisyyttä kokonaisuuteen. Raaka-aineet ja muut speksit on totutusti lueteltu informatiivisesti tölkin kyljessä: 4,7%, 25 EBU ja humalina Monroe, Fantasia sekä Kazbek, joista ainoastaan viimeksi mainittu on ennestään tuttu.

Crème de la Crème D’Iisalmi on pehmeän hedelmäinen, kuohkean trooppinen jopa. Makuprofiilissa on paljon samaa kuin edeltäjissään, mutta siinä missä APAn ja IPAn humalointi on paikoin karskin purevaa, niin Cream Ale saattelee juoman kiduksiin lempeän greippisesti. Greipinkukkaisesti kenties. Kukkaketoa, viljapeltoa ja trooppista mäntymetsää, vartaloni on valmis kesään.  

Vaikken ole vielä ehtinyt kaikkia markettien tölkkiuutuuksia maistamaan, niin silti muutaman tuhotun törpön jälkeen uskon että tästä Olvin ”vihreästä” tulee samanlainen hitti kesän juopottelujuomia valittaessa kuin edeltäjistään. Varsinkin kun muistaa, että hintaa on karvan alle kolme euroa ja kylmäkaappipaikkakin on löytynyt useasta marketista.

P.s. Laitila pyrkii kyllä ihan tosissaan Olvin täyttämään muovipussiin uunituoreella Kakolan kalpeallaan, mutta palataan siihen asiaan muutaman lisätölkin jälkeen tarkemmin.  

Share

Kommentoi